Vlci

vse co souvisí s naší zvěří a jejím chovem...
Odpovědět
Uživatelský avatar
xHonza
Zkušený diskutér
Příspěvky: 532
Registrován: stř 30.5.2007, 12:23
Bydliště: Uz jen les

Re: Vlci

Příspěvek od xHonza »

Další sražený a nahlášený kousek, tentokrát mezi Dolní Krupou a Kuřivody:

https://www.libereckadrbna.cz/zpravy/kr ... muzeu.html

Osobně by mne zajímalo kolik jich shnije nekde v křoví bez toho aby to někdo hlásil, stejně jako u ostatních zvířat...
Nejlepší ráže je dobrá střela a nejlepší střela je ta dobře umístěná!

...Jestlipak by v tom desátém přikázání českého mysliveckého desatera nemělo místo sv. Huberta být radši kolegovi svému záviděti nebudeš...
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Vlci

Příspěvek od msoukup »

http://www.svetmyslivosti.cz/navrat-vel ... aneho-vlka


Zastřelil divokého nebo uměle odchovaného vlka?
10. duben 2019

Myslivec v Norsku zastřelil vlka. Odpykal si za to pětiměsíční trest. Nyní se objevily nové důkazy, že vlk mohl být uměle odchován a vypuštěn, případ je proto znovu otevřen.

47letý lovec byl odsouzen za to, že v roce 2015 zastřelil v norském Trysil vlka. Na svoji obranu prohlásil, že se bál, že vlk pokouše jeho psa. Případ sám ohlásil a byl odsouzen na pět měsíců vězení za nelegální odstřel vlka.
Trest si odpykal. Nyní žádá přezkoumání případu, protože nové důkazy naznačují, že vlk nemusel pocházet ze skandinávské divoké vlčí populace, ale mohl být uměle vypuštěn – pravděpodobně ze švédské zoologické zahrady.

Oživení krve
Jeho právník Morten Kjensli objevil nové důkazy, které mohou doložit, že došlo k vypuštění několika vlků do volné přírody.
Dokument, který advokát předložil, je podepsaná smlouva z roku 2012 mezi ruskou a švédskou zoologickou zahradou. Smlouva ošetřovala přepravu čtyř v zajetí odchovaných vlčích štěňat za účelem křížení s divokými vlky. Vlčí štěňata z ruské Karélie měla být do Švédska dopravena v rámci programu švédské vlády na posílení genetické základny švédské vlčí populace. Štěňata měla být zřejmě podstrčena divokým vlkům.
Mads Amundin, koordinátor skandinávského projektu zoologických zahrad, popírá, že by vlci byli v zemi vypouštěni, ale potvrdil dovoz čtyř vlčích štěňat v roce 2012. Vlčata měla být vysazena na oživení krve. To se ale nestalo, protože byla příliš stará. Dvě vlčata podle jeho slov žijí ve švédské zoo, dvě uhynula.

Vypouštění vlků v Rusku
Advokát Kjensli vypátral, že i Rusko mělo program na oživení populace vlků pomocí jedinců, kteří byli odchováni v blízkosti člověka.
Genetické testy předložené u soudu přitom potvrdily, že zastřelený vlk přišel do Norska z ruské Karélie.
Navíc nebyl plachý a choval se podobně jako pes. Možnost, že pochází z ruského programu na oživení vlčí populace, tedy nemůže být vyloučena.
Právník obviněného střelce zpochybnil, že by vlk sám urazil tak dlouhou cestu z ruské Karélie, přes Finsko a Švédsko až do norského Trysil (1200 km). Existují vědecké důkazy, že 100 % vlků, kteří přišli ze Švédska do Norska přes oblast severního Finska, nepřežilo. Naopak neexistuje žádný vědecký doklad toho, že by vlk mohl doputovat z Karélie až do Norska.
Také fakt, že zastřelený vlk měl 1,5 cm silnou vrstvu tuku, neodpovídá tomu, že by měl za sebou tak dlouhou cestu. Podle vědeckých pozorování měli vlci putující po Švédsku i na kratší vzdálenosti vrstvu tuku menší než 3 mm.

