TIKKA T3

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
crif
Zkušený diskutér
Příspěvky: 606
Registrován: pát 07.3.2014, 20:12

Re: TIKKA T3

Příspěvek od crif »

Těžko ověřit"jedna paní povídala", nicméně bych s tím mezi lidi vůbec nelezl.
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3414
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: TIKKA T3

Příspěvek od dalas »

pavlas> buď jsi špatně rozuměl, nebo ten vypravěč byl naprostý Neználek Tikky. Na Ticce nejde napnout napínáček při zajištěné zbrani! Napínáček lze napnout až po odjištění. Při opětném zajištění zbraně se funkce napínáčeku automaticky zruší.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Jiskra
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 375
Registrován: stř 10.3.2010, 9:11

Re: TIKKA T3

Příspěvek od Jiskra »

Nevím odkud čerpáš tyhle informace,jestli na své Tice , ale na mé je to teda jinak.Mám ji vedle sebe , takže se určitě nepletu. Tikka T3 rv 2011 spoušťák s napínáčkem (který ale nepoužívám) . Natáhnu bicí mechanismus (zavřu závěr),napnu napínáček,zajistím. Pokud zmáčknu spoušť,zruší se jen napínáček a po odjištění bicí mechanismus nespustí .Pokud spoušť nezmáčknu, napínáček je aktivovaný a po odjištění pojistky střílím s napínáčkem. Napínáček JDE natáhnout i po zajištění pojistky. Napínaček se nedeaktivuje automaticky pojistkou . Prostě je nezávislej na pojistce . O několik příspěvků zpět píše uživatel, že jde s domečkem spouště pohybovat dopředu-dozadu cca 5 mm. Hoši co je to za blbost? Neviděl jsem to , nemůžu vyloučit zmetka z výroby ,ale je tam šestka imbus a v domečku 6,4 otvor pro tento imbus a v pouzdru závit. Tak nechápu , kde by byla možnost toho posouvání. Nehledě že by domeček spouště asi zasahoval i do šachty zásobníku. Zažil jsem jen jednu Tikku zmršenou a ta měla křivo našroubovanou hlaveň a to tak, že nešla ani nastřelit.

Tak buď je více variant , nebo to máte rozbitý ,nebo jsem to blbě pochopil :D .

To že puška po odjištění vystřelí (ať s napínáčkem nebo bez) svědčí o jednom. Podepsal se na tom ladič český všeuměl. Do spoušťáků vrtá snad každej druhej majitel zbraně :?
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3414
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: TIKKA T3

Příspěvek od dalas »

jiskra> Tak to muselo dojít u Tikky ke změně. Mám ji také vedle sebe a funguje tak, jak jsem napsal a v souladu s manuálem:

"SPOUŠŤOVÝ MECHANIZMUS S NAPÍNÁČKEM.
Pro použití spoušťového mechanizmu v režimu napínáčku, zmáčkněte spoušť směrem dozadu. Spoušťový mechanizmus může
být nastaven do režimu napínáčku (SET) tlačením spouště směrem dopředu tak dlouho, dokud se sama nezastaví. Jakmile je ve spoušťovém mechanizmu nastaven režim napínáčku (SET), může být výstřel z Vaší zbraně proveden pouze lehkým dotykem.
POZOR!
Jestliže je spoušťový mechanizmus nastaven do režimu napínáčku (SET), nakládejte se svou zbraní velmi opatrně, protože jakýmkoli otřesem, vibrací nebo nechtěným dotykem spouště může dojít k výstřelu.
Jestliže je Vaše zbraň natažená a pojistka je v pozici „ON“, není možno nastavit spoušťový mechanizmus do režimu napínáčku (SET). Vrácení spoušťového mechanizmu zpět do standardního režimu se provede nastavením pojistky do pozice „ON“ nebo otevřením závěru.
POZOR!
Jestliže je pojistka v pozici „ON“, zamyká spoušťový mechanizmus a závěr. Zbraň může být proto natažena pouze v případě, že pojistka je v pozici „OFF“."

