Myslivecké zážitky

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
Uživatelský avatar
rip-curl
Častý návštěvník
Příspěvky: 74
Registrován: pát 13.11.2009, 16:19
Kontaktovat uživatele:

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od rip-curl »

Tak jsem si byl minulý týden sednout na svou oblíbenou stařičkou kazatelnu na rozhraní řepky a louky. Měl jsem to štěstí pozorovat 3 daňky, z toho jednoho lopaťáka a dva špičáky. Nádhera. Na naší honitbu je to náhodné setkání a ještě 3 najednou. Po tomto zážitku mi v asi půl desáté vytáhlo lišče z řepky a začalo chytat poletující chrousty. Bohužel jsem se svým kulobrokem ZH na 100 metrů chybil.
Tento večer jsem ještě pozoroval 3 srnce III. věkové třídy a srnu ze srnčetem. Je opravdu příjemné vypadnout z města a jít si vyčistit hlavu do přírody. Tento večer nebyl lovecky úspěšný, zato se mi vryje do paměti. :wink:
Myslivost lovectví videa a mnoho dalšího najdete na tomto mysliveckém portálu. Zapojte se taky...
Uživatelský avatar
lo3k
Nový návštěvník
Příspěvky: 25
Registrován: pát 15.7.2011, 20:27

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od lo3k »

to fesoj: :-) , tak jak na tebe ziral srnec,zirala na me a moji sekundantku,nejspis cela turisticka vyprava,me to bylo celkem fuk,ovsem ona partnerka po tom co jsem ji upozornil na fakt,ze nas z kolem vedouci lesni cesty,sleduje v nemem uzasu na vzdalenost cca 5m rudl turistu,tak jak byla tedy v podprsence a kalhotkama na jedne z dolnich koncetin,utekla na golfove hriste,nebyl to dobry napad,nejaci dorostenci ,tam prave pronikali do taju onoho sportu. :-) Vice nez tu lesni cestu jsem hlidal kulovnici oprevou o brizu a ve volnych okamzicich si prohlizel radius sedaci partie me spoluzacky. No z lovu nebylo nic,ale pokazde kdyz se potkame se zasmejeme a nemusi o te udalosti padnout jedine slovo.
motolada
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1290
Registrován: úte 18.1.2011, 14:34
Bydliště: Jižní Morava

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od motolada »

Včera konečně po poctivém 9-ti denním nahánění,se mi podařilo ulovit prase.Lončák cca 50kg.Každý den chodil jako hodinky v 21:30 ze slunečnice do lesa na vodu.Pravidelně se mi vyhýbal,obcházel mě,objevil se jako duch a mazal přes pole co to dalo,atd....nachystané 2 stromy podle toho jak šel vítr a nic :oops: Už jsem mu přisuzoval nadpřirozené schopnosti a sobě nadával do nemehel.Spánkový deficit se hlásil o slovo a tak jsem řekl,že včerejšek bude poslední buď a nebo.
Vyběhl na pole vedle mě které bylo mezi námi rozděleno stromy,jak jinak :roll: Roztočil se jako vrtule a honil si pírko,to jsem ještě neviděl :shock: :lol:
pak stejně rychle zaběhl zpět do slunečnice aby se z ní vynořil už na mé straně na strniště,tam už jsem mu naštěstí nedal šanci.
Ze země na 20m,Geco,durch přes plecka,prostřelené srdce,udělal oblouk a zůstal po asi 60m.Barva posledních 20m a málo:evil:
S Gecem končím.
Foto http://motolada.rajce.idnes.cz/knourek/
Posmiros
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 471
Registrován: čtv 02.8.2012, 12:48

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Posmiros »

Tak se musím pochlubit se svým zážitkem :)

