Zbrojní oleje & čištění zbraní

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Toma
Zkušený diskutér
Příspěvky: 622
Registrován: úte 13.11.2007, 10:37

Re: "hloubkové" číštění hlavně

Příspěvek od Toma »

Obrazně řečeno.Na druhé straně riskoval by někdo u nové flinty takové čištění,a bez konzervace?Viděl sem vyžrané brokové hlavně původně nového ZH při bídné péči majitele po dvou letech ,proto sem ten interval použil.
Lovec zabíjí jednou ranou.
Uživatelský avatar
Durell
Zkušený diskutér
Příspěvky: 731
Registrován: stř 25.1.2012, 16:43
Bydliště: PB-SK

Re: "hloubkové" číštění hlavně

Příspěvek od Durell »

Je pravda, dva roky to asi nezničia no podstatný faktor bude asi aj intenzita strelby. Niekto nastriela na jedno posedenie tolko čo iný za 10 rokov priebežne. Tak ako 100 rán s odstupom týždeň ( napr. ) bez poriadneho čistenia dá inak zabrať hlavni ako 100 rán po sebe . Nebude to asi tak jednoduché - mnohdy krát strielame aj za zlých klimatických podmienok a to sa tie nepriaznive vplyvy násobia ( vlhkosť ).


K tomu suchému čisteniu - Čistím VFG štuplíkmi a pretlačit suchý štupel hlavňou po výstrele je hodne náročnejšie ako keď ju pred tým strieknem balistolom. Potom cca 2 x štuplik s roblou , dobre vytriem, zo dvaktát znovu prebehnem balistol a štuplík a potom vytieram do sucha ( čista ) .

No čo každý sme nejako postihntý. :wink:
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: "hloubkové" číštění hlavně

Příspěvek od pufr »

Tu diskuzi ke starším hlavním a jejich čištění bych asi rozdělil na případy, kdy:
1) vývrt po čištění vypadá hůře než předtím
2) pušce se po vyčištění výrazně zhorší - zvětší rozptyl

To, že lze vývrt zejména při prodeji zbraně namazat olejem nebo i jinými médii (popel z cigaret a pod. nevyjímaje) a vypadá pak hladce a leskle, kdežto po následné střelbě a protažení starším kartáčkem uvolňujícím vlákna je pohled do vývrtu odpuzující, to už dnes většina lidí ví a při koupi starší zbraně si ten "pucštok" vezme ssebou a hlaveň vytře. Ale i tak může být přeci jen starší hlaveň - zejména pokud se z ní delší dobu nestřílelo - v jakémsi kvazistabilním stavu. Povrch je porušený korozí, korozní produkty mají větší objem než původní materiál a někdy jsou i "tvrdší". Pak je otázkou jestli je k hlavni šetrnější tyhle věci odstranit chemicky, nebo mechanicky střelbou (kdy se uvolňují z povrchu vývrtu a doprovázejí střelu v původní pevné formě?

Pokud jde o ten druhý případ, jsem měl asi zatím štěstí. Když to spočtu z hlavy za poslední cca tři až čtyři roky, tak mi prošly rukou cca tři desítky - možná o něco víc - starších zbraní, co "nestřílely" (a nakonec se ukázalo, že měly uvolněnou montáž a pod. :) ) a všechny jsem v nějaké míře podrobil působení "chemických čističů" vývrtu (s použitím rážově odpovídajících kovových "kuželek" s hrotem a bílých bavlněných "patchů" - systém - mokrá, suchá, mokrá, suchá ... bych viděl, co z vývrtu leze), následně vytřel do sucha, nakonzervoval, opět vytřel dosucha a opět nakonzervoval a rozptylu nad 7cm/100m jsem se dočkal jen u jedné 7x57 "Z"ky, kterou jsem koupil pro sebe na přestavbu od jednoho zdejšího přispěvatele z ČB. Jinak mě ty vyčištěné starší ZH, ZG, ZKK i Zetky spíš příjemně překvapovaly (poku byl čas připravit Hornady "krmení", tak i sub MOA soustřely), přičemž stopy opotřebení, eroze a pod. byly asi ve všech vývrtech o kterých teď mluvím :?
Pufr
Jan Slavětínský
Zkušený diskutér
Příspěvky: 521
Registrován: čtv 27.6.2013, 9:34

