Stránka 1 z 1

Opravdu po staročesku.

Napsal: úte 09.10.2012, 19:03
od fesoj
Taky vás někdy napadá, jak naši předci obměňovali svůj jídelníček před objevením Ameriky a dovozem brambor ? Dnes má žena vyrobila k obědu smažený srnčí řízek s hrachovou kaší a osmaženou cibulkou. A seznal Bůh, že to bylo dobré...

Re: Opravdu po staročesku.

Napsal: úte 09.10.2012, 20:11
od fesoj
No a teď bylo pokračování. Srnčí jsme sice zneškodnili k obědu, ale k večeři byl další můj úlovek - sice ne zvěřina, ale také jsem to přinesl z lovu - smažené bedly. A ani ty s tou hrachovou kaší neměly chybu.

Re: Opravdu po staročesku.

Napsal: úte 09.10.2012, 21:22
od Petr1970
mě by zajímalo kdo ze staročechů (před bramborama) si mohl mlaskat maso a navíc zvěřinu :-))) ten hrách tomu věřím ))

Re: Opravdu po staročesku.

Napsal: úte 09.10.2012, 23:20
od fesoj
Veškerá šlechta, samozřejmě též panští myslivci, no a sem tam nějaký ten pytlák - i když v té době byly za pytlačení i tresty hrdelní... A věř tomu, že na panských dvorech se té zvěřiny nesežralo zrovna málo.

Re: Opravdu po staročesku.

Napsal: stř 10.10.2012, 10:28
od Jiří K.
Recept je to zajimavý a zřejmě ho vyzkouším. Jen drobná poznámka brambory a bramborovou kaši znali Staročeši dřív než řízek. :lol:
Jinak hrách je běžná příloha k smaženým masům v Rusku a jemu blízkým zemím.

Re: Opravdu po staročesku.

Napsal: stř 10.10.2012, 10:56
od fesoj
Co se týče mnou uváděného receptu, máš určitě pravdu - ale jen co se týče trojobalu, správně jsi to odhadl. Řízek, příroďák, stejk ve své podstatě jedno jest.