Africký mor prasat

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
palkopal
Zkušený diskutér
Příspěvky: 538
Registrován: pát 29.3.2013, 14:59

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od palkopal »

Vyčerpané kapacity, nepředstavitelná doba, absolutní číslo, které nelze navýšit, boj s větrnými mlýny, zakázané způsoby povoleny dávno.
Jen tak dál, třeba bude povolán někdo jiný k řešení. ČMMJ takovéto vyjádření nevadí?

http://www.rozhlas.cz/zaznamy/radiozurn ... 7-07-14/12

Čas cca 12:20 hod záznamu.
Naposledy upravil(a) palkopal dne úte 18.7.2017, 13:03, celkem upraveno 1 x.
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od pufr »

No jo, dneska je taková divná doba, když někoho omezíš, tak řve, že ho omezuješ zbytečně a když se nedejbože něco stane, tak zas, žes to pos*al, žes ho neomezoval.
Já naopak doufám, že se nakonec vyšetří, kdo tam okolo té nemocnice T.Baťi co pohazoval :?
Jsem si téměř jistý, že zlínští "mafiáni" už to dávno vědí :twisted:

Jinak držím zlínským i SVS palce, už je to od prvních úhynů skoro měsíc (nerad bych to zakřikl) ... Možná se ukáže, že ten zákaz lovu se současným "odložením" sklizně měly svůj účel a účinek - přál bych jim to.

V těch opatřeních SVS bych řekl, že autoři (včetně asi Ježka a ostatních) celkem vyhmátli věci, které jsou dosud v tuzemském ZOM a navazujících předpisech jen z jakési "uprděnosti" či "zapařenosti" ministerských či jiných úředníků.

Předpis, který dělá z jedné honitby s velkou zvěří (černá, jelení, dančí, mufloní ...) oboru s 200 m širokým ochranným pásmem, kde se zvěř napase, vykrmí na cizích polích a pak se vrátí zpět a majitel "pseudo obory" dělá na sousedy dlouhý nos upletený z ustanovení zákona o myslivosti ... Odsunutí loveckých zařízení ne 100 m ale dvěstě nebo radši ještě dál od hranic - to jsou skutečné "feudální relikty" a nemají v dnešní době v zákoně co dělat. Stavy černé, sičí a jiných druhů zvěře jsou proto mimo jiné i důsledkem téhle "úřednické zapařenosti" a možná nám trochu otevře oči skutečnost, že do toho SVS takto šlápla :)
Pufr
Uživatelský avatar
Steyer
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 433
Registrován: úte 12.12.2006, 22:56
Bydliště: Liberec

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od Steyer »

Jasně, že je divná doba. Ale třeba u včelařů, když se vyskytne mor včelího plodu, tak SVS jedná dost razantně a rychle. Nebo třeba letošní anabáze s ptačí chřipkou, co k tomu dodat? Z venku to sice vypadalo dost drakonicky, když se likvidovaly celé chovy, ale asi to splnilo účel. Můžeme se sice dohadovat o výši odškodnění, ale prvotní účel, a to vymýtit nákazu se asi podařil. Já SVS také držím palce a zlínským jakbysmet, protože oni se nedobrovolně ocitli v "první linii palby" a co oni udělají nebo neudělají se asi dost brzy (bohužel) promítne i na nás. Mě jenom pořád hlava nebere, že když pojedu na východ do Polska nebo třeba na Litvu, tam si koupím na vesnici na tržnici od naprosto "důvěryhodné osoby" super vyuzenej salám nebo klobásu ke svačině, která bude ještě k tomu ergo výborně chutnat, tak se vlastně furt vůbec nic neděje. A když k tomu budu ještě velký hovado a po návratu do vlasti někde v báglu najdu už dost zelenej zbytek tý "sváči", tak ho třeba jebnu z okýnka auta rovnou do pangejtu. A třeba zrovna u nás na E13 z Frýdlantu do Liberce, že jo. A je to. Jestli tohle dokáže někdo omezit nebo tomu zabránit, tak si zaslouží nobelovku. Protože jestli ne, tak pánbůh s námi a musíme jen počkat, až se to tu přežene a co zbyde. To bude mít stejně vliv na všechno a všechny.
Každá hodina, strávená na tomto fóru, je ničím proti vteřině strávené v lese.
Umění není něco "zabít", ale nechat žít...
Zbrojovák
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1627
Registrován: pon 21.3.2011, 7:19
Bydliště: Morava

