Medvědí pečeně.
2 kg medvědí kýty nebo hřbet, 200 g slaniny, 100 g másla, 10 jalovčinek, 10 zrnek pepře, mořidlo, sůl.
Zvěřinu očistíme, šoupneme do mořidla na 4-5 hodin. Prošpikujeme, osolíme, posypeme kořením. Vložíme do pekáče a středně pečeme v troubě až 4 hodiny. Během pečení potíráme máslem a obracíme.
Vhodné přílohy brusinky, kompoty. Nevím proč se to tak jmenuje, americký brambor.
Mořidlo:200 ml octa, 40 ml vody, 2 lžíce soli, 1 petržel, 1 mrkev, 1/2celeru, 1 cibule, 12 zrnek nového koření, 6 bobkových listů, 6 hřebíčků, 1 stroužek česneku, 2 kardamom.
Dobrou chuť, nespálenou hubu a žádný svalovce přeje Zdeněk.
Medvědí pečeně - pro gurmány na rok 2013.
- fesoj
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 2265
- Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
- Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/
Re: Pro gurnány na rok 013.
No, medvěda asi neulovíme - ale mohol by to byť "psík medvedíkovitý" upravený dle stejného receptu ?
Kritériem pravdy je praxe.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 3179
- Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
- Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pro gurnány na rok 013.
To Fesoj zaskoč do supermárketu někde východně A s tím ferdou by to asi šlo
-
- Věčnej rejpal ;-)
- Příspěvky: 662
- Registrován: pon 09.10.2006, 11:25
Re: Pro gurnány na rok 013.
Švédi, Rusáci a spol. to opravdu normálně jedí. Prý je to takové "hrubé" maso a není to špatné. Asi tím oni myslí sílu svalových vláken. Medvěda zdělají fakt celého a jediné, co nežerou jsou tlapy (na rozdíl od Old Shatterhanda a dalších trapperů v májovkách).
No, ale když si představím, jak smrdí takový pořádný méďa, bude to podobné, jako když si chceš dát masíčko ze 150 kg kňoura v chrutí.
No, ale když si představím, jak smrdí takový pořádný méďa, bude to podobné, jako když si chceš dát masíčko ze 150 kg kňoura v chrutí.
Re: Pro gurnány na rok 013.
Nedělejte fámy, medvědí zvěřina je jedna z nejlepších.
Stejně dobrá jako bachyňka - lončačka.
Možná starý medvěd, na jaře ulovený na újedi bude cítit, už z principu bude odleželý .
Před zimou je napapaný, plný síly, samé dobrotky, ovoce, borůvky, maliny, brusinky, turisti.
Nejlépe by věděli Rumuni.
Stejně dobrá jako bachyňka - lončačka.
Možná starý medvěd, na jaře ulovený na újedi bude cítit, už z principu bude odleželý .
Před zimou je napapaný, plný síly, samé dobrotky, ovoce, borůvky, maliny, brusinky, turisti.
Nejlépe by věděli Rumuni.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
Re: Medvědí pečeně - pro gurmány na rok 2013.
Já jedl medvěda v Gruzii dvakrát. Poprvé to byl šašlik a byl poněkud tuhý (dělala ho kuchařka, která to sama nejí a podle toho to asi i vypadalo). Podruhé byl pečený na zelenině a výtečný. Když jsem se pak zapovídal s majitelem restauŕace v Mcchetě a ptal se ho na to, dostalo se mi poučení, že je třeba rozlišit stranu, na které medvěd zimoval, poněvadž ta je tuhá. Pokud má být maso měkké a chutné, je třeba brát druhou polovinu. Při bourání se to snadno pozná.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 3179
- Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
- Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: Medvědí pečeně - pro gurmány na rok 2013.
Zní to sice jak latina, ale něco na tom bude.... Nejchutnější je před zimou. Při spánku je zašpuntován tak jak chladič na malý okruh. Velký ohled se bere na zrání medvědiny.