Hornady ELD-X a ELD Match
Re: Hornady ELD-X a ELD Match
To Pufr:
Nee ... tady jde o celkovou délku střely, (žádný komparátor)porovnával jsem ještě další a ty sedí ... takže asi skutečně to bude jen rychlostí přísunu informací do QL od tvůrce
Nee ... tady jde o celkovou délku střely, (žádný komparátor)porovnával jsem ještě další a ty sedí ... takže asi skutečně to bude jen rychlostí přísunu informací do QL od tvůrce
Už nějakou dobu planuji popsat zde své pocity ze střely ELD-X. Včerejší ulovenej srnecek mě k tomu dotlačil. Používám ELD-X v ráži 6,5x65R RWS, takže ve 143gr. Laduju si sám na rychlost V3- 820 m/s. Musím přiznat, že je to perfektně přesná střela. Není problém lovit sele okolo 20kg na 260m vzdálenost. A kam jsem zamířil, tam to bylo.
Ovšem co to dělá ve zvěřině, s tím už tolik spokojen nejsem. Někdy je to hodně fragmentované, špony z pláště různě daleko od střel. kanálu a olovo různě v okolí výstřelu. Někdy najdu pod škárou pouze plášť, zcela čistý bez olova, které je kdesi rozprášeno po okolí, nebo ve zvěřině... To znám od SB spce v 7x64.
Rozhodl jsem se, že k ceně přidám pár korun a koupil jsem krabičku Nosler Accubondu LR. Parametry mají velmi podobné jako ELD-X. Snad odvedou lepší službu...., uvidím.
Ovšem co to dělá ve zvěřině, s tím už tolik spokojen nejsem. Někdy je to hodně fragmentované, špony z pláště různě daleko od střel. kanálu a olovo různě v okolí výstřelu. Někdy najdu pod škárou pouze plášť, zcela čistý bez olova, které je kdesi rozprášeno po okolí, nebo ve zvěřině... To znám od SB spce v 7x64.
Rozhodl jsem se, že k ceně přidám pár korun a koupil jsem krabičku Nosler Accubondu LR. Parametry mají velmi podobné jako ELD-X. Snad odvedou lepší službu...., uvidím.
No já je používám v 308 , ale ve 200 gr.., a mám je na rychlost 700 m/s.., a fungují bez problémů.
Tím LR od Nosleru sis asi moc nepomohl.., co se deformace
týče, budou měkčí jak ty Eld-x. Jsou určeny aby se rozkládaly už při 550 m/s! Předpokládá se , že budou dopadat na cíl při rychlosti něco kolem 600 m/s!
Druhá věc je , jestli budou držet pohromadě..
Tím LR od Nosleru sis asi moc nepomohl.., co se deformace
týče, budou měkčí jak ty Eld-x. Jsou určeny aby se rozkládaly už při 550 m/s! Předpokládá se , že budou dopadat na cíl při rychlosti něco kolem 600 m/s!
Druhá věc je , jestli budou držet pohromadě..
22LR,222Rem,6,5x58R/20,7x64,7x72R/16,300AAC BLK,308W,8x57R/16/16, 16/16 ,12/12-76,6,5x68,6,5 Creedmoor,Mathews Triax, Mathews Z3, Hoyt ProElite
Hornady ELD jsou staré dobré A-max s jiným plastem. Proto doporučuji přečíst
https://www.loveckeforum.info/viewtopic.php?f=6&t=6184
https://www.loveckeforum.info/viewtopic.php?f=6&t=6184
Dve strany dozadu...
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
To je sice pravda, ale jak rozdílně se obě tato provedení chovají v reálu? Ti, co hodně loví s ELD-X i s ELD-Match tvrdí, že v účinku na zvěři nelze rozdíl poznat.
Sám už více než deset let lovím se střelou 155 A-Max (v 308W) a jsem velmi spokojený. Od lišek po vysokou je účinek výborný na vzdálenosti do 600 m (odzkoušeno mnohokrát) a protože nestřílím přes plecka, nelze o nějaké devastaci vůbec hovořit.
