Myslivecké zážitky

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Tommy
Zkušený diskutér
Příspěvky: 722
Registrován: pon 12.1.2009, 12:34
Bydliště: Olomouc

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Tommy »

Nepoznal, odhadoval jsem ho na podzimní sele s váhou okolo 25 - 30 kg. Střelil jsem ho ve 4 ráno a do 5:30 jsem čekal na světlo,utekl asi 30 metrů z nástřelu do smrkové houštiny a když jsem ho našel,hodně jsem se divil. Kdybych ho odhadl správně,nestřílel bych.
Uživatelský avatar
curil
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 384
Registrován: pát 09.1.2009, 13:08

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od curil »

Tomy to bys vážně nestřelil šedesátikilového kňourka?
Alda
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1291
Registrován: ned 07.1.2007, 22:18
Bydliště: Okoli Prahy pres tyden, jizni Cechy o vikendu

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Alda »

ono je tezke, kam to napsat - chtel jsem do chlubirny, ale tam jsou fotky... takze sem... je to neco mezi chlubenim a zazitkem :wink:

mam 16ti mesicniho syna, ktereho od malicka "vedu k myslivosti" :wink: umi uz poznat i "napodobit" jelena ci prase... ma strasne rad, kdyz mu na pocitaci poustim troubici jeleny - sam jim odpovida "úúúú" ... taky dneska, nez sel spat, jsem ho mel u pocitace na kline a pustil mu jeleny v riji. a kdyz jsem ho ted spiciho prenasel z nasi postele do te jeho, ze spani zamumlal "úúúúúú.... tata..." v ten moment jsem byl namekko...
Naposledy upravil(a) Alda dne pon 03.5.2010, 14:01, celkem upraveno 1 x.
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
Uživatelský avatar
curil
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 384
Registrován: pát 09.1.2009, 13:08

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od curil »

Aldo to je pěkné.ještě mu kup pejska,já jsem měl prvního psa nějak ve dvou ve třech letech a od té doby psy miluju.
kasari
Moderátor
Příspěvky: 1003
Registrován: sob 18.7.2009, 15:07

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od kasari »

Aldo - úplně ti rozumím. Podobný věci jsem zažíval s naší malou a to byly BEZ DEBAT nejsilnější myslivecký zážitky, jaký jsem kdy měl... :)
Ulkomaalainen...
Uživatelský avatar
xHonza
Zkušený diskutér
Příspěvky: 538
Registrován: stř 30.5.2007, 12:23
Bydliště: Uz jen les

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od xHonza »

Aldo to je nádherný zážitek, gratuluji.
Nejlepší ráže je dobrá střela a nejlepší střela je ta dobře umístěná!

...Jestlipak by v tom desátém přikázání českého mysliveckého desatera nemělo místo sv. Huberta být radši kolegovi svému záviděti nebudeš...
František Fořt
Věčnej rejpal ;-)
Příspěvky: 662
Registrován: pon 09.10.2006, 11:25

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od František Fořt »

Můj 16-ti měsíční klučík taky chrochtá, jen doma zapnu počítač. Celou zimu totiž se mnou sledoval estonské on-line krmeliště. Je to opravdu legrace.

Zajimávé je, že na pečeného divočáka nechrochtá, ale mlaská. :D
martinh
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 422
Registrován: čtv 16.4.2009, 14:56
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od martinh »

Tak jsem včera po hokeji vyrazil do reviru Usedl jsem u repkoveho pole. Krome tri srn a jednoho danka spicaka nic neprislo, tak jsem se vydal jeste za svetla(uz tedy spise za sera) k domovu. jdu po ceste která je mezi lesem a řepkou.Vtom vidím jak 15 m odeme soubezne s cestou jde repkou divocak. Chvilku jsem ho pozoroval a pak zafunel a zmizel v repce. Popojdu asi tri kroky a vidim danelku jak se prochazi kolem lesa. Nahle za mnou na ceste pretahuje ve vzdalenosti cca 15 m prase smerem do repky a za ním druhé. Flintu jsem nechal v klidu na rameni,protože se jednalo o vetsi kusy coz se mi potvrdilo, kdyz se na cestu vyvalilo pomerne dost markazinů. je to docela blbej pocit byt u nich takhle blizko. Nejhorší však teprv prislo kdyz jsem se otocil na druhou stranu cesty. Tam se neslysne vyvalilo z lesa nekolik samotných selátek(max. 2 kila). Neslyšně jsem stál.Jednomu jsem se asi zalibil a prislo ke me a zacalo mě stouchat do nohy. Bál jsem se pohnout aby sele nakviklo a neprisla se na me podivat maminka :D .Nakonec ho to omrzelo a odbehlo do repky. Ja se tak potichounku nepozorovane vypařil. S divocáky už jsem zažil spoustu příhod, ale včera to bylo zas něco nového. Opravdu silný zážitek. Myslím že se mi z paměti jen tak nevykouří :D . Všem přeji lovu a lesu zdar.
Sauer 202 + Zeiss Victory HT 3-12x56, Sauer 404 8x57 IS, CZ 550 Lux 308W...
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Lotr »

