Černá zvěř - škody

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Perník
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 422
Registrován: stř 16.7.2008, 14:37
Bydliště: Litoměřicko

Příspěvek od Perník »

nechce se mi věřit, že po té co prasátka zlikvidujou tu ochrannou kulturu, nevlezou do té mladší. Pokud máte někdo zkušenost, tak se podělte. :shock:
KB CZUB 584 12/7x57R
IŽ - 27EM - 1C 12/76
NK Bora od Černé tůně
kocourvbotach
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 137
Registrován: pát 21.3.2008, 12:07
Bydliště: Vysočina

Příspěvek od kocourvbotach »

U? vidím jak ty čuníci přichází k tý dobroučký kukuřici po frajplace a nechaj se otáčet jak rů?ičky na střelnici :roll: Stejně se budou krýt v tý mladší kultuře a pro myslivce je to stejně na pendrek,ale že to sni?uje škody jako takové to je možné :twisted:
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Je nepochopitelné,že černá ničí svůj ochraný prostor.Kdo ji zná tak ochraný pás je pro ně velice důležitý.Na druhé straně vidím jak někdo seje na dvakrát kukuřici.většina ZD seje službami.A vždy je pro černou atraktivnější kukuřice v mléčné zralosti než kukuřice v plné zralosti.Tak nevím.Ale snaha je.
Lesomil
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 455
Registrován: úte 04.1.2011, 19:29

Černá - škody způsobené v lese

Příspěvek od Lesomil »

Motolada :) ,
ke Tvému naťuknutí škod způsobených prasaty v lese, pak myslím, že na to by Ti nejlépe odpověděl některý z lesníků z povolání, pokud mezi námi jsou.... Mnohdy škody způsobené černou na osázených , případně již trochu odrostlejších porostech na těch pasekách (mýtinách) jsou zřejmé již na první pohled... Toto je ale pouze k těm škodám....!!!!
Nikterak tím nehájím materiál použitý na výrobu kritizované pasti.
Když už někdo podobné lapací zařízení instaluje, měla by být brána v potaz nejen jeho bytelnost s ohledem na černou zvěř, ale i "šetrnost" k odchycené zvěři. Sám toto nepoužívám, ale jsem přesvědčen, že by se řešení našlo. Navíc v době fotopastí, které odesílají snímky by neměl být problém zvěř odchycenou takovýmto omylem z pasti co nejdříve vyprostit, a v případě zraněné zvěře postupovat odpovídajícím způsobem. V daném případě by bylo zajímavé zjistit, jak by na toto video reagoval myslivecký hospodář příslušné honitby.
Dejda :) , pokud jsi to video natočil Ty, asi bys dokázal zprostředkovat jeho shlédnutí mysliveckým hospodářem..?

Odděleno z tématu "Srna v pasti". Karel61.
Naposledy upravil(a) Karel61 dne pon 03.2.2014, 14:39, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Oddělení tématu
Tim
Zkušený diskutér
Příspěvky: 692
Registrován: úte 26.11.2013, 14:21
Bydliště: Mar. Lázně

Re: Černá - škody způsobené v lese

Příspěvek od Tim »

Jakožto lesník z povolání zkusím ve zkratce odpovědět na ty škody způsobené prasaty v lese. Snad se nebudou moderátoři zlobit za OT a při případné obsáhlejší debatě nás přesunou? :oops:
Prase v lese většinou ryje ve starších a starých porostech, protože hledá v zemi housenice ploskohřbetky (hmyz z řádu blanokřídlých). Jejich konzumací a dočasným narušením půdy v okolí kmenů lesu naopak prospívá. Pokud prase ryje na zasázených pasekách a kolem mladých porostů, tak zpravidla proto, že hledá myši a hraboše. Že u toho občas vyryjí nějakou tu sazeničku se sice stane (a vlastníci lesa to nezapomínají myslivcům napočítat do škod), ale pokud by tam to prase nepřišlo, dopadly by sazeničky stejně a nebo ještě hůře, jen by to nebylo tolik vidět na první pohled - hraboši by totiž sazeničkám okousali "krčky" a sazenice by stejně uschnuly. Samozřejmě tam mohou rýt i z jiného důvodu (jiný hmyz, žížaly), ale tyto dvě situace jsou nejčastější...

Ještě jednou se omlouvám za OT
Motivační citát pro tento den:

Vykašli se na motivační citáty, nalej si sklenku Jamesonu a pusť si pořádnej metal!!!
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: Černá - škody způsobené v lese

Příspěvek od BwanaHunter »

Tim me predbehl. Chystal jsem se napsat, ze ac lesnik z povolani, ani v teorii ani v praxi jsem se nesetkal s vyznamnejsimi skodami, ktere by cerna zver pusobila na LESNICH porostech. Naopak si pamatuji, ze v letech s vyssim vyskytem ploskohrbetky se omezoval odstrel prasat. To bylo samozrejme v dobe, kdy stavy byly oproti tem dnesnim jinde.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
motolada
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1290
Registrován: úte 18.1.2011, 14:34
Bydliště: Jižní Morava

Re: Černá - škody způsobené v lese

Příspěvek od motolada »

No právě proto jsem to zmínil,myslím,že odchyt v lesní honitbě není až tak potřebný.U jelení OK ale černá?Spíš jestli nebylo třeba zaplnit doma chlívek. :lol:
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: Černá - škody způsobené v lese

Příspěvek od BwanaHunter »

Lada> ja vim, o tech skodach to psal myslim lesomil. Nicmene, prasata delaji skody na polich a pastvinach, a tam chodi odkud? :-) Z lesa... Jestli soucasti te dotycne honitby jsou i zemedelske pozemky, kde cerna dela skody netusim. Nicmene obvykla praxe je, ze myslivci v lesnich honitbach jsou radi, ze tam ta prasata maji, jim skody nehrozi, a kolegove z polnich honiteb se muzou po. Ale ja se chtel vyjadrit jen k tem skodam. Pasti celkove nejak v oblibe nemam.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Odpovědět