Dosled,dohledavka,zážitky a zkušenosti....

Pejskové a jejich výcvik
Odpovědět
Skalák
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 361
Registrován: čtv 14.6.2007, 9:26
Bydliště: Horní Adršpach

Re: Dosled,dohledavka,zážitky a zkušenosti....

Příspěvek od Skalák »

V sobotu 12.3. svítila půlka měsíce, tak jsem se šel projít. Kolem 21:00 jsem na pastvině viděl 5 lončáků. Povedlo se mně k nim přiblížit asi na 70m, sednul jsem si na zem a na jednoho vystřelil. Zřetelně jsem slyšel náraz kule a viděl jsem je všechny odbíhat. Jedno běželo s odstupem za ostatními a šlo pomaleji. Zaběhli do lesa sousedního revíru. Hledal jsem nástřel, ale mnoho jsem toho nenašel, tak jsem šel k lesu, kde byl ještě sníh a tam jsem našel poměrně hodně barvy. Říkám si, nechám to na ráno. Známému od sousedů jsem poslal sms a požádal ho, aby informoval hospodáře, že k nim půjdu ráno se psem. Ráno jsem byl kolem 06.45 se synem a našim drsňákem na místě. Psa jsem vzal na dlouhý řemen a nechal ho pracovat. Našel barvu prakticky na nástřelu, kterou jsem v noci neviděl. Zalehl do řemene a šli jsme k sousedům a pořád dál. Od sousedů jsme přešli státní hranici do Polska a šikmo dolů do stráně. Pak jsme šli už jenom ve stráni po vrstevnici. Barvy bylo někdy víc, někdy míň a byla docela tmavá. Našli jsme také jeden záleh, ale prase pořád žádné. Pejsek, když sešel , tak se sám opravil a pořád byl zalehlý v řemenu. Po nějaké době jsem viděl, jak pes zastavil, zvedl hlavu, bere vítr a kouká nad nás do stráně. V tom syn, který šel za mnou s kulovnicí říká, " táto támhle leží prase."Jak do dořekl, tak se prase zvedlo, ale to kluk vystřelil a dostřelil ho. Pes se mohl zbláznit, tak jsem ho pustil, aby si prasátko trochu pocukal. Moje večerní rána byl hodně na měkko. Střela na výstřelu vytáhla ven kus střeva, který lončák po celou dobu táhnul za sebou. Dosled jsme dokončili v 07:45 hodin. Prase udělalo oblouk a leželo za smrkem asi 20m na stopou, kterou přišlo, hlavou zpátky a celou dobu o nás vědělo, ale už asi moc nemohlo. Jednalo se o lončáka cca 45 kg. Stříleno ráží 270W, střelou Hornady SP, 150gr. Délka dosledu cca 1000m. Největší práce byla vytáhnout prase strání 250m na státní hranici a potom ho dotáhnou na pastvinu, když pejsek statečně pomáhal do zadu. Nedovedete si představit, jakou jsem měl radost z práce psa. Byl to zatím jeho nejdelší dosled.
Večer jsem byl ještě hledat prase kamarádovi v sousedním sdružení. Taky lončák s dobrou komorovou ránou, ale skočil do lesa a byl cca 150 m od nástřelu zhaslý. Takže dva úspěšné dosledy v jeden den.
LOVU ZDAR!!!
Sauer 202 Highland - 270W, Meostar R2 2-12x50 RD
ČZ 527 - 223 Rem, Artemis 2100 7x50 RD,
ZKK 600 - 30.06 Spr. Yukon Photon 4,5x42 RT
IŽ 27 E - 16/16
Drsnosrstý jezevčík Cit od Aglaii
vlcak
Nový návštěvník
Příspěvky: 11
Registrován: čtv 25.3.2010, 17:03

Re: Dosled,dohledavka,zážitky a zkušenosti....

