Lov ČERNÉ ZVĚŘE v noci za pomocí umělého osvětlení

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)

Použili jste v myslivecké praxi umělé osvětlení při lovu černé?

Anketa končí za sob 10.10.2009, 21:39

Ano,je to efektivnější redukce černé.
6
11%
Ano,je to zajištění průběrného lovu černé.
11
21%
Ne,nemá to vliv,lovím pouze za úplňku měsíce.
24
45%
Ano,ale není to nutná výbava lovce.
12
23%
 
Celkem hlasů: 53
mikycz
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 167
Registrován: čtv 21.7.2011, 9:35
Bydliště: Brno

Re: Lov ČERNÉ ZVĚŘE v noci za pomocí umělého osvětlení

Příspěvek od mikycz »

Mam svítilnu 320 lm, dosvit 260m, v polní i lesní honotbě srnčí bez vážnější reakce, pokud jsem na něj ale koukl pozorovákem NV 1+ a zmáčkl přísvit tak zmizelo.

Co se týče lovu teď se vracím k baterce (NV mám jen levný pozorvák GEN 1+ s přísvitem) v lesní honitbě jsem rozsvítil 1 x na rudl cca 3 s odběhli a pak se vrátili za cca 10-15 min, 1 x na bachyni se selatama, rožl jsem na ni asi 6x během půl hodiny vzdycky tak na 30-60s jestli tam není přece jen něco bez proužů :-) po půl hodině ji to předstalo bavit a odešla, 1 x na rudl zřejmě stejně velkých prasátek ty mě nedaly ani 1s :-( . V polní honitbě jsem slovil kunu, lišku a lončáka, pěkně postáli a nevypadalo to že by jim to nějak vadilo (cca.5-10s než padl výstřel).

Jen tak pro zajímvost i kuna vnímala, že na ni svítím NV s přísvitem, takže si myslím, že aspoň u těch levných NV 1+ při přísvitu o tom určitě ví. Jinak pozorovák můžu doporučit, je fakt super vědět co před váma je a druhá věc když ráno vyrazíte ještě za tmy na šoulačku nebo k posedu nemusíte si zvěř hned zradit když víte kde je :-)
Hirc
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 458
Registrován: pát 07.3.2008, 13:25
Bydliště: Praha / západní Čechy

Re: Lov ČERNÉ ZVĚŘE v noci za pomocí umělého osvětlení

Příspěvek od Hirc »

přísvit který skutečně není vidět je od vlnové délky cca 915nm a výše. Protože s vyšší vlnovou délkou klesá "výkon pro přisvětlení", tak se k levným NV se obvykle dávají 815 nebo 850nm - které sice více přisvětlují, ale zase ty paprsky jsou jaksi vidět...
rimar77
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1361
Registrován: ned 29.3.2009, 14:49
Bydliště: jižní čechy

Re: Etika lovu na vnadisti

Příspěvek od rimar77 »

Hirc tady máš takovou noční šoulčku po americku jen maj termokamery a né NV :-)

https://www.youtube.com/watch?v=zQxmyTfbV1o
crif
Zkušený diskutér
Příspěvky: 606
Registrován: pát 07.3.2014, 20:12

Re: Etika lovu na vnadisti

Příspěvek od crif »

Tak tohle je úplně jiný level :roll:
Uživatelský avatar
Steyer
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 433
Registrován: úte 12.12.2006, 22:56
Bydliště: Liberec

Re: Etika lovu na vnadisti

Příspěvek od Steyer »

No tak takováhle malá noční termošoulačka po americku se jistě rychle stane snem každého našeho českého sedláka.
No takže konec válení doma, musíme trochu máknout, ne?! dokoupíme nějaký to nový nádobíčko, ne?!
A hurá na ně, že jo. Ať sedláci konečně viděj´, že něco kloudnýho děláme, no ne?!
Svině reje v kukuřici,
jen jí střelit na palici.
Ať má sedlák plný sýpky,
tohle nejsou žádný vtípky.
Co když by mu ubylo,
nic by mu pak nezbylo!
O žebrácký šel by holi,
procházet se mezi poli,
co mu žere černá zvěř,
myslivečku, to mi věř!

PS: ale mě se to líbilo, jak se pěkně trefovali.... :D

To Admin: prosím o prominutí Vaše blahorodí, je to celé OT jak sviňa, ale když mě to nedalo, takový pěkný video to je, takže vzhůru k světlým termozítřkům naší malé české myslivosti :mrgreen:
Každá hodina, strávená na tomto fóru, je ničím proti vteřině strávené v lese.
Umění není něco "zabít", ale nechat žít...
michalos
Zkušený diskutér
Příspěvky: 589
Registrován: pon 17.11.2008, 8:26
Bydliště: Blanensko

Re: Etika lovu na vnadisti

Příspěvek od michalos »

souhlas se Steyer, tohle už je opravdu prasár...na.... každopádně pokud to takhle půjde dál...v určitých lokalitách ČR to bude všední záležitost.
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Etika lovu na vnadisti

Příspěvek od Leon »

Pak už to jistí jenom dlaždičky na WC :-D
CZ 550 american 308win.
rimar77
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1361
Registrován: ned 29.3.2009, 14:49
Bydliště: jižní čechy

Re: Etika lovu na vnadisti

Příspěvek od rimar77 »

