Zbrojní oleje & čistění zbraní
Forrest
ještě se zkusím poptat u nás, jestli si to vozí sami nebo taky od mrforester a dám vědět. Třeba budu mít štěstí.
Sauer 202 Alaska 300WM, Zeiss VD 6-24x56, Leica Geovid 15*56,Nikon D300 a popelníky
Forrest pěna
takže u nás ji mají, 90ml/200Kč. bohužel na dobírku to prý neposílají.
Sauer 202 Alaska 300WM, Zeiss VD 6-24x56, Leica Geovid 15*56,Nikon D300 a popelníky
-
- Administrátor
koukněte na tyto stránky: http://www.frfrogspad.com/homemade.htm. Vyzkoušel jsem Ed´s Red jako klasický čistič a fungovalo to dobře. Na otěr tombaku jsem vyzkoušel 10% čpavkovou vodu. Krásně to barvilo toaležák do modra a po cca 5 min. po tombaku ani stopy. Po tomto vyčištění to ale chce přečistit klasikou. Samotný čpavek by neměl vývrt korodovat. Mírná koroze (při testech) je přisuzována vodě. (http://www.frfrogspad.com/cleaners.htm)
tak jsem pořídíl přípravek Robla solo mila musím říct,že učínkuje dost dobře.Vývrt jsem třikrát protáhl vatovým tamponem pokapaným tímto přípravkem a po otěruani památky.Následně jsem vývrt vyčistil do sucha a potom ještě vystříkal brunoxem.
Mám dotaz ohledně používání přípravku Robla.Nepoškozuje nějak vývrt hlavně?Jakým postupem s tímto přípravkem čistíte zbraň a jaké máte zkušenosti?Díky..
Mám dotaz ohledně používání přípravku Robla.Nepoškozuje nějak vývrt hlavně?Jakým postupem s tímto přípravkem čistíte zbraň a jaké máte zkušenosti?Díky..
To dalas: bohužel ten tvůj odkaz mi nefungoval, ale je možné, že mě blokuje proxy server. Amoniak, nebo-li čpavek, je agresivní vůči mědi a jejím slitinám. Zapříčiňuje její korozní praskání - viz. níže. Z toho důvodu dochází k vyčištění hlavně od otěru. bohužel jsem se nemohl dostat na ty tvé stránky a nemohu tedy posoudit, kdo to napsal a čím to zkoušel, eventuelně jak dospěl k tbou prezentovaným závěrů. Ono totiž ta koroze té hlavně, která může vzniknout a to zajistí může vzniknou bude zapříčiněna vodou obsa?enou v roztoku. Ale!! Amoniak nám však upravuje pH, čím? se dostáváme do pasivní oblasti Fe, ale je donorem H+ a bla bla bla, to by mohla být velmi dlouhá předná?ka. Prostě a jednodu?e tam chybí inhibitory koroze. Pokud jej budeš užívat, tak pro něj plátí to co je psáno níže, vyčistit do sucha, naolejovat ....
To sprg: Nenzám přesné složení Robla, ale jestli se nepletu, tak je na bázi amoniaku a různých inhibitorů koroze Fe. Vycházím z toho, že je tento přípravek přímo určen na čištění Fe součástí od Cu-Zn slitin. Jak jsem již tady psal dříve. Amoniak naru?uje tuto slitinu a dochází tím ke koroznímu praskání mosazi a také k rozpou?tění mědi. takže na bázi těchto informací, které tedy nejsou nikterak velké, lepší by bylo, kdys sem napsal složení co je tam popsáno, můžeme usoudit, že v žádném případě nedojde k poškození hlavňového materiálu. Samozřejmě pomocí tohoto přípravku dojde k odma?tění hlavně a tedy následně, pokud to tak necháte, může dojít ke korozi hlavně a to z toho důvodu, že ocel nebude ničím chráněna a normálně bude korodovat díky atmosferickým podmínkám. Z toho důvodu je nutné hlaveň vitřít do sucha a následně naolejovat (respektive přečistit olejem). Samozřejmě by nemělo docházet ke kontaktu mezi tímto porstředkem a spouš»ového mechanizmu. Tyto mechanizmy mohou být totiž z rozdíných materiálů a tedy může ojít k jejich poškození až naleptáním, ba dokonce korozním praskáním.