Sám už více než deset let lovím se střelou 155 A-Max (v 308W) a jsem velmi spokojený. Od lišek po vysokou je účinek výborný na vzdálenosti do 600 m (odzkoušeno mnohokrát) a protože nestřílím přes plecka, nelze o nějaké devastaci vůbec hovořit.
Môžem toho spomenúť viacero, ale najradšej sa podelím o kamarátovu skúsenosť s 6,5x55. Konkrétne rýchlosti síce presne neviem, ale nečakám diametrálne rozdiely. Skúsenosť z praxe je teda taká - keď to veľmi generálne zhrniem - tak do tých cca. 250-300m mu na diviaky a holú lepšie fungovalo X, kvôli tomu, že prestreľovalo - tá hrúbka plášťa sa niekde musí prejaviť. Keďže loví v horských podmienkach, nie je u neho vôbec žiadnou výnimkou výstrel na 300 a viac metrov. A v týchto vzdialenostiach mu podľa jeho slov citeľne lepšie funguje verzia Match, kvôli ranivosti. A áno, tu už pri nižšej dopadovej rýchlosti zrejme dochádza k vhodnému pomeru deformácie a penetrácie, takže mu to tie jelenice bez problémov prestreľuje.
Je to obmedzený súbor skúseností, ale svoju výpovednú hodnotu má.
Je to obmedzený súbor skúseností, ale svoju výpovednú hodnotu má.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
-
- Pravidelný diskutér
Neviem sem dat foto, ale strielam Eld-x v 300 win mag, hornady 200 grain, ustovka 870m/s a v 6,5 creedmor eld match 147 grain prebite ustovka 793m/s. Presnosť na 500 metrov veľmi dobrá, eld x a eld match, no medzi nimi som postrehol, že eld x sa trochu viac otvára ale inak obe sú výborné co sa týka ranivosti a priebojnosti. Považujem ich za dokonale lovecké strely. Na blízko, či by diaľku bez problémov, osobne medzi nimi žiaden priepastny rozdiel nevidím. Spoľahlivo to funguje jak v creedmor tak v 300 win mag a najnovšie idem nastrelovat a testovať na 500 metrov aj moju lovecku zakazkovu 338-lapua-magnum, strelivo eld match 285 grain fabricke od hornady. Osadená je tam optika leupold vx5hd 3-15x56.
ZKM 456 22 lr, weatherby mark V 6,5 creedmoor, cz 550 magnum 375H&H, cz 550 custom 338-lapua-magnum, cz 550 custom 300 win mag, cz 527 lux 22 hornet
Aký význam má porovnávať dva úplne odlišné kalibre s výrazne rozdielnymi rýchlosťami?
Every Shot Counts
Every Shot Counts
-
- Pravidelný diskutér
Poukazujem na to, že tie strely sa správajú rovnako pri rôznych kalibroch a rýchlostiach. Ja ich hodnotím ako dokonale lovecké strely pre všetky podmienky s výnimkou tvrdej africkej zveri. Na európsku zver bez problémov.
ZKM 456 22 lr, weatherby mark V 6,5 creedmoor, cz 550 magnum 375H&H, cz 550 custom 338-lapua-magnum, cz 550 custom 300 win mag, cz 527 lux 22 hornet
-
- Zkušený diskutér
Bych oddělil ty dvě roviny:
- ranivý účinek "obyčejného" tence plášťovaného polopláště, byť v jednom provedení s náznakem uzamčení jádra, je zbytečné jakkoli "démonizovat". Fyzikálních parametrů ovlivňujících odpor cíle a deformaci střely je mnoho, dalších "fyziologických", souvisejících s polohou střelného kanálu a stavem organizmu v okamžiku zásahu střelou je asi ještě víc ... Velkým bonusem je velký rozsah dopadových rychlostí, ve kterém jsou ELD střely funkční
- přesnost střelby je základní výhodou uvedených střel - proto i ten tenký plášť - má menší nehomogenity (na těch fotkách výš nejde u ELD-X řez radiálně - plášť vypadá "silnější" než skutečně je) a k přesnosti přistupuje bonus dobré balistiky/aerodymamiky ELD střel
A jako u Hornady tradičně - v obou uvedených rovinách - vyrovnaná kvalita produkce a kvalitní marketing
Zajímavost je to obtížné hledání přesnosti se střelou na kontakt s vývrtem - napříč mnoha hlavněmi/rážemi ...
