Stránka 2 z 4

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: sob 14.4.2012, 10:42
od popovic
Navrhuji tohle téma zrušit. Člověk čte a slintá jako pes :D

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: pát 13.2.2015, 20:28
od roman0874
nejaky cerstve poznatky na klobasky?koukal sem ze mam nejake zbytky siky a divocaka v mrazaku,potrebuju ho vyprazdnit,tak mne napadli klobasky,michal jste nekdo siku s divocakem?co pridat,veprovy,hovezi ci nechat jen divocinu?tak sem zvedavej na tipy....

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: pát 13.2.2015, 21:42
od Zdenek41
Zvěřina je zvěřina...Sika a divočák je dobrá kombinace. Siku bych vzal najemno a i na prát a divocha tučné nahrubo. Klobása je vždy dobrá nejdůležitější je sůl a vyváženost koření a dobrá udírna s kvalitním dřevem. :wink:

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: pát 13.2.2015, 21:59
od roman0874
ahoj,dekuju za radu.necham tedy siku a divocaka.co myslis,vice divocaka ,mene siky?a jestli mas nejaky pomner koreni a i cesneku?,muzes prozradit?nejvetsi problem je ldyz to chutna s tak dobre,vyudis a chut uplne jina...jak dlouho myslis nechat nalozeny?
a jeste jeden dotaz.skousel jsi uz nejakou tuto zverinu samotnou udit,pokud ano nejaky postup?skusil bych kousek
udirnu mam slusnou myslim,udit budu buk nebo akat
dekuju za informace.roman

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: pát 13.2.2015, 22:06
od suhl
Nejsem odbornik na uzeni, ale deda rikal, ze kysele drevo je tak akorat na ryby. Ale samotneho mne toto tema zajima :shock: :D

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: pát 13.2.2015, 22:11
od roman0874
fakt nevim,me okoli na buku udi vse,a pokud udi neco pri nizsi teplote a dele tak akat,nahoblujou haldu hoblin pocakaj vodou.

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: pát 13.2.2015, 22:15
od suhl
Romane proti buku nic nemam, ba naopak, ale akat mi moc nesedi.

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: pát 13.2.2015, 22:23
od roman0874
fakt na tom udi...spatny to neni,ja mam prisun buku,videl sem ho x krat v akci,zustanu u nej
do zacatku bych akorat nakej ten pomer na ty klobasy a moc by mne zajimalo i to uzeny,skusil bych kousek jaky to je..

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: sob 14.2.2015, 4:25
od BwanaHunter
roman> já mám radši susší, než tučné, takže bych tím divočákem spíš přibrzdil. Uzené jsem jedl srnčí i divočáka, a byla to naprostá mňamka, hlavně to srnčí. A protože sika je výborná zvěřina, nečekal bych, že to bude jinak.

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: sob 14.2.2015, 6:44
od Leon
Když chceš vědět jak to bude chutnat a nestačí ti karbanátek tak dej trochu do malý zavařovačky a hoď to uvařit.Jinak za mě na pomalé uzení švestka

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: sob 14.2.2015, 8:14
od roman0874
dekuju za rady,holt asi nalozim od vseho kousek.ma klobasy mam vyselektovano cca5kg ,na uzeny si vemu kus s kyty siky i divocaka.za pokus to stoji.priste se uvidi,ale mnozstvi urco zvetsim...jak dlouhoo nakladate,klasika nebo neco jinak

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: sob 14.2.2015, 20:28
od precechtel
v prosinci 2014 sem vyudil klobásy ve složení 5 kg jelen, 5 kg černá, 5 kg bůček domácí prase, výsledek bomba chutí, chutnaly všem, kdo je jedli. Jelení zvěřina úplně famózně váže, není potřebné dávat hovězí maso jako spojku..., myslím, že totéž splní i sika, prostě přežvýkavec ať domácí či z přírody, vlastnosti svaloviny a tuku jsou obdobné. Jinak udím na jasanu nebo buku, buk trochu více černí. Recept na klobásy mám osvědčený léty praxe, dělám klobásy maďarského typu, tj. trochu sušší, jemněji mleté a zásadně velikosti - dívčí sen. F.

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: sob 14.2.2015, 21:42
od Zdenek41
Každý máme jiné pohárky...Já si zase neumím představit suché klobásy :wink: To z toho divočáka třeba na kostičky a nebo na dvanáctkové desce. Siku bych dal na prát a na osmičku. Dělám klobásy podle netu opravdu jsou vyvážené i se solí a kořením. Ten pán to dotáhl do dokonalosti. Na tom přesném složení myslím sůl a koření je základ úspěchu. Udím bříza ,buk olše a švestka. Akátem se běžně udí na Moravě klobásy jsou fantastické. Jinak pecka je dobře proschlé jablonové dřevo. Doporučuje se u každého bez kůry. Děda byl řezník a říkal udit se dá každým tvrdým dřevem kromě vlašáku. Už jsem viděl i zauzení jalovcem.
http://recepty.vareni.cz/domaci-klobasy ... komentare/

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: sob 14.2.2015, 22:48
od roman0874
dekuju mnohokrat.tot je vycerpavajici.do toho jdu a skusim to.a jeste to posledni.chci skusit vyudit kousek zveriny s te siky,divocak.mate i nekdo s tim skusenost?chci to na vlastni riziko,maso bylo radne vysetreno.

Re: Zvěřinové klobásy

Napsal: ned 15.2.2015, 1:06
od BwanaHunter
Jak říká Zdeněk, každému chutná něco jiného. Já obecně nemám rád tučné a tlusté, špek a bůček mě totálně míjí. Tučné nahrubo v klobáse mě spolehlivě zabije chuť to jíst. Stejně v sekané apod. Takže já klobásy sušší a jemně mleté, na rozdíl od Františka nedáváme vůbec domácí vepřové, divočák bohatě postačí, aspoň pro mě. Švestka jak říká Leon je mňamka, a jabloň taky vůbec není špatná. Romane, a co bys chtěl vědět s tím uzeným? Už jsem tu psal, že srnčí i divočáka jsme udili normálně, a byla to náramná dobrota. No a jaký styl uzeného chceš mít, to záleží na tobě, a podle toho to musíš nachystat a upravit. Pokud se bojíš parazitů, můžeš to povařit, ale tomu pak bude odpovídat výsledek, což neznamená vůbec, že to nebude dobrý. Jednou jsme srnčí kýty nějak málo vyudili, a kolem kosti byly dost syrové (udíme je celé). Tak jsem to rozhodil, vnitřek se dovařil, a k obědu na teplé jídlo to bylo bezva.