Příspěvek od vlcak »

Tak se taky přidám. Revír máme s tátou a bráchou sotva dva roky, ale táta byl dlouho hospodář a my odmala vyrůstali mezi lesáky.fenku VMO jsem pořizoval když jsem ještě nebyl ve sdružení (okolní sdružení neberou), podle toho taky výcvik vypadal(teorie z knížek). :roll: Brácha má jezevčíka. Náš nejtěžší dosled byl, když kamarád střílel sele na hlavu a na nástřelu jsme našli jen trochu barvy a plochou kost. Hned jsem vzal psa na řemen a šli jsme. po cca 400m už byla barva jen vyjímečně když se otřelo sele o sníh. když mě asi po 1km chtěla čuba táhnout z mlazin na paseku bez jediné čerstvé stopy tak jsem ji dal tátovi a šel jsem pro jezevce. došel o kousek dál než ohařka a pak chtěl jít zase na paseku. tak jsem je pustil a šel za nima. Jezevčík ve sněhu nemoh a zaostával. po 5 min. začla ohařka hlásit na místě. Vlez jsem za ní do houští (po kolenou) ale prase mě zmerčilo a začlo utíkat. Ohařka ho dohnala otočila zpátky na mě. když běželo kolem tak jsem ho poprvé zasáhl nožem (vše bylo v mlazině, flinta už dávno ležela ve sněhu) v tu chvíli už fenka zaútočila natvrdo a sele drapla za hlavu. pak už byl jen jeden záraz. A potom hrozná radost, že jsme zabránili hroznému utrpení selete a zároveň jsme s pomocí psů zažili neobyčejný lovecký zážitek. Za ty dva roky jsme už našli spoustu prasat u kterých by jsme si bez psů ani neškrtli a to občas i při komorových ranách. Dosled jdeme vždy hned v noci (ale stříleli jsme max. lončáka 65 kg po vyvržení) a je to i o tom, že střílet z posedu se nebojí nikdo, ale jít do mlaziny za 40 kg drobečkem tak leckdo zvadne. A bez psa? dnes už nepředstavitelné. :P
Uživatelský avatar
OndraH
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 281
Registrován: pon 25.9.2006, 7:17
Bydliště: PARDUBICE
Kontaktovat uživatele:

Re: Dosled,dohledavka,zážitky a zkušenosti....

Příspěvek od OndraH »

Tak jsem za posledních 14 dni byl na 4 dosledech,

1. před 14 dny po schůzi mi volá cca ve 22.30 bratr že jeho kamarád střílel vedle ve sdružení na prase a to po ráně odskočilo že ho slyšeli odkazovat. CCa ve 23:00 přijíždíme na místo na nástřelu dost barvy a pár kostí. říkám že to asi bude na dlouho. Nasadil jsem psa na šnůru, ale vzhledem k buřeni a bahnu jsme ho po 20m pustil navolno. Pejsek nikam nespěchal šel tak 20m před námi a místy ukazoval barvu, které dost ubývalo po cca 300m už jsem to chtěl nechat na ráno ale pejsek byl jiného názoru a po dalších 100m začal hlásit. Jelikož hlásí pouze prasata a živá věděl jsem, že ho má. Pomalu jsme se přibližovali viděli jsme psa, ale prase bylo pouze slyšet .Bylo schované v bordelu a koukala mu jenom hlava. Pes stále hlásil, ale prase nebylo možné dostřelit. Až poté co se pes pokusil o kontakt, vystartovalo po něm. Když byl pes v bezpečné vzdálenosti dostřelil jsem ho. Prase mělo přestřelené přední běhy. Hmotnost 45kg

2. Tuhle sobotu volá bratr 21:50 že střílel na prase v řepce ale po ráně odskočilo a není si jistej ranou a na nástřelu nic. nasadil jsem staršího psa na nástřel po 20m mi pes ukázal první barvu pak už jí bylo dost prase jsme našli po 50m zhaslé s dobrou komorovou ranou. hmotnost 56kg

3. Včera 5:00 ráno volá kolega ze sdružení, že střílel na sele v řepce ale nemá na nástřelu ani kapku barvy. Po příjezdu pouštím staršího psíka pes si jde pro vítr a pomalu se prodírá řepkou která je místy po prsa. Po cca 200m vidím jak se na jednom místě třepe řepka. pejsek už má prasatko. Bylo zhaslé střelené na měko těsně před kýtami.

