8x57JR

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Zbrojovák
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1627
Registrován: pon 21.3.2011, 7:19
Bydliště: Morava

Re: 8x57JR

Příspěvek od Zbrojovák »

Ta liška, ano, standardní záležitost pomalých střel menšího průměru. Pokud trefím takto polopláštěm 7x57 nebo i pomalou těžší 9,3mm tak běží. Jediné co mi zatím funguje i při pomalé rychlosti je větší rář 11,6mm v 458Win. Lišku to ale někdy do 60ti m vyvrhne, je to něco za něco.
S JR v tomto ohledu zkušenost nemám, pak se podělím.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
SWATJA
Nový návštěvník
Příspěvky: 6
Registrován: pon 11.1.2010, 14:08

Re: 8x57JR

Příspěvek od SWATJA »

Zdravím uživatele této ráže,myslivost dělám krátce a potřeboval bych poradit.Sám ji vlastním v kb holek brno,jsem s ním celkem spokojený-padne mi,přesný,broková hlaveň silně zahrdlená,není těžký na nošení,jen soustřel jednotnou není nic moc,ale kromě honů a norovaček nenosím téměř nic jiného i když mám i solo kuli. Kalibr 8x57 jr se mi na srnčím osvědčil výborně,nepoškozuje příliš zvěřinu a srnčí se po něm zlomí jak po ráně kladivem i ne zcela ideálním zásahu. Ovšem problém který mne trápí spočívá v černé. Mám s ní zatím uloveny sice jen 4 kusy ale získané zkušenosti mne znepokojují. Jednalo se o lončáka cca 75 kg a 3 selata okolo 40 kg. Ani jedno nebylo prostřelené. Lončák střelen na 60 m na páteř,po ráně se zlomil a po předních bězích dotáhl asi 10 m do houštiny kde byl dostřelen-kule přestřelila páteř ale zůstala na škáře na druhé straně,plášť od jádra,plno střepin okolo-to bych ještě pochopil. Selata-2 střeleny na 50 m šikmo na komoru jedno přes žebra-střela zůstala před lopatkou druhé strany,druhé bohužel přes kýtu střela zůstala v plecku- v obou případech plášť od jádra,z jádra cca půlka a okolo opět plno střepin. První začalo barvit po cca 50 m,druhé cca po 100,první zhaslo 150 m od nástřelu,druhé dosledováno po min.500 m-barvy spíše ubývalo.Ani jedno zásah zřetelně neznačilo. Nejvíc mne zaskočilo ale poslední ulovené sele-zásah v pohybu na cca 60 m na lopatku,po ráně se zlomilo,vstalo po 20 m se opět zlomilo pak se ale sebralo úplně a úprkem pryč. Barva začínala od pár kapek až po výrazný pás,okamžitě nasazen pes,ten sele asi po 250 m zastavil a bylo dostřeleno. Ovšem při bourání se zjistilo že střela se rozložila celá na lopatce,vnitřní orgány netknuty! Vše stříleno SB SP. Chtěl bych se proto zeptat- Lovíte jr černou? S jakými učínky na zvěř? Prostřeluje,zvěř barví,jak daleko odchází z nástřelu? A jakým střelivem? Dá se běžně sehnat něco jiného než SP? Neděláte si někdo rekalibraci střel z jrs? Nevím,možná sem chytl jen blbou šarži? Nebo se mám radši s mým oblíbeným holkem rozloučit a pořídit nějaký jiný kb,který by mi asi tak neseděl ale byl např v 7x57,65? A ještě jsem natrefil na slovenské stránky kde nabízejí repas výrtu jr na jrs,to by byla úplně nejideálnější možnost,nevíte jestli to dělá někdo i u nás a případně +- cenu? U nás se může člověk potkat s černou kdykoliv i když je to o náhodě a nechci domýšlet jak bych byl úspěšný s jr například při zásahu na lopatku pořádného lončáka nebo sekáče. Omlouvám se že sem se tak rozepsal,ale pálí mě to jsem se svou flintou spokojený a nerad bych se s ní loučil :)
kopov.c
Zkušený diskutér
Příspěvky: 674
Registrován: stř 18.8.2010, 23:16
Bydliště: Již.Morava okr.Blansko
Kontaktovat uživatele:

