Veterinární prohlídky zvěřiny.

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: Veterinární prohlídky zvěřiny.

Příspěvek od BwanaHunter »

No, s těmi hodinami jde o to, že po smrti jedince přestává fungovat imunitní bariera, takže i z neporušeného zažívacího traktu začnou pronikat mikroorganismy dále do těla, a rychle se množí. Při porušení zažíváku je to o to rychlejší, všechno. Pak samozřejmě hraje roli zmíněná teplota atd. Že u zajíce, ponechaného vcelku po 3 týdnech už probíhá autolýza, tedy hnije, to je prostě fakt. Pokud to někomu chutná, je mu přáno. Každý nechť si jí co uzná za vhodné. Uvádění do oběhu je věc jiná, také bych nerad, aby se mi takový pěkně zahnilý kus masa dostal do kuchyně.
Pokud jde o E. coli, hemoragické kmeny byly prokázány v zažívacím traktu u naší zvěře, a kuchyňská úprava "na minutku" ji rozhodně nemusí zlikvidovat, teplota v jádru masa nemusí dosáhnout ani 70 stupňů. A co tahle potvora dokáže, to jsme viděli nedávno. Tím vším chci říct, že určitá opatrnost a hygiena je na místě a když vidím, jak se někde občas zachází se zvěřinou...
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Uživatelský avatar
kojot
Zkušený diskutér
Příspěvky: 860
Registrován: úte 04.9.2007, 7:03
Bydliště: okres Blansko

Re: Veterinární prohlídky zvěřiny.

Příspěvek od kojot »

Tohle téma by se už mohlo přejmenovat na téma: Jak starý kadaver do kuchyně? :lol: Jako všechny zákonné normy, snaží se i tato ochránit konečného spotřebitele včetně časové rezervy. Sice mám názor jiný, nicméně nejsem MVDr., tudíž to dál komentovat nebudu. V každém případě je třeba zachovat základní hygienická pravidla jak při samotném rušení, tak i bourání. Osobně jsem nad tím dřív nějak neuvažoval, dneska jsem asi přecitlivělej a používám k výše uvedeným úkonům chirurgické rukavice. Vzato kolem dokola parazitárních, virových a bakteriálních onemocnění má naše volně žijící zvěř poměrně hodně. Akorát se o nich příliš nemluví v souvislosti s nákazou lidského plemene.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
Herkul
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 149
Registrován: pát 02.11.2007, 8:45

Re: Veterinární prohlídky zvěřiny.

Příspěvek od Herkul »

Hezký den přeji. Dovolím si trošku rozebrat dotaz:
Měla by se malinko rozlišovat zvěř do oběhu a pro vlastní spotřebu... (tím myslím selský rozum). Jde o to, že toto proškolení je hlavně kvůli vyjímečné kvalitě zvěřiny (krom jiného), která jde dál do oběhu...

Ulohou proškolené osoby je: co nejdříve po ulovení zvěř prohlídnout i její orgány, včetně posouzení stavu zvěře před samotným lovem (info od lovce). Posoudit zda se na nich nevyskytují nápadné změny, které by mohli poukazovat na výskyt onmocnění. A také posouzení hygienického stavu těla ulovené zvěře (zda byla zvěř řádně ošetřena - ve Vašem případě vyříznuté části zasažené obsahem trávníku a střev a vypláchnutí pitnou vodou).

1) Mikroorganismy začínají pronikat z trávícího traktu i při jeho nenarušení: již během 1 hodiny.
2)Prvotní ošetření zvěře, kterou prohlíží pouze proškolená osoba je nutné zahájit: nejpozději za 3 hodiny po zásahu, při později zahájeném prvotním ošetření musí ulovený kus prohlédnout veterinární lékař
3)Při průstřelu trávicího traktu se části hrudní či břišní stěny: odstraňují odřezem v celém rozsahu (pokud možno co nejdříve)
4) Pokud je střelený kus zvěře dohledaný za víc než 12 hodin po zásahu: je zvěřina pro lidskou spotřebu nepoživatelná ( prvotní ošetření později jak 12 hodinách nelze uvádět do oběhu)
5) Dosled zvěře se provádí po uplynutí určité doby cca 20 min. opt. 30-60 min
6) Dosled mezi 3-12 hodinami po zásahu je z hlediska hygienické kvality problematické, neboť již dochází k velkému množení mikroorg. a v těchto případech má posuzovat tento kus VZDY veterinární lékař.
8) Pokud je zvěř načnutá predátory(včetně psa....) je zvěřina nepoživatelná.

V praxi musí platit, že na zvěř lze vystřelit pouze za předpokladu, že si je střelec absolutně jist smrtícím záshem a střela neporuší orgány dutiny břišní.
TOT me bylo učeno na CZU.

Sám bych se ovšem zamyslel nad tím, zda bych kus střelený na měkko po 9 hodinách v tomto počasí jedl. Ale to už je přímo na zůčastněných. Třeba by se to jíst dalo, ale sám jsem dostal zvěřinu ze srnce (po 5 hodin. vyvržen - na měkko) a tak mi to smrdělo, že to šlo psům...

PS: k tomu chlazení -

Chlazení těl v kůži nebo peří: se nemusí provádět, dovolují-li to klimatické podmínky a bude zajištěno počáteční zchlazení kusu a co nejdříve se pak zchladí tak, aby se teplota ve svalovině byla nejvýše 7C u velké volně žijící zvěře a 4C u drobné
Jindřich Beran
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 127
Registrován: úte 22.1.2008, 20:50
Bydliště: Podorlicko

Re: Veterinární prohlídky zvěřiny.

Příspěvek od Jindřich Beran »

Našel jsem tuto zprávu a chtěl bych se zeptat, jestli u vás veterina vyšetřuje černou i na tyto látky, které se se vyskytují a zvěřina je pak vhodná pouze k likvidaci. Nevím, jak je to u nás, ale z každého kusu se odevzdává ke kontrole vzorek na svalovce. Jestli z tohoto vzorku jde zjistit něco jiného, nevím. Barvu nedáváme z každého kusu, ale myslím že z každého pátého.
http://www.novinky.cz/domaci/287351-cer ... esium.html
Odpovědět