Vymámení čuníků z řepky, kukuřice

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
niva
Častý návštěvník
Příspěvky: 83
Registrován: úte 14.12.2010, 21:02

Re: Vymámení čuníků z řepky

Příspěvek od niva »

Zdravím páni kolegové,
k tomu individuálnímu lovu šoulačkou v kukuřici bych měl následující:
1, jde to, ale pouze za předpokladu, pokud mezi členy a povolenkáři funguje v praxi dobře pravidlo o informování, kde, kdy a kdo loví. Jinak snadno může být z lovícího lovený, aniž to dotyční tuší. "Hlad" po ráně, menší zkušenost, nervozita, potřeba "rychlé" rány pro úspěšný lov, horší viditelnost, ...., bohužel příliš rizikových faktorů pro velkou smůlu zúčastněných. S tou vzájemnou informovaností bývá bohužel v praxi často potíž.
2, Pokud jsem v honitbě častěji, není takový problém kukuřici párkrát obejít (když to neznám z dřívějška) a zjistit, kudy prasata chodí, ochozy se dají najít i při současném suchu. Po "dešťové" obnově to jde samozřejmě líp. V kukuřici zpravidla není moc příležitosti pro kalištění nebo jsou i další pro ně atraktivní pochutiny, kam chodí. No a pak už jen využít terén, vítr nebo sedačku a počkat si na ně když vycházejí nebo se vracejí zpátky.
3, Vzácně bývají v lánech např. netěsnící hydranty pro závlahy nebo nějaké mokřejší údolíčko, drenážní skruže s nějakým keřem, tam se vyplatí postavit (přinést) předem lehčí sedačku, protože pravděpodobnost, že tam přijdou je vysoká, bývá to tam častěji i prolámané, takže je tam pak i docela dobře vidět. K takto umístěné sedačce (pokud prasata již v kukuřici jsou) se vyplatí na vhodné místo dávat např. nějakou plevelnou rybu nebo zbytky z ryb, ... , docela jim to chutná a chodí tam i lišky.
4, O chození napříč řádky bych předem informoval příslušného zemědělce, stejně jako o těch sedačkách, neměl by s tím být problém, ale může. Po zkušenostech ze šoulání kolem vinohradů, kdy mám za chvíli "ukroucenou" hlavu bych viděl jako vhodnější, pokud už jdu do kukuřice, jít po řádku.
5, Individuální lov prasat brokovnicí bohužel nejde, na těch 5 - 20 metrů by byla dostatečně přesná i výkonná, i zamíření je rychlejší, ale zákon je zákon. Takže lov bez optiky, pokud nemám praxi ve využívání podhledu. Při chůzi v řádku mě puškohled na tyto krátké vzdálenopsti spíš vadí i při nastavení na 1,5.
6, Jo, ještě jedno doporučení. Než bych šel na tento lov (v kukuřici ze země), dobře bych si předem ujasnil, zda na to mám. Někdy je toho adrenalínu až až, takže proč zatěžovat víc než je nutno kardiovaskulární systém.

Zatím asi vše.
niva
motolada
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1290
Registrován: úte 18.1.2011, 14:34
Bydliště: Jižní Morava

Re: Vymámení čuníků z řepky

Příspěvek od motolada »

Tak v pátek jsem je mel v kukurici tak od 5-30m.Vyzkoušel jsem všechny vábničky,ale ven je nedostal :cry: Aspoň je nezradil...
Uživatelský avatar
Daniel Vyoral
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 154
Registrován: čtv 29.12.2011, 17:59
Bydliště: Zlín

Re: Vymámení čuníků z řepky

Příspěvek od Daniel Vyoral »

Kdysi u nás zemědělci nechali stát kukuřici až do půlky února (už si nepamatuji přesně co bylo příčinou). Rád jsem podnikal takové lovec ké výlety do kukuřice za prasatama. Jenže u nás to nebyla žádná malá nudle, ale obrovské lány, takže narazit na ně nebylo zas tak pravděpodobné. Většinou jsem chodil potichu v řádku proti větru a snažil se sem tam přičapnout a pozorova okolí kolem sebe. Když jsem jednou takto vyrazil, scénář byl obdobný. Šoulal jsem asi okolo jedné hodiny odpolední a sluníčko krásně svítilo. Pomalinku jsem se dostal do míst, kde byla kukuřice řidší a méně vzrostlá. V tu ráno vstalo prase asi na 20 m a jistilo, měl jsem ho pěkně na široko, velikost cca 40 kg. Nečekal jsem a střílím ze zlamovací kulovničky. V tu ránu se kolem mně zvedlo kolo o průměru 30 m. Všude lítali prasata jak divé. Snažil jsem se ještě přebít, když kolem mne utíkala na tři metry bachyně, hrubě přes sto kilo, a vystřelit na jedno ze tří selat, které ji následovaly. Ruce se mi třepaly, že jsem nemohl trefit nábojovou komoru. Když se mi to povedlo a ještě jsem se snažil vystřelit, tak jsem urputně mačkal zajištěnou zbraň a divil se proč to nestřílí :). Sele nakonec leželo na fleku. Určitě to byl zajímavý zážitek a nebránil bych se podobným. Od té doby u nás kukuřice nebyla a valí pořád jenom řepky...
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Vymámení čuníků z řepky

