Odhad vahy cerne zvere podle stop

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Ivo L AJČOK
Nový návštěvník
Příspěvky: 21
Registrován: sob 03.10.2009, 8:33

Re: Odhad vahy cerne zvere podle stop

Příspěvek od Ivo L AJČOK »

Nevím přesně čím to je,protože naše populace je víceméně uzavřená,co se neuchová ve 2 lesních honitbách,to prostě není.Intenzívnější lov probíhá v 5 honitbách,oseté plochy atraktivními plodinami se snižují.Ale v MS obhospodařujeme cca 7 ha políček,máme klidové zony,přikrmovací zařízení,slušnou disciplínu členů a hlavně skvělého hospodáře.Zvěř není přemnožena a je opravdu ve skvělé kondici.Je věčná škoda,že se každý rok v okolí uloví pár vodících bachyní,zažíváme občas velmi chudé roky díky několika neukázněným střelcům se špatnými vědomostmi a malou praxí.Jsme obklíčeni zástavbou,průmyslem a městy.Opravdu je velkým úspěchem si někam sednout,vychutnat čekanou a nepotkat lidi s čímkoli a na čemkoli.Divočáci jsou nádherná stvoření,inteligentní,rytířská,plně si zasluhující náš obdiv a trvalou péči.Největším problémém chovu jakékoli volně žijící zvěře je lidská nevědomost a malá výměra honiteb.
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Odhad vahy cerne zvere podle stop

Příspěvek od Lotr »

4 Tommy: Na jednom z našich honů jsme ulovili 2 kusy kolem 70 kg, oba lončáci, ve velmi dobré kondici. Protože jsme se po honě dohodli, že si z jednoho kusu uděláme základ na vaření na výroční schůzi a druhý že rozdělíme mezi vlastníky půdy, byla druhý den taková malá "řeznická" brigáda. Náš místopředseda přišel s tím, že jsou kusy velmi slušně zabělené a že z nich vyškvaří sádlo. Byl ho z těch dvou kusů pomalu plný kýbl! Mimochodem sádlo z divočáka je velmi chutné, kdo jste ještě neochutnali.
A ještě jedna věc. Sousedíme s režijní honitbou LČR. Černá tedy po celý rok migruje mezi lesem a našimi lány. Lesočeši po celý rok pilně krmí, my taky nešetříme a navíc máme v honitbě zdroje vody, od studánek až po řeku. A přesto je problém lovit. V hektarech řepky, sousedící s hektary pšenice (viz rok 2009) toho moc neulovíte. Stejně jako v hektarech kukuřice, kdy zvěř slyšíte, vidíte se pohybovat vršky kukuřic, občas i něco zahlédnete, ale lovit se toho taky moc nedá, moji kolegové jsou rozumní a vědí, že střílet riskantní rány na prase, které Vám potom uteče do kukuřice a už ho nenajdete, je o ničem. Když je sklizeno, prasata odtáhnou do lesa. Vycházejí odtud potom za potravou, vodou a klidem před houbaři a to je teprve také pravá příležitost k lovu. Opět se vrátím k minulému roku, ještě v listopadu jsme měli uloveno pouhých 10 kusů, na konci prosince 29!Takže o řečech o přemnožené černé si myslím své. Bodejť by nebyla tak silná populace, silná a zdravá, když jí k tomu vytváříme takové podmínky!
P.S. pokusím se z kolegy vydyndat fotografii toho sekáče z nehody. Má ji v papírové podobě, naskenuji a také vložím.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Uživatelský avatar
Tommy
Zkušený diskutér
Příspěvky: 722
Registrován: pon 12.1.2009, 12:34
Bydliště: Olomouc

Re: Odhad vahy cerne zvere podle stop

Příspěvek od Tommy »

To Lotr:
k těm lončákům.U nás taky není vyjímkou 70 kg vážící lončák,ale velmi mě zaráží ty selata co psal Ivo Lajčok o pár příspěvků výš.
No ať je to jak je to,buďme za ty čuňáky rádi.
Vojta
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1001
Registrován: pát 11.5.2007, 15:16
Bydliště: Královéhradecko

Re: Odhad vahy cerne zvere podle stop

Příspěvek od Vojta »

To co píše Lotr, je pravda. Také jsem z převážně polní honitby. Velké souvislé lány oseté převážně kukuřicí víceméně znemožňují lov černé. Takže ta v ní má naprostý klid. Další plodinou je samozřejmně také oblíbená řepka, která poskytuje ten samý klid. černá se jen přestěhuje z olejky do kukuřice, která mnohdy stojí až do konce listopadu, či začátku října. Problém tedy nastává i s lovem srnčího, než začnou žně a posečou se obilniny, které sem tam také jsou. U nás též není vyjímkou ulovit v listopadu-lednu selata o váze okolo 50 kg po vyvržení. Jsou ale v tomto období i selata váhově okolo 25-30 kg po vyvržení. Letos v červenci uloveno sele o váze 38 kg po vyvržení! Lončáci se u nás pohybují průměrem zhruba okolo 60 kg po vyvržení. Sekáči se pohybují váhově okolo 100-120 kg živé váhy. Dospělí kňouři a bychyně se pohybují váhově takto : hlavní bachyně cca 100-120 kg živé váhy a kňouři až do váhy 200 kg nejsou vyjímkou. každý rok je nějaký takhle velký spatřen. Máme u nás v podstatě uzavřenou komunitu černé ( promiňte ten výraz ), takže máme vcelku velký přehled o tom, jaká černá zvěž se u nás pohybuje.
Můj odhad byl tedy pojmut z hlediska černé zvěře žijící u nás. Úživnost naší honitby je velmi vysoká a tak je samozřejmé že v jiných honitbách může být vše jinak. U kamaráda ke kterému jezdím na hory by se klidně mohlo jednat o dospělého kňoura o váze okolo 70-80 kg. Proto jsem se při odhadu nepouštěl do věkových kategorií a tipl si pouze váhu.
Odpovědět