Netradiční zvěřina

Kulinářské rady a recepty
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od Lotr »

Krčku na polívku :D Tos mě Jiří vážně pobavil :D Čo si predstavuješ pod takým pojmom pštrosí dršťková je protimluv?
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Jiří K.
Zkušený diskutér
Příspěvky: 718
Registrován: čtv 17.1.2008, 6:55
Bydliště: Ostrava

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od Jiří K. »

Možná jsem se špatně vyjádřil. Dršťky mají pouze přežvýkavci. U pštrosa by to měl být pštrosí žaludek na způsob dršťkové.
Ikdyž uznávám pštrosí "krček" nemá daleko do hovězí oháňky. :lol:
Jiří K.
Zkušený diskutér
Příspěvky: 718
Registrován: čtv 17.1.2008, 6:55
Bydliště: Ostrava

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od Jiří K. »

Doufám, že to není moc OT.
http://www.youtube.com/watch?v=uZhnpAhYmb0
Uživatelský avatar
Daniel Vyoral
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 154
Registrován: čtv 29.12.2011, 17:59
Bydliště: Zlín

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od Daniel Vyoral »

Rozhodně to nevypadá vůbec špatně 8) . Kluci trošku alá Mick Dundee :D
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od fesoj »

V krámě velký nával byl, prodával se krokodýl, tři kila za kačku, aby to šlo na dračku... Ještě k té pštrosí držkové - v knize mého dětství Dlouhý lovec píše A.V.Frič, že jihoameričtí Indiáni řešili zažívací potíže pštrosím žaludkem, který obsahuje velké množství pepsinu. A normální hovězí držky jedli neprané, jen opečené nad ohněm, protože praním z nich jsou odstraněny nejdůležitější léčivé látky. Ale co se mě týče, já bych asi po požití nepraných držtěk odstranil ze svého žaludku úplně všechno.
Kritériem pravdy je praxe.
nimrodl
Troll
Příspěvky: 141
Registrován: sob 27.10.2012, 13:36

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od nimrodl »

Zapečená veverka v listovém těstě

140 gramů masa z veverky, balíček listového těsta, 100 gramů brambor, 100 gramů tuřínu, 50 gramů cibule, 50 gramů bůčku, 20 gramů lískových oříšků, 80 gramů másla, zelená petrželka, vejce, pepř, sůl

Maso z veverky nakrájíme na centimetrové kostky. Brambory a tuřín oloupeme a nakrájíme na kolečka, cibuli a bůček na kostičky, oříšky nasekáme. Z listového těsta si připravíme dvě kolečka či obdélníky (podle pekáče, původní je kruhový tvar), jejich okraje potřeme vajíčkem, do vnitř uložíme brambory, tuřín, ořechy, veverčí maso, zelenou petrželku a vše posypeme na konec cibulí a na vrch položíme kousek másla. Osolíme, opepříme, zavineme a zalepíme okraje. Veverku v listovém těstě zapékáme v troubě rozpálené na 180 stupňů přibližně 40 minut.
Nissan Patrol GR Y 60 long ,35" , navijak a tuna železa navíc :-)
Lada Niva T3
kounek
Zkušený diskutér
Příspěvky: 534
Registrován: ned 11.7.2010, 17:47

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od kounek »

Nevíte náhodou někdo, kolik je potřeba průměrných veverek na 140 gramů čistého masa? :D

Wikipedie říká, že dospělá veverka váží mezi 250 a 340 g.

Co teprve po "vyvržení", stažení, vykoštění... :D
Mauser M12MAX 308w; Blaser 750/88 5,6x52r/9,3x74r; Brno 502 243/12,Brno Stopper 458WM, CZ457
Dříve:CZ550Safari 375hh; CZ527; BO803.8; CZ550 9,3x62; IZH94; PPK K1 308w; Rössler Titan6 308w; Merkel Suhl 220E 9,3x74R/9,3x74R; ZKK600 30-06
nimrodl
Troll
Příspěvky: 141
Registrován: sob 27.10.2012, 13:36

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od nimrodl »

to si nevybereš.Holub má 450-500 g 3/4 tvoří kosti a péří :lol:
Nissan Patrol GR Y 60 long ,35" , navijak a tuna železa navíc :-)
Lada Niva T3
Jiří K.
Zkušený diskutér
Příspěvky: 718
Registrován: čtv 17.1.2008, 6:55
Bydliště: Ostrava

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od Jiří K. »

Já si myslím, že těch 140 g v pohodě dostaneš s jedné průměrné veverky. Problém budou ty centimetrové kostky. Pokud budeš chtít dodržet recept, spotřeba veverek zřejmě rapidně stoupne. :lol:.
kounek
Zkušený diskutér
Příspěvky: 534
Registrován: ned 11.7.2010, 17:47

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od kounek »

Je pravda, že centimetrové kostky bude asi problém, spíš tak centimetrové plátky...

