Africký mor prasat

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
regis24
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 131
Registrován: ned 12.6.2016, 7:11

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od regis24 »

No popravdě, já jsem docela na*ranej na velkou většinu "myslivců", členů ČMMJ které znám, a vůbec ze svého okolí. Je to prostě banda tupců. O nařízení SVS málokdo ví něco jiného než z TV, stáhnout si to ze stránek SVS je nadlidský úkol i pro hospodáře. Bohužel ani OMS k tomu nepřistoupil zodpovědně a je jim jedno že se nic neděje... Dokonce jeden jouda který sedí na OMSu v komisi tvrdí, že jim na "okres" nic nepřišlo, takže u nás se nic neděje. Že nařízení platí po vyvěšení na úřední desce podle něj není pravda, prostě já mu kecám a musí jim to přijít poštou... No debil... Nařízení SVS jsem tisknul asi ve 20 kopiích pro okolní spolky a známé, co vím, tak většina se stejně shodla na tom, že žádný zvýšený odlov se dělat nebude... Dementi.
Takže jestli to takhle podobně vypadá ve více částech ČR, je to stejně v háji...
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3406
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od dalas »

regis24> v části souhlasím a v části ne. Kde mám nařízeno, že musím číst úřední desky SVS? Pokud mě to bude ukládat zákon o myslivosti, pak máš pravdu. Ale takhle bys musel číst všechny úřední desky, který existují. Správně to má být tak, že SVS pošle befel na SSM. SSM pošle befel na MS. Pěkně s kulatým razítkem. Na to už hodně "sebevědomých myslivců" slyší. No a pak mohou přijít sankce. Nelovíte? Šetříte? Tak na dospělou zapomeňte. Prostě SSM má na MS větší špagát jak SVS. Spoléhat se ale na nějaké uvědomění nebo disciplínu v ČR je mírně řečeno dost naivní. Jinak s tím čekáním za bukem, to máš pravdu a to jsem předvídal. To je naše povaha jak s někým a s něčím vydrbat. Na to jsme mistři. Málokdo si uvědomuje, že tyto problémy přináší právě hustota zazvěření černou. Čím hustější populace, tím větší riziko nákazy a lepší podmínky pro její šíření. Takže nikde není zaručeno, že se další ohnisko nevyskytne třeba v okolí Prahy.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Zbrojovák
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1627
Registrován: pon 21.3.2011, 7:19
Bydliště: Morava

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od Zbrojovák »

kdo čekal něco jiného je bláhový stejně jak ti jedinci samotní, o kterých je tu řeč

bude to podle mě tak že zóna 1 se bude jen rozšiřovat až vyplní zónu2 - něco se začne dít až to bude ve více okresech a až mor skočí za vytyčenou hranici do zóny 3 - to už bude ale definitivně pozdě
mnoho lidí si neuvědomuje že není co ztratit - jen získat - tak tu hustotu snížím odchytem, intenzivním odlovem za povolených původně zakázaných podmínek, pravidla dodržím, vývrh prostě odevzdám byť to je otrava a stojí to něco (V ZÓNĚ 3 ZATÍM ANI NEMUSÍM JEŠTĚ) - vše se bude proplácet
nalovenou zvěřinu !!!zatím!!! je možné prodat do výkupu, schrábnout navíc zástřelné, no a v dalších letech prostě sem tam ulovit divočáka, hustota už bude malá, jakéhokoliv povoleného na potkání - a je klid, je to nějak udržitelné...
Tím že se to bude bagatelizovat nebo někde dokonce sabotovat, něco šetřit, jak? není co, stejně to vymře, budou s tím jen náklady a rizika - likvidaci chovů a kadáverů ve finále zaplatí všichni daňoví poplatníci, zvěřina vniveč a stejně pak budou muset dotyční chodit po lese a sbírat kadávery... neutečou tomu, je lepší to vyřešit tak, že beru do rukou a odevzdám kus ulovený než shnilý v lese s tím že je semeništěm dalšího šíření nákazy
Je to tak jak jsem říkal hned: v Čechách v zóně 3, nikdo bachyni lovit nebude, ne to odchytávat celé tlupy, a bude většina myslivců, co ani v zóně 2, v 1čce je to jedno, tam se už dnes jen sbírá, lovit se bude a vozit směr kafiléraka, údajně je to otázka týdne podle MZe co jsem četl - tam už to bude jedno, dovedu si ale představit že budou tací, co ani tam ne, raděj sele, líp se tahá, zástřelné je jedno 1000kč, tak co. raděj si zalovit ještě naposledy, než to odchytat...
vítejte v ČR! :)
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
crif
Zkušený diskutér
Příspěvky: 606
Registrován: pát 07.3.2014, 20:12

