Napadení divočákem

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Pája ze Žížalek
Nový návštěvník
Příspěvky: 14
Registrován: pon 15.8.2011, 22:50
Bydliště: Lucko, teritorium Žatecké, severní luka

Re: napadeni divocakem

Příspěvek od Pája ze Žížalek »

Černou jsem byl "pronásledován" vícekrát, a byl jsem také tohoto svědkem. Nemám na mysli případy, kdy prchající zvěř do někoho vrazila (i to se mi stalo osobně..), ale aktivní napadení. Tady je čerstvý případ:
Letos 19.ledna jsem vedl u nás naháňku v obeznané leči, předpoklad min. 30 ks černé v leči.
Na nástupu jsem účastníky upozornil že je již leden, a že u nás má lončák max. 70 kg, avšak ohrozí-li velký kus účastníka lovu, případně půjde-li do potyčky se psy, ať neberou na velikost zřetel. Jako bych to tušil!
Stavěl jsem jižní předstup, a tedy jsem stál poslední z řady, dole v rokli na břehu potoka. Vizuelní přehled jsem měl na poslední tři střelce nad sebou, které jsem stavěl. Porost okolo byla dubina různého stáří, přerušovaná místy houštinkami z bezinek, občas loučka. Při přidělování štontů jsem upozorňoval střelce, že těmito kryty na nás prasata přiběhnou, což se také dělo. Jedna z těch houštinek končila asi 10m před střelcem nade mnou (Míra T.), pak malá loučka do dubů. Asi v polovině leče – to už okolo nás leželo asi osm prasat – slyším, jak na nás běží v leči moje kopovka (do leče ji bere synek). Hlásila pravidelně, silně ale "pomalu"... napadlo mě, že žene něco čeho se bojí. Připravil jsem flintu, v tom vidím, že třetí a druhý střelec nade mnou namířili nad tu houštinu, a pak zas skonili zbraně. Jasně je tam kňour... v tom ho vidím. Tipuji 110 až 130 kg a míří mezi prvním a druhým střelcem po loučce z leče ven. No, a pak uviděl toho prvního nade mnou, Míru. Zastavil se, otočil se přímo na něj... a vyrazil s ryjem u země. Měl to k střelci asi 15 metrů. Štěstí bylo, že Míra měl flintu ještě v rameni (semiauto Sauer303). Byl u něj snad za sekundu!!! Pánové, zrychlení jak Bugatti Veyron!!! Výstřel třeskl když byl lauf tak 10 cm od čela. Trefil ho mezi světla, čelo očouzené od výstřelu. Kňour začal dělat kotoul a vrazil do Míry. Ten, aniž by o tom pak věděl, ještě jednou vystřelil. Šlo to pár centimetrů od jeho (Mírovi) haksny do země. A pak jsem jen sledoval, jak oba dělají kutulů z kopce ke mě a doufal, že Mirek snad již dostřílel. Po dvou až třech metrech se zachytlil dubu, a už zaplať Pán Bůh nevystřelil. Kňour se asi po dalších třech metrech se omotal okolo stromu. Míra nám poté odmítl odpovědět na otázku, jestli se neposral. Asi nechtěl lhát. :D
Mimo rány mezi světly neměl kňour žádné další zranění. Upravený na dodávku vážil 87 kg.
Byla to stejná naháňka, o které pár příspěvků zpět píše Ruda (s videem). Původní předpoklad 30 ks černé v leči byl dvojnásobkem překonán, Na výřadu 21 ks, druhý den dohledány a dostřeleny 3 ks. Za týden nalezen lončák, kterého střelci na křídle "zapoměli" na štontu – to radši nechci komentovat... :twisted:
Pavel
Myslivost je o porozumění přírodě.
tonnak
Nový návštěvník
Příspěvky: 27
Registrován: stř 11.7.2012, 20:00

