Co jste v honitbe naposled videli?

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Co jste v honitbe naposled videli?

Příspěvek od Lotr »

4 Tommy: díky za pozvání :wink: hned jak pojedu okolo Olomouce, tak ho rád využiju :)

Já musel našim patronům něco provést. Asi jsem se rouhal tady na fóru :D Dner ráno jsem se rozhodl změnit lokalitu a prozkoumat zase jinou část revíru. Sotva se rozední, upoutají moje zraky jakési černé body v místech, kde jsem seděl včera. V těch našich rozhlehlých polích je dobře vidět. Neváhal jsem a vyrazil jim naproti. Foukal silný a nepříjemný vítr, když jsem došel blíž, tak jsem zjistil, že je to velká bachnyně 100 kg + se selaty a lončáky, dohromady 12 ks. Schovávali se před větrem za velkou terénní vlnou, než jsem k nim došoulal, zmizeli v řepce. Nedalo mi to zkusit štěstí a zůstal sedět na nedaleké kazatelně. Bohužel vítr zesílil, přidal se i drobný déšť, všechna zvěř utekla se schovat do lesa nebo do řepky. Přesně v 06:00 h proběhl na dostřel od kazatelny silný kňour, odhadujeme ho na cca 130 kg, také přiběhl k řece, tam chvíli jistil po větru (nádherný pohled) a taky zmizel v řepce. Silný lišák, který mimo dostřel v místech, kde mi zmizela z dohledu bachyně se selaty hledal nějakou potravu, završuje můj dnešní zážitek. Paseme po něm s kamarády už pár dní, je ale poučený od minule a kazatelně, odkud na něj kolega střílel, se vyhýbá. Měl jsem štěstí na zvěř, smůlu na lov. Zmrzlý se vracím k autu a s pár kilometry v nohách jedu dom. Lovu zdar, černé zvěři zvlášť.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
savazka
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 233
Registrován: čtv 20.11.2008, 17:20
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Co jste v honitbe naposled videli?

Příspěvek od savazka »

Dnes konečně snad po třech týdnech trochu snesitelné počasí. Tepleji, vítr mírný, chvílemi žádný, a drobné mrholení na posedu skoro nevadí. V 19:30 usedám, v 19:40 se vyhoupne z řepky kus, dalekohled k očím- srnec 1. věková, srdíčko poskočí. Zaostřuji na parůžky a nemůžu se rozhoupat jestli odstřelový/chovný, je to tak na hraně. No nic nechávám ho jít, srnec zmizí v lese. Za deset minut se vrací a já si ho prohlížím už s chladnou hlavou. V tomhle místě se musím neskromně poplácat po ramenou za trochu projevené střelecké disciplíny-po deseti minutách se z něj totiž vyklubal už slušný srnec, sice žádný zázrak, ale ani žádný chudáček. Odmáčknout ho, tak už si to to teď vyčítám. Přecijen vloni se mi srnec nepovedl a na svého prvního pořád čekám, tož nervy trošku pracují a parůžy zkracují...:-) Skoro za tmy se vyhoupl z řepky velice silný starý srnec, navětřil mě a tři minuty mi vytrvale nadával. Za tmy slézám z posedu a domů. Dnes první regulérní květnová čekaná...Lesu zdar!
Brno Effect 6,5x57R
UB 16x70 / 5,6x52R
Belgie 16/70
ZKM 456
Uživatelský avatar
hanmilan
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 284
Registrován: pát 02.11.2007, 14:29
Bydliště: Český Krumlov

První trofejový letošní srnec

Příspěvek od hanmilan »

Včera večer jsem po delší pršce vyrazil na bulkaře. Byl jsem však nemile překvapen. Pastvina pod proudem, ohradník tloukl až jiskry přeskakovaly na mokrou trávu, rány byly slyšet i na 50 m od ohradníku. Přejdu kus vedle, tam to samé a ještě navíc stádo krav :(
Chvíli jsem poseděl a v místech, kde předtím bylo vidět 10 - 15 ks srnčího, byl tam jen slušný šesterák a dvě plné srny. Ještě za světla jsem to vzdal a jel domů. Při pomalé jízdě autem jsem si všiml srnce zatahujícího do meze se zajímavou trofejí - pokřivenou vidlí na vzdálenost 50 m od cesty. Hned jsem si vzpomněl na srnce, kterého jsem viděl v polovině dubna o cca 400 m dál. Popojel jsem s autem o 200 m zpět a šel se na srnce podívat. Psa jsem nechal v autě a šoulal k místu, kam srnec zatáhnul. Čubina mi vyla v autě na protest, že jsem jí tam nechal :oops:
Došoulal jsem nad mez do které srnec zatáhnul a po cca 10 min. jsem se ho dočkal. Vítr se mi točil, srnec byl na 60 m a ne se postavit na dobrou komorovou ránu. Když začal jistit směrem ke mě, měl jsem poslední šanci. posadil jsem zaměrný bod mojí 222 Rem na střed krku a vystřelil. Srnec se zlomil v ohni. Čubina byla uražená, že musela zůstat v autě, ale udobřil jsem si jí tím, že srnce mohla dohledat ( i když to nebylo třeba :P )
Věk srnce 5 let, váha do výkupu 12 kg, slepý na levé světlo a plný nosních střečků.
Foto jsem přidal do trofejí, nebo na odkazu zde:

http://hanmilan.rajce.idnes.cz/Trofejov ... 010/#album
ČZ 537 .270 Win + Meopta R1 7x56 RD, ČZ 537 7x64 + 4x32 Meopta (naháňková), Suzuki Jimny
Odpovědět