Konzerva

Kulinářské rady a recepty
vhool

Konzerva

Příspěvek od vhool »

2 kg masa (odřezky,pupek a všechno ostatní),je jedno z jakeho zviřete :) přidáme polevkovou l?ici uzenářské soli (rychlosůl)a zalít vodou tak 2 cm nad.to vše zavřít do papináku a nechat pořádně uvařit.potom roz??ouchat a nandat do sklenic a pořádně zavřít.nechat vystydnout a je to.(ňamka)
Uživatelský avatar
Michal_123
Zkušený diskutér
Příspěvky: 918
Registrován: úte 26.11.2013, 20:16

Re: Konzerva

Příspěvek od Michal_123 »

Jedl jsem neuvěřitelně dobrou konzervu nejspíš z divočáka, bylo to pouze maso a něco jako sádlo a rosol, nebylo to mleté. Určitě v tom byla rychlosůl. Maso se vidličkou dalo lehce oddělovat po dlouhých vláknech. Pocitově tam nebyly žádné zbytky blan ani nic jiného, než libové maso a popsaný sosík. Nevíte prosím někdo, jak se to dělá? A zda se třeba všechny věci které nejsou úplně libové tou rychlosolí rozpustí? Dík.
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Konzerva

Příspěvek od Leon »

Konzervy dělám ze všeho maso pomelu na 8 mlýnku se sítkem kde jsou pouze tři díry prosolím přidám kmín a nechám přes noc odležet druhý den dám do flašek aspoň 4 cm od kraje zaleju podle velkosti flašky vývarem a na dvě hodiny to dám do trouby na 95 druhý den na hodinu. Takhle se to míchá :D
Přílohy
orca-image-1513527438446.jpg_1513527438626.jpeg
orca-image-1513527438446.jpg_1513527438626.jpeg (44.06 KiB) Zobrazeno 8480 x
CZ 550 american 308win.
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Konzerva

Příspěvek od Leon »

Výsledek a líp se to maže na chleba než když jsem dával celý kusy.
Přílohy
22366609_1684278738312040_6985981454533681864_n.jpg
22366609_1684278738312040_6985981454533681864_n.jpg (45.28 KiB) Zobrazeno 8480 x
CZ 550 american 308win.
fradus
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 111
Registrován: úte 21.6.2016, 20:53

Re: Konzerva

Příspěvek od fradus »

Maso zavařené do sklenic



Maso nakrájíme na přiměřené kostky i s trochou tlustého,osolíme ,nacpeme do sklenic a řádně upěchujeme !! po hrdlo,přidáme 2-3 lžíce vody, dobré je přidat kus kůže z bůčku
zavíčkujeme a vaříme za mírného varu 1až 1/4 hod.
Necháme vychladnout do druhého dne a to upakujeme ještě dvakrát.
Dílo by se mělo zdařit a poté - dobrou chuť.
Onďa
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 230
Registrován: pon 01.2.2010, 15:26
Bydliště: Brno

Re: Konzerva

Příspěvek od Onďa »

leon: A v té troubě to máš ve vodní lázni nebo normálně horkovzduch nasucho?
ZP 47 16/70 Savage Axis 30-06
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Konzerva

Příspěvek od Leon »

Na plech naleju trochu vody a horkou doplňuji.
Přílohy
konzervy.jpg
konzervy.jpg (67.91 KiB) Zobrazeno 8442 x
CZ 550 american 308win.
Uživatelský avatar
Michal_123
Zkušený diskutér
Příspěvky: 918
Registrován: úte 26.11.2013, 20:16

Re: Konzerva

Příspěvek od Michal_123 »

Leon:
Ptám se možná blbě, ale jak moc musí být maso očištěné? Zmizí něco z toho, co není úplně čisté maso zavařováním, nebo namletím?
Jsem hrozně cimprlich a maso vždy děsně čistím úplně do čista, tak nevím, jestli by tohle byla nějaká snažší cesta :)
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Konzerva

Příspěvek od Leon »

