Zajíc

Kulinářské rady a recepty
Uživatelský avatar
curil
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 384
Registrován: pát 09.1.2009, 13:08

Zajíc

Příspěvek od curil »

ahoj chlapi,můžete mi nějak polopaticky poradit jak udělat zajíce,třeba svíčkovou.u nás to nikdy nikdo nejedl a teprve nedávno jsem jedl skvěle připraveného a moc mi chutnal.dík
rimar77
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1361
Registrován: ned 29.3.2009, 14:49
Bydliště: jižní čechy

Re: Zajíc

Příspěvek od rimar77 »

to není nic těžkého. hřbet našpikuj ať není suchej a jinak pod něj dej cibulku zeleninu na svíčkovou což je mrkev, petržel a celer a podlej vínem a pak dolej vodou aby bylo dost podlito, já ještě přidávám trochu vinného octa z červeného vína a jeden citron oloupanej pokrájenej na plátky a nakrájenpou slaninu a hlavně koření divočina od vitany a peč to pomalinku na mítrnější teplotu abys ho nevysušil. Když je pečeno zeleninu rozmixuješ povaříš a dochutíš a případně zahustíš. Já dávám hodně zeleniny takže nemusím pak zahušťovat moukou je to husté samo od sebe a nakonec smetanu a ještě pak chvilku povaříš a necháš přes noc kousky toho zajíce v té omáčce aby nebyl suchej no a pak s knedlíčkem a brusinkovým džemem:-) . Před měsícem jsem objevil ještě takvou drobnou úpravu že tu zeleninu předtím posypeš kořením a orestuješ na másle pak přidáš jeden rajskej protlak a cukr a postupuješ pak už stejně taky skvělý dělal jsem tak divočáka a nemělo to chybu tak dobrou chuť :-) :D
Uživatelský avatar
curil
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 384
Registrován: pát 09.1.2009, 13:08

Re: Zajíc

Příspěvek od curil »

to Rimar: nechápu jak může chlap tak umět vařit!!! :) já jsem rád že zvládnu vajíčka a to jsou stejně pokaždé úplně jiné. mám ho zrovna naporcovat? a kolik toho nálevu? musí být úplně ponořený? kolik mrkve? sorry že se tak ptám :) .dík
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Zajíc

Příspěvek od Zdenek41 »

Jen bych trochu doplnil,každý to trochu delá jinak, jinak jak to napsal rimar77 to je klasika neni co dodat.
Já osobně rozdělenou zvěřnu našpikuji,proložím zeleninou zakápnu citronem nebo slabším otctem,přídám divoké koření,tymiám,celý bobkový list,celý pepř,celé nové koření.Rozpustím celé máslo a vše po vrchu zaliji.Nechám zrát 3dny.Vše potom peču v troubě do měka.Vyjmu maso dám vzlášt.Štávu ze zelenimou i kořením přepasíruji.Pak umixuji,přidávám mléko nakonec smetanu,mouku nedávám vůbec,protože kořenovou zeleninou ani cibulkou nešetřím.Dochutím trochou vína a solí.Nic na tom neni.Dobrou chut.
rimar77
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1361
Registrován: ned 29.3.2009, 14:49
Bydliště: jižní čechy

Re: Zajíc

Příspěvek od rimar77 »

curil píše:to Rimar: nechápu jak může chlap tak umět vařit!!! :) já jsem rád že zvládnu vajíčka a to jsou stejně pokaždé úplně jiné. mám ho zrovna naporcovat? a kolik toho nálevu? musí být úplně ponořený? kolik mrkve? sorry že se tak ptám :) .dík
u nás vařím zvěřinu jenom já tak nějak jsem to podědil po tatíkovi ten taky vařil skvěle . Zvěřina si zaslouží tu nejvyší péči a lásku při přípravě a tu jí dokáže dát jen chlap co tu zvěř ulovil :wink: :D já ho teda porcuju předem protože když ho pak upečeš vcelku už se ti bude při porcování rozpadat , jinak připravím zajíce (či jiné maso) a zbytek volného místa v pekáči vyplní zelenina dávám poměr ta 1/4celer 1/4 petržel a 1/2 mrkev je to pak sladší. a nálevu aby se nepřipalovalo já to mám prostě skoro plné to maso se tak napůl peče horní část a napůl vaří větší spodní část ev. to obracím aby se to nevysušovalo. na to dej u zajíce pozor není to králík má suché maso je to sportovec :-) :lol:

zdeněk 41 jojo maslíčko je maslíčko to nic nenahradí ale nesmí mne pak potkat obvoďačka kontrolovat mi cholesterol :lol: proto ho dávám jen 1/4 kostky ale zase nešetřím vínem protože zvěřina bez vína to je tragédie :D
Uživatelský avatar
Tommy
Zkušený diskutér
Příspěvky: 722
Registrován: pon 12.1.2009, 12:34
Bydliště: Olomouc

Re: Zajíc

Příspěvek od Tommy »

Čuřil,
copak to jseš za myslivce,že si neumíš připravit ani zajíce k večeři a kde mám ten rozměr těch gum???
Kašleš na mě..
Recept mám na zajíce jeden opravdu dobrej 8)
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Zajíc

Příspěvek od Zdenek41 »