Musí být zproštěn viny
Advokát došel k jasnému závěru, že rozsudek proti 47letému střelci musí být znovu přezkoumán. Jasně prohlásil, že genetický původ, chování a fyziologický stav vlka odpovídají zvířeti odchovanému v zajetí.
„Vlk odchovaný v zajetí se nestane přirozenou součástí vlčí smečky a odstřel takového jedince by neměl být trestným činem.“


Podle Deutsche Jagdzeitung, 4/2019, redakce
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Vlci

Příspěvek od msoukup »

https://www.novinky.cz/domaci/503787-fa ... vlkum.html

Farmáři chystají vatry na protest proti vlkům
Vatrami hodlají evropští farmáři protestovat proti vlkům, kteří v současnosti dobývají kdysi ztracená loviště. Ohně vzplanou 10. května na tisícovce míst po celé Evropě, kde nedotknutelné vlčí smečky decimují stáda skotu. Nepůjde o opožděný hon na čarodějnice, nýbrž další předzvěst divokého honu na přísně chráněné šelmy.

Dnes 8:37
Vladislav Prouza, Právo

Evropští chovatelé, mezi nimi i v Česku nejaktivnější skupina z Broumovska, požadují regulovaný odstřel vlků, jejichž populace nekontrolovatelně roste. Největší oheň vzplane na Broumovsku, kde vlci doposud způsobili největší škody na domácích zvířatech. Naposledy minulý týden, kdy v Božanově strhli pět telat.

„Vlk nemá v kulturní krajině, kam ročně přijíždí půl milionu turistů, místo,“ tvrdí pověřenec Svazu chovatelů ovcí a koz ČR a starosta Vernéřovic Tomáš Havrlant (nezávislý).

Broumovští chovatelé se prostřednictvím žaloby na český stát domáhají možnosti bránit stáda s puškou v ruce. „Doposud se podařilo dosáhnout pouze vyšších náhrad za vlky zlikvidovaná zvířata,“ přiblížil Havrlant.

Státem hrazené škody dnes dosahují až tří tisíc korun za jehně, šest tisíc za ovci, deset za berana a pětadvacet tisíc za tele. Úhrada za ovci se dříve pohybovala okolo patnácti stovek, z nichž polovina padla na veterináře a kafilérii.

„Chovný kus v hodnotě několika desítek tisíc korun můžeme nyní dostat zaplacený v plné výši. Možnou užitkovost to sice nenahradí, ale pořád je to lepší než náhrada v ceně masa jako ještě před čtvrt rokem,“ přiblížil Havrlant.

Auto srazilo na Českolipsku vlka, zvíře uhynulo a bude z něj exponát

Vlků se nyní na Broumovsku pohybuje kolem patnácti ve dvou smečkách. Česko, kde ochranáři evidují šestnáct vlčích teritorií, obývá maximálně stovka jedinců, jejichž počet brzy naroste o čerstvě narozená štěňata.

Přemnožení vlka nehrozí
„Číslo není podstatné. Přemnožení vlka, jakožto teritoriálního zvířete, kdy si každá smečka hlídá vlastní teritorium, nehrozí. Vlků bude tolik, kolik je v daném území stále přemnožené divoké zvěře. Požadavek regulace vlků odstřelem je odvádění pozornosti od skutečného problému, jímž je účinná ochrana stád dobytka. Farmářům v tom aktivně pomáháme,“ reagoval Miroslav Kutal z ekologického Hnutí Duha.
„Očekávám vznik dalších teritorií v odlehlých venkovských a pohraničních oblastech,“ doplnil výzkumník Aleš Vorel. „Vlk vždy sáhne po nejsnadnější kořisti, bez ohledu na stav divoké zvěře,“ kontrují chovatelé.
Vlci odvedli s muflony dobrou práci, kam se hrabe člověk, tvrdí ochranáři
Ochranáři zůstávají s farmáři zajedno ve stoprocentní dotaci na ochranu stád schválené koncem loňského listopadu Evropskou komisí.

