Vábení lišek
Tak to že mi přilítne sova se mi s tím zrcátkem a polystyrenem stává docela často. A to samé co popisuje Tibi mi občas dělají i ty kmotry lišky, taky se občas zarazí chvíli koukají mým směrem a pak pokračují, Možná se jim nechce tak daleko za nejistou kořistí, ale fakt nevím. Někdy zase zareaguje krásně otočí se a hurá ke mně.
Já opužívám pískání lasičky a můžu jenom doporučit. www.devana.sk
w.e.n.aaa píše:Ahoj kolegové ,mam prozbičku.Letos na jaře jsem se začal do lesa chodit s flintou,tak nemam moc zkušeností z žádným lovem.Ale velice se mi líbí lov lišek.Objednal jsem si vábničky,ale nevim jak to používat abych nic nezkazil .Tak vas prosím o nake rady na zacatek(misto,oblečeni,doba...) a jakou si mam vzit flintu(vlastnim kulobrok 5,6x52R savage/16 a kulovnici 7x57)Která je vhodnější?...Nebo je lepší nějaká ujeď??(tu mam ale je to slabota,nic tam zatím nechodí,je to asi tím,že tady jeste nemame sníh..)...
Mně se nejvíce osvědčila my?kovačka n ajaře nebo v létě. Navedl mě na to kamarad, který seděl večer u kukuřice a v dálce viděl kocoura. Vzal my?kovačku a začal ho vábit. než do?el kocour, tak mu z kukuřice vytáhla liška. Střelil tak asi 5 lišek. Já tak navábil lišku ráno u pole s řepkou a pak ještě na strni?ti, kde jsem ji vytáhl z lesa.
V zimě když sedím na čekané a vidím v dálce lišku tak dobře funguje takovýto zamlaskání - jako když děcko dává pusu. většinou liška stočí směr a jde na vábení.
Jaký čas na zimní čekané se Vám nejvíce osvědčuje? většinu lišek, které jsem slovil, bylo mezi 7-9 hod. večer Pak mám pocit, že je mrtvo. Asi ale Záleží kde se sedí, jak daleko jsou nory atd. Co?
V zimě když sedím na čekané a vidím v dálce lišku tak dobře funguje takovýto zamlaskání - jako když děcko dává pusu. většinou liška stočí směr a jde na vábení.
Jaký čas na zimní čekané se Vám nejvíce osvědčuje? většinu lišek, které jsem slovil, bylo mezi 7-9 hod. večer Pak mám pocit, že je mrtvo. Asi ale Záleží kde se sedí, jak daleko jsou nory atd. Co?
To Zdenek: to s tím mlaskáním je zajímavé. Podobným zvukem " na hubu" - teda jakoby dlouhým vysokým mlasknutím (ale já bych tomu mlasknutí asi neřekl), jsem už lišku taky přivábil. Vyluzoval jsem to stylem, jako když dělá? pusou kapříka a velmi malou dírkou mezi rty táhnež vzduch dovnitř. Při tro?e cviku se takhle dá velmi dobře my?kovat.
Každá hodina, strávená na tomto fóru, je ničím proti vteřině strávené v lese.
Umění není něco "zabít", ale nechat žít...
Umění není něco "zabít", ale nechat žít...
To Steyer: popisuje? to vcelku přesně. Rty to chce dát co nejvíce k sobě a pomalu natahovat vzduch, čím vyšší a jemnější zvuk tím lepší. Já to dělám většinou když vidím v dálce lišku a není na dostřel. když to usly?í tak sebou většinou cukne nebo si sedne - známka že to zaregistrovala. Oak to chce po chvilce zopakovat. Jinak já vřdycky když sednu na kazatelnu, tak si dám kulovnici z okna ve směru odkud nejvíce chodí. Rantl okénka podložím dekou a občas před ranou i čepicí nebo dalekohledem - jde o to aby flinta le?ela sama o sobě a nemusím ji zvedat předloktím. Tak se dá střílet i na větší dálku ca 100-120 m. Střílím kulovnicí 8x57 JS, 12,7 gr, optiku mám 7x50 Meoptu s téčkem, bez sv. bodu a jsem s ní moc spokojený. už aby byl sníh, co...