Steiner Nighthunter XP 8x56

Lovecké pozorovací dalekohledy. Vaše zkušenosti, rady a dotazy.
Odpovědět
hunter02
Nový návštěvník
Příspěvky: 8
Registrován: sob 06.11.2010, 14:15

Steiner Nighthunter XP 8x56

Příspěvek od hunter02 »

Kdo z vás ho má, zajímali by mě vaše zkušenosti a postřehy. díky honza
Radek Gahura

Re: Steiner Nighthunter XP 8x56

Příspěvek od Radek Gahura »

Zdravím.
Nighthunter XP 8x56 je bezesporu kvalitní dalekohled, o tom není třeba dále debatovat. Zároveň je ale trochu specifický, ne každému "sedne", znám lidi kterým nesedl vůbec a dali ho pryč. Taky znám lidi kteří ho mají delší dobu a jsou spokojeni...
Mně se u tohoto dalekohledu vždycky moc líbilo pogumování. Nevím, jaké pogumování mají poslední novinky od Steineru, ještě jsem je neměl v rukách, ale u starších řad Observer, Rallye a Nighthunter se jedná o naprosto špičkové provedení, u kterého má člověk pocit že má dalekohled doslova "přilepený" v rukou. Podle mého názoru se jedná o naprostou špičku a tvrdím, že v tomhle není dál ani nejdražší Swarovski, který stojí přes 50000 kč. Další výborná věc v kontsrukci jsou ergonomické vykrojené očnice - opět vynikající věc, divím se, že špičkový výrobci optiky nejdou touhle cestou. Očnice dokonale odstíní boční rušivé světlo a pozorování je naprosto komfortní. Co se týče čistě jen optických kvalit dalekohledu, tak si myslím, že síla tohoto dalekohledu je hlavně v nočním pozorování. Světelnost je opravdu vynikající, podle mého názoru se jedná o vůbec jeden z nejlepších nočních dalekohledů. Ale na druhou stranu - při normálním pozorování za denního světla mě tenhle dalekohled kvalitou obrazu dost zklamal. Přímými konkurenty Steineru jsou ve své třídě hlavně Docter Nobilem 8x56 a Meopta Meostar 8x56 a u obou je kvalita obrazu za denního pozorování podle mého názoru o třídu lepší. Další podle mého názoru kontroverzní věcí u Steinera je Auto-focus - dalekohled nemá centrální ostření, a když je potřeba dalekohled přeostřit, musí se upravit i poloha obou očnic. S tímhle mají trochu problémy hlavně starší lovci, kteří musí častěji přeostřovat. Rozhodně ale Steiner nemá 100 % hloubku ostrosti obrazu, jako např. Meopta, a proto si myslím že je Auto-focus pro starší lidi trochu problémové řešení.
Celkově se podle mého názoru jedná o zajímavý, určitě kvalitní dalekohled, který ale před zakoupením rozhodně doporučuji nejprve osobně vyzkoušet.
S pozdravem Radek Gahura
Uživatelský avatar
knoby
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 107
Registrován: pon 30.3.2009, 19:53
Bydliště: Rakovnicko

Re: Steiner Nighthunter XP 8x56

Příspěvek od knoby »

Zdravím, rozhoduji se mezi tímto dalekohledem( popř. starým typem nighthuntera) a Meostarem B1. Dokázal by je někdo porovnat mezi sebou? Cenově jsou na tom podobně, konstrukčně úplně odlišné. Oba mi sedí perfektně, přes den jsem měl lepší pocit z Meopty. Měla ostřejší a jasnější obraz, mechanicky se zdála být také o malinko lepší. Zajímá mě především rozdíl při pozorování za šera(v noci) a výhoda X nevýhoda autofocusu a jeho fčnost ve špatných svět. podmínkách. Díky
cejlon
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 199
Registrován: pon 02.10.2006, 9:54
Bydliště: Zlín
Kontaktovat uživatele:

Re: Steiner Nighthunter XP 8x56

Příspěvek od cejlon »

Rozhodně si ještě vyzkoušej Docter Nobilem 8x56. Srovnání nemám,ale chodím s ním už 4 roky a ve dne i v noci je špičkovej. Na tento přístroj jsem natrefil na polském webu ,,opticzne.pl" a tam vycházel objektivně cena-kvalita nejlépe. Hledal jsem něco do 20tis. a tohle bylo přesně ono. Přecházel jsem z ruského Tento 7x50 a byl to pro mě šok.
Přes Steiner jsem se díval, ale byl to Ranger 8x56 s autofocusem. Taky výborný obraz. Ale postrádal jsem u něj právě to ostření, které je štrašně důležité hlavně v noci.
Zbrojovák
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1627
Registrován: pon 21.3.2011, 7:19
Bydliště: Morava

Re: Steiner Nighthunter XP 8x56

Příspěvek od Zbrojovák »