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od crif »

V tom máš Zbrojováku pravdu.
Jak se k tomu staví myslivci v reálu, je fakt na hlavu. Před měsícem jsme otevřeli odchytovky. Začalo obilí, řepky jdou dolů a odchytovky se začínají pěkně plnit. Každý den fůra práce navíc včetně lesařiny. Člověk je na vážkách, když vidí jaké kusy pustil. Bachyně 130, 150, 180 kg. Nedá se nic dělat, ale musí to pryč.
Sousedi nadávají, hlavně nájemce LČR, že to má postavené hlavně na penězích. Že přes nás nic nemůže projít k němu a pod. Rozumná řeč s ním není. A to je zatím klid.
regis24
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 131
Registrován: ned 12.6.2016, 7:11

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od regis24 »

dalas píše:regis24> v části souhlasím a v části ne. Kde mám nařízeno, že musím číst úřední desky SVS? Pokud mě to bude ukládat zákon o myslivosti, pak máš pravdu. Ale takhle bys musel číst všechny úřední desky, který existují. Správně to má být tak, že SVS pošle befel na SSM. SSM pošle befel na MS. Pěkně s kulatým razítkem. Na to už hodně "sebevědomých myslivců" slyší. No a pak mohou přijít sankce. Nelovíte? Šetříte? Tak na dospělou zapomeňte. Prostě SSM má na MS větší špagát jak SVS. Spoléhat se ale na nějaké uvědomění nebo disciplínu v ČR je mírně řečeno dost naivní. Jinak s tím čekáním za bukem, to máš pravdu a to jsem předvídal. To je naše povaha jak s někým a s něčím vydrbat. Na to jsme mistři. Málokdo si uvědomuje, že tyto problémy přináší právě hustota zazvěření černou. Čím hustější populace, tím větší riziko nákazy a lepší podmínky pro její šíření. Takže nikde není zaručeno, že se další ohnisko nevyskytne třeba v okolí Prahy.
No ono to je tak, že tohle řeší veterinární zákon. A platí jako se vším - neznalost zákona neomlouvá. A informovanost kolem toho byla podle mě velká, až zbytečně. Tisková konference byla ve čtvrtek, ve zprávách a rádiích to bylo pořád dokola. Potom je tedy na jedinci podívat se na úřední desku a přečíst si to nařízení.
Když se změní vyhláška o silničním provozu, tak taky každému držitel řidičáku neposílají dopis.
Sankce - tam má SVS celkem volnou ruku a podle mě ji bude využívat (a možná je to dobře).

Edit:
A pro ty, kteří si mysleli, že SVS fakt jedná správně a rychle (což není pravda, protože SVS zaspala několik let), doporučuji kouknout na Vyhlášku č. 202/2004 Sb., o opatřeních pro předcházení a zdolávání afrického moru prasat (je to z roku 2004!!!!).
http://eagri.cz/public/web/mze/legislat ... ipece.html
Jiskra
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 375
Registrován: stř 10.3.2010, 9:11

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od Jiskra »

Pánové omlouvám se , že vám vstupuji do debatního spolku. Já tomu moc nerozumím (přesto sleduji) , neb nejsem vzdělán v oboru a jsem jen prostý hostující lovec. Jen bych řekl malou připomínku a vlastní názor. Většinou mají hlavně " máslo na hlavě " hospodáři. Mám léta na povolenkách opakovaně "sele , lončák" (co bys za ty prach hochu chtěl). A běda ti ,kdyby to bylo něco jiného.
Tak a situace se změnila,je problém,lovit se má urputně vše "černé" bez výstrahy a hádejte co budu mít po zbytek roku na povolence?
Já zákona vesměs dbalý , nebudu pytlačit a lovit něco , co nemám povoleno černé na bílém. A věřte mi, že to není jen tam kde lovím a nejsem to jen já sám.
Hospodář je pro mě muž č.1 . Na vojně taky nechodím na Genštáb , ale k svému přímému nadřízenému. :?
Takže nenadávejte plošně a miřte i do svých výše postavených řad. :D
regis24
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 131
Registrován: ned 12.6.2016, 7:11

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od regis24 »

