Pruhovaný kamarád
-
- Pravidelný diskutér
- Příspěvky: 165
- Registrován: čtv 31.7.2008, 7:38
- Bydliště: Královeměstecko
Pruhovaný kamarád
Četl jsem na fóru, že ba?títe jezevce, rád zkouším nové věci tak sem hoďte nějaký návod.
Browning BAR Long trac 30-06,Docter 8x56RD, Browning FN 12/12, Deutscher Wachtelhund
..
maso upíct jako divočáka, ..ze hřbetu sundat a vy?kvařit na sádlo, ?kvarky pak jen tak se solí nebo na pomazánku.. sníst dřív než ostatní zjistí, jak je to dobrý
Musím potvrdit, že maso z jezevce je chutné. Jednou jsme měli oslavu a už asi 3 týdny předem kamarádi naložili strýčka na zelenině. První pohled nevábný, vypadalo to jak přerostlá my?. Po osmělení jsem ochutnal a nemohl jsem si maso vynachválit. Od té doby jsme měl naloženého jezevce několikrát a vždy perfekt.
jednou jsem se sebezapřením snědl ?kvarek z jezevce,vadí mi to pomyšlení
asi týden na to dělala přítelkyně hřibovou máčku k divočákovi a mě se zdála taková jiná.prozradila mi to až po jídle - byla na jezevčím sádle,ale nutno upřímě dodat že byla vynikající taková jemnější.jinak jezevce ulovím každoročně ,ale konzumaci přenechám přátelům,kteří mi ho stáhnou ,vyčíní a vytopí sádlo
oboustranná spokojenost
asi týden na to dělala přítelkyně hřibovou máčku k divočákovi a mě se zdála taková jiná.prozradila mi to až po jídle - byla na jezevčím sádle,ale nutno upřímě dodat že byla vynikající taková jemnější.jinak jezevce ulovím každoročně ,ale konzumaci přenechám přátelům,kteří mi ho stáhnou ,vyčíní a vytopí sádlo
oboustranná spokojenost
Blaser BBF 97 6,5x57R/20-76,Swarovski 3-12x50
Obojetnice lancasterka Ferlach 6,5x70R/20-70,Swarovski Tirol 6x42
ZKK 600 .270 Win,Meopta 3-12x50
lancasterka Ferlach Ogris 16-65
Obojetnice lancasterka Ferlach 6,5x70R/20-70,Swarovski Tirol 6x42
ZKK 600 .270 Win,Meopta 3-12x50
lancasterka Ferlach Ogris 16-65
sádlo
Jezevčí sádlo má konzistenci podobnou husímu. Odér byl maximálně při ?kvaření, samotné sádlo pak skoro bez vůně.
Jinak jaký je rozdíl upravovat 16tiletého jelena uloveného v říji, staršího divočáka nebo jezevce?? -- podle mě žádný, jen pořádně naložit, řádně nakořenit a pak jen ba?tit a ba?tit.
Jinak jaký je rozdíl upravovat 16tiletého jelena uloveného v říji, staršího divočáka nebo jezevce?? -- podle mě žádný, jen pořádně naložit, řádně nakořenit a pak jen ba?tit a ba?tit.
Re: Pruhovaný kamarád
Pečený jezevec :
Na 4 kg masa - 2 litry vody, 1/4 litru octa, 1/4 litru bílého vína, 30 g soli, 2 nakrájené cibule, nakrájený celer, petržel, mrkev, 3 bobkové listy, 10 zrnek pepře, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček jalovce - vše povařit 15-20 minut, potom vychladlé nalít na 2-3 dny na maso a nechat odležet.
Potom porce masa osušit, potřít česnekem se solí /nešetřit/, případně maso protáhnout slaninou, dát do pekáče na osmahlou cibulku, přidat mletý pepř a syrovou, na kolečka nakrájenou cibuli, podlít, péci a podlévat až je maso měkké. Nepodlévat lákem z naložení.
Dobrou chuť!
Na 4 kg masa - 2 litry vody, 1/4 litru octa, 1/4 litru bílého vína, 30 g soli, 2 nakrájené cibule, nakrájený celer, petržel, mrkev, 3 bobkové listy, 10 zrnek pepře, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček jalovce - vše povařit 15-20 minut, potom vychladlé nalít na 2-3 dny na maso a nechat odležet.
Potom porce masa osušit, potřít česnekem se solí /nešetřit/, případně maso protáhnout slaninou, dát do pekáče na osmahlou cibulku, přidat mletý pepř a syrovou, na kolečka nakrájenou cibuli, podlít, péci a podlévat až je maso měkké. Nepodlévat lákem z naložení.
Dobrou chuť!