4 martinh: skvělé :D

Dnes ráno jsem opět vyrazil s kamarádem na lov. V 04:15 h jsme zasedli na kazatelny a čekali na srnce. Srnci nepřišli, mě v 05:00 h kolejí od traktoru přišel lišák, kamarádovi se vedle posedu zjevil kňour, podle jeho slov 130 kg. Lišák odbočil z koleje podél řepky, zamířím, vystřelím, chytne mě lovecká horečka, zhluboka dýchám pro uklidnění, přesto minu. To se mi dlouho nestalo, aby mnou třásla u lišky lovecká horečka. Opakuji, střílím druhou ránu a lišák mizí. Dalekohledem pátrám po účinku střelby, ale nic nevidím. Lišák se po chvíli objevuje o 50 m dál! Není možná! Rychle otevřít druhé okénko, horečka je už pryč, pozorně zamířit a vystřelit. Lišák se převrátí a zase nic nevidím. Sms od kamaráda mě upozorňuje na kňoura, který běží od něho pod les. Okolo 06:00 h probíhá další kňour kolem mé kazatelny a mizí v řepce, já ho nevidím, mé zraky jsou upřeny do míst, kde mi po třetí ráně zmizela liška. Slézáme dolů, kamarád obeznat okolí a já jdu na nástřel. Nikde nic, pomalu odcházím k místu třetí rány, loňský lišák tam leží na boku. Poctivě krokuji vzdálenost ke kazatelně, vzdálenost 140 m, čistá komora. Hubertovi a Dianě budiž sláva. Obrázky jsou v účincích, lišák v igelitovém pytli, připravený k odvozu na veterinu. Lovu zdar a mnoho zážitků Vám všem.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
johnyc77
Zkušený diskutér
Příspěvky: 764
Registrován: stř 07.5.2008, 11:07
Bydliště: Západní Čechy

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od johnyc77 »

Martin - Tak to jsou teda zážitky.. :D Takhle blízko jsem snad u selete ještě nebyl.. A po pravdě, ani po tom netoužím.. :D
Lotr - Lovu zdar..
milan-sparta
Častý návštěvník
Příspěvky: 74
Registrován: pon 20.10.2008, 11:30

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od milan-sparta »

Asi jako všude jsou i u nás prasata hlavně v řepkách....usedám tedy včera na kazatelnu na kraji lesa obklopeného dokola samou řepkou. Prasata zde již byly viděny několikrát, ale k ulovení to nikdy nebylo. Celý podvečer řepka v klidu.... Pozoruji 2 daňky...v cca 21.15 slyším srnčí bekání pře silnici vzdálenou cca 600m od sousedů kde je taktéž řepka. Vzdálený meliorační kanál cca 120 m a mokřadla slibují vždy alespoň černou zvěř vidět. Je zde i menší kaluž na které mi kachny dávají znamení V 21.30 kachny odlétají.Vytahuje samotné prase na mokřadlo. Tipuji na cca 60 kg...ihned za ním se objevuje další prase cca 90 kg. První kus se otočí směrem k němu....a naskakuje na bychyňku jako při chrutí...ihned zatáhnou zpět do řepky. čekám cca 5 minut a prase se objevuje znovu. Nemohu však říct, že to bylo to samé, ale velikostí by odpovídalo. Prase stojí na ,,široko,, beru kulovnici ...mířím rána . Ozvalo se silné plesknutí. Prase rychle zatahuje do řepky ( bylo od ní cca 5 m )...ajajaj..Barva na nástřelu tmavá....dost silně barví....50 m nic 100m nic. Přivolán pejsek.... po 300m první záleh a prase pořád barví...pejsek nereaguje ...stále chodí v naší blízkosti a nedává nám znamení , že by zde někde prase bylo. Bojíme se, že prase zvedáme před námi. Opouštíme řepku v 24.00 se slovy ráno moudřejší večera. Ráno prší...to snad ne ! Jdeme na místo kde jsme předcházející den skončili. Obtížně ,ale po barvě občas jenom stopě jdeme za prasetem.Objevujeme příčinu dlouhého dosledu....vytržené střevo. Rána na měko ... Pokračujem dál ...zálehy přibývají a barva se nám opět z intenzivněla s vytrženým střevem. To bylo po 200 m od pokračování z předcházejícího večera. Pořád nic....dalších 100m s barvou a pak rychlý pohyb řepky cca 15 m před námi....vím, že je to ono prase. Jistí přibližuji se 5m od prasete...roste napětí. Chci ukončit jeho trápení, ale po skrčení prase vidím pouze v mezerách. Prase opět popojde o nějakých 15m dál....opětovné přiblížení. Zaléhávám do řepky..vidím prase velice dobře. Střelou z cca 5m ukončuji jeho trápení a moje špatné svědomí. Vyvržený lončák 45 kg se ZLOMENÝM zadním během ! Střela šla 15-20 cm za přední běh od spodu břicha 7 cm proletěla střeva a urvala 1/2 sleziny. Děkuji Dianě za nevšední a sťastně zakončený zážitek.
CZ 550 FS .308 W; Meostar R1r 3-12x56 RD
Český fousek - BAD ; Patterdale terier - Brit
Uživatelský avatar
Tommy
Zkušený diskutér
Příspěvky: 722
Registrován: pon 12.1.2009, 12:34
Bydliště: Olomouc