Napadení divočáky - obrana

Příspěvek od tonnak »

zdravím všechny, nejsem přímo myslivec, ale dlouholetý aktivní pomocník, houbař, procházkář a hlavně velký celoživotní milovník lesa. poslední roky mám čím dál větší obavy z přemnožené černé a možného napadení (několikrát už k tomu v našem kraji došlo), napadení psů a škody na všem možném nepočítaje... myšlenka že bych vzal vnoučka a šel s ním na procházku do míst, kde jsem běžně chodíval před lety mě mrazí v zádech. jediný co mě napadlo je udělat si zp a pořídit si zbraň, něco na způsob čz 75. nemám se zbraněmi žádné zkušenosti, zajímá mě pouze jestli se dá třeba ta čz 75 na úspěšnou obranu proti černé použít, kdyby došlo k napadení. předem velmi děkuji za odpovědi.

nezakládej duplicitní téma! přesunul jsem to sem. dalas
Toma
Zkušený diskutér
Příspěvky: 622
Registrován: úte 13.11.2007, 10:37

Re: Napadení divočáky - obrana

Příspěvek od Toma »

Napadený přímo sem nebyl,ale překvapil sem kňourka dobře 80 kg v hustém náletu asi na 7-8 metrů ode mně,jen se točil a pochrochtával,utíkat se mu nechtělo.V klidu sem vycouval,ale kdyby po mě vyjel,věřím že bych nestačil vystřelit ani z krátké připravené k ráně,možná až by byl na mě,jestli bych byl ještě při smyslech.Pro dobrý pocit se dá nosit sebou,ale až k něčemu dojde tak už je to horší.
Lovec zabíjí jednou ranou.
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3404
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: napadeni divocakem

Příspěvek od dalas »

No, divočáka můžeš zhasnout i .22LR, ale než ho zhasneš tak ho ukrutně nasereš. To platí i pro 9mm Luger. Dle mého názoru (nikdy jsem to nezkoušel) jakous takous šanci se stop efektem dává až .44 Rem.Mag.a to musí rána dobře sedět. Osobně bych se neopřel ani o .357 Mag. Samozřejmě dobrý stop efekt dává zásah nervového systému, jenže v tom fofru je cílený zásah dost diskutabilní. Na druhé straně, když už k tomu dojde, je lepší alespoň něco, jak nic. Pokud to jen trochu jde, tak je nejlépe se střetnutí vyhnout.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: napadeni divocakem

Příspěvek od Zdenek41 »

Vím,že v některých regionech je s černou mazec,ale i když u nás před pár lety bylo této zvěře mnoho...Tak mě nejedna mladá pani prosila abych jí vzal sebou do lesa a to prase jí ukázal :wink: Můžu říci,že 90% zdejších obyvatel jí nevidělo a když tak v televizi.
Tím chci říci,že pokud prase může raději se nechá pětkrát přejít.Mají totiž 6 stý smysl a vědí,že kdo necvaká závěrem neni vůbec nebezpečný.Větší problém je přítomnost psů.Ty,ale v lese na volno nemají přece co dělat tak se nějak člověk o život bát nemusí....Čas od času se vždy najde nějaký divoch co po lidech jde,ale tam bych spíš hledal příčinu někde uplně jinde.Domácí odchov a špatná zkušenost,postřelení.
Prase má tak obrovské zrychlení,že bys ani tu pistoli nevyndal z pouzdra.Ztuhnutí z překvapení.A nehneš se.Spíš pak člověk ublíží sobě :wink:
Zbrojovák
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1627
Registrován: pon 21.3.2011, 7:19
Bydliště: Morava

Re: napadeni divocakem

Příspěvek od Zbrojovák »

Spíš než na krátkou zbraň bych sázel na dobrý obranný sprej, v Kanadě na to mají specielní silné spreje proti medvědům, věřím že to by mohlo fungovat. Pokud krátkou, tak funguje zásah na CNS, jinak ne a už vůbec ne celoplášť luger. je dost případů co prostřílení agresivní psi běhali jak zdraví, např při zásazích policejními složkami.
Kdysi jsem zaslechl příhodu jednoho mého důvěryhodného kolegy, kdy se chvatli jeho fox a normální nijak velký jezevec ve smrčině - šel na stromky. Jelikož měl u sebe jen 7,65Br.(bez zbraně nechodí) jezevce prostřelil, ale ten se psem zápasil asi ještě 10minut, druhou nestřílel nechctěl více ohrozit psa.
Takže pokud 9luger, tak polplášťě nebo nějaké expanzní (ty jsou ovšem zakázané).
V německu kde je to povolné, se běžně používá na dostřelení (neplést s obranou střelbou na nasraný kus :wink: ) 357mag. a polopláště.
Osobně jsem takto byl účasten dostřelu 357mag, z revolveru asi 4" s polopláštěm, dostřel 1ks na hlavu a 2.kus krk, obojí okamžitý efekt a durchšus, obojí lončáci.
To 357 poloplášť, nebo 38spec. +P, bych považoval za rozumné minimum.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
BBrit
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 107
Registrován: úte 28.11.2006, 19:54