Mám teď týden čas, tak ho věnuji myslivosti:-) měl jsem v plánu jít dnes ráno na daňky na jednu letitou kazatelnu, kam nikdo moc nechodí :) budík zvonil ve 4:45, tak jsme vstal, kouknu z okna a pěknej fučák, tak si říkám, že se na to asi vykašlu, že bude stejně chcát a bude zima :D No nakonec jsem ještě kouknul na Aladina (aplikace na mobilu) a ten ukazoval, že má chcát až v 7 a jen trochu :mrgreen: tak jsem se rozhoupal a vylez z postele a vyrazil autem na tu kazatelnu :) po usednutí na kazatelnu začala asi do deseti minut bouřka jako prase :mrgreen: tak jsem se choulil asi půl hodiny v koutě aby na mě nepršelo a doufal, že si mě nevybere nějaký blesk :mrgreen: říkal jsem si že hned jak přestane pršet, že se na to vykašlu a vyrazím domu, protože meteo radar neukazoval moc hezký počasí :) naštěstí pak bouřka přešla, trochu se rozjasnilo a začalo pomalu svítat, tak jsem ještě chvíli posečkal a dobře jsem udělal :) za chvíli přiběhla daněla s dančetem, tak jsem hodil flintu do ramena a zamířil na danče, jenže šlo furt pomalým krokem až do lesa, tak jsem neriskoval špatný zásah a nechal je jít :) a vyplatilo se, asi za dvě minuty přiběhly další 4 kusy dančího přímo před kazatelnu asi na 80 metrů, pěknej lopatáč, dva špičáci a daněla, tak jsem si je prohlíd, zamířil na danělu a čekal až se pěkně natočí :) hned jak si pěkně stoupla, tak jsem vypálil, poklesla k zemi a chviličku se snažila vstát, pak se trochu zvedla a převalila se dozadu a zůstala v ohni :) je to můj první kus dančí zvěře, tak ze sebe mám radost :) a také mě těší, že jsem ji pěkně trefil a zůstala v ohni :) stříleno .308 Win., na 80 metrů, Gecem Target 11g, vstřel a výstřel dírka dírka, jak to bude vypadat až se to stáhne uvidím :D
CZ 550 Standart .308 Win.- Meopta R1r 3-12x56 RD
CZ 557 Predator .308 Win - Pard NV008S
Bettinsoli Diamond Lux 12/76, 12/76
Marpie
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1202
Registrován: pon 16.10.2006, 7:33
Bydliště: severní Morava

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Marpie »

Posmiros: Lovu zdar a gratulace k prvnímu úlovku daňčí zveře. Já to štěstí zatím neměl ale snad se někdy zadaří.

Já dnes vyrazil na slabé srnče které jsem minule viděl a nedalo mi šanci vystřelit. Tentokrát vyšlo blíž než minule, ale opět bylo neustále natočené tak, že nešlo střílet a v okamžiku kdy snad jedinkrát bylo naširoko ho částečně překrývala větev a po chvíli zašlo a už nevyšlo. Šla mi tam i samotná slabá srna ale čekal jsem jestli za ní nevyjde srnče a po cca 10 ti minutách se srna schovala aniž bych ověřil jestli má nebo nemá srnče.. Vůbec ale nelituji, že jsem nestřílel, protože chvíli před osmou již za značného šera mi přišel přímo pod posed jezevec, nějakou chvíli šmejdil přímo u žebříku a pak se vydal po hraně lesa, zradil jeden kus srnčího co tam mezitím vyšel a cca 100m ode mne vlezl do lesa. Byl to můj první jezevec v životě. Měl kluk (nebo holka) štěstí, za tři týdny bych ho už takhle odejít nenechal. Možná to byl první a zároveň poslední, ale ani tak nelituji že je ještě doba hájení. Zážitek to byl úžasný.
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, ZH121 16/16 + hlaveň ZH324 7x57R/16
Uživatelský avatar
xHonza
Zkušený diskutér
Příspěvky: 538
Registrován: stř 30.5.2007, 12:23
Bydliště: Uz jen les

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od xHonza »

Já si to dnes užil maximálně. Obvykle chodím jen ráno, ale dneska jsem z důvodu zítřejších křtin neteře vyrazil večer. Vybral jsem si zákoutí kde se pravidelně promenádovalo několik srn s více srnčaty. Se začínajícím soumrakem mi přiběhla v 19:10 srna se dvěma slabými srnčaty. Rozhodl jsem se to menší (nakonec 6,5 kg po vyvržení) ulovit. Vítr nula, dálkoměr opakovaně potvrdil vzdálenost, chvilka čekání než se kůzle natočilo. Rána, po srovnání vidím jen odbíhat zbylou dvojici, která po padesáti metrech zastavuje, srna baká a čeká na druhé, které už nepřijde. Na nic nečekám, skládám anemometr, trojnožku, podsedák, házím na záda batoh a pokračujícím soumrakem rovnou mířím ostrou chůzí ve směru nástřelu. Kontroluji zpět jak jsem daleko ... ještě 50 metrů ... ještě 10, je to dobré, srnče tam je. Najednou už je tma, zapínám čelovku a začínám úlovek rušit. Po vyvržení zjišťuji že střela prošla plícemi a na výstřelu poškodila játra. SST účinkovalo jako vždy perfektně. Hlášení, plomba, stáhnout. Prostě príma.
Nejlepší ráže je dobrá střela a nejlepší střela je ta dobře umístěná!

