Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
vlady
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 121
Registrován: čtv 22.9.2016, 17:44
Bydliště: Luhačovice

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od vlady »

Pri nevhodnem použití rychleho prachu dochazi k zvysování tlaku v hlavni. Toto muze vect az k poskození nebo roztrzení hlavne. Napriklad pokud se prehmatnes a pouzijes S20 (pomerne rychly pistolovy prach) misto S60 (stredne pomaly puskovy prach), ktere jsou navic i vizualne podobne, tak to skonci destrukcí zbrane.
campo
Častý návštěvník
Příspěvky: 93
Registrován: úte 06.3.2012, 22:05

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od campo »

Tomu rozumím, jedná se o zásadní záměnu. Mám ale na mysli že když výrobce doporučuje u dané ráže a konkrétní střely např. S60, S62, S65, DO 073.6 což jsou prachy s různým hořením, tak dle čeho se při výběru držet.
Uživatelský avatar
Choochoo007
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1406
Registrován: úte 28.11.2006, 20:34
Bydliště: Jižní čechy

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od Choochoo007 »

Drzel bych se dle lab. tabulek a vahy strely. Pro lehci strelu je casteji vhodny rychleji horici prach, pro tezke strely pomaleji horici prach z hlediska vykonu a vyhoreni.
Ve zkratce a laicky je zasadni rozdil na ktery ses puvodne ptal ten, ze naboj ma treba max CIP tlak 4150bar. Kdyz das placnu 30gr rychle horiciho dasahnes tohoto tlaku, kdyz das ale 40gr pomaleji horici dosahnes tohu tlaku take. Je treba take hlidat kolik se uvedeneho parchu do nabojnice vejde, aby nebyla velka komprse. Rozdil je pak ve vyhoreni v hlavni a take docela zasadni v rychlosti a energii strely. Pak je jasne, ze 40gr pomaleji horici prachu ma o cca 1/3 vice energie v naboji (pokud jsou prachy stejne energeticky vykone). Pokud tedy vse stihne v hlavni vyhoret mas mnohem vykonejsi naboj pri stejnych tlacicih. No a ted jen musis najit tu sparvou kombinaci naboj X strela X hlaven X zamyslene pouziti a pozadovany vykon X prach
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3396
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od dalas »

Limit je max tlak v celé sestavě. Čím hmotnější střela a průtlačný opor, čím menší kalibr a větší objem nábojnice, tím by měl být použit pomalejší prach.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
poli
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 325
Registrován: pon 04.6.2012, 8:55

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od poli »

Ještě bych dodal, že moc rychlý prach může střelu v drážkách strhnout.
poli
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 325
Registrován: pon 04.6.2012, 8:55

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od poli »

Dnes se mi podařilo vyzkoušet v T3x supervarmint tactical přebité náboje 6,5x55SE, střela Lapua Scenar 139gr, nábojnice Lapua celoformát, zápalka SB, OAL 82. To nejpodstatnější - prach RS60, zastavil jsem se na rychlosti 850m/s - 46gr, protože jsem silnější náboje neměl udělané, některé zápalky už lehce obtékaly zápalník, ale to připisuju "kvalitě" zápalek SB. Rozpětí rychlostí od nejslabší navážky po nejsilnější 760 do 850 m/s a vše jednou dírou bez změny výšky soustřelu. QL hodil max 45,3 a rychlost 831, já jsem náboj zkrátil a přidal na 46 a jsem na mnou vymodlených cca 850m/s, možná zkusím jít ještě trochu výš, ale s jinou značkou zápalek.
Tímto děkuji Pufrovi za několikeré svižné počítání v QL.
cobaj
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 332
Registrován: pon 02.5.2011, 18:51

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od cobaj »

Myslím že se pleteš. Zápalky SB 5.3 LR jsou momentálně velmi dobré. Jsou použitelné i pro velmi precizní střelbu.
poli
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 325
Registrován: pon 04.6.2012, 8:55

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od poli »

