Lov kladkáčem
Re: Lov kladkáčem
Z duse mi mluvis,ale ja jsem "ovlivnenej" ))))),pro me je Mathews proste MATHEWS ,uz jen jak pustis tetivu a sip ti z luku nepraaaaskne,ale primo odpluje(smooth),je vyjimecnej ,proste jak rikam,loveckej,dobre postelovanej te neprozradi,kdyz budou spolu dva lovci strilet na dva kusy na jednom miste,oba maji sanci strelit.U dvou kladkovyho je jisty,ze "rana" ostatni zvirata vyplasi,navic ty luky maj zdanlive(mozna i opravdu) vetsi prdu,ale proti solocam jednoznacne kopou,coz je znat na presnosti,nakonec logicky!........proud
Ale jak rikam,jsou to moji "milaskove",takze jsem zaujatej:-))))))),pro me je to o ty presnosti,tu ma proste solocam s nerozdelenejma ramenama ,ale je fakt,ze jsem luk svihal vymenit k dealerovi,kdyz jsem si koupil 50-60 liber a tejden z nej strilel,nedal jsem to,je to nehoraznej rozdil,jestli mas natlacino 60 na slabsim,a jestli mas byt i jen 63 na silnejsim luku,ten nepomer je az neskutecnej,slehal jsem pro 70 librovej co mi dech stacil ).......proud
Konečně pořádná diskuse..,zdravím Sitku.. Tys byl přeci Hoyťák..,až na ten Mathews Apex..,co jsi chvilku měl..
Celkem dlouho jsem s lukama experimentoval..,teda asi ještě experimentuju..,ale nejlepší luky co jsem měl, byl Mathews Switchback,DXT,Drenalin,Drenalin LD..,Z7 nic moc,u Monstra jsem byl rád že jsem se ho zbavil Z Mathewsu bych si chtěl pořídit Jewela v 60lbs a 29",né růžový Je to luk pro ženské ,ale kdo má nátah do 29",tak bude super i pro chlapy.
Sitka má ruce jak polskej zloděj.. ,takže pro něj Z9.
Pak jsem měl Hoyty,Bowtechy,PSE,HCA,Beary,Parker,TNT,EliteArchery..,a celkem zodpovědně mohu říci,že přesnost střelby není až tak o luku,jako o střelci,seřízení a vybavení ...!!
Myslím že i ortodoksní Proud by byl mile překvapen,když by si vystřelil z Bear Carnage,nebo Atacku.Anarchy je taky super,alu už to není ono.Ty nové luky mě celkem nemile překvapily svojí váhou,mají 4 lbs.
Jinak vybavené luky se prodávají pouze u nižších tříd a o seřízení bych se raději ani nebavil..,protože má dvouletá dcera by jej seštelovala mnohem líp..,než jak to udělají Mexikáni ve fabrice
Další věc..,hodně mých známých si kupovalo luk v USA a bohužel v žádném obchodě na ně nečekaly seřízené luky na vyzkoušení.
Tady bych doporučil dojet na nějaké 3D závody a domluvit se s klukama a luk si vyzkoušet..,bohužel délka nátahu a síla mohou být značným problémem.
Proto všem kdo si kupují první luk doporučuji takový,který má měnitelnou délku nátahu a max 60 lbs.Na lov je takový luk naprosto dostačující..,kladkovým lukem se dá lovit od 40 lbs!!
Celkem dlouho jsem s lukama experimentoval..,teda asi ještě experimentuju..,ale nejlepší luky co jsem měl, byl Mathews Switchback,DXT,Drenalin,Drenalin LD..,Z7 nic moc,u Monstra jsem byl rád že jsem se ho zbavil Z Mathewsu bych si chtěl pořídit Jewela v 60lbs a 29",né růžový Je to luk pro ženské ,ale kdo má nátah do 29",tak bude super i pro chlapy.
Sitka má ruce jak polskej zloděj.. ,takže pro něj Z9.
Pak jsem měl Hoyty,Bowtechy,PSE,HCA,Beary,Parker,TNT,EliteArchery..,a celkem zodpovědně mohu říci,že přesnost střelby není až tak o luku,jako o střelci,seřízení a vybavení ...!!
Myslím že i ortodoksní Proud by byl mile překvapen,když by si vystřelil z Bear Carnage,nebo Atacku.Anarchy je taky super,alu už to není ono.Ty nové luky mě celkem nemile překvapily svojí váhou,mají 4 lbs.