4. včera večer se koukám na nejmenovaném televizním kanále na kuchaře jak dělá parádní hamburgery a slintám. Zhruba v polovině volá stýc ze soudedního sdružení, že střílel na prase tak 50kg a že po výstřelu neviděl nic a prase na nástřelu není. Po příjezdu pouštím psa zhruba v místě nástřelu a ten už po 10metrech má prasátko najité. Poté staršího odvedu a zkusím pustit navolno mladšího. Ten hned ví, která bije. :wink: Prasátku leželo v koleji hmotnost po vyvržení cca 25kg s dobrou komorovou ranou.
Browning Maxus high grade 12*76
Tikka T3X CTR 308, Swarovski Z6i 2,5-15x56
Brno combo12/308W x Swarovski Habitch 3-12*50
CZ 455 22lr/17hmr x čínská kopie leupoldu
Skalák
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 361
Registrován: čtv 14.6.2007, 9:26
Bydliště: Horní Adršpach

Re: Dosled,dohledavka,zážitky a zkušenosti....

Příspěvek od Skalák »

Tak to je radost, když Ti pejsci makají. V březnu jsem dělal také 4 úspěšné dosledy. U nás teď prasata nejsou vidět, takže poslední práci pro psa jsem měl začátkem května.
LOVU ZDAR!!!
Sauer 202 Highland - 270W, Meostar R2 2-12x50 RD
ČZ 527 - 223 Rem, Artemis 2100 7x50 RD,
ZKK 600 - 30.06 Spr. Yukon Photon 4,5x42 RT
IŽ 27 E - 16/16
Drsnosrstý jezevčík Cit od Aglaii
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Dosled,dohledavka,zážitky a zkušenosti....

Příspěvek od fesoj »

Včera večer jsem nelovil. Zlobil mne totiž zánět žil,
tak místo na posed u staré břízy zasedl jsem si k televizi.
Zato můj kamarád, náš člen, hned v podvečer si vyšel ven -
den je dlouhý a noc krátká, chtěl by střelit divočáka.
Když stmívalo se, z lesního stínu jich osm vyšlo na pastvinu.
Jeho zbraň 7 x 64 praseti na komoru míří,
to ale zásah neznačí a mizí v blízkém bodláčí.
A co na tom nejhorší bylo - ani trošičku nebarvilo.
Střelci se ztrácí úsměv z tváře, mobilem shání hospodáře.
Ten volá mi, zda ráno, ve středu, se mohu zúčastnit dosledu
s křepelačkou, všestrannou fenou, zda mám ji k práci připravenou.
Samozřejmě, vždyť od toho psy máme. Jen čas a místo domlouváme.
Když se tam ráno scházíme, hned s hospodářem vidíme
střelce provázeného dalším členem s jeho statným jagdteriérem.
Ten první možnost dostává, neboť se často nestává,
aby měl příležitost k práci. Pán se mu domů pozdě vrací
a ráno zpravidla každý den znova odjíždí "makat" do Trutnova,
zatímco já mám svoji fenku denodenně v revíru venku.
Na vodítku držím svou fenu, jagoš zaléhá do řemenu,
během minutky zavrčí, zhaslý kus našel ve smrčí.
Dobře pracoval pejsek milý ! Nízké smrčky prase tak skryly,
že i na metr necelý bychom ho stěží viděli.
Že dosled skončil zakrátko a nalezli jsme prasátko,
tím se nám jenom potvrdilo, co snad každému jasné bylo
a co jsme všichni věděli : Bez psů budeme v prdeli !!!!!

Sele 20 -25 kg, vstřel na komoře bez zásahu žebra, výstřel těsně za žebry průměr 3 cm, poškození zvěřiny nulové.
Vzdálenost od nástřelu 40 m
Kritériem pravdy je praxe.
Uživatelský avatar
xchipsy
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 129
Registrován: pát 23.11.2007, 12:07

Re: Dosled,dohledavka,zážitky a zkušenosti....