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od Zbrojovák »

Nebude co v zamořené oblasti lovit, neboť se začínaj kolečka roztáčet, ten gradient zrychlení je neúprosný viz čísla 51 potvrzených ze 76ti odevzdaných (kolik je nebo bylo neodevzdaných), v celkem malé lokalitě... zatím
https://www.svscr.cz/africky-mor-prasat ... informace/

nálezné a zástřelné by měli zamotivovat stupňovitě od nejvyšší odměny po nejnižší: 1)bachyně, 2)lončačka/kňour, 3)lončák- kňourek/sele, ale urychleně, ne o tom jen mluvit - čas kvapí a jak jsem psal už dříve, mělo by se to začít chytat intenzivně do pastí, se zástřelným to dostane snad spád

navíc nikde v nařízeních nebylo, že se nesmí vnadit zbytky z kuchyně pod pokutou, stejně tak zelenou pící- obecně důkladně neprosušenou obilninou, kukuřicí - virus na obilí po sklizni přežívá 14dnů, je li přítomen
tyto nařízení platí jen pro domácí chovy, zase nedůslednost
Naposledy upravil(a) Zbrojovák dne stř 19.7.2017, 8:09, celkem upraveno 1 x.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Uživatelský avatar
Steyer
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 433
Registrován: úte 12.12.2006, 22:56
Bydliště: Liberec

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od Steyer »

alfa omega je stůj co stůj zabránit šíření z ohniska. Myslím, že v tomto duchu jedná jak SVS, tak jdou i návrhy ČMMJ. Osobně si nemyslím, že jakýkoliv lov v ohnisku něco vyřeší, spíše naopak. Není na světě žádný myslivec/lovec, který garantuje 100% slovitelnost, aniž by mu žádný postřelený kus neodešel nebo to zbytek rudlu nerozprášilo do širokého okolí. Ani odchytová zařízení nebudou fungovat na 100%, prostě nebudou. V ohnisku se to musí nechat prostě vymřít a myslivec/lovec/občan musí jen monitorovat stav a dodržovat ABSOLUTNÍ bezpečnost a hygienu po celou dobu nákazy podle pokynů SVS. V ohnisku se dá jedině uvažovat o nějakém bránění pohybu zvěře (pachové bariéry, silnice, tratě, řeky) nebo se snažit zvěř v ohnisku nějak uměle zadržovat (např. tím, že bude mít klid a nebude mít důvod se přesouvat nebo pachovým vábením, či zrazováním) tak, aby zde maximum kusů zůstalo a zhaslo. Jiné to je v tom nárazníkovém pásmu. Tam naopak lovit, lovit a lovit, jak navrhuje ČMMJ. Snížit stavy. To platí i pro zbytek republiky (jsem si vědom toho, že se to dobře kecá, hůře dělá, sám jsem vášnivý lovec černé a vím moc dobře, jaké to je). Mě nejvíce straší ty všechny možnosti přenosu nákazy hlavně člověkem, protože lidský jedinec je ...., tomu se přece dá jen těžko zabránit, i když stále ve skrytu duše doufám, že k tomu nedojde.
Nedávno jsem mluvil s kolegou, který mi připomněl nákazu KMP na Jižní Moravě. A potrápilo to pořádně i Německo. Tam to také pokosilo celé populace černé zvěře, ale kusy, které to přežily, si vypěstovaly protilátky a dnes jsou tam stavy zase jako všude jinde. Nemluvím o velkochovech a domácích chovech, to je jiná kapitola. Bohužel AMP je jako KMP-Turbo. Nezbývá než přát kolegáčkům zlíňáčkům pevné nervy a trpělivost a také štěstí.
Každá hodina, strávená na tomto fóru, je ničím proti vteřině strávené v lese.
Umění není něco "zabít", ale nechat žít...
crif
Zkušený diskutér
Příspěvky: 606
Registrován: pát 07.3.2014, 20:12

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od crif »

Za dobré paměti si pamatuji, kdy byl mor(klasický) na jižní Moravě.
Motivace 1000,- a 1500,-. V prvém případě to dával stát to druhé přidal prasečák. Chov asi 15000 ks. Takže ty obavy měli opravdu velké. Znám kluky, kdy si v létech 1994-1996 vydělali na slušné auto. Tenkrát velké peníze. Brali to vše hlava nehlava. Za měsíc více, než měli v práci. Byla to motivace. Bych v tomto případě asi ani nerozlišoval něco ohledně pohlaví. Přijde to, střelí to. Bez rozdílu. Už vidím ty "Krkovičky", jak láteří nad většími penězi.
Co se týče toho jak zmínil Steyer, tak to by bylo na hodně dlouhé lokte a osvětu, aby nic neskončilo v terénu.

