Bestguarder NV 850 verze 3
-
- Častý návštěvník
Re: Bestguarder NV 850 verze 3
Zatiaľ som ešte nemal žiadne NV ani termo, maximálne tak si prisvietim klasickou baterkou alebo zelenou ledkou občas. čiže takmer tratičný konzervatívny lov. Ako hovorí otec aj zver musí mat šancu. Lenže ostatní su už NV alebo termopoľovníci do takej miery, že zver sa už prakticky nebojí klasickej baterky, lebo to už u nás nikto nepoužíva. Tak som uvažoval, že by nebolo na škodu trocha si navýšit výkon optiky s tou zásadkou a hlavnou výhodou by bolo, že pri zakupení pár extra adaptérov na okulár by som ju mohol používat na všetkých optikách, s ktorými som spokojný. Pravdupovediac najradšej mám mesiac a ranné poľovačky a čumiet hodiny do NV alebo terma to nie je nič pre mna. V noci by bol lov max do 200m vačšinou skôr tak 50 až 100m. Nebol by problém kupit rovno nejakého HK pantera a cez innomount prehadzovat so zeisom, lenže so zeisom som spokojný, prehadzovat po zotmení z jednej optiky na druhu je hlupost, každá elektronická haraburda sa skor alebo neskôr pokazí. Potom jedine dat na pevno napr. termo a sledovat zver binokulárom a strielat cez termo bez ohľadu či je den alebo noc,ale to nie je ono a zeissov sa nechcem zbavit, a zas by to nešlo prehadzovat na rozne zbrane. Navyše by som musel dokupit mrazák, ale toľko toho nezjeme, alebo by som tom odstrieľal za mesiac a čo by som robil do konca sezony, jedine líšky.. . toľko moja uvaha.
-
- Administrátor
Trochu se pokusím Ti ten problém objasnit. Denní zaměřovací optika je konstruována s ohledem na indexy lomu ve viditelném spektru. V IR spektru jsou indexy lomu trochu jiné, takže ostrý obraz v tomto spektru je mimo rovinu, ve které je záměrná osnova. Takže zásadku zaostříš buď na rovinu obrazu, nebo na rovinu osnovy. Pokud je na denní optice ostření objektivu (kompenzace paralaxy) dá se obrazová rovina ztotožnit s rovinou osnovy i pro IR spektrum. Pokud ostření je napevno (zpravidla 100m) je důležitá hloubka ostrosti. Tady platí, čím menší zvětšení, tím je větší hloubka ostrosti a posun rovin není tak markantní. Totéž platí u zásadky. Čím bude základní zvětšení menší, tím bude větší hloubka ostrosti a zásadka bude dobře ostřit obě roviny. To je taky odpověď na Tvůj dotaz. Pokud nemáš kompenzaci paralaxy, vol menší zvětšení (přístroj s menší ohniskovou vzdáleností).
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
-
- Častý návštěvník
Dostal sa mi do rúk pard 007SP 940 nm tak som ho skúšal na všetkých mojích puškohľadoch. Všetko vcelku použiteľné dokonca aj pri zeiss vm 5-15x42 to išlo na 5-6x ale aj väčšom zvačšení celkom slušne. Všimol som si aj to, že nejde naraz na 100% zaostriť aj kríž aj pozadie, treba trocha spraviť kompromis. Problém som mal skôr s rýchloupínacím adaptérom. Nešlo mi prebiť, baterka je síce naľavo, ale aj tak mi kľuka záveru chytá páčku adaptéra, našťastie len tú kratšiu časť, zrejme oddeliteľnú, ktorú asi pôjde oddeliť a potom OK. Je to super rýchlo pripojiteľné odpojiteľné na zeiss varipoint ale na zeiss victory diavary a zeiss vm je rozdiel v hrúbke okuláru a očnice 1 mm a preto by sa museli asi namontovať adaptéry na pevno čo už zrejme nie je tak rýchlo zvlášť po tme. V celku mi na tom chýba diaľkomer lebo v noci cez to neviem odhadnúť vzdialenosť, ale taký model existuje. Zver na žiarenie nereaguje. A ešte pri streľbe na blízko by som asi volil optické zvačšenie 1x, ale zatiaľ je takéto iba pri starých modeloch, kt. je zasa dlhšie. Ale až takéto budú robiť kľudne by som do toho šiel a kto má s paralaxou tak za lacný, peniaz hoci aj z druhej ruky, celkom fajn vec vo vrecku.