PETICE PROTI NESMYSLNÝM ZÁKAZŮM LEGÁLNÍCH OBRANNÝCH PROSTŘEDKŮ

Veškerá legislativa ohledně lovectví a myslivosti
Odpovědět
Uživatelský avatar
Michal_123
Zkušený diskutér
Příspěvky: 932
Registrován: úte 26.11.2013, 20:16

PETICE PROTI NESMYSLNÝM ZÁKAZŮM LEGÁLNÍCH OBRANNÝCH PROSTŘEDKŮ

Příspěvek od Michal_123 »

https://www.petice.com/proti-nebezpecny ... egislativy

Doporučuji přečíst a podepsat petici.
Nebo se potom nedivit.


Připojuji email od Ligy Libe:


Vážení občané,
věnujte prosím pozornost a čas této výzvě – tato výzva je neodkladná, protože se týká rozhodujícího závěrečného třetího čtení návrhu nového zákona o zbraních, které začne již 16. ledna 2024. Tento návrh zákona o zbraních má v mnohém drasticky zpřísnit pravidla pro legální vlastnictví zbraní.

Nesmírně tragická událost v Praze dne 21. 12. 2023, kdy došlo k mnohonásobné vraždě držitelem zbrojního průkazu a majitelem legálních zbraní, bohužel způsobila společenský i politický požadavek na rozsáhlá omezení práva občanů na legální vlastnictví zbraní.

Je samozřejmě zcela pochopitelné, že ze strany zarmoucené, šokované a rozzlobené veřejnosti jsou nyní požadována emocemi řízená legislativní opatření, která však z odborného a reálného hlediska, dalším podobným tragédiím zabránit nemohou.
Celé naše politické spektrum je tedy nyní pod velkým tlakem části společnosti, která požaduje rychlá a tvrdá řešení, o kterých si laicky až naivně myslí, že jsou ta správná. Mnoho politiků a politických aktivistů právě na takovou příležitost léta čekalo a této příležitosti se teď chápou, protože populisticky očekávají zisk voličů a další politické moci.

Konkrétní návrhy oscilují od požadavku na úplný zákaz legálního vlastnictví zbraní, citujeme přesně:

„dle našeho názoru by ve vyspělé společnosti, za níž považujeme i Českou republiku, mělo být držení zbraní s výjimkou ozbrojených bezpečnostních složek postaveno mimo zákon“

až k požadavku na zavedení povinných plošných psychotestů pro budoucí a současné držitele zbrojních průkazů, který se na první pohled jeví jako snad odpovídající a funkční. Bohužel, ani zavedení plošných psychotestů nedokáže takovým hrůzným činům z více faktických důvodů zabránit a navíc, již současná platná legislativa u rizikových osob možnost provedení psychotestu obsahuje. Určitě nemusíme více rozvádět další důvod prosazování plošných psychotestů, který je pro zainteresované ryze finanční.

Česká zbrojní legislativa je odborníky a na základě praxe považována za jednu z nejkvalitnějších na světě a jako účinná prevence zneužití palné zbraně slouží už dnes, pokud je důsledně dodržována a v systému prosazována.

Na příkladu obdobných tragédií ze zahraničí, kde zákony prakticky ani nedovolují občanům legálně vlastnit zbraně vidíme, že ani ten nejpřísnější zákon nedokáže zabránit činu, pro který se někdo rozhodne s absolutním odhodláním. Jediná smysluplná opatření, která mohou takovým činům s největší pravděpodobností zabránit nejsou snadná, rychlá a ani jednoduchá.

Prvním pilířem takových opatření je identifikace potencionálního útočníka ještě dříve, než svůj zamyšlený čin provede a toto závisí především na vnímavosti jeho bezprostředního okolí – na rodině, přátelích a známých. Zkušenosti z celého světa totiž ukazují, že prakticky všichni dosavadní masoví vrazi svým chováním, vyjadřováním a fyzickými přípravami dávali před svými činy najevo, že u nich opravdu není něco v pořádku a že se něco tzv. chystá (…). Další pilíře opatření spočívají ve schopnostech obrany vůči takovému útočníkovi, jak z pozice občana beze zbraně a bez zkušeností, tak z pozice občana legálně ozbrojeného a s patřičným výcvikem. Posledním důležitým pilířem je připravenost ozbrojených složek čelit takovým situacím jak výcvikem, tak odpovídající výzbrojí.