Jsi několikátý, od koho tohle slyším, ale bohužel moje zkušenost je holt jiná.
V druhé pušce - Remington R25 jsem také zkoušel hledat navážku. Když jsem v ní zkoušel před časem dost rychlé náboje, které jsem používal v klice 308 se zápalkou CCI 200, tak zápalka známky vysokých tlaků nevykazovala, ale náboj pušce nesedl. Dnes jsem zkoušel náboje se zápalkou SB, stejné nábojnice, prach, střela. Navážka O 10% NIŽŠÍ a zápalka mi u 2 nábojů ze 3 doslova protekla do otvoru zápalníku. Přitom jsem byl i pod tabulkovou navážkou. O víkendu můžu dodat fotky. Žádné jiné náboje různých značek - Sako, Winchester, Hornady mi tohle v téhle flintě neudělaly.
Kamarád teď ladí náboj do AI v 260rem. a několik těhle zápalek se mu také prostřihlo skrz otvor zápalníku.
Neříkám, že nejsou konstantní, co se týká rychlosti. Kdyby byly dostupné zápalky jiné značky, tak nad SB ani nepřemýšlím, protože v průběhu let je jejich kvalita, zejména co se týká síly plechu a tím potřebné energie zápalníku, značně nevyrovnaná.
zispo
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 374
Registrován: pát 15.1.2010, 6:13
Bydliště: jižní morava

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od zispo »

Střílím zápalky SB normálně a při testech laborací s prachem RS52 a ráži 308 win. Jsem na šel laboraci na dálky na rychlosti 857m/s se střelou 168. Zápalka v pohodě drží a nepropichuje se. Bejt tebou zajdu za puškařem a nechám si přeměřit délku úderníku zda je v normě.
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od pufr »

Váhám, jestli k tomu něco psát, vše podstatné už jste řekli.
Jedna věc je kvalita zápalky z hlediska konzistentnosti vlastností se zásadním vlivem na precizi střelby, druhá její mohutnost ve vztahu k zážehu náplně daného konkrétního náboje (což ale precizi střelby taky podmiňuje) a třetí pevnost kalíšku zápalky ve vztahu k její citlivosti a odolnosti proti tlakům hnacích plynů. Někteří výrobci mají dlouhodobě (naštěstí dlohodobě :) ) o něco pevnější kalíšky zápalek - třeba CCI k nim patří (na rozdíl třeba od Federa nebo S&B), Winchester a Remington jsou někde uprostřed.
Nejsme sami, koho to trápí, tak pokud by si chtěl někdo ukazovat v Googlu, na dotazy "primer cup hardness" nebo "primer sensitivity chart" a podobně toho vypadnou "kilometry"

Na druhou stranu je samozřejmě zápalka při handloadingu cenným vodítkem k identifikaci tlaku hnacích plynů - jak obvykle říkáme - a protože nejsou v tomhle směru zápalky různých výrobců stejné - musím se naučit číst ty svoje (pokud jde o vtisk zápalníku a výtok/prostřižení kalíšku do zápalníkového otvoru, má velký vliv i provedení a rozměry zápalníku a z. otvoru).

Změna tvaru nábojnice a zápalky indikuje nějakým způsobem výši tlaku spalných plynů, je ale "přesněji" odvislá od "práce", kterou na ní plyny odvedou. K tomu by se daly vzpomenout krásné staré historky z doby počátku výroby nábojů .223 Rem. v tuzemsku, kdy se zároveň měnil způsob měření tlaku z měděných "crusher" válečků na piezoelektrické snímače a kdy se vzhledem k vysokému tlakovému limitu tehdy nových "dvadvatrojek" nábojnice tormentačních nábojů trhaly. Chytré hlavy přišly tehdy na to, že piezo už nepotřebuje práci, jaká byla potřeba k zdeformování tlakoměrného válečku, stačí mu úzká špička Pmax vytvořená "rychlejším" prachem. A hned byly na světě tormentační náboje bez problémů s pevností nábojnic. Celkový výkon náboje totiž CIP nezajímal a snad dodnes nezajímá - na rozdíl od SAAMI, které je jako vždy o krok napřed a výkon náboje se střelou o určité hmotnosti zohledňuje.