Ten autofocus má výhodu právě za šera av noci, není prostě nutno stále ostřit. Mám už 6let St.ranger 7x50, který tahám jak na šoulačku tak na posed. Mi toto řašení osobně vyhovuje, jediná nevýhoda autofocusu je v tom, že plně dostříte pod 25m jen s určitou námahou - nevýhoda v praxi minimální.
Varuji ale u steinerů a i veškeré jiné optiky před koupí tzv. na dálku bez předchozího plného odzkoušení konkrétního kousku. Kolega si objednal ranger 8x56 poštou, kde byl autofocus hnutý a tzv. "tahal oči" (i mi). Pochopitelně nevyreklamoval nic, vše prý je v normě :wink:
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Steiner Nighthunter XP 8x56

Příspěvek od Leon »

a proč ho reklamoval vyzkouším a když nesedí do 14 dnů vrátím bez udání důvodu takhle jsem to udělal s meostarem
CZ 550 american 308win.
Zbrojovák
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1627
Registrován: pon 21.3.2011, 7:19
Bydliště: Morava

Re: Steiner Nighthunter XP 8x56

Příspěvek od Zbrojovák »

Nevím jestli je to standardní u všech firem. Navíc je to pár let, takže to ještě nemuselo platit.
Ale to zabíháme mimo téma. Já bych osobně optiku bez vyzkoušení nebral. Sichr je sichr :wink:
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
alexis
Častý návštěvník
Příspěvky: 92
Registrován: sob 11.12.2010, 17:37
Bydliště: Praha

Re: Steiner Nighthunter XP 8x56

Příspěvek od alexis »

tento dalekohled vlastním a jsem maximálně spokojen..v noci a za šera je to jako kdyby mi někdo rozsvítil..porovnával jsem to s kamarádovým Eschenbachem a ten Nighthunter je světlejší a ostřejší bych řekl..rozdíl je vidět..oči mi netahá a ostří opravdu dobře
Pavel46
Nový návštěvník
Příspěvky: 47
Registrován: čtv 08.12.2011, 12:34
Bydliště: Žatecko

Re: Steiner Nighthunter XP 8x56

Příspěvek od Pavel46 »

Tak Docter Nobilem 8x56 máme doma, je parádní, výborná ostrost obrazu, v noci za špatných světelných podmínek fakt dobrý. Steiner Nighthunter 8x56 jsme měli vyzkoušet před koupí a protože o koupi rozhodoval otec, tak vyhrál Docter.
Mně osobně ale více vyhovoval Steiner. Právě výhoda autofocusu je v tom, že v noci při špatných světelných podmínkách, kdy člověk neví, zda má nebo nemá dobře doostřeno, hůř se čte zvěř i vzdálenost, máš se Steinerem vždy doostřeno maximálně, jak to jen jde. S Docterem ostřím na jednu, na druhou stranu a pořád nevím - mám už doostřeno a lepší to nebude?
Prostě u mě vyhrál Steiner a až to půjde, koupím si ho. Jeho výhoda je právě v pozorování za zhoršených světelných podmínek - vždy je doostřeno tak, jak to je jenom možné. U ostatních dalekohledů kroutíš a hledáš.
Steyr Mannlicher Scout .308 Win. + Docter 3-12x56
rimar77
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1361
Registrován: ned 29.3.2009, 14:49
Bydliště: jižní čechy

Re: Steiner Nighthunter XP 8x56

Příspěvek od rimar77 »

Tak jsem mohl včera tenhle dalekohled konečně vyzkoušet, koupil jsem jej přes internet byl v akci za cca. 18.900. Důvodem byla nespokojenost s mým současným meostárem B1 8x56. Počítal jsem po přečtění různých hodnocení a diskuzí tady na fóru že že přes den budu používat meoptu a na noc Steinera. Jak jsem byl překvapen když ten stainer totálně (alespoň dle mých očí) překonal meoptu i přess den. Daleko ostřejší obrys lepší přenos barev a co bylo zajímavé mnohem lepší obraz když jsem koukal do křoví či do stínu pod stromy. S přibývajícím večerem se rozdíl v kvalitě obrazu jen zvěětšoval.
Co se týče zpracování a celkového dojmu z dalekohledu tam není o čem diskutovat, steiner meoptu totálně překonává jak v celkovém dojmu tak hlavně drobných detailech kde je vidět že myslely na každý deital i co se ppohodlý uživatele týče. Jediná výhoda meopty je váha je lehčí což mi ale na posedu nevadí. Důvodem mojí nespokojenosti s meoptou původně bylo že je moc úzká a s mojí širokou hlavou se mi blbě skrz ni kouká, tady je ještě rezerva pro lidi s ještě širší hlavou.
Jedniné co je diskutabilní je ten autofocus né každému toto řešení počítám sedne a věřím že některé lidi to za ty oči může tehat ev. způsobit i lehčí nevolnost ale za mne je steiner jednoznačně jednička a vřele doporučuju a meopta jde do police už jí sebou ven až na nějaké porovnávání v noci s tímhle dalekohledem nemíním brát do ruky.
Uživatelský avatar
Nik.308
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 333
Registrován: ned 06.6.2010, 13:53
Bydliště: Křivoklátsko

Re: Steiner Nighthunter XP 8x56

Příspěvek od Nik.308 »

