Lov se střelami Lapua Scenar

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
tibi1
Zkušený diskutér
Příspěvky: 605
Registrován: stř 18.10.2006, 6:52

Re: Lov se střelami Lapua Scenar

Příspěvek od tibi1 »

Lanus stale tu unika podstata na co sa s tym vlatne jxbat ak nejde o LRH a tak ako napisal Vlady ze "na 100m rozdiel asi nikto nepozna" co pri pouzivani HPBT striel na tuto vzdialenost sa mina ucinku logiky, dokonca este aj so zhorsenim BC zase pre LRH - možno. Ak sa vsak jedna o ziskanie uniformity (spiciek a tym aj striel) v ramci presnosti do sustrelu tak ano....ale prvotna pointa bola tvoje zbrusovanie FMJ do SP. Cize ak by si hned na zaciatku tvrdil ze mas vo vybave na tunig striel obdobny bazmegsersam ako bol v odkaze od vladyho aj by som mozno zmenil pohlad na vec v zmysle, ze si extra pacient do streliva ktory sa v ramci vlastnej zabavy chce vymykat komformite za kazdu cenu jednoducho pre radost aj za cenu pripadnych neuspechov alebo financnej nenavratnosti v ramci takychto uprav len a len pre zabavu ale doma na kolene by som to robil len za prvej republiky ked boli v obchodoch 2 typy striel od SellBel pricom jeden z nich bol ten FMJ
vlady
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 119
Registrován: čtv 22.9.2016, 17:44
Bydliště: Luhačovice

Re: Lov se střelami Lapua Scenar

Příspěvek od vlady »

Na soustruhu nebo vrtačce je to o nicem. Jezdim strilet na 1000m do Senice a tohle jsem zkousel. V praci mame presny hodinarsky soustruh pro jemnou mechaniku, tak jsem nechal spicky upravit na 20ks. Delka strely merena mikrometrem s kalibrem u strel Scenar 155 a Scenar 167. Vysledky byli o poznani horsi, nez u neupravovanych Scenaru. U 155gr se na 1000m POI posunul o 1m dolu (zhorseni BC, ale s tim jsem pocital) a rozptyl 2x nez u originalu. 167gr v 1000m letaly na plocho, pouzitelne na max 900m. Rozptyl neznámy (obrovsky), v terci jsem nasel jen 2 strely.

Tim chci jen rici, ze pokud se do toho nekdo pusti na vrtacce, tak na malou vzdalenost nepozna rozdil. Na vetsi uz ano a nechapu nač to delat, kdyz to same muze udelat u SP strely a lepe. Kazdopadne, pokud nekdo ze Scenaru odfrezuje spici a vystreli tento naboj, tak porusuje zakon. Protoze vyrobil náboj se zvýšenou ranivosti a nedovolenym výrobním provedením.
tibi1
Zkušený diskutér
Příspěvky: 605
Registrován: stř 18.10.2006, 6:52

Re: Lov se střelami Lapua Scenar

Příspěvek od tibi1 »

Vlady ak by si ich prevazil zistil by si, este vacsie rozdiely ktore pridali na rozptyle detto. pretoze aj ked nakoniec mali total rovnaku dlzku z kazdej bolo odobrane ine mnozstvo materialu na zaklade rozlicnych dlzkovych tolerancii spiciek uz ked dosli z vyroby. Prave na toto Blitz pri uniformovani spiciek upozornuje ako prim: rovnaka dlzka este neznamena rovnaka vaha a z toho vyplyvajuca presnost ..dufam ze je tejto teme tunenia streliva samodomo konec.
Naposledy upravil(a) tibi1 dne čtv 27.10.2016, 13:52, celkem upraveno 1 x.
vlady
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 119
Registrován: čtv 22.9.2016, 17:44
Bydliště: Luhačovice

Re: Lov se střelami Lapua Scenar

Příspěvek od vlady »

Střely pro testy převažuji. Ty upravené jsem také převážil, rozdíl 0.2gr je v norme. Krouhal to pan, který je perfekcionista a považuji jej v tomto za odborníka. Rozptyl si myslím, že byl způsobeny zhoršený BC, kdy střela při přechodu na subsonickou rychlost to nezvládla. U 155 to bylo těsně před 1000m. U těch 167 to bylo mnohem dříve a začaly se točit, jak ztratily stabilitu.