Re: 8x57JR

Příspěvek od kopov.c »

Já bych nepřemýšlel nad změnou zbraně,ale pouze nad změnou střeliva. Nepočítej,že ti černá bude po komorách zůstavat v ohni,ale změnou střeliva jde docílit toho aby to prostřelovalo a barvilo.
Zbrojovák
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1627
Registrován: pon 21.3.2011, 7:19
Bydliště: Morava

Re: 8x57JR

Příspěvek od Zbrojovák »

Souhlas s Kopovem.
To co píšeš se neslučuje s mojí zkušeností s JR, ovšem! Sázím na to že lovíš novými sériemi SB, které jsou z bláta. Máš jen 2 možnosti při změně střeliva, a to: 1) starší série SB v hnědých krabičkách a nejlíp vypouklou zápalkou - naprosto super, mám je alovím černou a vysokou - někdy neprojde při ráně přes páteř, ale vytáhnu vždy kompaktní hřib smalým úbytkem hmotnosti.
2) sežeň si RWS, když to dáš do googlu tak tu jsou 2 kšefty co to nabízí, nakup jich víc, protože už se v kompletu nedělají.

Rekalibraci střel, pokud tu někdo dělá nebo dělal tak Czuch, ale není to snadné chce to postupovou matrici, na jedenkrát to prý ručním lisem neutáhneš.
Předělání laufu bude drahé a bez záruky přesnosti, nevím no, raději asi už pak vyměnit celý.
nejlevnější varianta je sehnat ty naše staré v hnědých krabkách, nebo ještě i ty stříbrno zelené krabky nebyly zlé. Vygoogluj, kup a poreferuj. :wink:
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
SWATJA
Nový návštěvník
Příspěvky: 6
Registrován: pon 11.1.2010, 14:08

Re: 8x57JR

Příspěvek od SWATJA »

Díky moc za radu. Máš recht, mám jen nově koupené sb sp a je to opravdu blato- rýpal sem do hrotu nehtem jak do másla. Zařídil sem se podle tvojí rady a domluvil se s pánem na odkupu starých hnědobílých krabiček sb a nějakých rws. Hned jak budu mít zkušenost tak dám vědět, ale jak sem psal je to u nás s černou jak na vodě- teď se to zbláznilo,ale může být zase klid po pěšině,uvidíme. Ale i kdybych měl střílet kus do roka tak trvám na tom aby to bylo spolehlivým střelivem. Mimochodem, tyto nové sb mi udělaly i celkem nebezpečný selhač- při rychlé střelbě na vyšláplého lončáka jsem po přebití na druhou ránou uslyšel jen cvaknutí,přisuzoval sem to nabití nedávno vystřelené prázdné hilzny kterou sem zapoměl v pouzdře/bez poutek/ a rychle nabíjel další patronu,ta ovšem nešla o kousek zasunout a zavřít závěr. Podíval sem se do laufu a střela z předešlého náboje zůstala kouskem v komoře. Nechci domýšlet kdyby dojela o centimetr dál...Ale z části i moje blbost-lovecká horečka a prázdná hilzna v pouzdře,od té doby je hned dávám pryč. Jinak selhaná patrona měla plně kleplou zápalku a byla originál plná prachu který v ní držel jakoby slepený-nechápu :?: A to teď tedy sb bude jediný dostupný výrobce jr? Sakra to nejsou dobré vyhlídky :( Ten repas hlavně bych zvažoval jen kdyby se jednalo o nějakou jednoduchou operaci za malý peníz,jestli to stojí tak máš pravdu že to nemá cenu. O výměně laufu jak si psal jsem přemýšlel,ale chtělo by to potom už asi vyměnit i brok který je sice ještě dobrý ale 100pro už není...takový nový svazek by předpokládám vyšel cenově cca jako nová Brno 802 nemýlím se?
Zbrojovák
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1627
Registrován: pon 21.3.2011, 7:19
Bydliště: Morava