Příspěvek od Zdenek41 »

Tak nějak jste mě vyhecovali a vyrazil jsem po snad 5 letech lovit do kukuřice.Předem napíšu,že si zase dlouho od tohoto adrealinového lovu odpočinu.Jsem na to už starej...
Dvakrát jsem nechal odejít menší tlupu,bachyně selata a nějaký lončák to bylo ještě světlo.Vzdálenost byla okolo 20metrů,ale v příčných ouvratových řádcích.Za šera se mi začalo honit hlavou jak se z toho 100 hektarového pole dostanu k autu.No na to už bylo pozdě.Cosi zachrastilo, zalámalo a proti mě asi na 10 metrů stála malá almara.Pocit k nezaplacení...Ale i tak zvedám optiku, jasně vidím knourka odhad něco ke 100.Za jiných okolností bych po flintě nešahal.Bylo potřeba.... a vzdálenost se mezi náma dost zmenšovala.Srdce jsem měl až v krku.
No a padla rana prase mi odkazovalo metr od nohou.Tak jsem už jen z mojeho strachu přidal ještě jednu na krk.
Knourek 16mě 70kg dodávková váha.O tom jak jsem se sním doplazil a naložil do auta už popisovat nebudu ještě ted mě bolí žebra a břišní svaly. :wink:
Uživatelský avatar
Daniel Vyoral
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 154
Registrován: čtv 29.12.2011, 17:59
Bydliště: Zlín

Re: Vymámení čuníků z řepky

Příspěvek od Daniel Vyoral »

Tak tomu říkám adrenalinový lov. Nebylo bláto na hřišti? :D
Uživatelský avatar
Reno
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 462
Registrován: pát 20.2.2009, 11:49

Re: Vymámení čuníků z řepky

Příspěvek od Reno »

Nebuď indiskrétní, mladej... :twisted: Jinak škoda, jak už poznamenal niva, že u nás není povoleno použití brokovnice s jednotnou střelou i k individuálnímu lovu, vzhledem k podmínkám lovu v kukuřici by to bylo ideální nářadí. Osobně bych se tam asi nejlépe cítil s pumpou.
Petr1970
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1867
Registrován: úte 26.1.2010, 9:46

Re: Vymámení čuníků z řepky

Příspěvek od Petr1970 »

no já spíš s tím ruským "kulometem" AA-12 nebo co to je:-) takovej ten buben a automatická brokna:-) (prosím nadsázka, nenabádám k porušování zákona) :-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3396
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: Vymámení čuníků z řepky

Příspěvek od dalas »

Zedenku Lovu Zdar, tomu říkám "dát zvěři šanci" :lol:
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Tim
Zkušený diskutér
Příspěvky: 692
Registrován: úte 26.11.2013, 14:21
Bydliště: Mar. Lázně

Re: Vymámení čuníků z řepky

Příspěvek od Tim »

Zdravím, jsem tu úplně nový, tak se jen v rychlosti představím.
Jmenuji se Jirka, bydlím v západních Čechách kousíček od hranic s Německem a myslivost aktivně dělám asi šest let, ale mezi myslivci se pohybuji odmalička. Navíc jsem myslivost studoval jak na SLŠ tak na VŠ.

Přímo v naší honitbě se neobdělává (velká nadmořská výška), ale u sousedů mají lány kukuřice a obilí pravidelně. Se spoustou těch kluků co tam loví se vídám denně v práci, tak jsem během vyprávění pochytil pár triků, jak čuníky vylákat :wink:
Údajně žádné prase neodolá pečeným bramborům s kmínem. Kamarád na kraj kukuřice každý den hodil pár pečených brambor a během léta ulovil více než třicet prasat :idea:
Ke konci léta je prý zase účinné hodit na kraj pole pěkně "uleželé" rybí zbytky, protože prasata jsou mlsná a mají rádi změnu :wink:
Zkuste ty brambory vyzkoušet, třeba se zadaří. Mne začíná lov prasat až teď po zámrazu, kdy se stěhují do lesů...

