Welššpringršpaněl

Pejskové a jejich výcvik
Odpovědět
R.O.
Nový návštěvník
Příspěvky: 13
Registrován: ned 01.5.2022, 12:35

Welššpringršpaněl

Příspěvek od R.O. »

Dobrý den, v revíru kde se pohybuji se převážně loví husy, kachny, černá a sem tam srnčí. Jelikož většina společných lovů se točí okolo kachen a hus, tak mi připadá welššpringršpaněl ideální a zároveň se mi tento pes zalíbil pro svou povahu, vzhled a hlavně pracovní vlastnosti. Nikdy jsem loveckého psa neměl a rád se nechám poučit o vhodnějším plemenu. Předem děkuji za odpovědi.
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Welššpringršpaněl

Příspěvek od fesoj »

Rozhodně to není špatná volba, zvlášť pro začátečníka. Navíc je to pes elegantního vzhledu, oproti např. křepelákovi /kterému já osobně dávám přednost/ i lépe cvičitelný. Ovšem jeho hedvábná srst je náročnější na údržbu. Pamatuji, že nadšeným propagátorem tohoto plemene, který jeho chov vlastně u nás zavedl, byl pan Liml z Kostelce nad Orlicí. Pár jedinců tohoto plemene jsem viděl pracovat a mohu jej s klidným svědomím doporučit.
Kritériem pravdy je praxe.
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Welššpringršpaněl

Příspěvek od Lotr »

Souhlas s fesojem. Jsem z polní honitby s řekou, takže srnčí, černá podle zasetých plodin, na řece kachny a nutrie. WSS je pro takovou honitbu takřka ideální plemeno, protože jak se říká u nás "prase vyžene, kachnu z řeky přinese" Díky vrozené vášni pro aport a vodu nemá takový pes problém přinést ulovenou kachnu z druhého břehu řeky. Na zimním honu hlasitě pronásleduje zvěř, kterou vyslídil. Pravda, je trochu náročnější na údržbu srsti, ale většina WSS je "samočistících" a při troše péče se to dá zvládnout. Zároveň dobrý hlídač a pes vhodný i do rodiny s dětmi. Samozřejmě jsou podobná plemena, křepelák, malý müsterland a podobně, ale pokud chceš psa do vody, rozhodně doporučuji právě WSS.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
R.O.
Nový návštěvník
Příspěvky: 13
Registrován: ned 01.5.2022, 12:35

Re: Welššpringršpaněl

Příspěvek od R.O. »

Moc Vám pánové děkuji za odpověď. I když to bude ještě nějaký pátek kdy si pejska pořídím tak by jsem se rovnou chtěl zeptat jestli nevíte o nějaké kvalitní chovatelské stanici, kde jsou štěnata po lovecky vedených rodičích. Nejlépe Jihočeský kraj, ale i kdyby to bylo na druhé straně ČR tak si pro něj stejně dojedu. Předem děkuji za odpověď.
Odpovědět