Jinak vybavené luky se prodávají pouze u nižších tříd a o seřízení bych se raději ani nebavil..,protože má dvouletá dcera by jej seštelovala mnohem líp..,než jak to udělají Mexikáni ve fabrice
Další věc..,hodně mých známých si kupovalo luk v USA a bohužel v žádném obchodě na ně nečekaly seřízené luky na vyzkoušení.
Tady bych doporučil dojet na nějaké 3D závody a domluvit se s klukama a luk si vyzkoušet..,bohužel délka nátahu a síla mohou být značným problémem.
Proto všem kdo si kupují první luk doporučuji takový,který má měnitelnou délku nátahu a max 60 lbs.Na lov je takový luk naprosto dostačující..,kladkovým lukem se dá lovit od 40 lbs!!
Pro TWitko:
Být tebou,tak na luk nespěchám..., a vem si jej za Supry,minulý týden jsem dával dohromady objednávku.Ode mě budeš mít luk minimálně o 10% levněji než na pultě plus seřízení a hlavně Záruku 3 roky !!!Z Anglie to nevyjde o moc levněji,ale záruku mít asi nebudeš a pokud ano,tak se bude problematicky řešit..,to mi můžeš věřit,pár luků jsem již ze zahraničí koupil.
Pokud budeš mít chuť a čas,tak není problém ke mě přijet a luk si vyzkoušet,nebo přijet na 3D závody,je to dobrá inspirace ..
Být tebou,tak na luk nespěchám..., a vem si jej za Supry,minulý týden jsem dával dohromady objednávku.Ode mě budeš mít luk minimálně o 10% levněji než na pultě plus seřízení a hlavně Záruku 3 roky !!!Z Anglie to nevyjde o moc levněji,ale záruku mít asi nebudeš a pokud ano,tak se bude problematicky řešit..,to mi můžeš věřit,pár luků jsem již ze zahraničí koupil.
Pokud budeš mít chuť a čas,tak není problém ke mě přijet a luk si vyzkoušet,nebo přijet na 3D závody,je to dobrá inspirace ..
- Sitka
- Pravidelný diskutér
Ahoj Mathews. No jo no, moc na vyber nemam Mathwes Z9 se mi libi, je malej, lehkej, rychlej a pri tom
ho maj v mem natahu. Pro me super lovecky luk. Musim priznat, ze mi poslednich par mesicu lezi v hlave.
No det musim doresit dulezitejsi veci, ale mam pocit, ze je otazka casu kdy s nim budu litat po busi
Bohuzel nepriletim, zustavam tady, jen holky jsou ted par tydnu v CR. Mozna v lete, uvidime.
Asi budes muset ty za mnou Jinak mas pravdu, ze kdyz nekdo zacina, neni nad stavitelne kladky.
Usetri to hodne zklamani a nakonec i penez. Souhlasim ze sila luku 60lb je vice nez dostatecna na lov.
ho maj v mem natahu. Pro me super lovecky luk. Musim priznat, ze mi poslednich par mesicu lezi v hlave.
No det musim doresit dulezitejsi veci, ale mam pocit, ze je otazka casu kdy s nim budu litat po busi
Bohuzel nepriletim, zustavam tady, jen holky jsou ted par tydnu v CR. Mozna v lete, uvidime.
Asi budes muset ty za mnou Jinak mas pravdu, ze kdyz nekdo zacina, neni nad stavitelne kladky.
Usetri to hodne zklamani a nakonec i penez. Souhlasim ze sila luku 60lb je vice nez dostatecna na lov.