zřejmě souvisí s balisticky optimalizovaným tvarem - délkou a tvarem předního ogiválu, vodící části střely ...
- ranivý účinek "obyčejného" tence plášťovaného polopláště, byť v jednom provedení s náznakem uzamčení jádra, je zbytečné jakkoli "démonizovat". Fyzikálních parametrů ovlivňujících odpor cíle a deformaci střely je mnoho, dalších "fyziologických", souvisejících s polohou střelného kanálu a stavem organizmu v okamžiku zásahu střelou je asi ještě víc ... Velkým bonusem je velký rozsah dopadových rychlostí, ve kterém jsou ELD střely funkční
- přesnost střelby je základní výhodou uvedených střel - proto i ten tenký plášť - má menší nehomogenity (na těch fotkách výš nejde u ELD-X řez radiálně - plášť vypadá "silnější" než skutečně je) a k přesnosti přistupuje bonus dobré balistiky/aerodymamiky ELD střel
A jako u Hornady tradičně - v obou uvedených rovinách - vyrovnaná kvalita produkce a kvalitní marketing
Zajímavost je to obtížné hledání přesnosti se střelou na kontakt s vývrtem - napříč mnoha hlavněmi/rážemi ...
zřejmě souvisí s balisticky optimalizovaným tvarem - délkou a tvarem předního ogiválu, vodící části střely ...
Pufr
Z tohto a vyššie napísaného som sa nedozvedel nič.bonecrusherx55 píše: ↑čtv 04.6.2020, 9:06 Poukazujem na to, že tie strely sa správajú rovnako pri rôznych kalibroch a rýchlostiach. Ja ich hodnotím ako dokonale lovecké strely pre všetky podmienky s výnimkou tvrdej africkej zveri. Na európsku zver bez problémov.
Relevantná informácia je druh lovenej zveri, jej hmotnosť, jej vzdialenosť, správanie po výstrele, resp. účinok strely. Blízko/ďaleko môže byť pre niekoho 50 a 150 metrov.
Every Shot Counts
Every Shot Counts
To Lovec: na tomto fóru mi přijde že relevantního není skoro nic..., celkem tě chápu, obecná rovina detailní informace neposkytuje!Myslím že budeš závodní střelec..,
jaká byla použita nábojnice, střela , prach , navážka , délka hlavně , stoupání, rychlost , vzdálenost.., místo zásahu..., rozpoložení zvěře.., pak by to Možná relevantní bylo.
Co jednomu funguje a vyhovuje jinému nemusí..Mám naloveno stovky kusů a při použití jedné střely dejme tomu u 300 kusů, může být pro někoho relevantní vzorek u jiného ne!
A u té dané střely nemohu nikdy říci že ve všech případech funguje stejně! Prostě co výstřel to originál,jedna věc je takřka na 95%, když se trefím správně , tak jde zvěř k zemi.A nejsem rozčarovaný , že nezůstala v ohni, či extra nebarví, nebo jestli je výstřel jako 2kč či 5 Kč ..., pokud to není šrapnel , který roztrhne půl kusu!