Re: napadeni divocakem

Příspěvek od BBrit »

To s tím 9mm Lugerem můžu potvrdit:-))Vím,že dostřel krátkou není v ČR košer:-))Už je to nějaký pátek nazpět,jsem byl volán na dosled divočáka-bachyně.Kulobroček (6,5x58R/24mm),který jsem tehdy brával na dosledy,měl technickou závadu,tak jsem vzal krátkou.Klasika, nástřel, na řemenu po teplé lože,výpust, první stavění neúspěšné.Vypustil jsem tehdy i štěně,aby pomohl starému psovi.Za chvíli stavění v prudkém svahu,ve smrkové čtyřicítce.Pomalu jsem se blížil ke psům a bachyni, kdy jsem potřeboval být nejdál 15m,abych se trefil:-).Když už jsem byl cca.20m od nich,tak bachyně,která stála zadkem ke mně,se otočila,podívala se na mě a vyrazila proti mě.Pálil jsem na ní naostro jak oživot a když už jsem ji měl téměř na noze,tak jsem uskočil, nevědomky ještě naštěstí do vzduchu vystřelil a pár metrů se kutálel po svahu dolů.Bachyně se kutálela taky:-))Já jsem vstal, ale ona už ne:-))Měla několik ran,ale smrtelná byla asi ta poslední,kterou dostala mezi světla,když jsem ji měl už u sebe.S 9mm Luger jsem dostřelil pak ještě při dosledech dva divočáky,ale to vždy do hlavy a pak atd.atd:-))) Jinak i když chodím po dosledech a dohledávám z 80% zvěř černou,tak se mně zranění od divočáků zatím vyhýbají:-)) nebo spíše jsem to vždycky stihl,což se třeba o psovi říct nedá.
Pes většinou staví ze předu na hlavu,když je to v hustém porostu,tak vlezu za něho, buď čopnu,nebo i lehnu,tak abych viděl aspoň zadní běhy psa a čekám. Většinou,když ještě divočák může, tak dřív nebo později na psa zaútočí,ten uskočí do strany. V ten moment mám hlavu divočáka na metr, dva, tři a 9,3x62 má dobrý zastavovací efekt:-)), ikdyž po ráně na hlavu má asi každá ráž okamžitý účinek:-) Zatím mně to x let vychází a není to 5-10 dosledů za rok:-)...kdysi jsem dohledával lončáka 50kg,nakonec se přede mnou, kdy jsem měl ještě psa na řemenu zvedl v ostružiníku místo lončáka kňour řádně přes metrák. Napálil jsem mu to bohužel na zadek,ten se naštval a naštěstí ho to trošku zbrzdilo,kdy po druhé ráně mezi světla se mi svalil k nohám:-)) /byl to dohledávaný kus/..a takových adrenalinových zážitků zažije vůdce při dosledech dost:-)))..
Red arrows
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 152
Registrován: čtv 23.8.2012, 19:07

Re: napadeni divocakem

Příspěvek od Red arrows »