Nevím co máš přesně na mysli já do konzerv dávám odřezky k tomu přidám bůček plecko a kousek kůže z vepřového přece nebudu dávat kotlety kýtu nebo krkovici do konzervy :lol: Nebo jestli ti vadí ty blanky v mase které v konzervě nenajdeš tak to můžeš ještě předpéct ale hlavně bez cibule :!:
Přílohy
14917119_1238447772895141_4803840544634929298_o.jpg
14917119_1238447772895141_4803840544634929298_o.jpg (65.04 KiB) Zobrazeno 8382 x
CZ 550 american 308win.
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Konzerva

Příspěvek od Leon »

Takhle vypadá konzerva před použitím :lol:
Přílohy
14991448_1244722968934288_3445239160222245798_o.jpg
14991448_1244722968934288_3445239160222245798_o.jpg (77.19 KiB) Zobrazeno 8379 x
CZ 550 american 308win.
Uživatelský avatar
Michal_123
Zkušený diskutér
Příspěvky: 918
Registrován: úte 26.11.2013, 20:16

Re: Konzerva

Příspěvek od Michal_123 »

Leon: Píšeš "blanky v mase které v konzervě nenajdeš". To znamená, že v konzervě se to nějak ztratí? Nebo je na to nějaká speciální technologie, třeba ta rychlosůl?
Dík moc
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Konzerva

Příspěvek od Leon »

To se ti rozvaří nebo rozpeče podle toho jak to budeš dělat. Když hodíš upéct krkovici nebo kotletu tak to také zmizí a nemusíš nic čistit. Mám známého a ten je asi jako ty taky pořád řeči o čištění a pak ještě poděkuje že jsem to speciálně pro něj odblanil a přitom já na to seru jak na placatý šutr :lol: :lol: :lol
CZ 550 american 308win.
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Konzerva

Příspěvek od pufr »

Tak, tak - frakcionová sterilace, kterou popisuje Leon o něco výš, je vlastně dost blízká všem těm dnes "novým" moderním metodám pomalého vaření (Sous-vide, konfitování, pošírování apod.), při kterých změknou a jsou dobře konzumovatelné i všeliké blány, kližky atd. - prostě všechno, co ti nejpečlivější z nás trpělivě odstraňují :D :)

Jen možná ještě poznámka k té frakcionové sterilaci - maso a masné výrobky obsahují řadu bakterií tvořících odolné spory, proto se sterilují minimálně dvakrát a mezi jednotlivými sterilacemi musí vychladnout a chvilku "odpočinout" (první sterilací zabijeme "živé" bakterie, přeživší spory pak po vychladnutí poznají, že se jim dokonale uvolnila životní nika, vyklíčí - dříve se říkalo "vykulí", počnou se množit - by ten prostor obsadily - netvoří hned spory. A to je čas - nejlépe tak po dvanácti hodinách - je "šlehnout" druhou sterilací - a je na pár měsíců klid :) )

Konzervy, které mají vydržet několik let, se dnes sterilují v tlakových nádobách (by se neroztrhly), při vysokých teplotách několik hodin a to pak nepřežijou ani ty spory. V běžném "papiňáku" bych to ale asi nezkoušel :D
Pufr
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Konzerva

Příspěvek od Leon »

Ty metody pomalého vaření využívali už naše babičky a určitě i prapraprababičky jenom dnes to berou jako novinku. Pár let dozadu když jsem řekl že dělám větší kusy masa kýta krocan husa atd. 15-20 hodin tak na mě koukali jak na blba :lol: Ke konzervám jak nahoře píšu jeden den na dvě hodiny druhý den na hodinu v hrnci od doby co se to začne vařit v troubě od doby co se to v zavařovačkách začne hýbat.
CZ 550 american 308win.
Uživatelský avatar
Michal_123
Zkušený diskutér
Příspěvky: 918
Registrován: úte 26.11.2013, 20:16

Re: Konzerva

Příspěvek od Michal_123 »

Leone, promiň, nějak jsem to pořád dokonale nechytnul, ale snažím se :)
Takže by v mém případě bylo vhodné to předpéct / předvařit?
Nebo tomu mám rozumět tak, že ten systém Dvě hodiny / hodina je dostačující a tomu známému to taky vyhovuje?
Eventuálně mohl bych to podpořit tím, že bych to třeba vařil ve sklenici déle?

A kdybych to dal do konzervy, tak se to dělá stejně jako do skleničky?
dík moc
Odpovědět