Z tohoto důvodu je také nutné tuto hlaveň přečistit. Za další ji musíš vyčistit, protože při nabíjení náboje do nábojové komory může dojít k naru?ení nábojnice eventuelně k naru?ení střely. A je to z toho důvodu co jsem již tu dříve psal. Teď již jen zkratkovitě:
--Nábojnice-- mechanicky tvářená --- vnitřní pnutí --- amoniak z čističe --- korozní praskání vedoucí až k prasknutí nábojnice (nejčastěji u krčku - nejvyšší pnutí).
Dalším faktem je, že by mohlo trpět také černění. A s největší pravděpodobností trpět bude.
To sprg: Nenzám přesné složení Robla, ale jestli se nepletu, tak je na bázi amoniaku a různých inhibitorů koroze Fe. Vycházím z toho, že je tento přípravek přímo určen na čištění Fe součástí od Cu-Zn slitin. Jak jsem již tady psal dříve. Amoniak naru?uje tuto slitinu a dochází tím ke koroznímu praskání mosazi a také k rozpou?tění mědi. takže na bázi těchto informací, které tedy nejsou nikterak velké, lepší by bylo, kdys sem napsal složení co je tam popsáno, můžeme usoudit, že v žádném případě nedojde k poškození hlavňového materiálu. Samozřejmě pomocí tohoto přípravku dojde k odma?tění hlavně a tedy následně, pokud to tak necháte, může dojít ke korozi hlavně a to z toho důvodu, že ocel nebude ničím chráněna a normálně bude korodovat díky atmosferickým podmínkám. Z toho důvodu je nutné hlaveň vitřít do sucha a následně naolejovat (respektive přečistit olejem). Samozřejmě by nemělo docházet ke kontaktu mezi tímto porstředkem a spouš»ového mechanizmu. Tyto mechanizmy mohou být totiž z rozdíných materiálů a tedy může ojít k jejich poškození až naleptáním, ba dokonce korozním praskáním.
Z tohoto důvodu je také nutné tuto hlaveň přečistit. Za další ji musíš vyčistit, protože při nabíjení náboje do nábojové komory může dojít k naru?ení nábojnice eventuelně k naru?ení střely. A je to z toho důvodu co jsem již tu dříve psal. Teď již jen zkratkovitě:
--Nábojnice-- mechanicky tvářená --- vnitřní pnutí --- amoniak z čističe --- korozní praskání vedoucí až k prasknutí nábojnice (nejčastěji u krčku - nejvyšší pnutí).
Dalším faktem je, že by mohlo trpět také černění. A s největší pravděpodobností trpět bude.
CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70
-
- Zkušený diskutér
Hoope? powder solvent 9
Já používám tento přípravek- Hoope? powder solvent 9 Bench rest povder solvent. složení Ethanol, kerosin, Amoniak. Má ho někdo? Jaké s ním máte případně zkušenosti? můžete o něm něco napsat? Dík.
-
- Administrátor
To Mosin: omlouvám se ale automaticky jsem za odkazem udělal tečku, která tam nepatří. takže opravený link na receptury http://www.frfrogspad.com/homemade.htm a na testy http://www.frfrogspad.com/cleaners.htm Nejsem chemik, tak ten vliv na Fe nedokážu posoudit. každopádně v tom nekoupu celou zbraň a aplikuji pouze na vývrt. Po odstranění tombaku raději čistím a konzervuji důkladněji, než je běžně nutné.
TO dalas. V poho, vzhledem k mé mírnější zaneprázdněnosti jsem nestudoval proč to nelze. Jakmile budu mít čas, tak to nastudii a dám ti relevantně odborný názor
CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
Forrest
Díky Alinovi jsem se dostal k čistící pěně FORREST a musím říct, že je to vinikající prostředek na čištění. Nemusí se používat žádné kartáčky a podobné nástroje. Jednodu?e se do hlavně stříkne trochu roztoku, na druhé straně vyleze bílá pěna, nechá se hodinu působit a pak se jen vytře hadříkem. Hlaven je čistá a bez otěrů v drážkách.
forrest
to lovec1: kde si ho zohnal ja ho uz neviem nikde najst
čištění zbraní
Sháněl jsem před časem nějaký přípravek na odstranění skvrn po tombaku.Prodavač mě doporučil od Browningu sprej Légia long life protection.Moc jistý si podle řeči ale nebyl,na dóze chyběl návod v češtině.Dodnes nevím jestli je určen ke konzervaci nebo k čištění.Neví někdo podrobnosti?
-
- Zkušený diskutér