Ono zdá se mi, že to zhoršuje přítomnost psa. Za poslední dobu tady je několik případů kde divočák vyrazí do útoku, pokud na něj hafá nějaká chlupatina, většinou to nedopadne dobře(ani bojovej pes neměl životnost nad pár sekund).
Já chodim bez psa, zatim dobrý i s bachyní na 4m se selatama, akorát jeden kanec mne trochu vyhnal na podstavec od sloupu napětí, příště sem mu to vrátil, zařval sem a vyrazil na něj a nedal to(od tý doby se mi vyhejbá), s jednim čunětem jsme se obcházeli po krajnici cesty, jedno jsem zaplašil šutrem do kebule a dobrý, kamarád tam kam běžně chodim(takovej prasečí ráj)vyrazil se psem a proběhli se oba:-)
Vzhledem k tomu že taď tady mám cca 40selat, bude okolí zanedlouho silně nadšený, už mi docela nadávaj lidi z fabriky, co rozcákli o prase auto(aktuálně za poslední měsíc jena silně piclá škodárna u Citic a jeden korejec na totálku, ale ten potkal u Lokte jelena)
Nina
Nový návštěvník
Příspěvky: 9
Registrován: stř 22.1.2014, 17:07
Bydliště: Karlovy Vary

Re: napadeni divocakem

Příspěvek od Nina »

No, tak Vám mockrát děkuji, pánové...Mám z divočáků panický strach a po přečtení několika příspěvků zde a shlédnutí vložených vidět, se do toho lesa budu fakt bát i vstoupit!
Uživatelský avatar
Georg.H
Zkušený diskutér
Příspěvky: 862
Registrován: ned 23.12.2007, 23:43
Bydliště: Slezsko
Kontaktovat uživatele:

Re: napadeni divocakem

Příspěvek od Georg.H »

Ale to snad néééé...
zas tak horké to není... :wink:
Tim
Zkušený diskutér
Příspěvky: 692
Registrován: úte 26.11.2013, 14:21
Bydliště: Mar. Lázně

Re: napadeni divocakem

Příspěvek od Tim »

Já být ženou, tak se dneska v lese víc bojím uchyláků než prasat :mrgreen:
Motivační citát pro tento den:

Vykašli se na motivační citáty, nalej si sklenku Jamesonu a pusť si pořádnej metal!!!
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: napadeni divocakem

Příspěvek od BwanaHunter »

Nina> Nina je ženské jméno, že? V tom případě se určitě najde nějaký srdnatý doprovod, který zajistí ochranu a pocit bezpečí.... :lol: V případě zájmu prosím foto na email... samozřejmě proto, abychom se poznali....:lol: :lol: :lol:
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Tim
Zkušený diskutér
Příspěvky: 692
Registrován: úte 26.11.2013, 14:21
Bydliště: Mar. Lázně

Re: napadeni divocakem

Příspěvek od Tim »

BwanaHunter - Takže máme v nejbližší době očekávat v inzerci na prodej posedový vak - zn. mám lepší zahřívadlo? :mrgreen:
Motivační citát pro tento den:

Vykašli se na motivační citáty, nalej si sklenku Jamesonu a pusť si pořádnej metal!!!
Buttler
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 108
Registrován: čtv 01.11.2012, 8:13

Re: napadeni divocakem

Příspěvek od Buttler »

Agresivita černé roste úměrně s počtem naháněk. K tomu připočtěte nedohledané a zhaslé a nedohledané postřelené kusy a je vymalováno. Naháňka je nejhorší způsob lovu a černá to ví. A bude hůř, protože střelbychtivých primitivů bez zábran je stále dost.
Lesomil
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 455
Registrován: úte 04.1.2011, 19:29

Re: napadeni divocakem

Příspěvek od Lesomil »

Nino :) , ber Tima s rezervou ..... Podle mne je daleko větší předpoklad potkat dotyčné individum kdekoliv ve městě, či městském parku, než uprostřed lesa.... Není příliš velká pravděpodobnost, že by tam za bukem stepoval úchyl a čekal jestli náhodou někdy nepůjde okolo nějaká fešanda... :lol: :lol: (Obvzláště v zimě....) No a ti divočáci, jak ses jistě dočetla, či dozvěděla z televize si oblíbili i některé části měst a bývá je tam vidět snáze než v tom lese :wink: Takže to by nemělo být tak hrůzostrašné. Těch útoků nebude zas tolik, aby se to dalo označit za nějakou katastrofu. Ale že k nim občas dochází, to je bez debat....
Odpovědět