Lovil jsem s X i Match v 308,ale jak mi jeden příspěvek okomentoval Jiskra , lovím čajíčkama. Rychlost do 700 m/s, a markantní rozdíl mezi střelami nebyl.Match bylo o něco měkčí ..,u zásahu kostí..,takže taktéž nerelevantní info
jaká byla použita nábojnice, střela , prach , navážka , délka hlavně , stoupání, rychlost , vzdálenost.., místo zásahu..., rozpoložení zvěře.., pak by to Možná relevantní bylo.
Co jednomu funguje a vyhovuje jinému nemusí..Mám naloveno stovky kusů a při použití jedné střely dejme tomu u 300 kusů, může být pro někoho relevantní vzorek u jiného ne!
A u té dané střely nemohu nikdy říci že ve všech případech funguje stejně! Prostě co výstřel to originál,jedna věc je takřka na 95%, když se trefím správně , tak jde zvěř k zemi.A nejsem rozčarovaný , že nezůstala v ohni, či extra nebarví, nebo jestli je výstřel jako 2kč či 5 Kč ..., pokud to není šrapnel , který roztrhne půl kusu!
Lovil jsem s X i Match v 308,ale jak mi jeden příspěvek okomentoval Jiskra , lovím čajíčkama. Rychlost do 700 m/s, a markantní rozdíl mezi střelami nebyl.Match bylo o něco měkčí ..,u zásahu kostí..,takže taktéž nerelevantní info
22LR,222Rem,6,5x58R/20,7x64,7x72R/16,300AAC BLK,308W,8x57R/16/16, 16/16 ,12/12-76,6,5x68,6,5 Creedmoor,Mathews Triax, Mathews Z3, Hoyt ProElite
-
- Pravidelný diskutér
Neviem, co sa chceš dozvedieť. Eld x a match fungujú od srncej po ťažkú jeleniu bez problémov a na rôzne vzdialenosti. Nemusíš ani chytiť kost/rebro a ranivosti je ukážková. Vyskúšaj, uvidíš. Ja som s nimi maximálne spokojný a meniť nebudem. Obe strely totiž fungujú výborne. Furt to mam tak, vstrel dierka o priemere strely, výstrel diera o priemeru cca 5cm.ci to bola srnčia na 124 metrov z 6,5 creedmor, či srnčia na 244 metrov s 300 win mag, či jelenica na 214 metrov s 6,5 creedmor cez obe lopatky a mnoho ďalších. Podluatiny žiadne, ale to závisí aj od toho, či je zver v kľude alebo nie. Podávam svoje pozorovania tak, ako to v skutočnosti je. Každopádne kto tie strely používa, bude s nimi spokojný. Pokiaľ strelec bude babrak a bude triafat zver do brucha, tak bude "ideálnu strelu" hľadať ešte dlho-predlho a aj tak ju nenájde.
Toľko zbytočných kecov v jednom príspevku sa každý deň veru nevidí... o jeden koment vyššie som napísal, že ktoré parametre reprezentujú aspoň minimálne relevantnú informáciu z pohľadu toho, aby sa dali zhodnotiť vlastnosti a účinky strely. Úplne jednoduché. Ale nie, tebe to nedalo a musel si bláboliť o navážkach, stúpaní, dĺžke laufu, závodných strelcoch. Proste zbytočný a najmä s podstatou diskusie nesúvisiaci balast.Barvář píše: ↑čtv 04.6.2020, 17:16 To Lovec: na tomto fóru mi přijde že relevantního není skoro nic..., celkem tě chápu, obecná rovina detailní informace neposkytuje!Myslím že budeš závodní střelec..,
Ak by si totiž prejavil aspoň štipku snahy, tak by si si tu dokázal nájsť kopec relevantných info v príslušných vláknach, ktoré sú navyše písané tak, aby čitateľovi sprostredkovali niekoho konkrétnu, osobnú a praxou zistenú skutočnosť.
Pri údajne ulovených stovkách kusov by si niečo takéto mal vedieť predniesť v príslušnom vlákne. Otázne je iba to, či sa ti chce, alebo či si vôbec schopný predať ďalej užitočnú informáciu.
Every Shot Counts
Every Shot Counts