Re: 8x57JR

Příspěvek od Zbrojovák »

Nemýlíš, i více když se to nemá ojebat :lol:

Ty staré SB prohlídni všechny do kusu jestli nemají naprasklý krček, volnou střelu a s každým nábojem zatřepej, abys měl jistotu že není prach slepený - nikdy nevíš jak to bylo skladované. Přecejen mají 40let, ale fungují :wink: a připrav se na trochu ostřejší ránu prach už je porézní podle šarže, jsou i trochu výkonnější. - má zkušenost
Včera jsem střelil lišku, výstřel na komoře 3cm - v ohni, ze sněhu jsem vydoloval krásný kompletní hříbek zdeformovaný jen z 1/3 délky střely - tak by to mělo vypadat.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
SWATJA
Nový návštěvník
Příspěvky: 6
Registrován: pon 11.1.2010, 14:08

Re: 8x57JR

Příspěvek od SWATJA »

To je dobrý nápad je radši všechny zkontrolovat, vrhnu se na to a zaměřím se na body co si psal. Ale myslím že nebude problém,když jsem měl ještě mosina tak jsem z něho pustil pár ještě carských nábojů /škoda jich,byl sem blbý :( / a všechny šly jak po másle, ba líp než naše bxn.To co sem jen letmo pár JR prohlídl jsou některé lehce zašlé jiné jako nové,ale olovo mají podle vrypu oproti novým sp tvrdší a to je hlavní. Zajímavé je že většina má hrot půlkulatý jako nové SP ale pár co bylo volně jich má na hrotu malou plošku,nevím jestli úprava nebo origo? A jestli jsou silnější je to na přestřelení optiky nebo tam velký rozdíl v bodu zásahu není? RWS mají vzadu na krabce tabulku,jsou asi o něco pomalejší než SB-mají onv 135m při stejné gramáži,sb má myslím cca 140. Ale to asi podstatný rozdíl v dráze letu neudělá. Lovu zdar k lišce, 3 cm výstřel je myslím krása, co sem viděl lišky po kuli tak často celkem hrůza,dokonce i po 7,62x39.
Zbrojovák
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1627
Registrován: pon 21.3.2011, 7:19
Bydliště: Morava

Re: 8x57JR

Příspěvek od Zbrojovák »

Mi to dělalo na 50m oproti novým SB asi +3cm nahoru s o trošku větším kopancem do ramene.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
SWATJA
Nový návštěvník
Příspěvky: 6
Registrován: pon 11.1.2010, 14:08

Re: 8x57JR

Příspěvek od SWATJA »

Tak to je dost,to sem necekal...kdyz mam ted nastreleno na +2 cm v 50m tj. cca onv tak mi poleti starsi uz o 5 nahoru...tj. ve 100 cca o 10 nahoru? No nic stejne jedu tento mesic strilet tak vyzkousim a pripadne prestrelim,mam starsich skoro 200 takze 10 let stejne nebudu strilet nicim jinym:-) Skoda ze strelnice kam jezdim je jen na 100,zajimalo by me jestli treba ty starsi sb nebudou mit mensi pokles za onv. A jeste lehce odbocim- nasel sem ceniky puskariny a vymena obou laufu na kb-promys 18500 a suchanek 21000,to by uz bylo unosne,prece jen holek je fajnova flinta a na cene netrati,takze aspon nejaka nadeje do budoucna az nebude cim ladovat nebo az se pan na zbranich na pcr blbe vyspi:-)
milsfreeman
Nový návštěvník
Příspěvky: 49
Registrován: čtv 29.11.2007, 7:16