Re: "hloubkové" číštění hlavně

Příspěvek od Jan Slavětínský »

Vzpomínám na svého otce,který celý svůj život čistil kulobrok - lancasterku 8x58 SSC/16 jediným vytěrákem na kterém měl namotanou koudel a prosáklou obyčejným olejem, který tehdy kupoval v železářství (ono také dřív nic jiného nebylo). Čistil jí vždy co nejdříve po příchodu z lesa a nikdy jí nenechal do druhého dne. Vzpomínám jako kluk, že vždy nechával flintu vedle topení a až když se opotila a vyschla, tak jí potom šel vyčistit. A to jsou možná ty důležité kroky, které někdo nedělal. Já říkám ,že zrezne i tank. Věřím tomu, že pokud někdo dal flintu hned po příchodu z lesa do skříně, ta se v teple místnosti opotla a vzpoměl si na ní za dva dny, tak jí i s použitím dnešních kvalitních olejů může čistit jak chce. Ta zanedbaná vlhkost má čas působit a udělá své. Flintu jsem po tátovi podědil a střílel jsem z ní také dost .Vývrt byl pořád stejný a přesnost také.
Také jsem měl v životě v ruce pár různých starých kulovnic s různým stavem vývrtu - ať vypadaným, chyceným nebo i vystříleným. Zvlášní je, že tyto pomalé a velké ráže i s tímto stavem vývrtu střílely nad očekávání přesně. U nich jednou nastane bod zlomu, kdy během tří ran hlaveň skončí, "umře".
TomF
Častý návštěvník
Příspěvky: 71
Registrován: úte 22.1.2013, 14:45

Re: "hloubkové" číštění hlavně

Příspěvek od TomF »

Jan Slavětínský: na tom něco bude. Měl jsem chvilku po dědovi osmičku a ta byla tak vystřílená, že se do laufu dala z druhé strany strčit kule skoro až po nábojnici. Po drážkách v hlavni už byly jen stopy. Ale v terči na 100 metrů byly díry do 10 cm od záměrného bodu. Po lišče by to byl risk, ale na prase nebo vysokou bych si s tím troufnul. No samozřejmě jsem jí prodal a nezkoušel "experimentovat" na zvěři, ale být to dnes, tak si nechám udělat novou hlaveň a sloužila by dál.
Jinak já nemám s žádnou zbraní problém. Vývrty čistím většinou "hned" po ráně, popř. druhý den, někdy i déle. Když delší dobu nestřílím a jen "to nosím s sebou", tak to také čistím. Jednou za rok (střílím asi 20 ran ročně) strčím mosazný vytěrák do aku vrtačky a pár krát tím hlaveň "protáhnu". Poté se z hlavně vysype malá hromádka bordelu a je klid. Konkor používám minimálně, hlaveň vytírám do sucha. Nestalo se, že by začala uvnitř reznout a to ani u kulobroku, který byl rok zavřený ve skříni. Chemickým sračkám nevěřím, protože vím, co dokáže např. kyselina, když se stahuje starý chrom z chromovaných dílů.
Luc333
Nový návštěvník
Příspěvky: 29
Registrován: stř 22.2.2012, 20:38

Re: "hloubkové" číštění hlavně

Příspěvek od Luc333 »

TomF: Myslím, že s tím měděným kartáčem ve vrtačce neděláte vývrtu dobře. Měď je sice měkká, ale pořád je to kov, k vůli tomu mají ruční vytěráky otočné rukojeti aby se otáčeli ve směřu vývrtu pri protahování , takhle srazíte hrany i celý vývrt.
TomF
Častý návštěvník
Příspěvky: 71
Registrován: úte 22.1.2013, 14:45