Lovu zdar!
Jirka
Motivační citát pro tento den:

Vykašli se na motivační citáty, nalej si sklenku Jamesonu a pusť si pořádnej metal!!!
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Vymámení čuníků z řepky

Příspěvek od Zdenek41 »

Time tě tu teda zdravím.
Spíš,když se běžně vařily brambory v pařících kolonách pro domácí čunase v JZD...A povedlo se uzmout fůru ještě teplých a rozvézt je po revíru.Tak si týden soused neškrtl....Kmín jako taký je pro všechnu zvěř prostředek na přivábení velice atraktivní.Získat z této rostliny kořen tak vám tam budou čunata běhat pořád.Jak je to u polí s divokým kmínem.
hunterplus
Nový návštěvník
Příspěvky: 41
Registrován: úte 30.11.2010, 17:19

Lov v kukuřici.

Příspěvek od hunterplus »

Dobrý den slyšel jsem že někdo loví divočáky tak že systematicky prochází vyrostlou kukuřicí tak dlouho než najde zalehlá prasata a pak na pár metrů loví.Tak jsem se chtěl zeptat jestli tu s tím někdo nemá zkušenosti nebo jestli jste o tom aspon také od někoho neslyšeli?Jaké měl tímto způsobem lovu ůspěšnost.Děkuji.
oziris
Nový návštěvník
Příspěvky: 31
Registrován: úte 17.7.2012, 12:07

Re: Vymámení čuníků z řepky, kukuřice

Příspěvek od oziris »

Ahoj. Pred rokom som sa aj ja zaujimal o tento sposob lovu, lebo u nas na rovine su same kukuricne lany, kde-tu les a len cca 10 percent obilniny. To znamena, ze od juna do oktobra-novembra v podstate nemame sancu. A pritom som vedel o pritomnosti ciernej v kukurici (vyvalane kolesa atd.) Ja som to skusal len raz, ale nemam ani psa, ani skusenosti, tak som to nechal tak. Inak si dovolim sme skopirovat sukromnu spravu od Zdenka41, ktory mi na moju otazku ochotne odpovedal. Dufam, ze nebude mat namietky, ale sukromne informacie tam prakticky nie su. Prosim:

Pokud se týká lovu v lánu kukuřice je to věc velice složitá.Musíš mít na to psychycky i fyzicky.Nejde podcenit ani jiná přítomnost lidí jak lovců nebo zlodějů klasů.Co ti bude platný kus ulovený třeba na 5 metrů(což neni vůbec nemožné),když se ti roztrhne srdce.Nebo vynést 40kg lončáka z kukuřice je pro jednoho práce na několik hodin.Tohle je potřeba všechno zvážit před lovem.
Jinak prasata pokud zalehnou v lánu jsou nejaktivnější hodinu před západem.Vypozorovat,kdy začínají lámat klasy a podle toho jak se v tlupě projevují hlasitě,lehce poznáš co je to za tlupu.Velice jednoduše se loví lončáci a velice složitě selata od bachyn.Další doba vhodná je ráno okolo 6 do 8 než zalehnou.To se stává,že se i nějaké nepozorné sele dostane z kukuřice ven.Ale musíš být pohotový střelec moč času na to neni.
Nejakého šustění či bání se špatného větru se bát nemusíš v poli je vše uplně jinak.Zvěř k tobě normálně dojde.Ten pás zlámané kukuřice je ochraný pás,každá tlupa chodí v noci dokola.Z venku nejsou vidět a v klidu si tam choděj a berou žír.Pokusit si sednout u toho pásu můžeš,ale moc od toho nečekej.Co je nejlepší najít si v lánu mokrá místa.Černá většinou i tam píje a ven chodí minimálně pouze za žaludy a bukvicema.Dokud zrno neztvrdne je pro něj to nejlepší krmení.
Já jsem to dělával tak,že při měsíčku jsem si sedl do lánu a lámal klasy taková vábnička, selata přiběhnou nebot si myslí,že jim bachna trhá.Pak musíš lovit,ale čekat i to,že je to velice dobrá máma.Za dobu mládí mě vyprovodila z lánu jen asi 3 krát.Ale sranda to neni.Dnes volím již méně adrealinové lovy.
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Vymámení čuníků z řepky, kukuřice

Příspěvek od fesoj »

Teď budu OT, ale nedá mi to... Co se týče vařených brambor, ty miluje veškerá spárkatá. Kdysi jsem v zimě vytáhl z potoka naprosto vyčerpané srnčí a vzal je domů. Většina takových kusů sice zpravidla velmi rychle uhyne na zápal plic, ale tenhle se mi podařilo zachránit a vypustit na jaře do přírody. Zkoušel jsem ho krmit vším možným - řepa, mrkev, kukuřice, oves, brambory syrové i vařené - a těn vařeným bramborám se šrotem dávalo jednoznačně přednost před čímkoliv jiným.
Kritériem pravdy je praxe.
Odpovědět