Re: 8x57JR

Příspěvek od milsfreeman »

No já mám tuto ráži ve ferlachu, střílím sel bel i rws, nástřel stejný, ranivost stejná, do 100 m vždy prostřelím i jelena 130 kg, prasata buď zůstanou nebo do 20 m, barví to jak kdy, záleží na ráně, běl, hustá srst ....., poslední dobou přebíjím, střela 196 gr. sell bell, brach sp 11 44 gr, - trošku ostřejší rána na 100 m o 2 cm nahoru, do 150 m nepřemýšlím o balistice, mířím na flek. Tato ráž je šetrná ke zvěřině absolutně universální.
Zbrojovák
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1627
Registrován: pon 21.3.2011, 7:19
Bydliště: Morava

Re: 8x57JR

Příspěvek od Zbrojovák »

Změna šarže se projeví na každé flintě jinak a nezbyde než to stejně odzkoušet :wink: poloha SBZ směrem vzhůru neznamená taky nutně vyšší rychlosti, stejně tak ten větší kopanec - znamená jen jiný vývin rány.
Muselo by se to proměřit a porovnat na hradlech.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3406
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: 8x57JR

Příspěvek od dalas »

Souhlas se Zbrojovákem, změna laborace ovlivní nejen kmity hlavně, ale i zdvih (možná lépe obecněji - pohyb) zbraně při výstřelu. Výsledek je součtem těchto dvou jevů. Je známo, že mnohdy právě pomalejší laborace posouvají zásah nahoru.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
SWATJA
Nový návštěvník
Příspěvky: 6
Registrován: pon 11.1.2010, 14:08

Re: 8x57JR

Příspěvek od SWATJA »

Tak jsem mel vcera moznost si zkusebne strelit par ran starsimi sb a rws tm.Vyskove to sedelo presne ale oboji sly cca 15 cm vpravo.Takze budu muset asi seridit nastrel do strany,mam zeiss zf6 takze se na to velmi “tesim“:-( jinak zpetny raz mi prisel stejny ale to je subjektivni,kolikrat si ho ani neuvedomim.
Zbrojovák
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1627
Registrován: pon 21.3.2011, 7:19
Bydliště: Morava

Re: 8x57JR

Příspěvek od Zbrojovák »

milsfreeman píše:No já mám tuto ráži ve ferlachu, střílím sel bel i rws, nástřel stejný, ranivost stejná, do 100 m vždy prostřelím i jelena 130 kg, prasata buď zůstanou nebo do 20 m, barví to jak kdy, záleží na ráně, běl, hustá srst ....., poslední dobou přebíjím, střela 196 gr. sell bell, brach sp 11 44 gr, - trošku ostřejší rána na 100 m o 2 cm nahoru, do 150 m nepřemýšlím o balistice, mířím na flek. Tato ráž je šetrná ke zvěřině absolutně universální.
A to ti takto fungují i nově vyrobené střely sb?
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
SWATJA
Nový návštěvník
Příspěvky: 6
Registrován: pon 11.1.2010, 14:08

Re: 8x57JR

Příspěvek od SWATJA »

To by me taky zajimalo jestli to je jen spatnou serii nebo sb v teto razi dela z blata vse...jinak se moc omlouvam,rws a starsi sb mi sly do strany protoze me ze zahadnych duvodu prestala nas.montaz typ zh drzet po sundani nastrel(poznal sem to podle velke odchylky i slugu),mel sem ji dole a zpet snad 100x a vzdy nastrel sedel. Ted to zaclo litat kde tam,takze sem ji po zkouseni nasadil a dotahl tak at jde nastrel presne a nebudu uz na ni sahat. Po techto peripetiich mi jdou starsi rws cca +1 a st.sb +2cm na 100m oproti soucasnym sb. Takze za sebe muzu rict ze sem nemusel ani menit nastrel.
Odpovědět