Grilování

Kulinářské rady a recepty
Odpovědět
Redik
Nový návštěvník
Příspěvky: 41
Registrován: úte 29.11.2011, 20:27
Bydliště: Jižní Morava

Grilování

Příspěvek od Redik »

Ať hledám jak hledám tak jsem tu nenašel nic o grilování. Tak šup sem s recepty co je dobré na gril :twisted: .
Mám teď doma kus srnčího tak plánuji na víkend nějakou grilovačku. Asi skusím steaky z hřbetu a nějaké špízy akorát nevím jestli nějak nakládat nebo prostě jen koření a šup s tím na gril :D . Mám v plánu dělat steaky jen tak medium aby to nebyla sušenka.
No skusíme a pak uvidíme :wink:
Pokud už někdo dělal rád si nechám poradit.
Onďa
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 230
Registrován: pon 01.2.2010, 15:26
Bydliště: Brno

Re: Grilování

Příspěvek od Onďa »

Srnčí panenku doporučuju nenakládat. Nech panenky vcelku (žádný meadilonky) oteplat na pokojovou teplotu a něž je dáš na gril tak do nich jen vetři nějaký slušnější portský (myslím, že pro tyto účely postačí např. Sandeman - zbytek pak vypiješ nebo použiješ do paštiky, prostě neber to úplně nejlevnější) a čerstvě drcenej černej pepř a šup s tím na gril. Dělá se to fakt rychle, takže pokud ho máš opravdu pořádně rozpálenej, stačí tomu tak dvě minutky z každá strany a bude to medium rare. Jak to sundáš, nech chvilku odpočinout - tak tak pět minut v teple (když budeš netpělivej, vyteče ti při prvním říznutí všechna štáva). Posol až na talíři. S čerstvou bagetou a dobrým červeným to nemá chybu. Celý kuchtění ti zabere pár minut, nepřerazíš chuť masa a budeš za hvězdu :)
P.S. Pokud to nechceš dělat úplně na sucho, tak bych bechal přes noc vylouhovat v oliváči trochu tymiánu před grilováním to vmasíroval do masa. Dělá se to chvilku, takže potírat to během nemá žádnej smysl.
ZP 47 16/70 Savage Axis 30-06
Jiří K.
Zkušený diskutér
Příspěvky: 718
Registrován: čtv 17.1.2008, 6:55
Bydliště: Ostrava

Re: Grilování

Příspěvek od Jiří K. »

Srnčí kotletku rozděl na 2-3 kusy dle velikosti. Nejlépe v moždíři rozdrť jalovec a barevný pepř. S tím jalovcem to nemusíš moc přehánět a nadrť ho jemněji třeba i s trochou hrubé soli půjde ti to lépe, pryskyřice se nebude tolik lepit. Tu to směs vetři do připravených "špalků" kotlet. Zakápni olejem a nech v lednici odležet. Pokud tě bude honit čas udělej s oleje a něčeho nakyslého ( hořčice, víno atd.) hustý dresink a tím kotlety potři. Po namarinování kotletky zabal do anglické slaniny, spíchni jehlami ať se ti to nerozbaluje. A šup s tím na gril. Kotletky po rozkrájení by měly být uvnitř lehce růžové. Omáčku si dělám s konzervovaných brusinek,které prohřeji na kousku másla a provařím s červeným vínem. Pokud to chceš obměnit tak třeba přidám šalotky nebo česnek. Ten celý, jenž před servírováním vyjmu.
starozitnik
Nový návštěvník
Příspěvky: 20
Registrován: úte 05.2.2013, 20:51
Bydliště: Severní Morava

Re: Grilování

Příspěvek od starozitnik »

Zdravím kolegové. Mám na vás zkušené dotaz zda má někdo zkusennost s grilováním celého lončáka a jak jej připravit. Děkuji za odpovědi. Co tady o grilování zvěřiny je jsem nastudoval.
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Grilování

Příspěvek od msoukup »

Obvykle griluji menší sele divočáka, tak cca 8-10 kg, pro 6 až 8 lidí je toho až kam a ještě si vezou domů. Lončáka cca 50 kg, to je spíš tak pro polský zájezd :-), ale dělám to úplně stejně. Večer před grilováním naložím do slané vody do vaničky, 1kg kuchyňské soli na 40 litrů vody, nechávám ve sklepě do rána, pak dávám na gril. Nic jinýho než sůl. Při grilování potírám roztokem piva a oleje a všeho možného koření (grilovací, jalovec, pečený kuře, hubert, mletá masa, pepř, co dům dá...). Při grilování doporučují trochu přisolit žebra, ty jsou jako obíračka první pryč :-). Výsledek byl zatím vždy famózní :-). Úplně stejný postup používám na nutrii se stejným výsledkem. Záleží hodně na tom, jaký gril. MS
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
Uživatelský avatar
tonny
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 402
Registrován: úte 29.11.2011, 10:49
Bydliště: Břeclav

Re: Grilování

Příspěvek od tonny »

Já do všeho přidávám i česnek. Většího divočáka jsem griloval jen jednou, je to dlouho. Neměli jsme uzavřený gril, jen dali okolo plechy, trvalo déle ale bylo to také super.