Je to ale rok výroby 2005 (možná 2004). Možná má kolega na naháňce přechodný model, kdy něco funguje jako mě a něco jako tobě. :twisted:
Nicméně je dobře, že jsi to napsal a vyvedl mě z bludu, že je to pořád stejný. Tak už jej šířit nebudu. :oops:
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Jiskra
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 375
Registrován: stř 10.3.2010, 9:11

Re: TIKKA T3

Příspěvek od Jiskra »

No já nevím. Na mé to tak je a spoušťák mám originál , pouze přeleštěný bez dodatečných úprav odpor cca 0,8 kg ,ale už si to přesně nepamatuju,je to dlouho,co jsem to měřil. Dělal jsem nedávno závodní terčovou hlaveň do T3 , bohužel mě nenapadlo tohle zkoušet a je možný, že to byl spoušťák bez napínáčku . Za napínáček se totiž připlácelo , standard je bez.
Já bych si ho nekoupil , ale byla to zánovní puška z druhé ruky , tak ho tam mám a nepoužívám. Rukama už mi prošlo celkem dost T3 , ale nikdy mě nenapadlo , se na to zaměřit. :wink:

A nebo to mám rozbitý já a ani o tom nevím :D :D :D . Rozdělávat se mi to nechce. Ať je to jak je to,na mé Tice je to všechno bezpečné a nic nespustí samo . Co mě osobně sere je , že ten kolík blokuje při zajištění otevření závěru. A když u auta vybíjím , musím odjistit. Většinou v noci , zmrzlé prsty , navlečený. To se mi moc bezpečné nezdá. Na svém vymazleném ZKK 600 jsem pojistku celou předělal a můžu závěr otevřít i v zajištěném stavu. Takže při zajištěném bicím mechanismu otevřu závěr a vyhodím náboj z komory, vysypu schránku a je puška prázdná a nemůžu při tom nechtěným zavaděním o spoušť náhodně vystřelit . A že se mi nechtěně otevře klika bez té blokace třeba o porost , tak toho se nebojím ani náhodou. Napínací síla je dost velká,navíc by se nic nestalo,jen bych maximálně přišel o jeden náboj. Toho nechtěného výstřelu při vybíjení se obávám daleko víc. :? Nevím jestli si to své Tikky nepořeším stejně a tu blokaci závěru neodstraním. Vratně,kdybych to náhodou někdy prodával.
Uživatelský avatar
Reno
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 462
Registrován: pát 20.2.2009, 11:49

Re: TIKKA T3

Příspěvek od Reno »

Mně sice "Tétrojek" s napínáčkem prošlo rukama jen pár (jednu vyrobenou v roce 2014 aktuálně vlastním) a u všech to fungovalo přesně tak, jak popisuje dalas. Napínáček bylo možné aktivovat (napnout) jen u odjištěné zbraně, u zajištěné to nešlo. Napnutý se pak deaktivoval zajištěním zbraně, nebo automaticky při pohybu kliky závěru směrem vzhůru (při odemykání závěru). A toto plně koresponduje i s popisem funkce napínáčku v oficiálním manuálu na webových stránkách výrobce. Takže je mi záhadou, proč by měly pušky z let 2004 a 2014 fungovat stejně a z roku 2011 jinak? Máš Jiskro v té Ticce opravdu originální napínáček již z výroby, nebo dodatečně montovaný? Nezaútočil i na ni nějaký jak píšeš "ladič český všeuměl"? :twisted:
Uživatelský avatar
lörinc
Zkušený diskutér
Příspěvky: 963
Registrován: čtv 24.5.2007, 17:33
Bydliště: Prostějovsko

Re: TIKKA T3

Příspěvek od lörinc »

Na mém varmintu nejde napínáček napnout v jediném případě.... a to když je vybitá. Jinak nabiju, zajistím a v klidu můžu napínaček natáhnout. Je fakt že to nedělám, ale jde to. Pak lze odjistit a buď střílet, nebo znovu zajistit a tím se napínáček deaktivuje..... Podotýkám že nejsem ladič ( jen pijan :D ), takže vše originál.....
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
Jiskra
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 375
Registrován: stř 10.3.2010, 9:11

Re: TIKKA T3

Příspěvek od Jiskra »

napadená není určitě. Samozřejmě při nenataženém bicím mechanismu napnout napínáček nejde. Jinak jo a zajištěním se NEDEAKTIVUJE. Zůstává i poloha spouště v přední poloze. POKUD při napnutém napínáčku odjistím a POTOM otevírám kliku,tak se napínáček deaktivuje. To jo.