...Jestlipak by v tom desátém přikázání českého mysliveckého desatera nemělo místo sv. Huberta být radši kolegovi svému záviděti nebudeš...
Uživatelský avatar
roedear
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 418
Registrován: pon 13.10.2008, 14:27

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od roedear »

Před pár dny jsem si byl sednout pod jedním vrškem v nadmořské výšce cca 1100 m, na trojnožce vedle cesty, trochu krytý stébly žluté trávy, ale nijak zvlášť. Po sedmé večer se ze svahu na cestu vyloupla srna se srnčetem, vzdálenost asi 80m, a vydala se po cestě směrem ke mně. Srna se srnčetem postupně přišly tak blízko, že jsem si na srnu mohl "šáhnout", víc jak metr to nebyl. Podívala se na mě, zajistila dál po cestě a přešla o další tři metry, pak jí to možná došlo, znovu se na mě podívala a dobrou minutu jsme se upřeně pozorovali. Déle jsem se nesmát nevydržel :lol: teprve pak jí to došlo a odběhla. Krásný zážitek.
motolada
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1290
Registrován: úte 18.1.2011, 14:34
Bydliště: Jižní Morava

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od motolada »

Tak jsem včera opět vyrazil,poslední dobou je znát,že prasata už chodí ven z kukuřic,navštěvují okolní plochy kde buchtují,hledají myši,žaludy v lese atd...Párkrát jsem je zahlédl na asi 3 místech různě po honitbě.Vysoká se taky sem tam objeví,měsíc svítí tak se mě šlo prostě veseleji.
Zasedl jsem na strom u kterého mě před 2ma dny přeběhl kňour do lesa už v 20:30.Houká sova,beká srnčí,ve vinohradech bouchá dělo co pul hodinu :-)(říkám si je to dobré je rušno něco uvidím).V tom se objeví liška,pěkná v zimní srsti kvítek svítí na 180m.Střílet se nedá stojí proti vesnici.Znám ji a vím,že na vábení jsem ji zradil,ale co ke mě nepujde tak zkusím myšku,zajíce...a ...je vtrapu...
Dnes nic,je 23:00 a už to vzdávám stím,že budu šoulat obloukem k autu.
V tom jsem zaslechl prasknutí větve,zpozorním a je to tady z lesa se valí prasta jako buldozeři.Jak jinak vyšly pod stromem kde sedávám běžně,dnes jsem to změnil kvůli tomu kňourovi :-( Na osvětleném poli se jim nelíbí přeběhnou ho bez zastávky a rovnou do meruňkového sadu,čekám na opozdilce ale nic.Lezu ze stromu a klopýtám za nima,sad je udělaný na 2 terasy které jsou asi 400m dlouhé.Jdu po horizontu a poslouchám uslyším je uvidím ale střílet se nedá přes husté větve,vracím se postupně s nimy podél terasy,trochu ustoupím na pole abych je nezradil a nadběhnu jim.Jsem mezi stromy a kontroluju dalekohledem,následuje honička nahoru dolů po terasách,už ze mě teče jak z rýny.Jedna skupina mě obchází a mizí,začínám být zoufalý,celou dobu slyším Ronyho jak mě nadává z domu,že jsem ho nechal doma,tak chci hlavně kvůli němu ulovit ať si zahledá.Nacházím zbytek rudlu,jdou na mě.2 kusy vlezou ke mě do řádku,mířím přes štechr střílím.Prase v ohni 3 min odkazuje ,zbytek ztuhl,jedno mě obchází z prava,mám přebito zamířeno stojí....Mrknu okem a vidím světla vesnice,tak flintu zase skláním a už se jen kochám co ta divoká zvěř vymyslí,otáčí se a za skonávání jejich bráchy hlučně opouští prostor.Jdu za nimy ale už se mě je nepodaří najít,pes doma hlásí jako o život,za chvilku se dočkáš,říkám si.
Sele cca 23Kg,Geco,vstřel dirka posledí žebro,játra,plíce,výstřel na krku (šlo ode mě ze šikma).Kupodivu barva byla na násřelu.