Tím se dostáváme k novým prachům švýcarské Nitrochemie (Reload Swiss), které - jak vtipně říká Cobaj - přepisují historické tabulky výkonu jednotlivých ráží (on nárůst V0 o 30 až 50 m při srovnatelném Pmax, to je někdy rozdíl třídy - rozdíl mezi "standardem a magnumem :D ). Kdo provozuje QL a podívá se na tlakovou křivku spočtenou tímhle programem pro prach RS60, uvidí místo obvyklého zaobleného "píku" téměř lichoběžník. Velmi rychlý nástup k Pmax a pak téměř lineární pokles tlaku až k ústí hlavně. No a je to právě plocha pod tlakovou křivkou, která vyjadřuje práci vykonanou na dnu střely k jejímu urychlení ale taky na nábojnici, zápalce, potažmo čelu závěru.

Takže, pokud s povděkem kvituji, že mi některý Reload Swiss umožní dosáhnout z mé zbraně výrazně vyšších rychlostí střely, musím počítat s tím, že to není "zázrakem", je to dobrým průběhem hoření prachové náplně řízeným možná deseti různými "fintami", které Nitrochemie u tohohle prachu uplatňuje a že to má taky nějakou cenu - vyšší zatížení celého systému, které se projeví zcela jistě alespoň na nábojnicích a zápalkách.

A, že není vše u RS60 jenom růžové tu inzeroval nedávno Lovec, když nalezl u svých nábojů s náplní tohohle "pracanta" výrazně vyšší závislost rychlosti hoření na počáteční teplotě náplně než třeba u RS52 ... :?
Pufr
Uživatelský avatar
roman200
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 267
Registrován: čtv 19.11.2015, 12:49
Bydliště: Plzeňsko

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od roman200 »

Zápalky S&B LR používám u loveckého nemagnumového střeliva běžně a jediný problém jsem měl s nábojem 30-06, prachem D073.6 a slabší laborací se střelou Sierra ProHunter 180Gr. Zápalka měla zřejmě menší výkon a zážeh náplně byl nevyrovnaný, už jsem to tu někde psal. Pokud laboruji náboj s Ng prachem v nábojnici větší než 308W, používám zápalky jiných značek, S&B nemá podle mého názoru dostatečný výkon pro tento typ prachu.
Opačnou zkušenost mám se nábojem stejné ráže, prachem Accurate 4350, střelou Hornady SST 180Gr., při použití zápalky S&B LR, jsem se bez problémů dostal na 830m/s, známky zvýšeného tlaku žádné. Pak jsem z mladické nerozvážnosti (je to víc jak 15 let :wink: ), použil pro stejnou laboraci zápalku Winchester. Už po prvním výstřelu jsem zjistil, že jsem vůl - zápalka byla silně rozlisována zvýšeným tlakem, došlo i k roztažení zápalkového lůžka a lehkému úniku spalných plynů. Náboje jsem delaboroval, osadil zápalkou S&B LR a bylo po problému.
Nemyslím, že je zápalka nějak výrazně horší než standardní zápalky jiných výrobců, S&B je používá i do nábojů Match a ty můžou renomovaným značkám v klidu konkurovat.
Zajímavé testy jsou zde (spodní odkaz krásně ukazuje rozdíly v zážehové mohutnosti):
http://bulletin.accurateshooter.com/201 ... -and-more/
http://www.6mmbr.com/primerpix.html
Mé původní uživatelské jméno je roman300...
CZ 550 9,3x62; ZG47 8x57JS; CZ550 300WM; BAR II 270W;;12/70;12/76;45ACP;.38Spl
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od pufr »

Dnešní S&B zápalky padají z linek, které výrobce pořídil cca před čtyřmi nebo pěti lety. Jde tuším o čtyři paralelní linky a v době jejich rozběhu byla produkce taková, že S&B prodával prý 60% jiným výrobcům střeliva. Vzhledem ke stoupajícím objemům výroby nábojů ve Vlašimi už to dnes není tak velký podíl, ale řada jiných i renomovaných výrobců střeliva ve Vlašimi nakupuje. Píšu to proto, že před těmi cca pěti lety se skutečně kvalita jejich zápalek zlepšila - a zatím to trvá - ťuk, ťuk, ťuk :)
Pufr
sara
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 134
Registrován: sob 03.12.2011, 17:26

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od sara »