Nebo mají ten mechanismus tak háklivej , že při naladění na spodní mez, to funguje jak popisuju. Nicméně to opravdu takhle spolehlivě a bezpečně na mé T3 fachá . Zkoušel jsem s tím teď laborovat všelijak a žádný problém s nechtěným spuštěním jsem ani teď a ani nikdy před tím nezaznamenal. Kdyby se mi chtělo , jako že nechce , tak bych to rozdělal. Ale nehrabu o věcí co fungují zbytečně a navíc mám spoustu jiné práce. Prostě mě jde napnout i při zajištění a když odjistím, je pořád naplej , ALE drží a nespustí. :D
Uživatelský avatar
Choochoo007
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1410
Registrován: úte 28.11.2006, 20:34
Bydliště: Jižní čechy

Re: TIKKA T3

Příspěvek od Choochoo007 »

Nemate nekdo rozkres spoustaku, je to docela zajimavy problem.
Nejen u CZ se tedy koukam vyskutuje vyroba co kus to original :wink:
Osobne mi prijde ne uplne bezpecne natahovani napinacku na odjistene zbrani. Nedavno jsem takto natahoval napinacek omylem u kulobroku sabbati a byl jsem docela nervozni.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3414
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: TIKKA T3

Příspěvek od dalas »

Osobně jsem přesvědčen, že ne bezpečnější, ale praktičtější je právě aktivace napínáčku až na odjištěné zbrani. Ta bezpečnost je stejná proto, že při odjištění musí vždy zbraň směřovat do bezpečného prostoru. O tom není pochyb. Pak i kdyby napnutí vedlo k výstřelu, nebude to mít fatální následky. Důležité je to, že při odjišťování 100% vím, že není aktivován napínáček. Naproti tomu, kdy mohu mít aktivován napínáček už při odjištění (ani tohle by nemělo mít při správném zacházení se zbraní fatální následky) si musím pamatovat, v jakém stavu ten napínáček je. Někdy to mohou být i hodiny, a víte jak to je, když vyjde dlouho očekávaný kus a máte jiné starosti, než v jakém stavu je napínáček. Indikace aktivity je jen podle polohy spouště, což je trochu nepraktické. V každém případě by bylo dobré tento problém rozlousknout. Pokud jsou tedy zde majitelé Tikky, kde jde aktivovat napínáček při zajištěné zbrani a mají k ní manuál (měl by vždy doprovázet zbraň), aby do něj koukli, co se tam vlastně píše.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Jiskra
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 375
Registrován: stř 10.3.2010, 9:11

Re: TIKKA T3

Příspěvek od Jiskra »

Souhlasím . I když to mám asi jako jediný jinak. Nicméně ho leta nepoužívám a ani by mě to nenapadlo zkoumat,kdybych tu pušku neměl včera vedle sebe. Až ji budu prodávat , bude vyšší cena. Je to asi rarita :lol:
Uživatelský avatar
Choochoo007
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1410
Registrován: úte 28.11.2006, 20:34
Bydliště: Jižní čechy

Re: TIKKA T3

Příspěvek od Choochoo007 »