Namísto populistických řešení, která budou kontraproduktivní pro práva všech občanů a v konečném důsledku i pro jejich osobní bezpečnost, proto chceme Ministerstvu vnitra navrhnout řešení ve smyslu realizace výše uvedených pilířů bezpečnosti, které jsme nazvali Obrana rozumem.
Obrana rozumem by následně mohla fungovat jako informační platforma pod záštitou Ministerstva vnitra a byla by šířena vládními informačními kanály.
Jelikož považujeme za nejdůležitější výše uvedený první pilíř Obrany rozumem spočívající v účinné formě prevence, navrhneme Ministerstvu vnitra vložení základní nauky o identifikaci rizikové osoby i do testových otázek teoretické části zkoušky odborné způsobilosti, která je součástí procesu žádosti o vydání zbrojního průkazu.

A nyní dovolte k naší výzvě. Bez dostatečné podpory občanů nebude možné všechny ty nesmyslné a populistické zásahy do zbrojního zákona zastavit.
Vyzýváme vás tedy, prosím, abyste pokud možno co nejdříve oslovili uctivě formulovaným stručným dopisem poslance a politiky (adresy uvádíme níže), kde svými slovy vyjádříte nesouhlas se zpřísňováním zákona o zbraních, nesouhlas se zavedením plošných psychotestů a kde vyjádříte podporu funkčním řešením navrhnutým odbornou veřejností (jako je např. Obrana rozumem od naší LIGA LIBE).

A nakonec vás žádáme, abyste tuto výzvu šířili dále v rámci všech svých možností a hlavně, abyste také připojili svůj podpis pod tuto petici:

NE panice a neuváženým krokům v návaznosti na tragédii 21.12.2023 - Petice.com
https://www.petice.com/proti-nebezpecny ... egislativy

Tato petice je též důležitá pro vyjádření vašeho skutečného veřejného mínění. Šiřte ji prosím i s touto naší výzvou a požádejte své rodinné příslušníky, přátele a známé, aby ji podepsali také!

Vážení občané,
na závěr je nutné upozornit, že druhou šanci zabránit změně zákonů v neprospěch legálního vlastnictví zbraní již nemusíte vůbec dostat a ze zkušenosti varujeme, s veškerou úctou, abyste nad touto výzvou jen nemávli rukou ve smyslu, že to snad za vás udělá někdo jiný nebo že to tak špatně snad nedopadne…

Podobně totiž uvažovali vaši kolegové sportovní střelci, sběratelé, vlastníci zbraní pro sebeobranu a myslivci ve státech EU na západ od našich hranic.
A jak nyní dopadli? Nemají, nemohou mít nebo nemohou legálně provozovat skoro nic. Protože právě nedělali NIC. Nyní to však udělejte vy a udělejte to pro sebe!

Nejdůležitější adresy – do úterý 16. ledna 2024:

Předseda bezpečnostního výboru PSP ČR: PhDr. Pavel Žáček, Ph.D. e-mail: zacekp@psp.cz
Zpravodaj zákona o zbraních a poslanec PSP ČR: Petr Letocha e-mail: letochap@psp.cz
Předsedkyně poslaneckého klubu ANO 2011: JUDr. Alena Schillerová, Ph.D. e-mail: schillerovaa@psp.cz
Předseda hnutí ANO 2011: Ing. Andrej Babiš e-mail: babisa@psp.cz
Předseda poslaneckého klubu ODS: Marek Benda e-mail: bendam@psp.cz
Předseda ODS: Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M. email: fialap@psp.cz
Předseda poslaneckého klubu Česká pirátská strana: Mgr. et Mgr. Jakub Michálek, Ph.D. e-mail: michalekj@psp.cz
Předseda Česká pirátská strana: PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. e-mail: bartosi@psp.cz
Předseda poslaneckého klubu hnutí SPD: Ing. Radim Fiala e-mail: fialar@psp.cz
Předseda hnutí SPD: Tomio Okamura e-mail: okamurat@psp.cz
Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL: Mgr. Aleš Dufek e-mail: dufeka@psp.cz
Předseda KDU-ČSL: Ing. Marian Jurečka e-mail: jureckam@psp.cz
Předseda poslaneckého klubu TOP 09: Jan Jakob e-mail: jakobj@psp.cz
Předseda strany TOP 09: Ing. Markéta Pekarová Adamová e-mail: adamovam@psp.cz
Předseda poslaneckého klubu Starostové a nezávislí (STAN): Mgr. Josef Cogan e-mail: coganj@psp.cz
Předseda hnutí STAN a ministr vnitra ČR: Mgr. Vít Rakušan e-mail: rakusanv@psp.cz

Nevzdáme se! Děkujeme za vaši aktivní pomoc a za důvěru.

S pozdravem

Jaroslav Pekařík
viceprezident
LIGA LIBE, z.s.
Odpovědět