Jak začít

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
Pavouk
Nový návštěvník
Příspěvky: 6
Registrován: sob 04.10.2008, 20:43

Jak začít

Příspěvek od Pavouk »

Dobrý den,
chci se zeptat na nějaké informace pro úplného začátečníka. Jsem z Plzně a rád bych začal nav?těvovat myslivecký kurz, proto jsem si našel stránky okresního mysliveckého spolku Plzeň, kde takový kurz nabízejí. Psal jsem jim několik emailů, ale vůbec se neobtěžují odepsat...proto doufám, že tady získám víc informací . Zajímá mě, kolik takový kurz stojí (vím jen, že trvá cca rok) a jestli mám po jeho absolvování záruku, že mě přijmou do nějakého místního mysliveckého sdružení. Na tomto foru jsem totiž narazil na příspěvek od člověka, který je taky z Plzeňska a s hledáním spolku má veliký problém. Pár kamarádů mi dokonce říkalo, že je velice těžké, dostat se k nějakému sdružení, že mezi sebe myslivci neradi někoho pouští. Dále mě zajímají povinnosti myslivce a finanční náročnost tohoto koníčku-jsem student V?. A jak je to se psy? Mohu používat i plemeno, které není lovecké, ale třeba služební??? Vím, že na honu ne, ale co kdybych ho bral na svoje pochůzky? Kde se můžu dočíst něco víc o způsobech lovu (znám jen lov na čekanou) a o využití psů při lovech? Jaká je na Plzeňsku situace co se týká zvěře? Vím, že je to trochu moc otázek, ale doufám ve Va?í shovívavost. Budu vděčný za jakoukoliv informaci-zejména o informace týkající se startu myslivecké dráhy.

Mnohokrát děkuji.
Hirc
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 458
Registrován: pát 07.3.2008, 13:25
Bydliště: Praha / západní Čechy

Příspěvek od Hirc »

Zdravim!

Podle mě je lepší zavolat a nebo ještě lépe se stavit. Na emaily ve této zemi není spolehnutí a to i v případě, že si chceš něco koupit. Takové jsou moje zkušenosti s prodejci mysliveckého vybavení, OMS je na tom nejspí? podobně...

Kurz stojí tu?ím do 5.000 (jsou v tom snad i nějaké učebnice). Nicméně nejlepší učebnice na zkoušky je v současné době asi Penzum znalostí z Myslivosti od nakladatelství Druckvo.

Záruku že Tě někdo v MS vezmou nemáš a nemá smysl zastírat, že bez konexí to může být problém. Záleží jestli máš nějaké vazby na ?vesnici? nebo přímo na nějaké myslivce. Problém s příjímáním členů je v tom, že když Tě nikdo nezná, tak mají ?bafuňáři? obavu, jestli nebudeš jenom chtít střílet ?jejich? zvěř a když bude potřeba něco udělat, tak nebudeš mít čas... Vzhledem k tomu, že ve výborech většiny MS jsou starší ročníky kterým vyhovuje ?status quo?, je třeba se obrnit. Také je třeba si uvědomit že každé MS je trochu stát sám o sobě ? tzn. někde jsou super lidi, ale hned za další mezí může mít revír partička volů... (seznam jednotlivých MS Ti dají na OMS)

Finanční náročnost ? počítej že pěkná nová flinta, montáž a puškohled přijdou na 40-50t. Nicméně Ti pak vydrží třeba zbytek života.

Ne-lovecký pes v myslivecké praxi ? podle mne je to velké NEEEE. 1) Existuje nepřeberné množství loveckých psů, tak proč si vybrat něco neloveckého. 2) všude na Tebe budou koukat blbě. 3) Na každou honitbu musí být předepsaný počet psů ? lovecký pes se zkouškama je tedy velmi cenný pro každé MS, což se hodí když ?ádá? o přijetí 4) když Ti nelovecký pes uteče za srnčím, tak ho může myslivecké stráž legálně zastřelit. 5) Pes co má řekněme ?lovecké geny? se lépe cvičí.

Zvěř na Plzeňsku ? na jihu nevím, na severu je hodně prasat, srnčího, siky už méně než bývalo. Hodně to Záleží na oblasti. když se stane to co nám - Lesní učiliště ve ?luticích se rozhodlo, že vyhubí veškerou jelení zvěř ve své ?kolní honitbě - tak se to samozřejmě projeví i v okolních honitbách.

