Automaty v myslivecké praxi
Re: Automaty v myslivecké praxi
Dík za tip. Automat jsem plánoval na naháňky a na šoulačku. Líbí se mi myšlenka etického lovu. střílet na zvěř max do 150m, tréning střelby atd. prostě to sladit tak. aby vše bylo v úctě k zvěři. Minimalizovat pravděpodobnost trápení.
Koukal jsem na video o testu Brno Express v 8 byl tam soustřel na 25m 15-55mm a všichni si chválili, jak je to přesný. No mě to docela vyděsilo a pak jsem četl vaše poznámky k přesnosti Bnelky Argo nebo 2000+ a docela jste byli přesvěčiví, že je to cesta, jak rychle vypálit druhou ránu na šoulačce nebo naháňce a mít vyšší pravděpodobnost že druhá půjde tam, kam má jít i na hranici 70m - 100m
Koukal jsem na video o testu Brno Express v 8 byl tam soustřel na 25m 15-55mm a všichni si chválili, jak je to přesný. No mě to docela vyděsilo a pak jsem četl vaše poznámky k přesnosti Bnelky Argo nebo 2000+ a docela jste byli přesvěčiví, že je to cesta, jak rychle vypálit druhou ránu na šoulačce nebo naháňce a mít vyšší pravděpodobnost že druhá půjde tam, kam má jít i na hranici 70m - 100m
Z vlastní zkušenosti bych tlumič na automat nedoporučoval. Dost pravděpodobně se významně zvýší tlaky zpětného chodu přebíjení. Na Saueru 303 jsme vyměnili i ventil, který měl tento problém řešit, ale možná z důvodu zkrácení hlavně to nezafungovalo, jak mělo. Takže teď následuje přepracování automatu na přímotah.
Kdo bude tuto složitou úpravu dělat? Bude s tim podle mě i spousta papírování. A co máte za tlumič? Jsou i speciální na automaty.
Ano bude s tím i spousta papírování kvůli změně kategorie zbraně. Tlumič jsem zkoušel Freyr Devik 149, velký jsem nechtěl, kvůli zachování kompaktnosti zbraně. Speciální tlumiče na automaty jistě jsou, ale testovat další různé tlumiče už by asi byla dlouhá cesta s nejistým výsledkem, proto rozhodnutí přepracovat na přímotah.
-
- Častý návštěvník
Dobrý den,
Měl bych dotaz, jestli je tu někdo kdo používá kulovnici typu ar-15 nebo ar-10 na individuální lov.
Kolega chce pořizovat tento typ pušky s tím, že by si sem tam zašel na střelnici a chodil s tím pravidelně lovit. Rozmýšlí se mezi 223. A 308win. Lovená zvěř lyška, srnčí, černá. Zkušenost s tím nemám, ale chce i silné kusy černé zvěře lovit 223 na hlavu. Já osobně si myslím že když už tak raději tu 308. Máte zde někde zkušenost? Z klasické kulovnice se mu prý nestřílí dobře, a tyto pušky dovolí si značně upravit délky Pažby, lícnice atd a značně si zlepšit ergonomii. Z jasných důvodů by to nenosil na společné lovy.
Měl bych dotaz, jestli je tu někdo kdo používá kulovnici typu ar-15 nebo ar-10 na individuální lov.
Kolega chce pořizovat tento typ pušky s tím, že by si sem tam zašel na střelnici a chodil s tím pravidelně lovit. Rozmýšlí se mezi 223. A 308win. Lovená zvěř lyška, srnčí, černá. Zkušenost s tím nemám, ale chce i silné kusy černé zvěře lovit 223 na hlavu. Já osobně si myslím že když už tak raději tu 308. Máte zde někde zkušenost? Z klasické kulovnice se mu prý nestřílí dobře, a tyto pušky dovolí si značně upravit délky Pažby, lícnice atd a značně si zlepšit ergonomii. Z jasných důvodů by to nenosil na společné lovy.
-
- Pravidelný diskutér
.223 na 90% nebude splňovat E100.
Ad Společný lov, jaký je rozdíl mezi Brownig BAR a AR10?
Ad Společný lov, jaký je rozdíl mezi Brownig BAR a AR10?
Beware of old men in profession where men die young.
-
- Častý návštěvník
Minimálně že Browning bar přeci jen vypadá trošku víc lovecký. Pušky typu ar-15 přeci jen vypadají tak že to fakt bije do očí..... žádná dřevěná pažba, samy kov, raily atd....