Tzv. vytečení zápalky , nebo jiné znaky na ní: Mám dojem, že kromě tlaku plynů v nábojnici ovlivňuje výsledný vzhled dna zápalky / s důlkem po zápalníku a ev. vyteklými okraji/ i hmotnost úderníku a ev. tuhost bicí pružiny i velikost mezery ve tvaru mezikruží mezi zápalníkem a otvorem kudy prochází v čele závěru. Plus vlivy výše popsané /tvrdost a tlouštka plechu dna zápalky, atd/.Někdy to dokonce vypadá, jako by se zápalník už začal vracet, ale ještě v důlku ho dostihnul tvářící se plech zápalky a dorozklepnul se o něj , jak o trn. sara
poli
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 325
Registrován: pon 04.6.2012, 8:55

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od poli »

Dnes jsem v klidu prohlédl a roztřídil hilzny. Zápalky SB v nové T3x 6,5x55SE, střela Lapua Scenar 139gr při navážce 46gr RS60, což je o 0,7gr nad max podle QL už 2 z 5 vykazovaly mírné známky zvýšených tlaků, ale opravdu mírné - zápalka měla jen kolem náklepu mírný rantlík - rychlost 845m/s.
Ty samé zápalky SB použité v Remington R25 - samonabíječka s volně plovoucím úderníkem, prach Vectan Tubal 3000, střela Lapua Scenar 155gr byly vteklé do otvoru zápalníku při navážce o 10% slabší a rychlosti 742m/s. Se zápalkou CCI jsem se se 42gr dostal na rychlost 820m/s bez známek zvýšených tlaků na zápalce. Stejně vteklé zápalky, dokonce jedna propíchlá byly u továrních nábojů SB se střelou HPBT 168gr.
Naopak opět tatáž zápalka SB, střela Hornady Interlock 165gr BTSP, prach Lovex D073,6, série 4/14, navážka 39,6gr žádné takové problémy nevykazovala, v zápalce krásný velký otisk. Dál jsem se se střílením a měřením nedostal, protože začalo pršet a stávkovala hradla.
Když k tomu přidám zkušenosti kamaráda s flintou AI v 260 rem., kde měl u našláplých nábojů s prachem RS60 několik zápalek SB propíchlých, tak mi z toho vychází dvě možnosti:
1.SB je měkká a při snaze o honění se za vysokou rychlostí při vyšších tlacích, s rychlým prachem a v pušce s větším otvorem pro zápalník, což je případ AI a mojí samonabíječky s plovoucím úderníkem není její použití zrovna to pravé ořechové. Ale zase výhoda, že bude červená čísla hlásit hodně brzy proti tvrdé zápalce.
2. Použil jsem už moc rychlý prach, čemuž by odpovídalo i to, že u D073.6 byla zápalka v pohodě, i když jsem to nezměřil a náboj byl postavený na dolní hranici podle tabulek. Jenže k tomu mi zase nesedí totožné problémy s továrním střelivem SB, ale tam to zase může vyvrátit to, že to byla jen jedna krabička nábojů, z jiné krabičky z jiné šarže to nedělalo.
Pro zajímavost podle QL je pro můj náboj v 6,5x55SE max RS60 45,3gr, OAL 80mm na rychlosti 431m/s, já jsem s navážkou 45,4gr, OAL 78mm měl průměr rychlosti 831m/s, takže OAL u tohoto náboje nebude mít takový vliv na rychlost.
A ještě jsem se znova díval do tabulek Vectan a jsou tam uvedené zápalky CCI, už mám připravené další navážky, tak uvidíme výsledek.
Uživatelský avatar
Choochoo007
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1406
Registrován: úte 28.11.2006, 20:34
Bydliště: Jižní čechy

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od Choochoo007 »

poli píše: Pro zajímavost podle QL je pro můj náboj v 6,5x55SE max RS60 45,3gr, OAL 80mm na rychlosti 431m/s, já jsem s navážkou 45,4gr, OAL 78mm měl průměr rychlosti 831m/s, takže OAL u tohoto náboje nebude mít takový vliv na rychlost.
Co ta rychlost 431, neni to preklep?
pufr píše: A, že není vše u RS60 jenom růžové tu inzeroval nedávno Lovec, když nalezl u svých nábojů s náplní tohohle "pracanta" výrazně vyšší závislost rychlosti hoření na počáteční teplotě náplně než třeba u RS52 ... :?
Nemelo tam byt misto RS52 spise RS62?
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Odpovědět