Já s tebou souhlasím, je to pravda - znám pár hospodářů a bohužel se nedá říci že by v tom měli jasno... Dokonce přímo ten náš v tom nemá jasno vůbec, protože to nedovede pochopit.... Takže u nás je to tak - na povolence sele a lončák (jako to máš ty) a bylo nám jasně řečeno, že neexistuje střílet něco jiného. A vůbec ne někde při žních....
No, na p*srání....
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od Lotr »

Ano, jsme v Čechách a co není na papíře, nejlépe s kulatým razítkem, jako by neexistovalo. Denně pořád a dokola vysvětluji, že nikdo žádný papír od státní správy myslivosti nepotřebuje a tudíž ode mne žádný nedostane. Informace rozesílám na všechny strany, včetně odkazů a aktuálních informací. SSM zkrátka nikomu žádný befel nerozešle, protože ho sama nevydala, vydala ho SVS ČR formou mimořádného veterinárního opatření. Hotovo, tečka, konec. Včelaři při varroáze včel taky nechodí k nám na úřad pro papír s potvrzením a jsou ochotni to pochopit.
Jiskra to je právě ono. Hospodář za současné situace není muž č. 1, teď je přímým nadřízeným, který musí poslouchat generála. A ten velí lovit hlava nehlava, jestli Ti napsal do povolenky sele, lončák, je to jeho věc, nesplnil rozkaz a za nesplnění rozkazu přijde trest. 2 mega pokuty jsou likvidační i pro bohatý spolek.
Takže je třeba se smířit s tím, že doba tolerance od státní správy myslivosti skončila a přijde tvrdá doba netolerance od státní veterinární správy.
Naposledy upravil(a) Lotr dne pát 21.7.2017, 11:23, celkem upraveno 1 x.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Karel61
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 310
Registrován: sob 06.2.2010, 20:53
Bydliště: Česká Kanada

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od Karel61 »

Tak včera jsem si poslechl přednášku zástupce krajské SVS v Č: Budějovicích. Tvrdil, že SVS má za cíl snížit populaci divočáků ze současných 60 ks / 1000 ha na pouhý 1 kus / 1000 ha.

Že je třeba radikálně snížit stavy, je zřejmé. Nicméně kloním se k názoru, že prioritním odlovem selat a lončáků se stavy valně snížit nedají. Pokud chceme stavy radikálně snížit, nezbývá než prioritně sáhnout na bachyně a teprve pak vzít nezkušená, tudíž snadněji dosažitelná selata, která po odstřelu bachyně zůstávají v revíru a neodchází jinam. Znám revír, kde tento princip praktikují několik let. Když tímto způsobem tlupu vystřílí, záhy se jim do revíru přesune tlupa odjinud. A takto pořád dokola.
crif
Zkušený diskutér
Příspěvky: 606
Registrován: pát 07.3.2014, 20:12

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od crif »

O tom to je. Radikálně, celoplošně.
Karel61
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 310
Registrován: sob 06.2.2010, 20:53
Bydliště: Česká Kanada

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od Karel61 »

To: crif
Dík za podporu. Navíc je třeba vzít v úvahu, že tímto způsobem se omezí migrace, a tudíž i pravděpodobnost šíření nákazy. Po odstřelu bachyně totiž nedojde k migraci zbytku tlupy.
Jiskra
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 375
Registrován: stř 10.3.2010, 9:11

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od Jiskra »

A myslíš si , že když budu " lovecky neposlušný " , že mi příští sezonu prodají povolenku???? :D
Já to chápu , vím co mám dělat , ale řezat si větev ......
crif
Zkušený diskutér
Příspěvky: 606
Registrován: pát 07.3.2014, 20:12

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od crif »

Odstřelem bachyně jsem si několikrát potvrdil, že se pak dá v pohodě do měsíce, či dvou odstřílet zbytek tlupy. Stačilo k tomu jedno až tři místa v lese a cca "ledvinka" kukuřice denně. U selat samozřejmě ještě snazší lov.
crif
Zkušený diskutér
Příspěvky: 606
Registrován: pát 07.3.2014, 20:12

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od crif »

Jinak to tu bylo i v jiných vláknech rozebíráno. MH není nad zákon ani nad tyto mimořádná opatření. Časem se najde myslím si exemplární případ a na slova Lotra dojde.
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od Lotr »

Jiskra bez té budeš stejně, až spolek dostane likvidační pokutu a bude nucen zaniknout :wink:
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Odpovědět