Myslím že mi říkal že do té 223. Se už dá sehnat střelivo které splňuje těch 1500J
Myslím že mi říkal že do té 223. Se už dá sehnat střelivo které splňuje těch 1500J
Kolega by si měl vybrat, jestli chce zbraň pro akční / bojovou střelbu, nebo pro myslivost. Pokud mu nevyhovují lovecké kulovnice klasické konstrukce s plnou pažbou, tak má dnes na trhu slušný výběr kulovnic s pažbami v bezpalcovém provedení, které umožňují cca stejný úchop střeleckou rukou, jako u pažbičky AR-15. Například CZ 600 Ergo, nebo Mauser M18 Pure Max a další. S takovou zbraní, v kombinaci s vhodnou ráží, není problém ani ohledně účasti na společných lovech. Dále existují taktické / sportovní modely kulovnic, které mají ergonomii s AR-15 prakticky shodnou, jako např. Tikka T3x Tactical A1, nebo CZ 600 MDT grey a další. Esteticky (z mysliveckého hlediska) jsou sice na stejné úrovni, jako ona AR-15, ale mají oproti ní jednu výhodu: Obvykle v nich bez problému funguje i lovecké střelivo, které v samonabíjecích zbraních, vycházející konstrukčně ze zbraní vojenských, díky svému tvaru a konstrukci střel nezřídka způsobuje funkční zádržky. Jinak s jakou zbraní chodí myslivec lovit individuálně, je z principu jeho věc, každopádně by měla splňovat legislativní podmínky. A tím se dostáváme k tomu, že lovit černou zvěř ráží .223 Remington nejen že porušuje zákonná ustanovení, ale reálně je to nezodpovědná prasárna. Černá zvěř se nezřídka loví za mizerných světelných podmínek, kdy se nějaký ten slabý výhonek vegetace přehlédne jako nic a tato ráže je opravdu hodně náchylná ke změně směru letu střely po střetu prakticky s čímkoliv. Sám jsem s ní také nějakou dobu lovil, takže její limity znám a zodpovědný lovec se s ní často dostává do situace, kdy nemá podmínky pro čistý výstřel a tak to prostě nezmáčkne. (Samozřejmě, že nějaký prasák by to třeba zkusil, že...) Takže pokud tvůj "akční" kolega pro lov nutně potřebuje AR-15, tak ať si alespoň pořídí v ráži .308 Winchester.WildBoar9362 píše: ↑sob 21.9.2024, 16:27 Dobrý den,
Přesně tak, .223rem není úplně top ráže pro střelbu na černou zvěř. .308win je na tom o mnoho lépe, ale ještě jsme neviděl zásobník do AR-10 nebo AR-15, který by splnil požadavek na loveckou zbraň tzn: max 2 náboje.
Zákon o myslivosti § 45 odst.(1) Zakazuje se:
i) střílet zvěř jinou zbraní než loveckou (dlouhou palnou zbraní kulovou, brokovou nebo kombinovanou, určenou k loveckým účelům),
l) střílet zvěř z poloautomatických nebo automatických zbraní se zásobníkem schopným pojmout více než 2 náboje,
Zákon o myslivosti § 45 odst.(1) Zakazuje se:
i) střílet zvěř jinou zbraní než loveckou (dlouhou palnou zbraní kulovou, brokovou nebo kombinovanou, určenou k loveckým účelům),
l) střílet zvěř z poloautomatických nebo automatických zbraní se zásobníkem schopným pojmout více než 2 náboje,
To snadno vyřeší omezovač. . .
Poobzeral by som sa aj po AR-10, alebo inej samonabíjačke v 6,5 Creedmoor…
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
Docela velký, neboť dnes se v praxi na společných lovech nejčastěji vyskytující BAR Mk3 je od počátku koncipován jako lovecká samonabíjecí kulovnice, zapažbená buď ve dřevě, nebo v plastu různého barevného provedení. Pokud jsi tedy tím "Browning BAR" ovšem nemyslel BAR 1918, ten jsem zatím na společném lovu nikde neviděl.
- Michal_123
- Zkušený diskutér
-
- Pravidelný diskutér
AD Šumavák, no pochybuju že by se někdo chtěl tahat s Browningem BAR 1918 i když znám jednoho pacienta (kolega od táty) co loví s UK59.
Michal_123 co takhle - zkus definovat loveckou zbraň?
PS: Minomety a granáty u nás bohužel 99,9% lidí vlastnit nemůže. Co se týká plamenometu, asi by to fungovalo ale tak nějak to není palná zbraň.
Michal_123 co takhle - zkus definovat loveckou zbraň?
PS: Minomety a granáty u nás bohužel 99,9% lidí vlastnit nemůže. Co se týká plamenometu, asi by to fungovalo ale tak nějak to není palná zbraň.
Beware of old men in profession where men die young.
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Neodolal jsem nahrávce na vtípek
To, co je lovecká zbraň není samozřejmě nijak pevně vymezeno, kromě zákonnéých požadavků na kapacitu zásobníku samonabíjecích zbraní a podobně.
Existují některé věci dané tradicí, což je ovšem věc neustále se vyvíjející.
Před nemnoha lety bylo tabu použití nočního vidění, o tlumiči se ani nesnilo.
Teď chodím s tlumičem na nástup na naháňce.
Nepochybuji o tom, že pokud se udrží lidová myslivost, bude v blízké budoucnosti využití zbraní typu AR-15 na naháňce také běžné.
Teď bych to ale nedělal.
Jiná věc je samostatný lov, tam ať si každý dělá co chce.
Je to jako s myčkou.
Před pouhými pětadvaceti lety bys většinu hospodyněk urazil, kdybys hovořil její koupi.
Znamenalo by to, že není schopná tak jednoduché a základní věci, jako je umýt nádobí.
To si nedělám legraci.
Dnes bez toho kuchyně neexistuje.
To, co je lovecká zbraň není samozřejmě nijak pevně vymezeno, kromě zákonnéých požadavků na kapacitu zásobníku samonabíjecích zbraní a podobně.
Existují některé věci dané tradicí, což je ovšem věc neustále se vyvíjející.
Před nemnoha lety bylo tabu použití nočního vidění, o tlumiči se ani nesnilo.
Teď chodím s tlumičem na nástup na naháňce.
Nepochybuji o tom, že pokud se udrží lidová myslivost, bude v blízké budoucnosti využití zbraní typu AR-15 na naháňce také běžné.
Teď bych to ale nedělal.
Jiná věc je samostatný lov, tam ať si každý dělá co chce.
Je to jako s myčkou.
Před pouhými pětadvaceti lety bys většinu hospodyněk urazil, kdybys hovořil její koupi.
Znamenalo by to, že není schopná tak jednoduché a základní věci, jako je umýt nádobí.
To si nedělám legraci.
Dnes bez toho kuchyně neexistuje.