AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Vše o lovectví v jiných zemích (něco jako poradna)
Odpovědět
kikin
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 471
Registrován: čtv 18.12.2008, 22:07

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od kikin »

Jo a warthog mooc dobrý uzený.Takový fešácký roládičky.
zevlik
Nový návštěvník
Příspěvky: 13
Registrován: stř 28.7.2010, 15:26
Bydliště: Zlatá Koruna

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od zevlik »

Brno Super 7x65r/12 Meopta Meostar R1 3-12x56
Browning BAR Eclipse gold .30-06 Spr Meopta Meostar R1 1-4x22
Beretta 687 Silver Pigeon III 12x76
miki6477
Nový návštěvník
Příspěvky: 2
Registrován: pát 09.9.2011, 12:12
Bydliště: Slovensko

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od miki6477 »

Dakujem vsetkym za cenne info,predovsetkym BwanaHunterovi a Myslivcovi1.
Miki
8x57js,22lr, 12/76, 9mm, LR
Rogam
Zkušený diskutér
Příspěvky: 519
Registrován: sob 13.8.2011, 20:09

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od Rogam »

Jen pro zajímavost, kdybyste někdo hledal, zda máte nějakou tu medaili z Namibie, tak více zde:
http://www.ovisume.eu/trophy_hunting.htm
event. zde: http://www.natron.net/napha/english/medalssystem.html
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3414
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od dalas »

Hoši, kdo z vás loví v Africe?
Češi v Africe stříleli nosorožce, rohy se měly prodat do Asie za 100 miliónů
Na zločineckou skupinu, která pašovala rohy nosorožce tuponosého, přišla kontrola na pražském letišti v roce 2011. Rohy dováželi lovci, mezi kterými byli také Češi, jako trofeje z Jihoafrické republiky. Patnáct osob bylo vzato do vazby, policie případ dále vyšetřuje. Celníci zadrželi 24 rohů, na černém trhu by měly hodnotu asi 100 miliónů korun.

Policie zadržela skupinu, která pašovala nosorožčí rohy

zdroj: Novinky

Na největším odhaleném případě v dějinách celní správy spolupracovala inspekce životního prostředí a policie. Pašeráci na sebe upozornili v roce 2011, kdy převáželi jednu z trofejí. Ty lze z Jihoafrické republiky vyvézt pouze pro osobní účely, například jako suvenýr. Celníci spolu s inspekcí ale zjistili, že rohy měly sloužit k dalším vývozům do asijských zemí, kde lidé věří, že rohy mají léčivé účinky.

Skupina pachatelů na základě nepravdivých údajů získala vývozní povolení v JAR pro dovoz rohů do EU. Hlavní organizátoři měli zajišťovat lovecké výpravy, najímali si lovce z Čech a zařizovali potřebná povolení v Jihoafrické republice.

"Systém spočíval v tom, že každému lovci byl na tamní farmě umožněn odstřel jednoho kusu nosorožce. Takový úlovek je totiž v JAR trofejí pro lovce, který si jej následně může vyvézt jako osobní majetek pro nekomerční účely," uvedl Aleš Hrubý z celní správy.

Zabavené rohy nosorožců hlídali členové speciální jednotky

Rozsáhlá razie proběhla v minulém týdnu a policisté zadrželi celkem 16 osob, mezi nimi Čechy i cizince z různých zemí. „Patnáct lidí bylo vzato do vazby, jedna osoba je vyšetřována na svobodě. Jednotlivé národnosti policie zatím zveřejňovat nebude,“ uvedl na úterní tiskové konferenci komisař pražské policie Daniel Živocký.

Nosorožci tuponosému hrozí vyhubení
Policisté zadrželi lovce, ale i organizátory mezinárodní zločinecké skupiny. Provedli také několik domovních prohlídek a spolupracovali s Interpolem. Zadržené osoby jsou podezřelé z trestného činu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy, za což jim až osm let vězení.