Podstatná je ochrana stád

„Podle ministerstva životního prostředí by k tomu mělo v Česku dojít letos v létě,“ podotkl Kutal, jehož ekologické hnutí žádné protiakce proti protestním vatrám nechystá.
„Smysluplnější je spolu s farmáři věnovat energii na ochranu stád,“ konstatoval Kutal. Farmáři z oblastí, kde vlci po 150 letech opět zdomácněli a krásně se množí, zůstávají oproti ostatním chovatelům dobytka v nevýhodě.
„Musíme vynakládat mnohem větší prostředky na ochranu stád,“ říká Havrlant, podle něhož je současné soužití s vlky pro farmáře dlouhodobě neudržitelné.
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
kikin
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 471
Registrován: čtv 18.12.2008, 22:07

Re: Vlci

Příspěvek od kikin »

Pokud je prezentace a podpora vlka Hnutí Duha ročně dotováno téměř 17000 000kč,je to zlé.
https://www.email.cz/download/k/jO9cnl- ... 2019-1.pdf
Přehled jak se to má v Evropě.
Uživatelský avatar
xHonza
Zkušený diskutér
Příspěvky: 532
Registrován: stř 30.5.2007, 12:23
Bydliště: Uz jen les

Re: Vlci

Příspěvek od xHonza »

Ze by soudce lynch v akci? Jen by mne zajimalo proc si mysli ze byla zastrelena, takhle je to spis jen PR Duhy. Nalez v prikope by spis svedcil na beznou srazku s motorovym vozidlem...


https://www.novinky.cz/domaci/504133-vl ... -roky.html

Vlků v České republice žije pouhých několik desítek a fakt, že někdo takto vzácná zvířata střílí, je opravdu ostudný,“ uvedl ředitel AOPK ČR František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, který věří, že pachatel bude vypátrán.

Mrtvá vlčice byla nalezena v příkopu u silnice mezi obcemi Konětopy a Sudovo Hlavno. Odborníci zatím nemají výsledky genetických testů, které by ukázaly, odkud zvíře pochází.
Farmáři chystají vatry na protest proti vlkům

S vlky bojují v oblastech jejich výskytu farmáři. Na 10. května hodlají na protest proti vlkům zapálit vatry.

„Víme, že přítomnost velkých šelem může vzbuzovat nelibost třeba u chovatelů hospodářských zvířat. Právě proto jim stát případné škody hradí, je možné získat finance i na preventivní zabezpečení stád,” připomněl Pelc.

Zmínil také, že vlčí potravu podle výzkumů z více než 98 procent tvoří divoká zvířata.
Pytláci úřadují

Šelmy a dravce u nás decimují především pytláci. Vloni byla nalezena zastřelená rysice v Beskydech a například na Vysočině bylo za poslední měsíc otráveno několik orlů a výčet by mohl pokračovat.

„I bez pytláctví to v naší krajině s hustým automobilovým provozem nemají lehké,” připomněl Pelc s poukazem na skutečnost, že mnoho zvířat zahyne pod koly aut.
Nejlepší ráže je dobrá střela a nejlepší střela je ta dobře umístěná!