http://rajce.net/prihlasit?act=LoginByT ... _p._merune
kopov.c
Zkušený diskutér
Příspěvky: 674
Registrován: stř 18.8.2010, 23:16
Bydliště: Již.Morava okr.Blansko
Kontaktovat uživatele:

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od kopov.c »

Kuwa,ty jim dáváš :) lovu Zdar...... Dívám se na fotky a páteř to jistí vid? Aspon to daleko neutíká,ale připravuješ se o zážitky se psem :lol:
motolada
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1290
Registrován: úte 18.1.2011, 14:34
Bydliště: Jižní Morava

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od motolada »

Dík, pater to nechytlo, slo to přes lopatku.Ja vím mohlo jít dál, ale víš jak vybirej si v noci u prasete.
Petr1970
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1867
Registrován: úte 26.1.2010, 9:46

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Petr1970 »

tento víkend naháňka, 5. leč asi 20 kusů 2 knouři, 2 bachny, 15? selat... na velký se nestřílelo, na jedný skupině selat vyjeli psi, takže z asi 10? možnejch se slovili 2 kusy..

4 kusy se sebraly a vzaly to přes kopec do vedlejšího sdružení, do 5 minut kanonáda - asi jediný sdružení v republice který obstavuje prázdnou leč a prasata jim tam vbíhaj od nás:-), střelili všechny 4...

náhoda velká....
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Posmiros
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 471
Registrován: čtv 02.8.2012, 12:48

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Posmiros »

Ono se to někdy dělá i úmyslně, že když loví sousedi, tak se dělaj souběžně nebo po nich leče u hranic :mrgreen:
mě nejvíc dostává jak některý nenažranci u nás číhaj na hranicích když mají sousedi naháňku :mrgreen: :mrgreen:
CZ 550 Standart .308 Win.- Meopta R1r 3-12x56 RD
CZ 557 Predator .308 Win - Pard NV008S
Bettinsoli Diamond Lux 12/76, 12/76
Petr1970
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1867
Registrován: úte 26.1.2010, 9:46

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Petr1970 »

tak my vycházíme dobře, tohle bylo nahlášený že půjdou oba spolky... ale nikdo tohle nečekal, prostě štastná? náhoda.... že to zrovna vyšlo že byli v tom směru - zbytek prasat šel úplně jinam...

slyšel jsem že to číhání je celkem běžný, jeden z táborska říkal že nejvíc nastřílel když měli u "hrabat" hon:-) za první? republiky takhle sedláci číhali na drobnou prý, táta vyprávěl.. že panstvo střílelo zajíce u sebe a "nahnalo" je sedlákům kteří tam seděli a lovili:-)

takže je to asi tradice )
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Nina
Nový návštěvník
Příspěvky: 9
Registrován: stř 22.1.2014, 17:07
Bydliště: Karlovy Vary

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Nina »

Zdravím.
Chtěla jsem se zeptat...Píšete si někdo lovecký deník? Jestliže ano, tak jakou formou?
Buttler
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 108
Registrován: čtv 01.11.2012, 8:13

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Buttler »

Elektronický deník. Klasicky složka s rokem - např. LOV 2014. A v ní složky s úlovky - např. Lončák 21.1.2014 a ve složce fotky a text, kde si píšu čas ulovení, čím jsem lovil - zbraň, střelivo, vzdálenost a chování zvěře po zásahu, počasí, popř. dobu čekané či šoulání, číslo plomby, hmotnost kusu a co se s ním dále dělalo atd., u černé ještě přidávám ještě PDF z mailu s výsledkem vzorku. Do textu se snažím napsat co nejvíce zajímavých podrobností a zážitků, třeba co jsem zajímavého viděl cestou, na vlastní čekané apod. - při zpětném pročítání třeba za tři roky se Ti vše díky detailům krásně vybaví a připomene.
Odpovědět