Příspěvek od xchipsy »

"..bez psů budeme v prdeli.." :lol: Pravda a pěkně napsáno.
"Když nechceš pomoci, alespoň neubližuj..."
ZKK 601 308Win (Meopta Artemis 3-12x56 RD)
ČZ UB 7x57R/16 (Pentaflex Cazorla 2,5-10x50 PI)
Uživatelský avatar
beavis
Nový návštěvník
Příspěvky: 3
Registrován: pát 16.4.2010, 12:37
Kontaktovat uživatele:

Re: Dosled,dohledavka,zážitky a zkušenosti....

Příspěvek od beavis »

Moc pěkně napsané. Pobavil jsem se. :lol: Někdo má basnický střevo. !!!
Petr1970
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1867
Registrován: úte 26.1.2010, 9:46

Re: Dosled,dohledavka,zážitky a zkušenosti....

Příspěvek od Petr1970 »

tak o víkendu BZ, není to sice úplně naostro, ale přítelkyně odvedla v I. ceně - řeknu to takhle - v koroně sem měl snad větší nervy než ona... ale krásný, troubení, úlomek, přítelkyně i slzu uronila
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
RuStaff
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 456
Registrován: úte 09.11.2010, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Dosled,dohledavka,zážitky a zkušenosti....

Příspěvek od RuStaff »

přesunuto z vlákna barva - řemen

Ve vláknu o GPS (viewtopic.php?f=27&t=2493&start=135) jsem popsal ztrátu barváře při dosledu (stále se hledá) - situace, kdy pes je na řeměnu v mlazině, vůdce zrovna přehmatává (nedrží řeměn), nečekaně vyrazí zalehnutá zvěř (třeba jen velmi lehce zraněná), barvář vyrazí za ní a nepodaří se ho odvolat, ani uvolnit z řemenu... Prý se to občas stává. Jak tomu předejít, jde to nějak řešit (kromě GPS)? díky za názory
Tak sláva! V úterý večer se pes (po 3 dnech) v lese našel! :)
Naposledy upravil(a) RuStaff dne čtv 03.11.2011, 12:45, celkem upraveno 1 x.
6,5x55SE☝️❤️ 8)
Aleš,RONY
Nový návštěvník
Příspěvky: 11
Registrován: čtv 04.11.2010, 20:22

Re: Dosled,dohledavka,zážitky a zkušenosti....

Příspěvek od Aleš,RONY »

Tak mě se před nedávnem stala taková velmi zajímavá věc. Bylo už po době lovu srnců. Byl jsem se psem Golden retrieverem na procházce v lese, pořád jsem byl ještě celkem naštvanej, že se nám nepovedlo slovit srnce I.věkové třídy i když jsme posedy navštívili nejméně 60x. Už jsme se psem chodili asi hodinu a najednou slyším Ronyho hlásit(dvakrát štěknout), tak jsem myslel "prasata!". A hned jsem si říkal, že nějaký drží, protože to bylo steklý hlášení a on je až moc ostrej a chodí do kontaktu. Samozřejmě hned jak jsem slyšel hlášení zapl jsem kameru na mobilu a šel k místu odkud jsem slyšel hlášení. Jdu a najednou proti mě pes vylezl z křoví. Koukám a nevěřím svým očím. Kouknu ještě jednou a pes mi nese, tak 15kg srnce I.věkové třídy s parůžky o výšce do 3cm. Perfektní odstřelový kus. Pes nesl srnce jako lišku. Krk měl co nejvýš, aby snad srnec netáhl běhy po zemi. Usedl předemnou a na povel srnce odevzdal. Koukal jsem jak vyvoraná myš. Srnec byl na dotek studenej avšak nejdéle tak půl dne mrtvej. Ještě měl na sobě spoustu klíšťat. Tak se mi ulevilo, že ho pes nestrhl. Položil jsem srnce na zem a dovolil jsem psovi se vyžít. Pořádně pod krkem a se srncem lomcoval jak blázen, musel jsem psa uklidnit. Moc jsem ho chválil. A pořád jsem měl zaplé video. Najednou mobil udělal "tudududů" a vypnul se. Vzteky jsem zrudnul. Ale pořád jsem se snažil vduchu uchlácholit, že se video uložilo. Bohužel opak byl pravdou. Co se srncem? Srnce jsem si snášel dolů k cestě. A najednou vidím, že je hospodář ve vedlejším lese. Tak jsme srnce na cestě prozkoumali-srnec měl strženej vaz. Pak se srnec vyvrhnul, ale nezdáli se nám plíce, tak jsme ho dali na újeď prasatům. Hlava se odžízla a mohlo se jít domů. Byl to opravdu zajímavý zážitek. Psa mám už 6 let a nepřestává mě překvapovat, co dokáže. Opravdu si nemůžu přát lepšího psa. Aleš Jelínek
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Dosled,dohledavka,zážitky a zkušenosti....