Tak jdeme na to,kluci! ))))).Nesouhlasim,a ne a ne a ne! Prvni co bych udelal,nekoho bych sehnal,kdo ma 60ku luk a kdo ma 70ku luk a rozhodne si oba zkusil driv,nez bych premejslel o sile luku..Jeste k tomu serizeni sily natahu,tam prece staci vytocit obe ramena na doraz(pritahnout) a pak na obou stranach stejne povolovat az kam to chci a musi to sedet.Ovsem na nastrojeni je lepsi dealer,hned meri,znackuje primo na luku a vi;-).Nevim kdes kupoval ve statech,ale dealeri uplne vsichni a i par marketu,treba cabelas,ti vsichni luky strojej,serizujou a maj strelnice. Nikdo me totiz nepresvedci o tom,jak 60ka staci,jestlize mam na vetsi natah,docela vazne,nevim jak vy,ale ja proste jak jsem napsal ,jsem byl ze sedesatky nestatsnej,je mozny,ze to bylo tim,ze jsem mel pred tim 70ku,to se nehadam,ale muj dxt v 60 strilel obrazne ,padackama,na plnej natah,ovsem ve chvili kdy jsem vzal 70ku a stahnul ji asi na 63 liber,svistelo to,bylo to ono a je to ono!!! .Ten rozdil byl hoooodne markantni!Jasne,ze jakmile mam tak akorat na natah 60,nebudu porizovat 70,to je jasny. Jinak asi vime,ze luk si vybira strelce,proste ho vezmes do ruky a tahnes,a bud ti priroste k telu,nebo drzis kopyto.Tak to s lukama proste je.A at jsem strilel nejrychlejsi PSE (v ruce jak kus neforemnyho zeleza),nebo i Mathewse,tu jeho "dvoukladkovou novinku",tezky,nevyvazeny,hned jsem vedel,ze tyhle luky ne.Ten Mathews se aspon drzel jako luk,strilel i presne,ale delal bordel a kopal,proste mi tam chybela ta plavnost kdy natahnes,pustis a celou dobu je to v klidu a sledujes dej ,jako jeden plynulej pohyb. Bylo to natahnout,zamirit a.... drc! A to "drcani" je u vsech tech "dravejch" luku,proto trvam na solocam:-). Takovej je muj dojem.A poznatek dalsi,rekl bych ze prave switchback je v tomhle lepsi nez DXT ackoliv bych cekal,ze to bude obracene:-)..........proud
Naposledy upravil(a) proud dne stř 23.1.2013, 18:45, celkem upraveno 2 x.
A ted me bando proklata sezerte:-))))))))))))))..........proud
- Sitka
- Pravidelný diskutér
Nekdy ti ukazu jak velkej je mu prodat sipu u me Black Widow 53lb 60 kladka ti bude pripadat jek stihacka!
Jde o to ze kdyz nekdo zacina a bude se prat ze 70lb, aby si dokazal ze na to ma, udela si spatne naviky
a technika nebude dobra. Bude te to psychicky srazet do kolen o tom ze si muzes ublizit i fizicky nemluvim.
S lehcim lukem nastrilis vic ran a budes mit lepsi vysledky a bude te to i vic bavit. Nemyslim ze propad mezi 20m a 30m coz lze povazovat za loveckou vzdalenost pro kladkac a 60lb nebo 70lb lukem bude tak markatni. To se projeví na vetsich vzdalenostech.
Ja osobne bych esl do 70lb a povolil na 62lb +/- nicmene ja strilim lukem uz dlouho. Zacatecnik by klidne mohl koupit 60lb a povolit na 50lb a tim si ze strileni udelat radost a ne utrpeni. Casem a zkusenostma, muze pridavat vice liber.
Jde o to ze kdyz nekdo zacina a bude se prat ze 70lb, aby si dokazal ze na to ma, udela si spatne naviky
a technika nebude dobra. Bude te to psychicky srazet do kolen o tom ze si muzes ublizit i fizicky nemluvim.
S lehcim lukem nastrilis vic ran a budes mit lepsi vysledky a bude te to i vic bavit. Nemyslim ze propad mezi 20m a 30m coz lze povazovat za loveckou vzdalenost pro kladkac a 60lb nebo 70lb lukem bude tak markatni. To se projeví na vetsich vzdalenostech.
Ja osobne bych esl do 70lb a povolil na 62lb +/- nicmene ja strilim lukem uz dlouho. Zacatecnik by klidne mohl koupit 60lb a povolit na 50lb a tim si ze strileni udelat radost a ne utrpeni. Casem a zkusenostma, muze pridavat vice liber.