Odesláno z mého Nexus 7 pomocí Tapatalk
Uživatelský avatar
Choochoo007
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1403
Registrován: úte 28.11.2006, 20:34
Bydliště: Jižní čechy

Re: Lov se střelami Lapua Scenar

Příspěvek od Choochoo007 »

Choochoo007 píše: úte 25.10.2016, 11:45 ..... Na lisku pripadne srnci si ale rikam, ze vyssi rychlost by mela snad zafungovat bez ohledu na jadro. jestli se jadro oddeli nebo ne je mi celkem jedno, protoze u strel SaB se oddeli take vzdy a lovit se s nimi da. Ale asi zustane u toho vrtani v hlave, preci jen nekde honit postreleny kus srnciho zato nestoji, kor kdyz loveckych strel mam do 308 dost.
Tak jsem nakonec po zjisteni velmi vysoke presnosti prebitych naboju neodolal a zkusil se Scenarem lov a to hned ve trech kalibrech.
.30 - 155gr Scenar
.264 - 123gr Scenar
.243 - 90gr Scenar

.30 - 155gr Scenar
Zacnu tim vrtanim v hlave u 155gr Scenaru, ktere jsem mel pred lety a v .30 ty byl prvni Scenar ktery jsem zkusil. Strileno na 2 lisky. Prvni tezko soudit. Je otazka jestli jsem minul nebo prustrel jako celoplastem. Barva zadna. Druha po pulhodine dostrelena s prustrelem zadni komory, plice. No zazitek nic moc, takze dalsi test tohoto streliva tedy radsi neprobehl. Mohlo to byt rychlosti cca 850m/s nebo i tim, ze je proste plast .30 tvrdsi nez u mensich kalibru a malou dutinkou. No proste me hned na zacatku nepresvedcila. Obe vzdalenost cca 80m.

.264 - 123gr Scenar
Uloveno 6 lisek. Z toho 3 v ohni a 3 cca 20-30m od nastrelu. Vse pekne komorove zasahy, takze to fungovalo. Rychlost podmotorovana cca 820m/s, ale fungovalo to jako jine strely ve 243, tedy mimo obr der, ktere se neobjevovaly, ale odbeh byl nekdy podobny. Strela asi uz se slabsim plastem, takze fungovala vyborne, super presnost, jako laser, kam clovek ukazal, tam to slo. I s jednim suepr zazitkem, kdy se vedle posedu cca 20m ukazala liska, vubec nevim kde se tam vzala, lehka jinovatka, vubec jsem ji neslysel. Pekne se prevalovala pres hrbet v namrzle trave a zvedla se a primo ode me sla primo k lesu. Zvedam pusku, mirim, odjistuju a liska porad lajnu k lesu, 50m porad mirim, cekam kdy se zastavi a postavi na peknou ranu a nic, liska 100m a porad maze k lesu, zacinam nervoznet a liska porad k lesu. Rikam si, tak tohle bude vtipny, az ji cekanim necham utect. Takze stale cekam a liska prichazi k lesu 120m a rikam si hotovo a uz se zacinam v duchu smat. Najednou liska na hrane lesa zastavi, pohleda a postavi se jak ma a v tom pada rana. Scenar jako vzdy nemine. Liska cca 30m od nastrelu. Vsechny lisky od cca 100m do cca 230m.

.243 - 90gr Scenar
Co na to rict, snad jen uzasny, s tim se neda minout. Lisek nejvice uloveno s touto razi, 243W funguje jako sen s touto strelou mate jistotu zasahu snad 99,9%. Letos jsem ji od jara zkusil a cca 9lisek zatim uloveno a skoro vse v ohni, vzdalenosti cca 60-220m, rychlost cca 920m/s.
Presnost strely odpovida tomu co rikal Lovec, vzdy si na nej vzpomenu, jak byl spokojen s presnosti. Hledani navazky probihalo hodne vesele. Nasypal jsem uvahu do QL a jako alchymista, patláma patláma paprťála a vysledek byl vcelku vesely. Vyvoj laborace do 243Win tedy probehl na 4 naboje. Delam vetsinou 4 od kazde navazky, kdyby mi jedna rana ulitla, proto 4. Bylo jaro, hodne velka mirage, takze jsem musel cekat chvilkama na mrak, jinak bych terc snad ani nevidel, podminky tedy nic moc, takove valecne i dle terenu. A vysledek nize proste vyborny, nemelo cenu hledat dale a na 4 rany byla navazka nalezena uspokojiva. Nebyt jednoho uletu, tak vcelku spokojenost, ale jak clovek spechal kvuli mrakum, tak se ta 3. rana proste asi nepovedla. S touto strelou uloven i jeden slusny srnec, takze spokojenost i tady. Maso jsem neboural, ale kolega si nijak nestezoval, takze nemuzu hodnotit jestli byly podlitiny atd.