Příspěvek od fesoj »

Přiznávám se, že zkušební řády jsem už delší dobu neviděl a tak se ptám : Když je pes na LZ nebo BZ vypuštěn na volno jako hlasič či oznamovač a místo toho srnce přinese, mám takový dojem, že se mu známka snižuje o 1 stupeň. Je tomu skutečně tak ? A pokud ano, proč ?
Kritériem pravdy je praxe.
Uživatelský avatar
Licinnda
Častý návštěvník
Příspěvky: 51
Registrován: čtv 29.5.2008, 8:16
Bydliště: Praha západ
Kontaktovat uživatele:

Re: Dosled,dohledavka,zážitky a zkušenosti....

Příspěvek od Licinnda »

Já myslím, že v tomto případě bude pes ohodnocen známkou 0. Alespoň nám se to stalo, psa jsme měli na barvě vedeného jako vodiče, došlo k tomu, že se nám přetrhl barvářský řemen, pes sám došel k srnci a tohoto na místo, kde se přetrhl řemen přinesl, byli jsme ohodnoceni známkou 0 a tím pro nás zkoušky skončili...Když jsme se bavili s jinými rozhodčími, na jiných zkouškách, měli jsme údajně dostat za 3, tak nevím......
Aleš,RONY
Nový návštěvník
Příspěvky: 11
Registrován: čtv 04.11.2010, 20:22

Re: Dosled,dohledavka,zážitky a zkušenosti....

Příspěvek od Aleš,RONY »

Leda, že by k oznamovači, hlasiči a vodiči přibyl nosič a tahač :lol: :lol:
janaA
Častý návštěvník
Příspěvky: 55
Registrován: úte 19.1.2010, 18:31

Re: Dosled,dohledavka,zážitky a zkušenosti....

Příspěvek od janaA »

Pokud donese,tak řády říkají,že by měl dostat známku sníženou o 1bod než jak pracoval na řemeni k loži před vypuštěním. Takže pokud do té doby pracoval bezchybně,tak by měl dostat trojku
Petr1970
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1867
Registrován: úte 26.1.2010, 9:46

Re: Dosled,dohledavka,zážitky a zkušenosti....

Příspěvek od Petr1970 »

kde to prosím řády říkají? letmo sem to prohlédl ale u "práce na pobarvené stopě" není o aportu ani slovo.
naopak by se na to dalo naroubovat "načínání" (kousne do toho při aportu), i když nebude trhat.. naopak je tam napsáno že se u kusu "má chovat korektně"....

myslím že "barva" by měla být za 0 - nechoval se korektně u kusu - nedovedl, neoznamoval, nehlásil....

jinak to "snížení o bod", nemyslíte tím nedokončení jako oznamovače-hlásiče a dopracování jako vodič?

Pokud pes neobstojí jako hlasič(oznamovač), anebo ke zvěři nedojde , musí zbytek stopní dráhy vypracovat na řemeni a celá
práce se hodnotí jako dosled vodiče na řemeni se snížením známky o jeden stupeň.
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Odpovědět