Bažantnictví

vse co souvisí s naší zvěří a jejím chovem...
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3386
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: Bažantnictví

Příspěvek od dalas »

U nás jsme právě přijali filozofii vytvořit divoké populaci podmínky, aby mohla vegetovat (políčka, zásypy se zadkem už od žní, ale hlavně tlumení škodné), prostě to, co jsme schopni ovlivnit. Jistou výhodou je zatím menší výskyt černé. Pokud ty podmínky nebudou vyhovovat divoké populaci, tím méně budou vyhovovat vypouštěným bažantům. To vypouštění je dle mého názoru vhodné, pokud stavy klesly na základě nepříznivého roku a pod., prostě důvodem poklesu je mimořádná situace. Pokud se ale bažantovi někde nelíbí, nic ho tam neudrží a ten tlak na něj je dnes opravdu vysoký skoro všude.
Jinak chlapi, přeju vám výsledky s vypouštěním, protože vím co to všechno kolem obnáší.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Bažantnictví

Příspěvek od fesoj »

Pánové, české bažantnictví bývalo vzorem celé Evropě. Bohužel, asi se všichni shodneme na tom, že v posledních desetiletích to s ním jde "zu grunt". Příčin je samozřejmě víc.... Začalo to již v 70. letem dovozem bažantů, jejichž jedinou předností byla vysoká snáška. O možných negativních vlivech na populaci našeho českého bažanta tehdy nikdo nevěděl nebo vědět nechtěl. A v blbostech, tehdy doporučovaných "odborníky", se pokračovalo a mnohdy pokračuje dodnes. Po ukončení snůšky se vynešené slepičky vypustily /nebo prodaly/. Z vylíhlých kuřat se před vypuštěním vybralo nové chovné hejno, které se drželo v krotkém chovu až do snůšky příští. A v tom já vidím největší kámen úrazu. Pokud se takto postupuje po několik generací, nemá bažant z bažantnice s divokým bažantem mnoho společného a vypuštění bažantíci, kteří přežijí hony, jsou pro divoký chov vlivem ztráty instinktů nepoužitelní. Proto tolik nářků nad tím, že koupenými bažanty z bažantnice jen krmíme škodnou... Za mých mladých let jsme v Kladrubech n.L. líhli cca 5000 kuřat. A žádné chovné hejno jsme nenechávali. Po skončení snůšky jsme zvěř vypustili, odchovny asanovali a znovu zatravnili. Chovné hejno jsme si v únoru nachytali do podražců, což nebyl problém. Vždy v něm bylo nějaké, i když nevelké, procento divoké populace, které předávalo své geny dál. Začátek snášky jsme urychlovali svícením, ale na druhou stranu jsme ji zbytečně neprodlužovali. Tím pádem byla mladá zvěř do honů řádně vyspělá a nebyly sebemenší problémy s létavostí. A některé z chovných slepic se ještě podnesly. A co se týče toho, že vypuštění bažantíci neumí hřadovat - my jsme je to učili, nejméně 14 dní před vypouštěním jsme do odchovny instalovali smrčky. A fungovalo to...I s krmením jsme postupovali trochu jinak, než je zvykem. Granule tvořily samozřejmě základ, ale přidávali jsme do nich i kopřivy, jetel a mladou kukuřici. Vše se míchalo řeznickým kutrem. A to nemluvím o hlávkovém salátu který zavěšený na provázcích sloužil hlavně k zábavě a tak trochu zabraňoval kanibalismu. Vyplácelo se to. Ale té práce a času !
Kritériem pravdy je praxe.
Michal S
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 104
Registrován: stř 12.10.2011, 16:53

Re: Bažantnictví

Příspěvek od Michal S »

Ještě před lety ve škole když jsme měli přírodopis tak nám učitelka vysvětlovala že koroptev je "samička" od bažanta a já jsem se mohl po*rat smíchy :D:D Je to už spoustu let ale na to nezapomenu nikdy :D
Odpovědět