https://photos.app.goo.gl/11F1kWtZLNtzP2rj6

Takze shrnuti je takove, ze ve 243W a 260Rem na lov spokojenost a v te 308W teda ne :wink: Jak uz nekdo rikal, ze to neni dobry, tak to neni dobry :roll:
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
LosYelenos
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 101
Registrován: stř 19.9.2012, 9:16

Re: Lov se střelami Lapua Scenar

Příspěvek od LosYelenos »

Pod to, co je tu napsáno o účincích v 308win bych se klidně podepsal. Liška cca 200m daleko, byl jsem si jistý ránou, na nástřelu nic, barva ani střiž, zápory - stopy ve sněhu pravidelné.... Úplnou náhodou jsem ji našel druhý den asi 500m od nástřelu. Zásah na vysokou zadní komoru. To bylo se 185gn, nějaké srnčí a dost lišek jsem nalovil se 167gn, ale srnčí odcházelo a lišky jak kdy. Někdy liška skoro napůl jindy čístý průstřel podle toho jestli to na vstupu vzalo kost. V 223rem s 77gn to bylo jiné kafe, padalo po tom opravdu všechno, lišky, srnčí, prasata. A chodilo to tak normálně většinou do 30m od nástřelu. O tloušťce pláště jsem se dočetl až tady a to, co jsem zkusil to jen podporuje.
Uživatelský avatar
Choochoo007
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1403
Registrován: úte 28.11.2006, 20:34
Bydliště: Jižní čechy

Re: Lov se střelami Lapua Scenar

Příspěvek od Choochoo007 »

Ten plast si myslim, že bude slabší, ale nemusí být, je to jen uvaha a hledani zduvodneni. Otvor se zda byt velikostne podobny. Jinak zkousel prave jen 155gr Scenary, protoze jsou do cca poloviny dute a uvaha byla takova ze se to proste musi nekam zdeformovat na uroven toho olova a pak to ikdyby se neotevrelo musi vytvorit nejaky vetsi strelny kanal nez celoplast. Vysledek ale za me tedy jak s celoplastem, coz je spatne i u te 155gr strely.

Mozna to nemusi byt az tak problem tloustky plaste, ale z obvodu se musi dostat material do tvaru spicky. Takze se muze pri zaoblemi material vice zpevnit a ziskat na tlousce prevazne jen v oblasti spicky, coz tak trochu naznacuji rezy. Tak ci tak to proste neni uplne ideal v .30.

Rez
155gr
https://i295.photobucket.com/albums/mm1 ... 2a0b9a.jpg
123gr
https://www.valka.cz/attachments/8318/6-5_Grendel.jpg

Scenar pro pruchodu jelenem níže. Ikdyz si nekdo muze chvalit na lov vetsi zvere, tam verim, ze to bude ai lepsi nez na lov male liska, tak i tady se muze objevovat problemy
https://www.thestalkingdirectory.co.uk/ ... c2f514e4d3

A páchat DODO úpravy asi není úplně ideál, ikdyž někdo páchá
https://www.thestalkingdirectory.co.uk/ ... c0134a5117

Rozhodně je asi lepší pořídit na škodnou rovnou tovární úpravu, ač od Sierry
https://lh3.googleusercontent.com/proxy ... PWdqtL41rA
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Uživatelský avatar
lovec
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2024
Registrován: pon 25.9.2006, 16:07
Bydliště: SK

Re: Lov se střelami Lapua Scenar

Příspěvek od lovec »