Re: "hloubkové" číštění hlavně

Příspěvek od TomF »

Luc333: Já točím po směru drážek a na malé otáčky (aku vrtačka). Samozřejmě to musí být citovka. Protáhnu to tak 6x tam a zpět. Je jasné, že kdybych to roztočil naplno a "protahoval" třeba čtvrt hodiny, tak by to na drážkách bylo znát. Na svojí obhajobu mohu říct, že to takhle dělám už několik let (asi 7, flinta stará přes 20 let) a stav hlavně je stále perfektní.
Kodiak1
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 149
Registrován: stř 19.10.2011, 11:23

Re: "hloubkové" číštění hlavně

Příspěvek od Kodiak1 »

TomeF,
možná místo aby jsi hájil svoje nepochybně "zvlaštní metody" čištění hlavně, které děláš už v celku dlouho, bylo by záhodno, aby ses zamyslel nad tím, co asi děláš špatně.
Luc333 Ti tím otočným vytěrákem nastínil funkci - to že ten vytěrák kopíruje vývrt v hlavni. Ne to, že rajbluje drážky jako vrtačka :roll: !
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: "hloubkové" číštění hlavně

Příspěvek od Lotr »

Měděný kartáček používám jen na hrubé nečistoty a to ještě na lehké protažení. Čištění na kulovnici mám několik, nejvíce používám vojenské čistění ze Zeleného sportu, které má kartáček s umělými štětinkami a mezi to vložené měděné, které jsou o něco kratší. Umělé štětinky čistí veškerou nečistotu, ty menší měděné jen tu hrubou. Navíc jsem si před lety od vhoola pořídil TombakKiller, kterým jsem čistil hlaveň svého ZG. Přesně podle Honzova návodu, tozn. venku, čistý hadřík politý Killerem a čistit tak dlouho, než zmizí všechny barvičky z bílého hadříku. Chvíli to trvalo, ale hlaveň jak zrcadlo a žádné problémy se rzí nebo dokonce vypadáváním hlavně. Na běžnou údržbu jsem se na Lysé nechal ukecat od prodejce na univerzální olej, používaný i Armádou ČR - teď sakra nevím, jak se jmenuje :roll: doma se podívám. Od vyčištění TombakKillerem a koupí oleje maximální spokojenost, stačí měkkým kartáčkem protáhnout lauf a je klid, hlaveň čistá.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Uživatelský avatar
Choochoo007
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1410
Registrován: úte 28.11.2006, 20:34
Bydliště: Jižní čechy

Re: "hloubkové" číštění hlavně

Příspěvek od Choochoo007 »

TomF píše:Luc333: Já točím po směru drážek a na malé otáčky (aku vrtačka). Samozřejmě to musí být citovka. Protáhnu to tak 6x tam a zpět. Je jasné, že kdybych to roztočil naplno a "protahoval" třeba čtvrt hodiny, tak by to na drážkách bylo znát. Na svojí obhajobu mohu říct, že to takhle dělám už několik let (asi 7, flinta stará přes 20 let) a stav hlavně je stále perfektní.
Tvuj zpusob cisteni mi pripomina zpusob co pouziva bratranec. Cisti vystrelem :wink: a mozna jednou za rok mozna za dva roky protahne konkorem. Kvalita cisteni bude asi podobna jako tvoje. Jeho CZ 537 vystreli cca 40 ran rocne a po skoro 20 letech puska OK. Jak rika, chodi jednou dirou. To nic nemeni na tom ze je to proste spatne a svou pusku bych mu nepujcil. Z techto duvodu si nedovedu predstavit koupit kulovnici z druhe ruky, jedine tak na hromadu na 30m.