Ještě mě ted zrovna napadl jeden recept,který jsem v praxi už nepoužil několik let.Proč?Dávám zajochy honcům,aby taky koštli.
Postup je velice jednoduchý dobře očištěného zajíce prošpikuješ(nic hůř nechutná než suchá zvěřina,pak už jenom soja)Rozdělíš na porce.Na kolečka nakrájenou cibulí prosypeš zvěřinu.Nešetři teba i 4 větší.trochu posolíš,opepříš,poleš 2dl vína.Necháš dva dny v chladnu zrát(zvěřina bude pěkně červenoučká).Poleji slunečicovým olejem a trochou vody.Pak jak to je to šoupnu do trouby,peč zvolna.Až je zajoch měkej je hotovo.Přidávám americký brambor s tím sosem co je pod masem A cibuláček je na světě,dobrou chut.
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Zajíc

Příspěvek od Zdenek41 »

Co cholesterol,ale mě kamaráde potkala dna :lol: Ted už se směju,ale před měsícem bych střílel.A to nejsem masožrout,ale omáčkovej. :D
Uživatelský avatar
curil
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 384
Registrován: pát 09.1.2009, 13:08

Re: Zajíc

Příspěvek od curil »

dík za recepty,něco zkusím.já jsem něco jako ty Zdeno,já totiž všechno rozdám,1) chci udělat radost kamarádům 2) jako revanš za nějaké protislužby 3) nechce se mi to stahovat :).jsem taky omáčkový,zkusím svíčkovou,už vidím jak to žerou psi.
Uživatelský avatar
Tommy
Zkušený diskutér
Příspěvky: 722
Registrován: pon 12.1.2009, 12:34
Bydliště: Olomouc

Re: Zajíc

Příspěvek od Tommy »

Čuřil,zkus tohle.
Zajíce necháme uležet ve slaném nálevu tři dny,který si přichystáme z 5litrů vody a 100g soli.Zajíc musí být po celou dobu ponořený a v chladnu(nejlépe okolo 5 stupňů)po třech dnech zajíce vyndáme a necháme okapat.Do předem připraveného hrnce si nakrájíme na drobno dvě větší cibule a paličku česneku,dále přidáme tři lžičky drceného kmínu,dvě lžičky směsi koření na divočinu,půl lžičky pepře a vše důkladně promícháme.Do směsi vložíme zajíce a důkladně ho směsí potřeme a necháme uležet do druhého dne v chladnu.Druhý den zajíce dáme péct na tři hodiny na 180 stupňů.
Ještě před pečením přidám dvě feferonky a hrst kadeřavé petrželky a nebo libíčku a dle chuti můžeme během pečení podlévat vínem.
Po dopečení zahustíme výpek hladkou moukou a podáváme třeba z bramborem a dobrým ležákem.
ještě jsem zapoměl ,že před pečením vložíme do hrnce ještě kus sádla a podlejeme.
Uživatelský avatar
curil
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 384
Registrován: pát 09.1.2009, 13:08

Re: Zajíc

Příspěvek od curil »

tak jsem ho ted naložil,jsem zvědavý.omáčka bude ještě větší groteska.
rimar77
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1361
Registrován: ned 29.3.2009, 14:49
Bydliště: jižní čechy

Re: Zajíc

Příspěvek od rimar77 »

curil píše:tak jsem ho ted naložil,jsem zvědavý.omáčka bude ještě větší groteska.
neboj se nic ono to nějak dopadne ono na tom není fakt co zkazit hlavně dostatek zeleniny a koření a červené víno na podlití pak už to jde samo :-)
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2114
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Zajíc

Příspěvek od Lotr »

4 Zdenek41: trošku doplním ten trik s máslem. Okoukal jsem ho od hostinské, která je zároveň myslivkyně. Zvěřinu na svíčkovou jsme prošpikovali, naložili do zeleniny, dali hrnce, ona rozpustila máslo, ale před zalitím máslem do hrnce nalila velkého panáka dobrého koňaku, potom zalila rozpuštěným máslem a dala do chladu uležet. Tak jsme připravovali svíčkovou na bráchovo svatbu. Všichni svatební hosté, zejména ti nemyslivečtí, měli boule za ušima! :D
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Uživatelský avatar
curil
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 384
Registrován: pát 09.1.2009, 13:08

Re: Zajíc

Příspěvek od curil »

takže všem kuchařům děkuju za rady,byl moc dobrý!
vhool

Re: Zajíc

Příspěvek od vhool »

Vyvrzeni zajice?????

Příspěvekod olga » pon 16.1.2012, 10:14
Preji vsem hezky den a jakozto clovek, ktery obdivuje myslivost, ale je naprosty neznalec, Vas zadam o radu....

O vikendu jsem vyhrala na mysliv.plese zajice, pry je od 30.12. mrazaku a neni vyvrzeny, coz me, naprostemu laikovi, prijde divne.
Prosim o radu, jak s nim nyni nalozit. Zitra mi ho kamarad stahne a vyvrhne.

S upravou masa nemam problem, zvladam perfektne svickove, na vine, i omacky sipkove. Jde mi spise o to, zda je zajic v poradku, kdyz neni vyvrzen atd. Moc dekuji,Olca

olga
Nový návštěvník

Příspěvky: 1
Registrován: ned 15.1.2012, 22:10
Odpovědět