Ja ti rozumim,proto jsem psal,ze jsem pro stazenou 70ku spis nez pro 60ku naplno,ale jen v tom pripade,ze nemam se 70kou problem,naprosto souhlasim. Jinak ja bezne strilel 50 yardu,ctyrictka byla optimalni,a tam uz to znat je,aspon ja to hodne cejtil,20ku jsem strilel pri nastrelovani luku,treba u vymeny miridel,nechtelo se mi behat pro kazdej sip a strelit dva na tu vzdalenost bylo riziko,ze si rozstrelim prvni sip.Jinak taky mam 70ku,ale stazenou na tech cirka 63-64 liber,protoze to je i optimalni sila pro sip,jak jsme s klukama zjistili,nejlip leti .......proud
Jinak nevim jak beres co je sila luku,jestli podle natahu,nebo drzeni natazenyho luku,ja to beru tak,ze luk musim celkem pohodlne natahnout,ale rozhodujici je,jak dokazu dlouho mirit,tedy drzet natazenej luk a bejt v pohode,to je pro me rozhodujici.Mozna to neni nejlepsi zvyk,ale ja radeji natahuju co nejdriv,jak zahlidnu zvire,dokud si ho natahovanim nesplasim a pak cekam jak dojde,nebo se nastavi.....a strilim..........proud
Ono se mi uz stalo,ze mi zvire prislo a splasil jsem si ho natazenim luku,potvory maj zrak presne delanej i na malej pohyb,primo jim to pritahne koukani:-)))))),proto natahuju odhadem tesne pred tim,nez dojde na tu "nebezpecnou" vzdalenost.
Ono se mi uz stalo,ze mi zvire prislo a splasil jsem si ho natazenim luku,potvory maj zrak presne delanej i na malej pohyb,primo jim to pritahne koukani:-)))))),proto natahuju odhadem tesne pred tim,nez dojde na tu "nebezpecnou" vzdalenost.
Souhlasím se Sitkou...,bavíme se o začátečníkovi,a ten se nesmí trápit,jinak začne dělat chyby a ta se pak blbě odnaučují.Mathews má jednu nevýhodu..,nebo spíš vadu.Ramena měknou a přesvědčil jsem se o tom zase mynulý týden. Nové ramena na DXT,měli 70 lbs přesně 3 týdny a pak to spadlo na 66 a po 2 měsících na 62 lbs.Měřil jsem vzdálenost ramen a ta byla 29,6",takže v pořádku.Luk je postavenej na lov,ne na každodení střelbu.
Jedinej z Mathewsú byl Drenalin kde ramena neměkla..,ale celkem často praskala.
Jinak z technického hlediska je lepší 60 lbs luk dotažený na plno,než 70 povolený na 60.U povoleného luku není křivka výkonu tak dobrá.Další věc je ta že at střílíme 50 lbs nebo 80 lbs,tak musíme použít adekvátní šíp,a to dle mého je ideálně 7 grejnú na libru,kdy netrpí ramena a vystřel je tišší a klidnější.
Tím pádem bychom měli při zvolení silnějšího luku docílit větší dopadové energie,né rychlosti.. Takže Sitka nemá na luku rychlost,ale má těžký šíp a hrot.Tím docílí vysoké dopadovky,samo že šíp poletí rovně max. 15m.
Jinak s Proudem souhlasím ,že luk ti musí sednout.., u starších Mathewsú mě nesadlo madlo,byla to brambora..,Hoyt byl oproti tomu super..,na novějších modelech Mathewsú je to už mnohem lepší.
To jsou jen postřehy z praxe..,třeba luk který lítá 290 fps a 330 fps,je na 45 m rozdíl v propadu něco kolem 10-15cm.Na 20m je to kolem 3cm,takže žádná hrůza..,honit rychlosti je hloupost..,snižuje se přesnost.
Jedinej z Mathewsú byl Drenalin kde ramena neměkla..,ale celkem často praskala.
Jinak z technického hlediska je lepší 60 lbs luk dotažený na plno,než 70 povolený na 60.U povoleného luku není křivka výkonu tak dobrá.Další věc je ta že at střílíme 50 lbs nebo 80 lbs,tak musíme použít adekvátní šíp,a to dle mého je ideálně 7 grejnú na libru,kdy netrpí ramena a vystřel je tišší a klidnější.
Tím pádem bychom měli při zvolení silnějšího luku docílit větší dopadové energie,né rychlosti.. Takže Sitka nemá na luku rychlost,ale má těžký šíp a hrot.Tím docílí vysoké dopadovky,samo že šíp poletí rovně max. 15m.
Jinak s Proudem souhlasím ,že luk ti musí sednout.., u starších Mathewsú mě nesadlo madlo,byla to brambora..,Hoyt byl oproti tomu super..,na novějších modelech Mathewsú je to už mnohem lepší.
To jsou jen postřehy z praxe..,třeba luk který lítá 290 fps a 330 fps,je na 45 m rozdíl v propadu něco kolem 10-15cm.Na 20m je to kolem 3cm,takže žádná hrůza..,honit rychlosti je hloupost..,snižuje se přesnost.