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100
-
- Pravidelný diskutér
- Příspěvky: 115
- Registrován: sob 27.12.2008, 22:29
- Bydliště: Bílá
Re: Pruhovaný kamarád
Jezevec se jíst určitě dá.... ,
ale přátelé, zas tak extra pochoutka to není, rozhodující není věk, ale pohlaví! Jezevce raději "jen" na "sádlo", jezevčice je už o poznání chutnější (tolik nesmrdí...). Zkoušeli jsme s kamarádem pečeného (3dny naložený v láku), guláš, oškvarky a nejlepší snad byly "čabajky" ( na 5 jezevců 1muflonče a paprička pálivá, jinak jak klasická klobása) ty potom na půdě vysušit... Důležité je veškeré "sádlo" náležitě obrat (kvůli pachu), to pak škvařit (nejlépe "na vodě"), na něj nedám dopustit (ale jen jako léčivo... ).
ale přátelé, zas tak extra pochoutka to není, rozhodující není věk, ale pohlaví! Jezevce raději "jen" na "sádlo", jezevčice je už o poznání chutnější (tolik nesmrdí...). Zkoušeli jsme s kamarádem pečeného (3dny naložený v láku), guláš, oškvarky a nejlepší snad byly "čabajky" ( na 5 jezevců 1muflonče a paprička pálivá, jinak jak klasická klobása) ty potom na půdě vysušit... Důležité je veškeré "sádlo" náležitě obrat (kvůli pachu), to pak škvařit (nejlépe "na vodě"), na něj nedám dopustit (ale jen jako léčivo... ).
-
- Pravidelný diskutér
- Příspěvky: 422
- Registrován: čtv 16.4.2009, 14:56
- Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pruhovaný kamarád
Jo a kde to bych taky rad ochutnal ale nevim nevim kde vezmu tech pet jezevcu
Sauer 202 + Zeiss Victory HT 3-12x56, Sauer 404 8x57 IS, CZ 550 Lux 308W...
Re: Pruhovaný kamarád
Já mám s jezevcem jen ty nejlepší zkušenosti. Právě v těchto dnech mám v pekáči upečenou čtvrtku jezevce.
Děti jely na hory a protože trochu pokašlávaly, na rychlo jsme ho pekli aby se jim dobře dýchalo. Maso nebylo vůbec naložené, upekla to žena jako divočáka, cibule česnek, koření. O nějakém zápachu nemůže být ani řeč! Ovšem hned po ulovení jsem ho vyvrhnul a ještě večer stáhnul aby se nezapařil! Je to minimálně 4 letý samec. Sádlo jsem všechno obral a vytopil, škvarky už nejsou a musím říct, že ty žluknou dost rychle a pak smrdí a jsou nechutné.
Daleko odpornější zápach je pro mě z kupovaného vepřového nebo kuřat z MAKRA.
Děti jely na hory a protože trochu pokašlávaly, na rychlo jsme ho pekli aby se jim dobře dýchalo. Maso nebylo vůbec naložené, upekla to žena jako divočáka, cibule česnek, koření. O nějakém zápachu nemůže být ani řeč! Ovšem hned po ulovení jsem ho vyvrhnul a ještě večer stáhnul aby se nezapařil! Je to minimálně 4 letý samec. Sádlo jsem všechno obral a vytopil, škvarky už nejsou a musím říct, že ty žluknou dost rychle a pak smrdí a jsou nechutné.
Daleko odpornější zápach je pro mě z kupovaného vepřového nebo kuřat z MAKRA.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 3179
- Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
- Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pruhovaný kamarád
Ono se říká,že jezevců jsou dva druhy.Pouze referuji,zkušenosti nemám.Psí a prasečí.Je to dáno čím se jezevec živí.Něco na tom asi bude.Pokud se žíví kukuřicí bude asi lépe chutnat jak ten co se cpe masem.Jinak u jižních sousedů po svištích velká specialita .Ale upozornuji na svalovce po medvědech je nejvnímavější.Proto radím každého vyšetřit.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Příspěvky: 3179
- Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
- Bydliště: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pruhovaný kamarád
Ještě bych se zeptal jak děláte sádo,škvaříte a nebo v páře.
-
- Pravidelný diskutér
- Příspěvky: 115
- Registrován: sob 27.12.2008, 22:29
- Bydliště: Bílá
Re: Pruhovaný kamarád
Zdenku, na těch "dvou druzích" určitě něco bude, ale v oblastech kde lovím je rostlinná výroba na nule. Jezevce "na kukuřičce" odchovaného jsem neokusil, no a ti naši viz. výše .
Sádlo tavím na vodě (páře), trvá to déle, ale někde jsem četl, že je to tak lepší, zůstal jsem u toho. Dobrý je nato kastrol s dvojitým dnem, kde se dá nalít voda, než jsem z něj udělal sádelník sloužil na vaření mléka, přežil jsem to...
Sádlo tavím na vodě (páře), trvá to déle, ale někde jsem četl, že je to tak lepší, zůstal jsem u toho. Dobrý je nato kastrol s dvojitým dnem, kde se dá nalít voda, než jsem z něj udělal sádelník sloužil na vaření mléka, přežil jsem to...