Michalos a v čem je lepší naháňka přes den kde je vyženeš za pomoci psů, spoustu zvěře postřelíš a nedohledáš protože lidi se na běžící neumí trefovat?? Nic ve zlém tady jsou čuníci v klidu a najednou začne střelba na co míří to padne a většinou i celej rudl jak bylo vidět takže se negativa a stres nešíří dál mezi populaci z mého pohledu vzhledem k černé rozhodně šetnější zásah než naše tradiční naháňky :-)) Jen by mne zaajíímalo jestli ty čuníky dál konzumují vzhledem k toomu že některý budou prostřílený jak řešeto :-)) Je to jinej kraj taky tady nechceme lov s lukem a tam je to běžná věc a taky beru že je to mnohem náročnější lov a více férové a sportovní než za pomoci střelné zbraně
michalos
Zkušený diskutér
Příspěvky: 589
Registrován: pon 17.11.2008, 8:26
Bydliště: Blanensko

Re: Etika lovu na vnadisti

Příspěvek od michalos »

Máš pravdu, že se na naháňce spoustu prasat postřelí, ale naháňky jsou cca 6x do roka a to jen v posledních dvou měsících. Kdežto tenhle způsob lovu se může provádět celý rok....prostě tady prasata nemají žádnou šanci.... Používat NV nebo termo jo klidně když na to dotyčný má...střelit na čekané za noc 2-3 prasata proč ne...ale takhle vybit celý rudl včetně bachyně... ano kvůli škodám je potřeba něco střelit ale až tak...to myslím, že u nás zatím nee... v tomto duchu jsem to myslel...
Tim
Zkušený diskutér
Příspěvky: 692
Registrován: úte 26.11.2013, 14:21
Bydliště: Mar. Lázně

Re: Etika lovu na vnadisti

Příspěvek od Tim »

Já se bojím, že tohle ani naší myslivost nemine :-( Pokud se nezmění způsob zemědělství - a tomu nevěřím - tak nás prasata sežerou všechny.
Motivační citát pro tento den:

Vykašli se na motivační citáty, nalej si sklenku Jamesonu a pusť si pořádnej metal!!!
rimar77
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1361
Registrován: ned 29.3.2009, 14:49
Bydliště: jižní čechy

Re: Etika lovu na vnadisti

Příspěvek od rimar77 »

Michalos no někde dělaj naháňky už od září když tam maj kukuřici a někde s nima končí až v lednu takže ten inrval je delší.
Co se týče vystřílení celého rudlu zase si myslím že je to možná lepší než když z něj střelíš jen část ono prasata jsou učenlivá rozbíjíš tím rodinou hierarchii atd. něco podobného jsem viděl na dokumentu dělají v JAR se slonama prostě vybije se celé stádo a né jen část ale na to tu jsou povolanější osoby. A máš pravdu že u nás k podobnému prostředku naštěstí důvod šáhnout není přeci jen todle jsou profíci co jezdí po farmářích a likvidují jim tam černou. Hodně se tam chytá i do lapáků

Tim nemyslím si že by to tady nastalo naštěstí na velikost země je tady celoročně aktivně lovících lidí mnohem více než v USA takže si nemyslím že by se nám ty prasat přemnožila do takového extrému jako u nich.
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: Etika lovu na vnadisti

Příspěvek od BwanaHunter »

rimar> nevím samozřejmě, jak to děláte u vás, ale ačkoliv jsem naháňkový typ, jak je o mě známo, tak musím zodpovědně říct, že na naháňkách, kterých se obvykle účastním, toho postřeleného a nedohledaného moc nebývá.

Pokud jde o ten americký lov, mě na tom vadí to, že už to je jako videohra, ta zvěř nemá žádnou šanci, v naprosté tmě není ostražitá, dostat se na dostřel není nic složitého atd. A trefit se s AR-15 s nasypaným zásobníkem taky není zas takový kumšt. Prostě jako práci, kterou je zkrátka třeba udělat, to beru (škody, redukce atd.), jako lov, který by mě měl bavit a měl bych z něj mít zážitek, to ne.
To srovnání s těmi slony zas tak moc nepokulhává. Ano, skutečně se likviduje celé stádo. Dřív se zkoušelo ušetřit mladé slony, odchytit, a přemístit do jiných rezervací, a zjistilo se, že to je problém, z mladých slonů bez sociálních vazeb a "výchovy" v rámci stáda, vyrůstala problémová zvířata a dříve nebo později stejně skončili kulí. A stejně jako jak píšu výš, se na tyhle redukční akce berou profesionálové a zkušení střelci, kteří to prostě udělají, jako nutnou práci, slony postřílí, ale radost a zážitek z toho nikdo nemá, a taky se používají metody jak to udělat rychle a efektivně.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
rimar77
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1361
Registrován: ned 29.3.2009, 14:49
Bydliště: jižní čechy

Re: Etika lovu na vnadisti

Příspěvek od rimar77 »

Bwana my naháňky neděláme :) ale když někam jedu tak tyhle zkušenosti jsem nasbíral a ruku na srdce kolik z těch chybených prasat na které se střílelo někde za 5-6km neuhyne to je daň za naháňky a taky vím co během ledna a února tady u nás střílíme z posedu vrcholem bylo prase bez spodní čelisti a kusů s vyhojeným střelným zraněním či dokonce zarostlou střelou v těle už taky pár bylo
a přesně tak jsou to profíci a dělají svou práci to jsem taky zmiňoval a né že bych se tohodle chtěl účastnit raději pojedu na tu naháňku a nebo ještě raději na posed či si sednout do lesa na zem k ochozu :-) ale je to pro zajímavost jak se to děje jinde a chápu proč to tak dělají netvrdil bych že je to prasečina a podobně asi jako když jsem koukal na rybářském servru jak kapraři omdlévali když viděli video z USA jak je tam loví lukama :lol: ale to že je to nepůvodní ryba která zamořila vodu a likviduje původní osazenstvo nikdo neřešil a stejné to tam mají s těma čuníkama u nás v ČR naštěstí jak jsem psal díky intenzivnímu lovu se ty čuníci ještě drží v rozumné míře a odlov každoročně přeci stoupá
Odpovědět