Jenže zase když to bude mít být veverka na zvěřinu, tak to by musela být střelena malorážkou na hlavu, protože jinak ještě to poškození masa po brocích, to už by jich bylo řekl bych potřeba asi tak 10... :D
Mauser M12MAX 308w; Blaser 750/88 5,6x52r/9,3x74r; Brno 502 243/12,Brno Stopper 458WM, CZ457
Dříve:CZ550Safari 375hh; CZ527; BO803.8; CZ550 9,3x62; IZH94; PPK K1 308w; Rössler Titan6 308w; Merkel Suhl 220E 9,3x74R/9,3x74R; ZKK600 30-06
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od fesoj »

Pánové, vypadá to lákavě a zcela určitě to vyzkouším. A vůbec kvůli tomu nehodlám ubližovat chráněným a navíc nepříliš hojným "opičkám našich lesů". Beztak si myslím, že je to chyták a mistr šéfkuchař měl na mysli "veverku" vepřovou, případně z divočáka ! Tomu by ostatně nasvědčovalo i pokrájení na kostičky, protože naporcovat tímhle způsobem nebohého hlodavce by dost dobře nešlo, pokud bych nechtěl mít při každém soustu hubu plnou kostní tříště. A o vykošťování řeč nebyla !
Kritériem pravdy je praxe.
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od BwanaHunter »

fesoj> Jen chci dodat, že za první republiky se veverky běžně střílely ve velkém, kožky se vykupovaly a zvěřina se poměrně běžně konzumovala, takže bych si i myslel, že autor receptu skutečně myslel veverky jako veverky...

edit dalas
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Jiří K.
Zkušený diskutér
Příspěvky: 718
Registrován: čtv 17.1.2008, 6:55
Bydliště: Ostrava

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od Jiří K. »

To máš sice pravdu, ale většina receptů taky počítala s nádivkou. Ta veverka svým způsobem nahrazovala střívko. :lol:
Pak člověk i pochopí proč Myslivecká Kuchařka s roku 1968 počítá s jednou veverkou na dvě porce.
slivovice
Nový návštěvník
Příspěvky: 5
Registrován: sob 11.1.2014, 13:38
Bydliště: ostravsko
Kontaktovat uživatele:

Re: Netradiční zvěřina

Příspěvek od slivovice »

Znal jsem hospodského, který mě naznačil zájem o kočičí zadní stehna. Fakt to myslel vážně, měl na ně klientelu a ne ledasjakou (údajně z jedné rýžové země). :wink:

Jinak ještě v učení na trutnovsku jezdil za známým myslivcem pro střelené kočky děda zvaný "Kočička", který (jak mi bylo řečeno) jako mladý kluk na východním frontě I. světové války v okopech dostal zápal plic, tehdy to smrtelnou chorobu. Místní felčár jej vyléčil právě kočičím masem a děda pak celý život konzumoval mezi jiným maso koček. Normálně je vařil nebo pekl "á la králík". Člověk stejně neví z čeho tloustne...
Ardessa .50 Black Powder (cal 12,7 mm) pro terčovou střelbu na 100 metrů
Úpravy destilátů http://www.dubovesudy.cz
Karel61
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 310
Registrován: sob 06.2.2010, 20:53
Bydliště: Česká Kanada

Re: Netradiční zvěřina - liščí pečeně

Příspěvek od Karel61 »

Tento recept je hned na několika německých internetových kuchařkách. Např. na www.rezepte-guru.de je dokonce hodnocen meximálním počtem pěti hvězdiček. Tak jsem to přeložil do českého jazyka :) :

Přísady:
1 liška, sůl, pepř, citrónová šťáva, láhev červeného vína, láhev estragonového octa, cibule nakrájená na plátky, bobkový list, pepř drcený, jalovcové bobule, slanina na špikování, kyselá smetana, maggi.

Příprava:
Stažená liška se na tři dny zavěsí do tekoucí vody. Pak se připraví jako zajíc, tzn. oddělí se hrudí, hlava a přední běhy. Do hřbetu a běhů se vetře sůl, pepř a citrónová šťáva. Vše se zaleje lahví červeného vína, stejným množstvím estragonového octa. Přidají se plátky cibule, bobkový list, drcený pepř a jlovcové bobule. Po 24 hodinách se pečeně vyjme z nálevu, hustě se našpikuje a za pilného polévání nálevem a kyselou smetanou se upeče do měkka a šťavnata.
Výpek se scedí, dochutí maggi, dílem se přeleje pečeně, díl se podává v omáčníku.
Oddělené části se použijí k přípravě ragú.
Odpovědět