Zajištěné rohy by na černém trhu měly hodnotu 100 miliónů korun. Jen několik rohů, které celníci ukázali během tiskové konference, je v ceně 35 miliónů.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Rogam
Zkušený diskutér
Příspěvky: 519
Registrován: sob 13.8.2011, 20:09

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od Rogam »

ty co to byli Ti asi neodpoví, budou ve vazbě :wink:
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od BwanaHunter »

Jen pár bodů k tomu, které mi vrtají hlavou a jsem zvědavý, jak to celé dopadne.
- cena legálního lovu nosorožce v Jižní Africe včetně trofeje je cca milion korun. 24 rohů - 100 mil. korun. To je 4,2 mil. na roh. I kdyby z jednoho zvířete byl jen jeden roh (nosorožec tuponosý má druhý roh poměrně malý), pořád mi to nesedí. Proč by pak číňani a vietnamci nestáli frontu v Jižní Africe na licence na nosorožce?
- ti lovci lovili a dováželi trofeje z nosorožců legálně. "Jenom" si je pak nenechali, ale dali je někomu, kdo jim platil tu cestu. Otázka je, jestli za úplatu, pak by zřejmě porušili zákaz komerčních činností, který ukládá Cites, ale jinak moc nevím, čeho by se měli dopustit. To že jsou ve vazbě mi přijde celkem divoký. Jsem zvědavý, jak to bude kvalifikováno. Asi pokud ti lovci do toho celého byli zapojeni a měli podíl na zisku je pak jiná věc, ale jestli jen někomu prodali, natož dali trofej, legálně nabytou...
Rogame, co ty na to jako odborník?
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od fesoj »

Taky si myslím, že se to celé nějak mediálně nafukuje. Dovolil jsem si napsat komentář přímo k tomu článku v Novinkách, kde jsem upozornil, že a/se nejednalo o pytlačení, ale o legální lov a b/komerční chov nosorožců na farmách za účelem poplatkového lovu je pro zachování vzácného druhu zvěře daleko efektivnější, než přísné hájení v rezervacích, kde to státní orgány tak jako tak nedokáží uhlídat a pytlačí se tam stejně.
Kritériem pravdy je praxe.
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od BwanaHunter »

fesoj> oni už pytlačí i na těch farmách, situace se zhoršuje. Známý z Jižní Afriky, který je má na farmě, mi říkal, že když slyší přes den helikoptéru, už ví, co se děje. Pytláci hledají nosorožce. Nestřílí to normální kulí, aby nebyla slyšet rána. Střelí to narkotizační puškou a uříznou rohy motorovkou. Problém je ten, že aby to s tím nosorožcem rychle fláklo, dají mu toho obvykle tolik, že to dost často nepřežije a uhyne na předávkování. Druhý problém je, že při tom řezání rohu moc nedbají na zdraví toho zvířete, naopak, chtějí odříznout co nejvíc, takže ho často zmrzačí tak, že i když přežije tu dávku, nezbyde než ho zastřelit. Humus. Střílel bych ty pytláky na potkání (jako že leckde to dělají, jen se o tom nesmí moc mluvit).
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Rogam
Zkušený diskutér
Příspěvky: 519
Registrován: sob 13.8.2011, 20:09

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od Rogam »

To BwanaHunter

nejsem odborník na trestní právo, ale obecně platí, že do vazby to jde snadno i za větší "blbosti" , zpětně to už jde hůř... :lol:
neznám podrobnosti (nepátral jsem po tom), ale asi má žalobce nějaké důvody, aby je poslal do vazby § 67 tr.řádu:

Obviněný smí být vzat do vazby jen tehdy, jestliže z jeho jednání nebo dalších konkrétních skutečností vyplývá důvodná obava,
a) že uprchne nebo se bude skrývat, aby se tak trestnímu stíhání nebo trestu vyhnul, zejména nelze-li jeho totožnost hned zjistit, nemá-li stálé bydliště anebo hrozí-li mu vysoký trest,
b) že bude působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné nebo jinak mařit objasňování skutečností závažných pro trestní stíhání, nebo
c) že bude opakovat trestnou činnost, pro niž je stíhán, dokoná trestný čin, o který se pokusil, nebo vykoná trestný čin, který připravoval nebo kterým hrozil,
a dosud zjištěné skutečnosti nasvědčují tomu, že skutek, pro který bylo zahájeno trestní stíhání, byl spáchán, má všechny znaky trestného činu, jsou zřejmé důvody k podezření, že tento trestný čin spáchal obviněný, a s ohledem na osobu obviněného, povahu a závažnost trestného činu, pro který je stíhán, nelze v době rozhodování účelu vazby dosáhnout jiným opatřením, zejména uložením některého z předběžných opatření.


Tak si vyber :wink: Podle mě to bude asi ta tzv. útěková vazba - písm. a) nebo spíš b) - koluzní vazba, ta může trvat jen 3 měsíce (není-li společně s jiným důvodem).

Jinak tu jejich tr. činnost upravuje § 299 tr. zákona - Neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami:

(1) Kdo v rozporu s jiným právním předpisem usmrtí, zničí, poškodí, odejme z přírody, zpracovává, doveze, vyveze, proveze, přechovává, nabízí, zprostředkuje, sobě nebo jinému opatří jedince zvláště chráněného druhu živočicha nebo rostliny nebo exemplář chráněného druhu a spáchá takový čin na více než dvaceti pěti kusech živočichů, rostlin nebo exemplářů, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
(2) Stejně bude potrestán, kdo v rozporu s jiným právním předpisem usmrtí, zničí, poškodí, odejme z přírody, zpracovává, doveze, vyveze, proveze, přechovává, nabízí, zprostředkuje, sobě nebo jinému opatří jedince silně nebo kriticky ohroženého druhu živočicha nebo rostliny nebo exemplář druhu přímo ohroženého vyhubením nebo vyhynutím.
(3) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 jako člen organizované skupiny,
b) spáchá-li takový čin v úmyslu získat pro sebe nebo pro jiného značný prospěch, nebo
c) způsobí-li takovým činem dlouhodobé nebo nevratné poškození populace volně žijícího živočicha nebo planě rostoucí rostliny nebo místní populace nebo biotopu zvláště chráněného druhu živočicha nebo rostliny.
(4) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 ve spojení s organizovanou skupinou působící ve více státech,
b) spáchá-li takový čin v úmyslu získat pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu, nebo
c) způsobí-li takovým činem dlouhodobé nebo nevratné poškození místní populace nebo biotopu kriticky ohroženého druhu živočicha nebo rostliny.


Je to v souladu s NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 338/97, pokud to někdo chce studovat, tak zde: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 338:CS:PDF
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od BwanaHunter »

Rogam> díky. Nicméně, pořád je tam to, že oni ty nosorožce ulovili legálně a trofej nabyli taky legálně. Nejsem právník, tedy mi nepřísluší vykládat zákon, ale selským rozumem, oni toho jedince zvláště chráněného živočicha usmrtili nikoliv v rozporu s právním předpisem, ale v souladu s předpisy země původu, a dovezli trofeje taky legálně. Ten skutek bude v tom, že pak je nabídli nebo předali 3. osobě, ale ne jedince, ale trofej. Zřejmě to bude porušení Cites, ale - opakuji jako laik - v tom porušení tebou citovaného paragrafu nevidím. Já jim nechci dělat advokáta, a nemám s tím vůbec nic společného, nikoho ze zúčastněných neznám a vím o tom jen to, co uvádí média. A zřejmě bude záležet, jestli ti lovci byli zasvěceni do celého plánu. Protože pokud ne, tak je to příběh o tom, jak se snadno dostat nevědomky do průseru a do basy, a je to blízko, umím si představit, že by se to mohlo přihodit ledaskomu.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Rogam
Zkušený diskutér
Příspěvky: 519
Registrován: sob 13.8.2011, 20:09