Nemyslel jsem to "bezpecne" uplne z hlediska bezpecnosti, ale spise z pohledu lovu, se pri pripadnem nechtenem vystrelu jsi bez ulovku. Nedavno jsem napinal napinacek na kamosove kolobroku a jednou se mi dobre nezachytil a vypustil se. Drzel jsem ho stalev prstech, takze k vystrelu nedoslo. Docela by me znervoznovalo, cekat jestli se napinacek chytne nebo ne na odjistene zbrani. Osobne bych mel radsi napinani napinacku na zajistene zbrani. Napinacek napinam(tedy napinal jsem, kdyz jsem ho jeste pouzival) vzdy tesne pred vystrelem a hned jsem odjistoval. Pokud z vystrelu seslo, zbran jsem zajistil a napinacek jsem vzdy vypoustel. Rikas ze Tikka vypousti napinacek sama, coz je dle meho plus, dobra myslenka. tedy vlastne az na Jiskruv original :D
Jestli si dobre vzpominam, tak to co kolega popisoval na zacatku, tak snad fungovalao u strycova kulobroku ZH. S napnutym napinackem snad puska nesla zajistit a napinacek se musel nejdrive vypustit a pak zajistit. V takovemto stavu byla zbran zakoupena, tzn. bez zasahu kutila.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
pepíno
Nový návštěvník
Příspěvky: 14
Registrován: pát 09.1.2015, 18:55

Re: TIKKA T3

Příspěvek od pepíno »

Vlastním také T3, v provedení s napínáčkem.
Napínáček používám při individuálním lovu, kdy je čas si střelbu připravit. Na naháňkách střílím bez napínáčku, většinou je to fofr a to není na napínáček čas. Právě z tohoto důvodu jsem zvažoval, že si snížím odpor spouště pro použití bez napínáčku. Rozdíl v odporu spouště s napínáčkem a bez je znát.
K diskuzi - napínáček mohu aktivovat pouze na odjištěné zbrani, když zbraň zajistím, napínáček se deaktivuje.
Po přečtení výše uvedených příspěvků přikládám návod k flintě, kde je popsán mechanizmus spouště a napínáčku. Možná je dána rozdílná funkčnost tím, že je-li odpor spouště příliš malý (neměl by být po 10 N), nejsou ty 2 šroubky u sebe a nefunguje to jak má. Omlouvám se za neodborné výrazy, ale nejsem puškař :D .
Přílohy
Tikka T3_trigger.jpg
Tikka T3_trigger.jpg (178.9 KiB) Zobrazeno 6251 x
pavlas
Nový návštěvník
Příspěvky: 39
Registrován: ned 20.9.2009, 15:38
Bydliště: Morava

Re: TIKKA T3

Příspěvek od pavlas »

Chlapi,díky za objasnění. Alespoň jsem zase o něco chytřejší,což není nikdy na škodu :)
7x64
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3414
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: TIKKA T3

Příspěvek od dalas »

Na obrázku z manuálu je částečně vidět funkce, ale to podstatné je zakryto pákou pojistky. Tam je totiž spoušťová páka dělená a spojená čepem. Pružina pod šroubem 1 určuje odpor spouště bez napínáčku. Spoušť tlačí přes šroubek 2 na plunžr s pružinou. Při aktivaci napínáčku pohybem spouště ve směru střelby dojde jednak ke změně geometrie obou částí spoušťové páky prolomením a vznikem mezery mezi šroubem 2 a plunžrem. Ten se opře o doraz. Odpor pružiny 1 je tedy nulový a tím se podstatně změní odpor spouště. Ten zadní šroubek nad šroubkem 2 slouží k nastavení prolomení spoušťové páky. Obrázek je namalován v pozici odjištěno bez aktivovaného napínáčku. Zajištěním se jednak zvedne kolík, do kterého zabírá páka pojistky. Toto rameno se dostane i před horní část páky spouště a zablokuje ji v záběru se záchytem úderníku. To je ten bazmek za vertikální částí pojistkové páky. Jakmile dojde k zablokování záběru (páka pojistky ještě není v krajní poloze dojde i ke zrušení prolomení. Tam možná bude ten zakopanej pes. Jak se mění geometrie postavení spoušťové páky jsem již nafotil tady:
http://www.loveckeforum.info/viewtopic. ... kka#p86341
Je to popsáno trochu zjednodušeně, ale v podstatě to tak funguje.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Odpovědět