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Tommy »

Ze včerejška na dnešek jsme měli s kolegou ze sdružení opravdu úspěch jaký se zapijí.
Včera večer mu říkám,dlouho už sedíš doma,tak zajdi ke mně na hromadu,každou noc tam chodijou. V devět mi píše,že je na místě a v jedenáct už volá,že by potřeboval pomoct. Přišli mu dvě prasata,jedno silnější,jedno slabší. Střílel samozřejmě na to menší,na nástřelu barvy dost,ale prase nikde. Bere psa a jde hledat,po 80 metrech ho nachází v bojovém postavení v houštině a pouští psa,prase se otáčí a on ho dostřeluje z ráže 7x57 střelivo SaB. První rána šla nad pleckem 3cm pod páteří a výstřel byl asi v polovině komory na opačné straně. Lízl mu jen jednu třetinu plícního laloku,druhá dostřelová byla přímí střed komory. Po myslivecku se říká dobrá bachyňka,ale já musím říct,že byla daleko dobřejší,vážila okolo 45 kg a zabělená 3 centimetry pod škárou,no luxus.
Už bylo docela pozdě a já jsem se uvelebil na lovecké chatě dvěmasty metry od místa činu vzdálené. Ráno jsem vstal ve 4:30 a chystal jsem se na slabého paličkáře. Dal jsem kávu,vzal svoji půl roční barvářku a vyrazil. Procházel jsem lesem na druho paseku,na kraji lesa se zastavím a koukám ke kazatelně na hromadu,z lesa vychází divočák a ve vysoké trávě vidím pouze hřbet silnějšího kusu. Pro mě nepřekonatelný zážitek,poprvé v životě vidím na hromadě prase za světla.
Pomalu jsem se připlížil ke kazatelně a vylezl do poloviny žebříku,abych lépe viděl. Na hromadě je silnější baška a dvě lončačky. Věděl jsem,že teď přišly,takže mám dost času,abych je obeznal. Vidím 15 markazínů,je mi jasné,že ty lončačky budou mít na té pruhované hromádce nezbedníků taky podíl. Po pár minutách jsem měl jasno,že jedna z lončaček je nevodící. Zapírám pažbu a následuje rána. Lončačka v ohni a ostatní prasata stojí dál a jistí,neuvěřitelné.
Slezl jsem dolů a zbytek nechal na nebojácné barvářce,která mě velmi překvapila,jak beze strachu,avšak s respektem se postavila zbylím baškám a zahnala je.
Měla po vyvržení 40 kg a rána byla čistě plicní za plec.
pavlas
Nový návštěvník
Příspěvky: 39
Registrován: ned 20.9.2009, 15:38
Bydliště: Morava

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od pavlas »

Tommy: Lovu zdar,pěkný zažitek,to jse mi ještě nepodařilo,vidět prasata za světla na hromadě. U nás chodí až pozdě v noci a to jen občas :?
7x64
Uživatelský avatar
Tommy
Zkušený diskutér
Příspěvky: 722
Registrován: pon 12.1.2009, 12:34
Bydliště: Olomouc

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Tommy »

To jsem si taky myslel.
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Zdenek41 »

Již celý týden stávám ráno ve 3hodiny.Dám kafe a mažu do revíru.S prasátky se potkávám každý den chodí z řepky do ječmene po kukuřici.Dnes ráno jsem s k nim po silnici dostal asi na 20m.Bohužel či bohu dík zdají se mi čím dál větší.Je to jak ,kdy někdy 15 kusů pak 10 a podobně.Dnes ráno 3 v klídku u cesty bagrujou lonskou kukuřici.Koukám na ně od 3,50 až do 4,30 okolo v klidu jezdí auta,dnes jich teda bylo asi 5,prasatům to vůbec nevadí.Selata žádná,jedno odhaduji k 80kg,zbylé dvě jsou menší.Střílet,nestřílet raději jim ještě nějaký den objetuji než udělat průser.Zítra beru foták a pokud se povede dodám fotky.
Odpovědět