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od Rogam »

No, ono je potřeba do toho zabřednout trochu hlouběji. V ČR je s účinnosti od 28.05.1992 Úmluva o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin ve sbírce zák. pod č. 572/1992 Sb. (CITES), http://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/c ... 20FMZV.pdf a v té Úmluvě se mimo jiné v Čl. I. uvádí:

b) "exemplář" znamená"
i) jakéhokoli živočicha nebo rostlinu, ať živého nebo mrtvého,
ii) v případě živočichů také: u druhů zařazených v příloze I a II každou jejich snadno rozpoznatelnou část nebo výrobek z nich; a u druhů zařazených do přílohy III snadno rozpoznatelnou část nebo výrobek z nich, pokud jsou tyto jmenovitě uvedeny v příloze III ve spojitosti s těmito druhy, a
iii) v případě rostlin také: u druhů zařazených do přílohy I každou jejich snadno rozpoznatelnou část nebo výrobek z nich; a u druhů zařazených do přílohy II a III snadno rozpoznatelnou část nebo výrobek z nich, pokud jsou tyto jmenovitě uvedeny v příloze II a III ve spojitosti s těmito druhy;
c) "obchod" znamená vývoz, reexport, dovoz a introdukci z moře;


v Čl. IV pak je 1. Veškerý obchod s exempláři druhů zařazených do přílohy II se provádí v souladu s ustanoveními tohoto článku. více, viz znění Úmluvy.

Jelikož jestli jsem koukal správně http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 077:CS:PDF, tak nosorožec tuponosý jižní je v II. (B) příloze - tj. pouze populace v Jihoafrické republice a Svazijsku; všechny ostatní populace jsou zařazeny v příloze A.)

Tak nebo tak mi z toho plyne, že "obchodovali s exempláři", tj. ze snadno rozpoznatelnou část nebo výrobku z nich....
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od fesoj »

Já si myslím, že skutková podstata citovaného trestného činu byla naplněna - lov byl sice legální, to ano, ale dotyční jednali "v rozporu s jiným právním předpisem", neboť /a dle mého názoru vědomě, ale to je nutno jim dokázat/ jejich cílem nebylo získání trofeje, ale využití těch rohů pro komerční účely, což je z morálního hlediska odsouzeníhodné, protože to vrhá stín na všechny lovce - a z hlediska trestního práva postižitelné. Z právního hlediska by bylo zajímavé, kdyby majitel takové farmy "svého" nosorožce uspal, pak mu odborně, pod dozorem veterináře, amputoval roh tak, aby zvíře přežilo a takto získané rohy do té Asie prodával.
Kritériem pravdy je praxe.
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od BwanaHunter »

Rogam> koukáš dobře, a tím spíš. Béčkové druhy mají o dost mírnější režim, než áčka, například komerční využití není zakázané, ale "jen" na povolení. Jsem na tu kvalifikaci čím dál zvědavější... :wink:
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Posmiros
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 471
Registrován: čtv 02.8.2012, 12:48

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od Posmiros »

Jeden z těch lovců je tady od nás z obce. Byla tam lovit skupinka lidí tady od nás, ale jak to bylo nevím, až potkám kámoše, co tam s nima byl, tak se ho poptám. Už se to tady vědělo asi 2 měsíce, že udělali nějakej průser s nosorožcem, protože se tu po něm sháněli a vyptávali policajti.

Nevím no, ten člověk není žádnej zbohatlík (běžnej člověk na vesnici z dvougeneračního domku) a na to střelit nosorožce za milion rozhodně nemá, takže je dost možný, že to mohl dělat pro někoho za prachy...
CZ 550 Standart .308 Win.- Meopta R1r 3-12x56 RD
CZ 557 Predator .308 Win - Pard NV008S
Bettinsoli Diamond Lux 12/76, 12/76
Odpovědět