Jen tak na okraj- už i ve středních Čechách a na jihu Moravy jsou chlapi-myslivci, co museli podepsat dodatek k pracovní smlouvě(dělají na porodnách vepřového) - nesmím přijít do stylu s divokými prasaty, lovem a pod. Teď mají flinty na věšáku.
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od Lotr »

Návrhy na zástřelné jsou, při loňských ulovených cca 300.000 kusech by při tisícovce zástřelného musel stát sehnat 300.000.000 (!) Kč, byl také návrh 3.000 Kč za dospělý kus, za lončáka 2.000 Kč a za sele 1.000 Kč. To si nedovedu představit vůbec. Z oficiální statistiky vyplývá, že je nasčítáno pouhých 60.000 ks černé, což je naprosto nesmyslné číslo, při každoročních statisícových odlovech a svědčí to pouze o tom, jak si lžeme do vlastní kapsy a jak moc nám záleží na tom, udržet si každoroční ekonomiku založenou na odlovech černé.
Naposledy upravil(a) Lotr dne stř 19.7.2017, 15:02, celkem upraveno 1 x.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Zbrojovák
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1627
Registrován: pon 21.3.2011, 7:19
Bydliště: Morava

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od Zbrojovák »

to platí pro nárazníkové pásmo za a) a za b) není jiná možnost podle mě
chytat a chytat, na střelbu se skoro vykašlat

chodili nám tlupa 5lončáků(fakticky selat, mělo to do 30ti kilo ve výkupu) a bachyně - ta chodí teď sólo, a ti lončáci jsou jen 2, ale tak opatrní že jsem to nezažil, prostě lov nebude snadný a čím víc se do toho bude mlátit hlava nehlava i na nejistotu, ten zvýšený tlak se projeví
předpokládám že ta mobilizace i těch nelovců nastane právě se zavedením zástřelného no a tam kde budou podnikaví se začne chytat - to bude omezení výbory to bude závisti a narychlo upravených stanov, je mi to úúúplně jasné :lol:
lidi, jsou totiž nepoučitelní :wink:
chytání je 100% účinné a nejrychlejší. Co se chytí se odveze spešl autem a odstřelí na sběrném, k tomu upraveném sanovaném místě, nebo se to prožene přes CO2 a porazí jak na jatkách, vezmou se vzorky

https://www.youtube.com/watch?v=rsFXhGoDnW0
https://www.youtube.com/watch?v=kmCuy0TJ2rs

v dnešní době technických vymožeností že by to nešlo|???

není to lov, ale bohužel - je to myslivost (od slova myslet, přemýšlet jak přelstít zvěř, řešit její chov a tím zamezit její destrukci) zoufalá doba si žádá zoufalé činy
nějaká nařízení prostým odlovem jsou polovičatá řešení - kór v oblastech kde je hustota černé enormní, tam střelba, tlak způsobí jen její větší migraci

navíc pokusy z obor prokázaly že vystřílet se do mrtě černá nedá dobře v jejich přirozeném prostředí, lončačky, dokonce i selata pudou automaticky masivně do chrutí a vajíčka jsou upřednostněny ta která budou oplodněna spermiemi samičími
tzn. natalita výrazně ve prospěch samic - prokázáno jak výzkumy v pokusných obůrkách, tak i v pak v reálu v širší větší oblasti v oborách
každý oborník vám řekne že loví výrazně víc samičího pohlaví aby se dala nějak uchovat kvalitativně a početně, jinak to prostě s černou nejde :wink:
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od pufr »

Novinky k 19.7. - nové opatření v ohnisku, 11 nových vzorků čeká na vyšetření :?
https://www.svscr.cz/africky-mor-prasat ... informace/
Pufr
Uživatelský avatar
Steyer
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 433
Registrován: úte 12.12.2006, 22:56
Bydliště: Liberec