Kdybys chtěl vědět něco dál, písni mi PM.
Karel Č.
Nový návštěvník
Příspěvky: 42
Registrován: pon 03.9.2007, 18:52
Bydliště: Plzeň

Příspěvek od Karel Č. »

Zajdi se domluvit na OMS Plzeň. Tam ti všechno řeknou. Je to Ruská ulice 16 na Slovanech. Úřední hodiny mají tu?ím pondělí, středa.
CZ 550 Lux 6,5x55SE, Meopta Artemis 7x50
Flash
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 118
Registrován: pon 07.7.2008, 8:13
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Flash »

Ahoj,
nevím jakou studuje? vysokou ?kolu, ale pokud někde na univerzitě je možnost zkoušky z myslivosti (asi jen na MZLU v Brně nebo ČZU v Praze), ale zeptej se na to. Poté odpadá roční pakárna a zkouška je zadarmo.
Se zbytkem je to opravdu loterie. Se psem je to jak bylo psáno výše, jen u čistokrevných plemen to nebude s tou střelbou tak horké.
Pavouk
Nový návštěvník
Příspěvky: 6
Registrován: sob 04.10.2008, 20:43

Příspěvek od Pavouk »

Studuji FPR ZCU v Plzni, takze to s tou zkouskou z myslivosti na univerzite vidim blede...

Ja mam cistokrevneho dobrmana, cvicim ho na stopy a vim, ze v zahranici se bezne pouziva k vykonu prava myslivosti. Ale je mi jasne, ze u nas bych musel narazit na nekoho s opravdu pokrokovymi nazory.

Takze z toho co mi tu pisete plyne, ze muzu klidne absolvovat a zaplatit rocni kurz a pak mi to stejne k nicemu nebude...pochopil jsem to dobre?


Dekuji mnohokrat vsem za odpovedi.
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Příspěvek od Lotr »

4 Pavouk - já bych to tak černě neviděl. Krása naší české myslivosti spočívá v tom, že má rozsah ?iroké ?kály činností. I když nebudeš teď hned někde členem, může? se věnovat spoustě činností od výchovy lovecky upotřebitelného psa přes fotografování přírody až třeba po všechny druhy lovecké střelby atd atd tad. Při těchto činnostech máš šanci se seznámit s lidmi, navázat kontakty a pak se uchytit někde ve sdružení. Vím, že je to dnes velmi těžké, zvlášť když nemáš příbuzenské vztahy, ale na druhou stranu, když to nezkusí?, nevíš o co přichází?. nemusíš být členem sdružení, ale přesto může? být pozván někam na společný lov a protože ?ijeme v době neviditelné ruky trhu, může? si někde povolenku klidně zaplatit. Rozhodnutí je na Tobě. držím palec :wink:
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Uživatelský avatar
Geronimo
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 281
Registrován: pát 30.5.2008, 18:54
Bydliště: Německo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geronimo »

To jsi napsal pekne. Take uz nejsem ctvrtym rokem nikde ve sdruzeni a lovim a ziju. Zalezi opravdu jen na jedinci, jakou si tu myslivost udela a pritom opravdu nemusi byt nikde v MS. (Podle toho co jsem zazil ja v MS,a co slychavam od druhych,se abych pravdu rekl, do zadneho MS ani nehrnu) :wink:
Blaser R93 Professional 9,3*62 - Zeiss 3-12*56 Diavari VM T*


"Budeme navždy znamí, podle stop které zanecháme" Sitting Bull - sioux
Greening
Častý návštěvník
Příspěvky: 82
Registrován: úte 04.9.2007, 20:30
Bydliště: Chrudim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Greening »

no s tim že tě někde vezmou mezi sebe je docela problem. já jsem mel to velké štestí, že můj otec i strýc jsou myslivci takže nebyl problem se dostat.Nebyt v rodině tak mam asi smolika.co se finanční naročnosti tyče, tak bys mel vykrast aspon dve banky :? nova kulovnice, jak píše kolega, stoji kolem 50, nova brokovnice tak 20 ale tim to nekončí.nesmíš zapomínat na oblečení ktere taky vyjde kolem dobrý desítky. plus vyrizeni zbrojaku neco stojí, dalekohled, ..a pokud bys chtel loveckyho psa , neni to taky zadna prdel. .......musim řict ze nemít tátu, kterej mi koupil na myslivost většinu mé výbavy, byl bych bez ničeho... ale zkus to , treba se na tebe ?testi usmeje :wink:
CZ 550 7x64 +meopta 3-12x56 RD
Uherský Brod 12-12/70
Odpovědět