Jen mne tak napadlo. Když nakládáme např. kosti (páteř, žebra) na pečení - grilování, rozděláme špécie v rozpuštěném másle, potřeme, to ztuhne a drží je na povrchu. Je to takové nakládáni "nasucho".

U většího selete, lončáka bych alespoň kýty, kotlety a krkovičku napíchal slanou vodou před ponořením do láku.
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Grilování

Příspěvek od pufr »

Taky masivnější partie "napichujeme" lákem až ke kostem, pokud není vana na větší kus, dá se naložit do pevného PVC pytle (nesmíš šetřit při nákupu - ty opravdu pevné a dostatečně dlouhé se hůře shánějí).
Soli tak 1,5 - 2% hmotnosti kusu + další koření, česnek atd.
Před naložením omýt dutiny, pokud viselo už stažené, omýt celé, ořezat poškozené části ...

Je ještě stále hodně těch, kdo chtějí mít pečené maso do červena, jako šunku, ti použijí řeznickou "rychlosůl", pragandu apod. povětšinou s dusitanem sodným. Tam pozor na dobu naložení, dusitan se rozkládá minimálně cca 24 hodin - doba naložení musí být delší.

Lák se musí kontrolovat, neměl by se výrazně zakalit - "zmléčnět", každý den bys měl alespoň namočit ruku, očichat, naložené v chladu IMHO tak nejlépe týden. Když se lák kazí, maso umýt vyměnit lák ...
Je toho na netu o nakládání masa spousta -jsou i nové přípravky - nová CHEMIE - co udrží v mase tolik vody, jak v "moderní" šunce :shock: :twisted:

Péct samosebou nejlíp v grilu, který drží teplo ze všech stran a kde po namazání směsí pro grilování nestéká olej do ohně/uhlí ... vždyť je to dnes tak široce rozšířená zábava :) :D
Pufr
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Grilování

Příspěvek od msoukup »

Česnek dávám do směsi na potírání až skoro na konec, když se připálí, tak je to hořký :.-(. Strašně záleží na grilu,já mám takový ten poloprofi, topeniště je mimo, vyložené šamotem, do grilovacího prostoru pouští jen teplo a kouř, plus ta plechová bedna má několik možností regulace přívodu tepla. V podstatě se v tom nedá nic zkazit :-). Pokud by se někdo chtěl věnovat grilování ve větším rozsahu, tak doporučuji na grilu nešetřit. M
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
starozitnik
Nový návštěvník
Příspěvky: 20
Registrován: úte 05.2.2013, 20:51
Bydliště: Severní Morava

Re: Grilování

Příspěvek od starozitnik »

Zdravím, děkuji všem za užitečné rady. Vahu lončáka jsem jen tak plácl přibližně, možná bude mít do 3O kg. Celkem by nás na to mělo být kolem 3O lidí. Slavím kulatiny proto ta akce.
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Grilování

Příspěvek od Lotr »

Přidám "tajný" recept matky mého kamaráda myslivce. Stažené očištěné sele se den, dva před grilováním naloží do slaného láku, poté se na grilu rozdělá oheň a sele se na něm zprudka "osmaží", aby se maso zatáhlo. Poté se musí sundat, potřít grilovací směsí a velice pečlivě se za pomoci alobalu a tenkého drátku, nejlépe chmelového, zabalí tak, že z něj při grilování neukápne ani kapička. Poté se sele vrátí na gril, a cca 3 hodiny se pod grilem hodně topí, nejlépe dobře vysušeným bukovým dřívím. Potom se alobal opatrně sundá - pozor na horkou vypečenou šťávu a páru, sele se ještě párkrát otočí nad otevřeným ohněm a může se podávat. Maso je krásně červené a je žádoucí, aby samo odpadalo od kosti.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
pavel.konup
Nový návštěvník
Příspěvky: 5
Registrován: pon 12.11.2018, 13:56

Re: Grilování

Příspěvek od pavel.konup »

Já vám rozhodně mohu doporučit pomazánky z hummusu. Je to dost neobvyklé jídlo, ale po chvíli si tomu přijde na chuť každý (podle mě) Přikladám recepty tady https://tajemstvizdravi.cz/hummus/ Tady jsem se s ním seznámil a teď už si ty pomazánky různě vylepšuju. K masu je to fakt ideální klidně i jako příloha a hlavně je to zdravé.
Odpovědět