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od Steyer »

http://zlin.idnes.cz/frantisek-havlat-z ... zpravy_ras

a jedna mapka aktuální
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/ ... e=59FB52E6
no a na závěr ještě něco pro odlehčení, i když podtext je jinde.
http://pravyprostor.cz/bajka-o-prasatku/
Naposledy upravil(a) Steyer dne stř 19.7.2017, 17:15, celkem upraveno 1 x.
Každá hodina, strávená na tomto fóru, je ničím proti vteřině strávené v lese.
Umění není něco "zabít", ale nechat žít...
Karel61
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 310
Registrován: sob 06.2.2010, 20:53
Bydliště: Česká Kanada

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od Karel61 »

Tak o pár příspěvků výše jsem psal, že není možné krmit černou pomocí hromad navážených vleky. SVS na to už přišla takě:

Státní veterinární správa zakázala v celé zemi přikrmování divokých prasat, výjimkou jsou obory uznané pro chov divočáků. Povolila pouze vnadění, ale ve vnadišti nesmí být více než pět kilogramů krmiva. Na 100 hektarech honitby může být jedno vnadiště.
Zároveň v oblasti intenzivního lovu v části Moravy musí myslivci předat všechny vyvržené části divokých prasat, jako jsou kosti, lebky nebo kůže, osobám oprávněným k nakládání s vedlejšími živočišnými produkty.
Za porušení příkazů hrozí pokuty pro fyzické osoby do 50 000 korun, pro právnické do dvou milionů korun.

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/ve ... 5900fea04/
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od msoukup »

Musím říct, že expert František Havlát umí pobavit :-). MS
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
vesrad
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 311
Registrován: čtv 14.1.2010, 19:25
Bydliště: Olomoucko

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od vesrad »

Tak nám v honitbě shodili řepky. O nějakém hlášení sklizně den předem a nařízené technologii od kraje do středu nemůže být řeč. Na to, že jsme v zóně intenzivního lovu je to zemědělcům dost volný...
Takhle s těmi stavy zvěře moc nepohneme
ZKM 452 Varmint .22LR
IŽ 58 16/70,16/70; Brno 801 12/70,12/70
ZG 47 "Kuna" .35 Whelen, CZ 557 .308 win

(Kdysi Německý křepelák, Bordík, Blaser ES67 7x65R,12/70; CZ 550 Varmint .308 win,ZK 99 "Hanák Brno" 6,5x55SE)
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od pufr »

No ona v té situaci sama SVS dělá pěkný "nepořádek" úpravami nařízení, které snad psal nějaký "matla"
http://www.svscr.cz/wp-content/files/zv ... -07-18.pdf
http://www.svscr.cz/wp-content/files/zv ... -07-18.pdf

Popravdě, jak je to nyní například s lovem černé na čekané u hranic honitby "není úplně jasné" :)

Jinak skutečně z většiny honiteb ve "vnitrozemí" slyším, že lovit se budou i nadále "slabá selátka, pěkní lončáci a nic víc", lidé jsou nepoučitelní a zkušenost je nesdělitelná :?
Pufr
Jiří K.
Zkušený diskutér
Příspěvky: 718
Registrován: čtv 17.1.2008, 6:55
Bydliště: Ostrava

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od Jiří K. »

On je tady jeden malý,ale zásadní problém ze statní správy vymizeli odborníci- praktici. Na SVS je problém podobný, veterinářů- myslivců je tam dnes po generační obměně minimum. Proto ten paskvil co vydali v těch změnách. Jak to chtěl básník říct je nejlépe vysvětleno na stránkách ČMMJ, která se postavila k řešení problému opravdu čelem. V dnešní době bych byl velice opatrný v nějakém slovíčkaření a hledání který úředník( zákon a pod.) je komu nadřazený. Máme totiž jedinou možnost a to je brát současnou situaci jako výzvu. Buď se pokusíme udělat nemožné nebo budeme švejkovat a tím se v úplně odrovnáme. Sám mám sice pochybnosti u některých nařízení a také mi v tom chybí podpora odchytu, ale dokud budou v platnosti tak je budu dodržovat. Jiná cesta není.

Jen pro info. V oblastech intenzivního lovu máte možnost nechat si přes MZe nechat proplatit náklady spojené s odvozem "vývrhu". Svoz, pytle,desinfekci atd. S postupem by Vám měly pomoci inspektoráty SVS.
Malé upozornění.
V případě pochybení a nedodržování vydaných pravidel bude SVS nekompromisně pokutovat!!!
Jak fyzické a právnické osoby. Nepočítejte s tím, že někoho ukecáte.
Odpovědět