Doporucoval bych presunout toto tema do viewtopic.php?f=2&t=238 pac uz se tu opet resi zaklady spravneho cisteni, kteri ne vsichni dosud pochopili. Zbytecne dublovani temat
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Uživatelský avatar
Ondra
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 250
Registrován: stř 26.12.2012, 20:42
Bydliště: Ústecký kraj

Re: Zbrojní oleje & čištění zbraní

Příspěvek od Ondra »

Pánové rád bych se vás zeptal na dvě věci.

1) Už se tady rozebralo čím a jak čistit laufy, ale mě by zajímalo NA ČEM? Používáte nějaké svěráky, stolice nebo pušky držíte jen tak v ruce?

2) Na videích o čištění (zejména USA provenience, ale jistě se to používá i u nás) jsem si všiml "plastové vodící trubičky", která se při čištění zasouvá do pouzdra závěru po tom, co je samotný závěr vyjmut. Význam toho si vysvětluju jako ochranu železa zbraně. Můžete mi o tom někdo říct víc? Nikdy jsem to nepoužíval, ale přijde mi to jako dobrý fígl a chtěl bych to vyzkoušet. Nemůžu to nikde najít, ale to bude asi hlavně tím, že vlastně nevím co mám hledat.

Díky Ondra
Mauser M03 Basic /.30-06Sprg./; Zeiss Victory Varipoint 2.5-10x50 T* ASV
ZKM 452 FS /.22LR/; Odeon 4x32
Uživatelský avatar
kojot
Zkušený diskutér
Příspěvky: 860
Registrován: úte 04.9.2007, 7:03
Bydliště: okres Blansko

Re: Zbrojní oleje & čištění zbraní

Příspěvek od kojot »

Kdo netermí s námi, termí proti nám
Uživatelský avatar
Ondra
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 250
Registrován: stř 26.12.2012, 20:42
Bydliště: Ústecký kraj

Re: Zbrojní oleje & čištění zbraní

Příspěvek od Ondra »

kojot: Ano, přesně tohle jsem hledal. Super! Děkuju.
Mauser M03 Basic /.30-06Sprg./; Zeiss Victory Varipoint 2.5-10x50 T* ASV
ZKM 452 FS /.22LR/; Odeon 4x32
petjan
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 488
Registrován: sob 31.12.2011, 14:08
Bydliště: štětí

Re: Zbrojní oleje & čištění zbraní

Příspěvek od petjan »

Celkem jsem dal s mladým dohromady 29ran se střelou SPCE a vývrt byl značně zanešen. Po několika pokusech s Balistolem jsem to vzdal a objednal MILFOAM FORREST. Dnes dorazil a tak jsem to hned použil, po třech "kůrách" je vývrt už čistý, pouze na ústí hlavně je stále značný nános. Po prvním použití se pěna celkem rychle rozložila a tak jsem to projel kartáčkem, šla z toho tmavě modrá tekutina. po druhém vyčištění už to bylo světlejší, a po třetím se ta pěna v laufu držela 4 hodiny a nerozpustila se, pouze na ústí hlavně byla pěna fuč. Po protažení kartáčkem, už vytekla jen světlounce modrá tekutina a celý vytěrák byl od pěny, tzn už asi v laufu neměla s čím reagovat. Je to normální, že se na tom ústí hlavně nanáší mnohem větší vrstva otěrů nežli na zbytku laufu? Jinak po běžném lovu to bude stačit jednou prostříknout a nechat chvíli působit a vývrt bude jak nový. Dostalo se mi kousek té pěny i na černění a žádná reakce, brýnr je netknutý. Takže za mě dobrý.
ZP 16x70/16x70
Brno 500 8x57JRS/20x76
Sabatti SKL 98 10,3x60R /270 win
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Zbrojní oleje & čištění zbraní

Příspěvek od pufr »

Tzv. "muzzle gold" je známý pojem - u ústí často bývají zejména kovové otěry materiálu střely masivnější - celá hlaveň už je při čištění bez otěrů tombaku a na ústí stále pár "zlatých" čárek na vrcholu a u zatížené hrany pole najdeš :?
Pufr
Odpovědět