Stránka 1 z 1

Hřbetní kosti - divočák

Napsal: čtv 06.11.2014, 21:11
od Petr1970
máte nějaký tip na "pečené" kosti? mám hřbetní a krční kosti - maso pryč, ale stále na sobě dost zajímavého "materiálu".
chtěl bych to nějak "zapéct" na obíračku jen s chlebem, takové ty "americké medové nebo něco podobného"
klidně i s časy, je to "dospělejší kus"..

nějaký tip?

Re: jak na hřbetní kosti- divočák

Napsal: čtv 06.11.2014, 21:53
od Leon
Já na nějaký medový kašlu :lol: Mě chutná když tam je cibule česnek kmín a koriandr česnek dávám celý a pak vyberu a namažu na chleba.Peču to v pekáči přikrytý dvě tři hodinky podle stáří na 150 a pak odkryju a pustím turbogril.Žebra dělám zrovna tak a když jsem dělal žebra do hospody tak jsem je udělal jenom přikrytý že se hodí na gril až v hospodě a ani se na gril nedostali než jsem se rozkoukal tak byl pekáč prázdný a to tam byli žebra ze třech lončáků :lol:

Re: jak na hřbetní kosti- divočák

Napsal: čtv 06.11.2014, 22:08
od Petr1970
detaily by nebyly? kolik cca koření, podlít vodou, vývarem, sádlem?:-)
sem kuchařský analfabet:-)

Re: jak na hřbetní kosti- divočák

Napsal: ned 09.11.2014, 18:28
od Leon
Podlít vodou určitě protože ze začátku to dusíš sádlo také dávám když není z divočáka tak koupím syrový nakrájím na kostky a hodím do pekáče pak je to super na namazání na chleba.Kmínem nešetřím ale koriandru jenom trošku přesný váhy to neřeknu dělám všechno od oka :wink:

Re: jak na hřbetní kosti- divočák

Napsal: ned 09.11.2014, 21:08
od Zdenek41
Nedělat z toho vědu...Vše je nejlepší klasicky Česky..sůl.pepř,kmín,cibule a česnek.Tak jak píše Leon.
Jinak,pokud máš kosti z kotlet,krkovice a jsou jen tak laicky vykostěné(s masem) velice dobré je je osolit opepřit potřít prolisovaným česnekem obalit v trojobalu a na sádle či oleji upéci v troubě jako řízky.I vařené s křenem a jablkem nejsou špatné.Nemluvě o vývaru na polívčičku.

Re: jak na hřbetní kosti- divočák

Napsal: pon 10.11.2014, 7:19
od Lotr
Vezmi kořenovou zeleninu a upeč to na kořenové zelenině. Mrkev, celer, cibuli, česnek, co máš doma. Pěkně to podlej vodou a červeným vínem a peč v troubě na vysokou teplotu do měkka. Pokud budeš mít "suché" maso, neboj se přihodit kousek anglické slaniny, nebo pokud to jde, tak prošpikuj. Zelenina s výpekem udělá vynikající sosík, mňam!

Re: jak na hřbetní kosti- divočák

Napsal: úte 11.11.2014, 12:33
od tonny
Moja polovička do nakládá, koření rozmíchá v rozpuštěném másle, kosti potře, máslo ztuhne a je to uzavřeno v láku. Za den, dva v chladnu se po upečení stará potvora ani nepozná.

Re: jak na hřbetní kosti- divočák

Napsal: ned 23.11.2014, 2:34
od Jiří K.
Nevím zda Ti to ještě pomůže, ale nějak jsem tento dotaz přehlédl. Osobně mám taky klasicky připravená žebra rád, ale někdy to chce změnu.
Americká žebírka chtějí trochu jinak vykostit než je zvykem v našich končinách. Nad žebry by mělo zůstat tak asi na prst masa, ale jde to i s klasicky vykoštěnými.
Žebírka si nakráješ na přibližně stejné kusy. Potřeš marinádou. Na tu potřebuješ cibuli, česnek, uzenou papriku (při přípravě na grilu stačí i obyčejná), pepř, sůl, koriandr, kajenský pepř, kumín, francouzskou hořčici. Papriku dávkuji po polévkových lžících, ostatní přísady po čajových lžičkách. Na kostičky pokrajenou cibuli, česnek a ostatní přísady pak rozmixuji tyčovým mixerem na takovou pastu. Jde to i v hmoždíři, jen se víc nadřež. Necháš to celé odležet minimálně 2 hodiny, ale když tomu dáš den nic se nestane. Pak to hodíš upéct cca na 3 hod. při nižší teplotě. Nejlepe na gril, případně do trouby. Jde to i zkombinovat předpéci v troubě a pak dodělat na grilu.
K žebírkům si ještě připravíš omáčku. Tou se žebírka na posledních 10-20 min. potřou a dopečou do zlatova. V té je buď třtinový cukr nebo med. Je to třeba pečlivě hlídat, protože se to pak velice lehce připaluje. Omáčka se pak podává i k upečeným žebrům.
Osobně ji připravuji ze směsi kečupu, brusinek, cukru, kajenského pepře, šalotek, hořčice a vinného octa. Vše hodíš do rendlíku a 10 min provaříš. Na začatku je dobré aby se ti kečup trochu přichytil, pak zesládne. Vpřípadě potřeby podliješ vodou. Výsledná omáčka by měla mít konzistenci hustšího medu.