Policie zesiluje kontroly myslivců

Cokoliv se událo ve spojitosti s lovectvím a myslivostí.
Odpovědět
Uživatelský avatar
OndraH
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 281
Registrován: pon 25.9.2006, 7:17
Bydliště: PARDUBICE
Kontaktovat uživatele:

Policie zesiluje kontroly myslivců

Příspěvek od OndraH »

Zase nás budou házet do jednoho pytle?

http://www.novinky.cz/domaci/policie-ze ... t3jf2.html

Obrázek
Myslivci by si měli začít dávat pozor - policie v těchto dnech zahájila velkou celorepublikovou akci, zaměřenou na dodržování bezpečnosti při pořádání honů. Zvýšené kontroly skončí až na Silvestra. Příčina? Neustále rostoucí křivka neš»astných událostí, kdy byl na honech někdo postřelen nebo dokonce usmrcen.

29.11. 2006 07:58
"Akce je zaměřená hlavně na kontrolu příslušných dokladů, zákaz po?ívání alkoholu nebo jiných látek před honem nebo v jeho průběhu a kontroly zbraní, aby nedocházelo k lovu zvěře zakázanými způsoby," sdělil Právu ředitel služby správních činností Policejního prezidia Antonín Kreml. Podle Kremla bylo jen za minulý rok zjižtěno celkem 115 porušení zákona o zbraních.

"Při celkovém počtu 1466 kontrol vyřídili naši lidé 44 přestupků napomenutím, 37 pokutou a 34 bylo předáno k vyřízení správnímu orgánu," sdělil Kreml. Kromě těchto opatření bylo v několika případech zahájeno trestní stíhání, vesměs pro ublí?ení na zdraví nebo usmrcení z nedbalosti.

Podle policejních statistik totiž byly jen za minulý rok v souvislosti s mysliveckými hony postřeleny čtyři osoby, z nich? jedna svým zraněním dokonce podlehla. Důvodem tragédií byla vždy střelba v místech, kde s ohledem na bezpečnost myslivec nesmí střílet, nebo záměna kolegy či náhodně kolemjdoucích lidí za zvěř.

Nebezpečná kombinace
Svou vinu na tom má i alkohol, používaný nimrody "pro zahřátí". "Vyrazili jsme s přáteli na výlet na Kokořínsko a najednou nám začaly svi?tět broky ve větvích nad hlavou," řekla Právu Jitka Sedlářová z Děčína. Podle ní a svědectví dalších turistů, které má Právo k dispozici, se totiž dostali bez jakéhokoliv varování doprostřed štvanice na divoké prase. Navíc o kus dál na louce skupina myslivců nezakrytě popíjela pivo a dolévala si do čaje rum.

Turisté událost oznámili na policii, která případ vyšetřila a postoupila na správní úřad v Mělníku. Odtamtud však přišlo oznámení, že myslivci žádný zákon neporušili. Lovecké zbraně jsou však nebezpečné i mimo honitby. "V neděli 8. října tohoto roku vytáhl v podnapilém stavu šestačtyřicetiletý mu? z Třinecka brokovnici na svého bratra a křičel, že ho zastřelí," sdělila Právu tisková mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková. "Naštěstí ke zranění nedošlo a útočníka od trestního stíhání pro násilí spáchané proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci zachránilo jen to, že bratr, na kterého mířil, odmítl dát souhlas s jeho trestním stíháním," dodala Bednarčíková.

Petr Blahu?, Právo
Browning Maxus high grade 12*76
Tikka T3X CTR 308, Swarovski Z6i 2,5-15x56
Brno combo12/308W x Swarovski Habitch 3-12*50
CZ 455 22lr/17hmr x čínská kopie leupoldu
Fery
Zkušený diskutér
Příspěvky: 978
Registrován: pát 22.9.2006, 21:16
Bydliště: Kolínsko

Příspěvek od Fery »

Toto je typický článek tepající myslivce. Za celý loňský rok podle něj zemřel jeden :!: :!: :!: :!: myslivec a další tři byli postřeleni. Přitom jen včera zemřely při dopravních nehodách čtyři lidé :!: :!: :!: Nad tím se, ale už nikdo nepozastavuje.
Proti kontrolám nic nemám. Je lepší prevence a všichni si dávají pozor. Alespoň u nás a v okolí kam jsem zvaný. :wink:
CZ550-3006 Sprg,ZZK601-223 Rem, ZK 99 6,5x57R, BS 9,3x74R/9,3x74R
Odpovědět