Podelím sa o jednu skúsenosť, ktorú sám opakovať nebudem a vôbec ju nedoporučujem.
Mal som možnosť uloviť slabého výradového jeleňa, v živej váhe okolo 110-120kg. Zhodou okolností to bolo na návšteve a mal som so sebou len svoju 6,5x47mm Lapua, ktorú používam prakticky iba súťaže a tréning, laborácia Scenar 123gr, úsťová rýchlosť 900m/s.
Jelienka som strieľal na vzdialenosť 160m, kvôli nevhodnému vybaveniu a strele som mieril tesne za lopatku tak, aby som sa vyhol všetkým silnejším kostiam. Na vstrele prešla strela pomedzi rebrá, prestrelila srdce presne v strede a nejaké jej zvyšky uviazli na protiľahlej stene hrudného koša. Srdce malo z jednej strany otvor ca. 1cm, na výstupe z neho bola diera s priemerom približne 3cm. Čiže v srdci strela expandovala a zrejme sa čiastočne rozložila. Jelienok teda priestrel nemal.
Po zásahu kus značil a hneď sa na troch nohách rozbehol preč od nástrelu. Zhruba po dvadsiatich metroch sa začal stáčať do oblúka - jasné znamenie poklesu krvného tlaku - a prebehol ešte ďalších asi dvadsať-tridsať krokov. Potom jednoducho spadol, ešte pár sekúnd odkazoval a zhasol. Bolo to na otvorenom poli, takže som ho mohol pohodlne sledovať a kontrolovať. Spolu od nástrelu tak odbehol približne štyridsať metrov. Poškodenie diviny prakticky žiadne, nejaké úlomky strely však možno skončili v lopatke na opačnej strane od vstrelu. Farba nebola od nástrelu takmer žiadna, našiel som iba pár maličkých kvapiek.
Za seba rozhodne nedoporučujem, pre mňa to bolo vcelku nepresvedčivé a išlo iba o núdzové riešenie.
Nedá sa to síce objektívne porovnať, avšak ak uvážim, ako reaguje zver po zásahu kalibrami a strelami, s ktorými bežne lovím, tak by som v prvom momente povedal, že to bol zlý zásah. Preto ešte raz zdôrazňujem, že takúto kombináciu na lov dospelej zveri nedoporučujem.
9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .270 Winchester, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Uživatelský avatar
figi
teoretik fora
Příspěvky: 1931
Registrován: stř 11.10.2006, 7:19
Bydliště: Česká Lípa

Re: Lov se střelami Lapua Scenar

Příspěvek od figi »

I já se opět přidám. Pro svoji 6XC jsem krom mnoha jiných střel pořídil i 1000 ks Scenarů L105 grs. Testování navážek a délek ale prakticky opakovalo stejné výsledky. Několik zásahů v jedné díře jen o málo větší než průměr střely a další opět v jedné díře ale 2 cm stranou. Zkoušel jsem vše možné, ale výsledky stále stejné. Takže jsem střely vytřídil vážením, odchylky +/- 0,1 grs, ale nic se nezměnilo. Safra, co se tedy děje. Scenary přece není potřeba třídit. Nakonec jsem začal s měřením BTO - a hned to bylo jasné. Třetina střel z měřených cca osmiset kusů měla rozměr BTO kratší o 0,4 mm!!! Prostě šrot. Po roztřídění dobré výsledky. Napsal jsem do firmy Lapua, nechtěli mi věřit, poslal jsem jim fotodokumentaci včetně terčů, šarže střel. A pak už jen samé sorry, a že zlepšují kontrolu kvality. Obvyklé kecy. Tak jsem jim napsal, že už nikdy v životě nic od nich nepořídím.
Přesto jsem vytříděnou várku použil i na lov, někteří ty stopětky velmi chválili. Úsťová rychlost 980 m/s. Lišky bez ohledu na vzdálenost (max 370 m), zasažené těsně za plec vždy bez značení velmi dlouhý úprk z nástřelu. Srnec byl jen jeden, zasažen za plece na 70 m, prostřelené oba laloky plic bez značení odskočil asi 80 m, barva po celé dráze. Výstřelový otvor asi 3 cm.
108 ELD Match jsou asi i přesnější a vše od lišky po jeleny zůstává v ohni na nástřelu jak zasažené bleskem. LAPUA tedy už nikdy.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
Uživatelský avatar
lovec
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2024
Registrován: pon 25.9.2006, 16:07
Bydliště: SK

Re: Lov se střelami Lapua Scenar

Příspěvek od lovec »

S tými Scenarmi je to od šarže k šarži, od kalibru ku kalibru... Niekedy má človek šťastie a nie je potreba nič triediť. Niekedy to však dopadne tak, ako píše figi a to je potom zbytočný čas strávený pri triedení striel. :roll: Žiaľ situácia na trhu je taká, že človek je rád aj za tie Scenare.
9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .270 Winchester, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
cobaj
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 332
Registrován: pon 02.5.2011, 18:51

Re: Lov se střelami Lapua Scenar

Příspěvek od cobaj »

Hmmm. Tak ted jste mi nasadili brouka do hlavy :cry:
Zatim jsem jim relativne duveroval. 175gr, 136gr Scl a 139gr Sc.
Do lovu bych s nimi nesel, ale na terci jsem zatim nepozoroval problem. Nicmene premerim at se v praci nenudim :mrgreen: Obzvlast s 175gr SCL jsem dlouhodobe naprosto spokojeny na takove to pluskani do 500m.
M.
Odpovědět