Já zdědil starý Tento 7x50, bolely mne z něj oči, tak jak jsem něco pošetřil a koupil nový Steiner RangerPro 8x56. Při mém rozhodování jsem zkoušel Fomei Leader 8x56 a Nikon Monarch 8,5x56. Proti steineru mi přišli oba jako nedůvěryhodné plastové hračky. Steiner má perfektní pogumování, ergonomické očnice a větší zorné pole. Tehdejší kolega si chtěl koupit nový dalekohled, tak jsem mu poradil svého Steinera, sám uznal, že je perfektní a že si pro něj pojede k Procházkovi. Jel jsem s ním. Tam se díval znovu do Rangera Pro 8x56 a Nighthuntera XP 8x56. Vybral si Nighthuntera, protože chtěl ukázat, že je finančně jinde. Při setkání v lese mne vždycky požádal, jestli se může podívat přes můj RngerPro, až uznal, že v mém vidí lépe. Nevím, čím to je, jestli tím, že je to lineár, každopádně oba jsme se po různých testech shodli, že RangerPro je pro naše oči (oba věk do 35let) lepší.
Autofokus je myslím si dobrej pomocník. Přijedu na posed, sednu, zaostřím a celou čekanou už na ostření nemusím sáhnout. To s Fomeiem Leader musíš doostřovat neustále. Jakmile se podíváš dál, musíš doostřit, chceš se podívat na bližší cíl, musíš doostřit. Takový dalekohled bych nechtěl, večer není čas, abys doostřoval, když ti někde táhne kus, nebo rudl.
tonnak
Nový návštěvník
Příspěvky: 27
Registrován: stř 11.7.2012, 20:00

Re: Steiner Nighthunter XP 8x56

Příspěvek od tonnak »

Mne Steiner Nighthunter 8X56 nepřesvědčil. Auto focus je pitomá věc, dalekohled nemá bůhvíjakou hloubku zaostření a pak se musí pořád upravovat nastavení očnic. Meopta B1 má podle mne určitě lepší kvalitu obrazu.
rimar77
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1361
Registrován: ned 29.3.2009, 14:49
Bydliště: jižní čechy

Re: Steiner Nighthunter XP 8x56

Příspěvek od rimar77 »

tonnak píše:Mne Steiner Nighthunter 8X56 nepřesvědčil. Auto focus je pitomá věc, dalekohled nemá bůhvíjakou hloubku zaostření a pak se musí pořád upravovat nastavení očnic. Meopta B1 má podle mne určitě lepší kvalitu obrazu.
oba dva jsem měl sebou ve stejnou dobu a meopta se nechytala ani náhodou a neupravoval jsem nic ale každému vyhovuje něco jiného za mně osobně meoptu nebrat za ty peníze rozhodně nestojí
Radek Gahura

Re: Steiner Nighthunter XP 8x56

Příspěvek od Radek Gahura »

Zdravím.
Já jsem vlastnil současně jak Meoptu Meostar 8x56, tak Steiner Nighthunter 8x56. Pokud bych je měl přímo srovnat, opticky vyhrála poměrně jasně Meopta. Nemá ani u okrajů zorného pole absolutně žádné zkreslení, a má proti Steineru lepší hloubku ostrosti obrazu. Co se týče světelnosti, tam je řadím na stejnou laťku, v noci jsou skvělé oba, ani s jedním jsem neviděl lépe než s druhým. Co bych vyzdvihl na Steineru, je vynikající, velmi příjemné pogumování dalekohledu a skvělé ergonomické očnice (divím se že top výrobci optiky nejdou touhle cestou, je to výborná věc). Jinak Steiner Nighthunter po vlastní zkušenosti vnímám hlavně jako specialistu na noc, to je jeho parketa a v tomhle patří do absolutní špičky. Za denního používání mně ale celková kvalita obrazu nepřišla v ničem výjimečná. S pozdravem Radek Gahura
Uživatelský avatar
Ondra
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 250
Registrován: stř 26.12.2012, 20:42
Bydliště: Ústecký kraj

Re: Steiner Nighthunter XP 8x56

Příspěvek od Ondra »

Je sranda pozorovat, jak každému sedí něco jiného :) . Už jsem to tady někde psal, ale mám srovnání obou (tchán chodí s tímhle Steinerem) a když jsem kupoval dalekohled, neváhal jsem ani vteřinu a šel do Meopty. Nějak se mi zdá, že kouká hezčí. Gumové očnice jsou fajn věc, nic proti nim, ale není to faktor, který mě přesvědčí o tom, že si mám koupit právě ten jeden konkrétní produkt. Přece jen u dalekohledu jsou důležitější věci k posouzení a ve finále žádný z renomovaných výrobců je taky nenabízí. A pogumování? I to má Meopta, podle mě, líp zpracovaný. Chce to zkusit, prohlídnout a pak až vytáhnout šrajtofli.
Mauser M03 Basic /.30-06Sprg./; Zeiss Victory Varipoint 2.5-10x50 T* ASV
ZKM 452 FS /.22LR/; Odeon 4x32
Odpovědět