...Jestlipak by v tom desátém přikázání českého mysliveckého desatera nemělo místo sv. Huberta být radši kolegovi svému záviděti nebudeš...
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Vlci

Příspěvek od msoukup »

http://www.svetmyslivosti.cz/navrat-vel ... rtvem-bode

Itálie: Plán péče o vlka se ocitl na mrtvém bodě
17. duben 2019

Hospodaření s vlkem se v Itálii dostalo do slepé uličky. Zatímco plán péče o vlka dřímá 17 let v zásuvkách ministerstva životního prostředí, počet vlků v zemi se rozrostl na 2000 a množství úhynů vlků způsobených člověkem vzrostlo na 300.
Takový závěr odprezentoval Dr. Benedikt Terzer, advokát jihotyrolského mysliveckého svazu. Trvá na tom, že italská vláda využívá všech svých zákonodárných pravomocí k prosazení plné ochrany vlka.
Vzhledem k tomu, že některé provincie si stanovily podmínku, že je možná určitá redukce početnosti vlků, nemůže být plán péče přijat. Aby nedošlo ke stagnaci, vydaly autonomní oblasti Trento a Bolzano své vlastní zemské zákony, kterými se provádí článek 16 směrnice o stanovištích, týkající se možnosti lovu. Zákony byly napadeny přímou ústavní žalobou.

Podle wildundhund.de, 15. 4. 2019, redakce
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
Uživatelský avatar
xHonza
Zkušený diskutér
Příspěvky: 532
Registrován: stř 30.5.2007, 12:23
Bydliště: Uz jen les

Re: Vlci

Příspěvek od xHonza »

Nejlepší ráže je dobrá střela a nejlepší střela je ta dobře umístěná!

...Jestlipak by v tom desátém přikázání českého mysliveckého desatera nemělo místo sv. Huberta být radši kolegovi svému záviděti nebudeš...
palkopal
Zkušený diskutér
Příspěvky: 538
Registrován: pát 29.3.2013, 14:59

Re: Vlci

Příspěvek od palkopal »

A dal k odvezení a pitvě nalezeného vlka souhlas uživatel místní honitby? Zase žádná informace.
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Vlci

Příspěvek od msoukup »

Koukněte na ten rentgenový snímek.

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpr ... -pachatele
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
Uživatelský avatar
xHonza
Zkušený diskutér
Příspěvky: 532
Registrován: stř 30.5.2007, 12:23
Bydliště: Uz jen les

Re: Vlci

Příspěvek od xHonza »

To Palkopal: Vysetreni nechal provest primo clen sdruzeni...

Aspon trochu cerneho humoru, ten rentgen je skoro jak reklama na SPCE v 7x57R... :twisted:
Nejlepší ráže je dobrá střela a nejlepší střela je ta dobře umístěná!

...Jestlipak by v tom desátém přikázání českého mysliveckého desatera nemělo místo sv. Huberta být radši kolegovi svému záviděti nebudeš...
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Vlci

Příspěvek od msoukup »

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpr ... rofej-vlka

Skoro už se bojím otevřít ledničku, v poslední době všude něco o vlkovi :-)
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
fradus
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 111
Registrován: úte 21.6.2016, 20:53

Re: Vlci

Příspěvek od fradus »

No Milane a to si vem, že včera večer jsem si nevzal na posed "podprdelník" a co je výsledkem. Vlk. Prostě vlk je všude. Omlouvám se za O.T.
Uživatelský avatar
xHonza
Zkušený diskutér
Příspěvky: 532
Registrován: stř 30.5.2007, 12:23
Bydliště: Uz jen les

Re: Vlci

Příspěvek od xHonza »

To chce mazat ;)
Nejlepší ráže je dobrá střela a nejlepší střela je ta dobře umístěná!

...Jestlipak by v tom desátém přikázání českého mysliveckého desatera nemělo místo sv. Huberta být radši kolegovi svému záviděti nebudeš...
losthorizon
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 121
Registrován: ned 22.11.2009, 20:26

Re: Vlci

Příspěvek od losthorizon »

Výjimečný regulovaný lov vlků dostává v EU zelenou:

http://www.svetmyslivosti.cz/zpravy/vyj ... eu-zelenou
palkopal
Zkušený diskutér
Příspěvky: 538
Registrován: pát 29.3.2013, 14:59

Re: Vlci

Příspěvek od palkopal »

Odpovědět