Tak je fakt,ze nejsem zadnej psycholog a vsechno co pisu je vlastni zkusenost a praxe.Sice jsme par lidi naucili strilet,ale stejnym stylem jako sebe.Hod ho do vody,at plave,jen ho nenech,aby se utopil:-).Proto jak rikam,zkusit na kolik mam,pak se poradit o luku a koupit ho.Nakonec i z financniho hlediska,protoze kupovat slabej luk a pak ho prodavat a shanet silnejsi je zbytecna starost a penize v pripade ze mam nekoho kdo poradi,eventualne pomuze a to jsme jednak meli,podruhy v ameru skutecne v archery delaj odbornici,specialne u luku,skoleny lidi,kteri vedi,co jsem se bavil,drtiva vetsina z nich totiz lukama sama lovi .On je to tam takovej narodni sport,flinta,nebo luk,pricemz lukostrelci jsou obzvlast "uctivany",jako tradicni lovci.To je znat i pri kontrolach rangeru v lese,trosku jinak se chovaji k "puskarum" a jinak se chovali k nam .Strelecky navyky si udelas at tak,nebo onak,kdyz ti na nich zalezi a myslis na ne.Treba ja mam dylku natahu asi o cirka inch delsi,protoze mi to tak lip sedi .Je to jako u flinty navykova vec a kdyz se naucis strilet tak jak ti to vyhovuje nejlip,strilis dobre,i kdyz treba trosku jinak:-).Vzdycky v prvni rade plati,vystrilet se,hodiny a hodiny treninku,rana za ranou,jak jsi utahanej,prestan,nema to smysl.Pak pokracuj.Strileli jsme s pauzama cely vikendy,nebo i tejdny,podle casu.Prijeli jsme a prvni jsme rozlozili terce,zastrileli,dali pivko,pak sli vybalovat.Je fakt,ze je vyhoda jak se sejde vic lidi stejnyho zajmu,protoze se hecujou navzajem,vzdycky nekdo nekde strili a neda ti to,pridas se:-))).U luku je hlavni neprat se s nim pri drzeni,rovna se sam,drzet vodovahu a umet koukat,udelat si "grif natahu",aby byl pro kazdou ranu stejnej,a je to tam .Plati : PRAXE,PRAXE a zase PRAXE !!! Trenuj a trenuj:-)......proud
- Sitka
- Pravidelný diskutér
Nesouhlasim. Pokud chces strilet opravdu dobre, musis mit dobrou techniku. Kladkovy luk ma sva pravidla. Pokud se je naucis dobre hned na zacatku, budes strilet lepe a v kratsim case. Proto je vzdy lepsi, kdyz te to nauci nekdo, kdo to uz opravdu umi. To ocem mluvis, muzes pouzit u klasickeho luku, tam je o instinktu, nicmene i tento luk ma techniku ktera je velmi dulezita a musi se dodrzet. Pokud si koupis jako zacatecnik 60lb a povolis ho, nez se to naucis a telo si zvykne, tak ti potom bude stacit na lov 60lb naprosto s prehledem.
Inu,jak rikam,co clovek,to nazor ........proud
To Proud: Není to co člověk to názor..,já bych to přirovnal k fotbalistovi..,pokud bude chtít hrát okresní přebor..,tak mu stačí hodně běhat,trénovat .Pokud chce hrát ligu,tak musí trénovat pod odborným dohledem.U luku je to taky tak,pokud se potřebuješ trefit do 10 x 10 cm na 45m..,tak ti stačí střílet 3h týdně..,pokud to ovšem chceš zvládnout na 90m..,tak už to není jen o tréningu,ale hlavně o technice.A tu tě musí někdo naučit..,protože sám sebe nevidíš.Mě to učil jeden klučina z Pardubic..,Sitka ho zná taky..,bylo to peklo,dostával jsem křeče pod lopatku.Ale střelba se mi po měsíci zlepšila o 30%.Za poslední dva roky jsem ve 3D zkončil pouze jednou jako druhý..,a to díky zlepšení techniky.Možná jsi talent a naučil ses to automaticky správně..,i takový jsou a pokud děláš chyby pořád stejně,tak chybama přestanou být..
Já osobně bych si už nechal poradit hned od začátku..,jinak se těším až se někde potkáme
Já osobně bych si už nechal poradit hned od začátku..,jinak se těším až se někde potkáme